Wandelen en trails in Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland

Zwitserland is erg populair onder wandelaars. Het land beschikt over een prachtige natuur en mooie bergen om te wandelen. Zwitserland beschikt over veel verschillende wandelpaden. In totaal heeft Zwitserland de beschikking over ongeveer 60.000 kilometer aan wandelpaden. De wandelpaden variëren van geschiktheid voor de ervaren wandelaar tot wandelpaden speciaal voor de recreatieve wandelaar. De meeste gemakkelijke wandelpaden lopen door de bossen en langs de rivieren en meren. De echte zware wandelpaden hebben vaak een lange afstand en lopen door de bergen.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Jaar van het wandelen

Omdat Zwitserland zo geschikt is voor het wandelen, en wandelen goed is voor de gezondheid, heeft het verkeersbureau 'Zwitserland Toerisme' het jaar 2010 uitgeroepen tot jaar van het wandelen. Het doel hiervan is om naast de actieve wandelaar ook interesse voor het wandelen op te wekken bij vakantiegangers en toeristen.

SwitzerlandMobility

Zwitserland beschikt dus over een gigantische afstand aan wandelpaden. Deze wandelpaden zijn allemaal voorzien van een bewegwijzering, en zijn ook wel beter bekend als Wandelland Zwitserland. Ook vormen deze wandelpaden een onderdeel van het landelijke routenetwerk van SwitzerlandMobility. In dit netwerk werken verder wandel- en toerisme organisaties, logies-bedrijven, het openbaar vervoer en andere toeristische gerelateerde organisatie met elkaar samen.

De routes van het netwerk van SwitzerlandMobility zijn eigenlijk een selectie van de beste wandelroutes van Zwitserland. In totaal zijn er 57 van deze routes, waarvan 6 lange-afstand-routes en 51 regionale routes. De meeste van deze routes zijn wandeltochten van meerdere dagen. Er zijn genoeg arrangementen te boeken waarbij het vervoer van de bagage verzorgd wordt, zodat je niet alles mee hoeft te nemen tijdens het wandelen. Vraag gratis een offerte aan

De één-daagse-wandeltochten

Maar natuurlijk houd niet iedereen van meerdaagse wandeltochten. Om die reden zij er 32 één-daagse-wandelingen tot stand gebracht ter vernieuwing van het aanbod wandelroutes. Deze één-daagse-wandeltochten zijn over het algemeen redelijk makkelijk te lopen en leiden door prachtige landschappen.

De 32 één-daagse-wandeltochten zijn allemaal samengesteld met het doel dat deze gelopen moeten kunnen worden door de gemiddelde wandelaar. Dit betekent dus dat je niet professioneel getraind hoeft te zijn. Alle wandelingen zijn verspreid door heel Zwitserland en zijn voorzien van wegwijzers. Van deze 32 één-daagse-wandeltochten zijn er 12 bijzonder te noemen. Deze 12 tochten hebben ieder een eigen thema en logo. Zo zijn er routes waarbij de wijn of de kaas centraal staan. Voor deze 12 speciale wandelroutes zijn er zelfs speciale apps voor de iPhone gemaakt.

1. Aletsch Trail

De Aletsch Trail is een wandelroute van 11 kilometer lang die loopt door het gebied Wallis. Het startpunt voor deze wandelroute ligt bij het plaatsje Bettmerhorn. Tijdens het wandelen van deze route heb je een prachtig uitzicht op de Aletschgletsjer. Deze gletsjer behoort tot de Schweizer Alpen Jungfrau-Aletsch, welke op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Verder gaat deze wandelroute via Rote Chumma, Märjelenmeer, Märjela, Mäjelenwang, Unters Tälli, Fiescheralp en eindigt bij Bettmeralp. De Aletsch Trail staat getypeerd als middelzware wandelroute.

2. Eiger Trail

De Eiger Trail is een wandelroute in Berner Oberland. Deze route heeft een lengte van 6 kilometer en behoort tot de klasse middelzwaar. De Eiger Trail start bij de Eigergletsjer en eindigt bij Grindelwald. De route heeft een goede bewegwijzering en een mooi uitzicht over de beroemde en beruchte Eiger-noordwand. Met een verrekijker kun je misschien de bergbeklimmers op de Eiger-noordwand zien!

3. Nationalpark Trail

De Nationalpark Trail is een wandelroute die uitermate geschikt is voor het hele gezin. Deze wandelroute loopt in het gebied Graubünden. De Nationalpark Trail heeft een lengte van 6 kilometer en is getypeerd als licht, vandaar ook de geschiktheid voor het hele gezin. Behalve redelijk gemakkelijk is deze wandelroute ook mooi te noemen. De Nationalpark Trail loopt door een prachtige natuur. De tocht start bij Champlönch en gaat over het lange veld naar de Grimmels alp. Vanaf daar moet je zigzaggend naar beneden richting de Ova da Val Ftur en kom je langs de Piz dal Fuorn. Het einde van de Nationalpark Trail is bij het romantische hotel Il Fuorn. Dit hotel was vroeger erg geliefd bij smokkelaars en reizigers. Tegenwoordig is het een verblijfplaats voor de mensen die het nationale park bezoeken.

4. Panoramapad Gruyères

Deze wandelroute gaat door het Land van Fribourg. De regio Gruyère waar deze route doorheen loopt is veelal agrarisch. Deze regio staat bekend om zijn lekkernijen chocolade, kaas en room. De 11 kilometer lange route stad bij Charmey en eindigt bij Gruyères en behoort tot de middelzware wandelroutes. Het stadje Gruyères waar de tocht eindigt is erg historisch, het kasteel die te bezichtigen is geeft deze historie en het karakter van de regio prima weer.

5. Panoramapad Trail Kronberg

Deze wandelroute wordt ook wel de Zwitserse flora-route genoemd. Dit omdat de wandelroute door een schitterende natuur gaat. Deze wandelroute start op 1350 hoogte bij de Swälgalp en eindigt bij de Kronberg. Deze middelzware wandelroute heeft een afstand van 6 kilometer door bergen, bos en veen-landschap. Aan het eind van de wandeltocht kun je genieten van traditionele specialiteiten, zoals Alpenzeller kruidenbitter of kaas.

De start van deze route is aan de voet van de Säntis, de hoogste berg van Oost-Zwitserland. Hier kun je voor het starten met wandelen ook nog met de kabelbaan de berg op voor een prachtig uitzicht.

6. Rivierroute Doubs

De Rivierroute Doubs is ook wel beter bekend als de Zwitserse Rivierroute. Het is een redelijk lichte wandeltocht van 15 kilometer die gaat door een bosrijk landschap vergezeld van de rivier de Doubs. Dit wandelgebied ligt in de buurt van de grens met Frankrijk en straalt rust uit. De route loopt van Soubey naar St-Ursanne. Omdat de route langs de rivier loopt zijn er veel restaurantjes te vinden waar heerlijke gerechten gegeten kunnen worden. Veel van deze gerechten bestaan uit vissen die uit de rivier komen. Een mooi gebied voor zowel wandelaars als liefhebbers van vissen.

7. Suonenroute

De Suonen zijn een specialiteit van Wallis. Omdat het klimaat in dit gebied erg droog was, hebben de boeren er eeuwenlang irrigatiekanalen, of te wel suonen, aangelegd. Er lopen verschillende routes langs deze suonen. In totaal zijn er wel 100 kilometer aan routes gelegen rond Nendaz. Dit gebied is gelegen op een hoogte van 1300 à 1400 meter hoogte. In de omgeving is er een prachtig uitzicht op de Berner-, Walliser- en Waadtlandse Alpen. Er bevind zich ook nog een gondel om richting Mont Fort omhoog te gaan. Hier heb je een prachtig uitzicht over heel wat bergen hoger dan 4.000 meter. Zo kun je bijvoorbeeld de Matterhorn en de Mont-Blanc aanschouwen. Met het fraaie uitzicht op alle bergen kun je hier heerlijk wandelen!

8. Swiss Grand Canyon

Deze wandelroute loopt langs de spectaculaire Voorrijnkloof. Deze kloof werd gevormd door het werk van rivier de Rijn en wordt vanwege de vele rotsen de Swiss Grand Canyon. In dit gebied loopt er een plezier wandelroute die start bij Laax. De route is getypeerd als licht en is vooral voor de plezier. De tocht loopt door sprookjesachtige bossen en langs prachtige meren. Zo kom je langs het Caumameer, wat er schitterend uit ziet door het turquoisegroene water. Leuke bijkomstigheid is dat de wereldberoemde panoramatrein de Glacier Express ook langs de Voorrijnkloof rijd.

9. Verzasca Trail

In het Ticino gebied loopt de wandelroute de Verzasca Trail. Deze route staat ook wel bekend als de Zwitserse Wildwaterroute. De Verzasca Trail is een lichte tot middelzware route van 13 kilometer door een sprookjesachtig gebied. De wandeltocht start in Sonogno en loopt via slingerende weggetjes naar Lavertezzo. In de nabijheid van een rivier loopt de route door berken- en lariksbossen, veen-weiden en 30 sculpturen tussen Brione en Lavertezzo. Over de gehele route bevinden zich veel gelegenheden om te genieten van een heerlijk hapje eten.

10. Walenpfad

Het Walenpfad in centraal Zwitserland is een redelijk zware wandeltocht door de bergen. Voor deze tocht wordt er aardig wat van je conditie geëist. Tijdens de wandeltocht bereik je heel wat hoogteverschillen. Zo is er een stijging van 560 meter en een daling van 670 meter. Hiermee is het Walenpfad een echte bergtocht. De paden door de bergen zijn redelijk veilig, zodat de meesten het avontuur door de Alpen wel aan kunnen.

De route doet ook de Ziegenalp Oberfeld aan. Deze berg wordt ook wel de geitenalp genoemd. Er bevinden hier een aantal plezierige berg-cafés waar je kunt genieten van eigen producten. Zo kun je hier bijvoorbeeld eigen gemaakte geitenmelk, geitenkaas, vlees en verschillende soorten yoghurt proeven. Aan het eind van de wandeltocht bevindt zich de Brunnihut. Hier kun je na de vermoeiende tocht rustig genieten van een heerlijke maaltijd. Je kunt hier bijvoorbeeld Älplerznüni (melk, kaas en roggebrood) of de legendarische 'Felsenputzer-steak' eten.

11. Weg der Schweiz

De Weg der Schweiz is aangelegd in 1991 ten gelegenheid van het 700-jarige bestaan van Zwitserland. In totaal heeft de route een lengte van 35 kilometer, maar er kunnen ook gedeeltes gelopen worden. De wandelroute loopt rondom een uitloper van het Vierwoudstedenmeer. Over dit meer kun je ook een tocht maken met een historisch stoomradarschip. De Weg der Schweiz is gelegen in centraal Zwitserland, het midden van het historische hart van het land. Volgens de legende heeft Wilhelm Tell in dit gebied gevochten voor de vrijheid van Zwitserland.

12. Wijnroute Lavaux

De Wijnroute Lavaux is een wandeltocht die ongeveer 3 uur in beslag neemt. De route loopt in de regio bij het meer van Genève. De route start bij St. Saphorin en eindigt in Lutry. Onderweg kom je langs vele terrassen met een fantastisch uitzicht over het meer van Genève. Op de wandelroute kom je ook veel cafés tegen waar je allerlei lokale lekkernijen kan proberen. Het Lavaux, waar de route door heen loopt, is vooral bekend als wijnbouw-gebied. In totaal beschikt het gebied over 30 kilometer aan wijngaarden. Vanaf 2007 is deze wijn-regio ook geplaatst op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de wandeltocht door deze regio kun je bij de verschillende wijnboeren binnen lopen en een voorproefje nemen van hun wijn productie!

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen