Werelderfgoed in Zwitserland
gratis reisvoorstel aanvragenZwitserland heeft onder andere kastelen, spoorwegen, bergen en oude (binnen)steden die vermeld staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze Zwitserse Werelderfgoederen hebben wij speciaal voor jou omschreven, dus lees snel verder.
Albulabahn, Berninabahn en Rhätische Bahn
De Albulabahn is een indrukwekkende spoorlijn van 67 kilometer lang. Hij verbindt het wintersportplaatsje Sankt Moritz in de Alpen met de stad Thusis. Verder is de spoorlijn een onderdeel van de private spoorwegmaatschappij van Zwitserland, de Rhätische Bahn. Als je een ritje in de trein maakt kan dit in een van de toeristische treinen; Glacier Express en Bernina Express. Tijdens deze treinrit zie je de prachtige bergomgeving van de Alpen en rijdt je door 42 overdekte galerijen en tunnels. Daarnaast suist de trein ook nog over 144 viaducten en bruggen. Sinds 1904 is de Albulabahn geopend en in 2008 kwam de spoorlijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. Verder is er ook nog de Berninabahn, deze spoorlijn verbindt Sankt Moritz met de Italiaanse stad Tirano. Je rijdt op de spoorlijn door 13 galerijen en tunnels. Ook gaat de trein over 52 bruggen en viaducten. Bovendien geniet je van het uitzicht over de bergen en gletsjers. De naam heeft de Berninabahn te danken aan het Bernina gebergte. In 1908 werd de spoorlijn voor het eerst gebruikt en net als de Albulabahn staat hij sinds 2008 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Prehistorische paalwoningen in de Alpen
In de Alpen zijn er maar liefst 111 archeologische sites waar je prehistorische paalwoningen kunt bekijken. Deze staan voornamelijk in Zwitserland (56 sites), maar ook verspreidt in en rondom het Alpengebied in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Frankrijk en Slovenië. Ze liggen langs moerassige gebieden, rivieren en aan de oevers van meren. De prehistorische paalwoningen dateren verder uit 5000 tot 500 voor Christus. Daarnaast zijn er op de sites vele archeologische vondsten van vroege agrarische gemeenschappen gevonden. Sinds 27 juni 2011 staan de prehistorische paalwoningen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Reisexpert Reisgraag.nl
Monte San Giorgio
Deze piramidevormige berg Monte San Giorgio, gelegen in de deelstaat Ticino, is de belangrijkste plaats waar erg oude fossielen zijn gevonden. Deze fossielen stammen namelijk af uit het Midden-Trias, wat 245 tot 230 miljoen jaar geleden is. Geen wonder dus dat Monte San Giorgio sinds 2003 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Voornamelijk zijn het de fossielen van ongewervelde dieren zoals kruipende dieren, insecten en vissen. Er zijn zelfs enkele fossielen gevonden van kruipende dieren die zes meter lang zijn. Als je de fossielen wilt bewonderen kan dit in het fossielenmuseum gelegen in Meride. De berg zelf is 1.097 meter hoogt en ligt aan het Lugano meer. Daarnaast is er veel bosgebied op de berg en zijn er veel zeldzame dier- en plantsoorten. Ook wordt er marmer uit de berg gedolven.
Oude binnenstad van Bern
Bern heeft een schitterende oude binnenstad die gelegen is op een Schiereiland in de Aare. Deze locatie was namelijk erg geschikt om een stad te verdedigen. Daarom stichtte in 1191 de hertog Berchtold V van Zähringen hier de stad Bern. In de loop der jaren breidde de stad zich steeds verder uit naar buiten toe. Het midden van de binnenstad, wat tevens het begin van het oude centrum is, is te herkennen aan de klokkentoren Zytglogge. Naast het bewonderen van de mooie oude gebouwen kun je ook erg goed winkelen in de binnenstad. Hier bevindt zich namelijk Europa’s langste, overdekte winkelcentrum van 6 kilometer lang. Sinds 1983 staat de binnenstad van Bern op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Kastelen van Bellinzona
Samen met de stadsmuur en de binnenstad, staan de drie kastelen van Bellinzona; Castelgrande, Montebello en Sasso Corbaro sinds 2000 vermeldt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De kastelen zijn gelegen in de deelstaat Ticino en bieden een prachtig uitzicht op de vallei van de Ticino rivier. Het grootste kasteel is zoals de naam al zegt Castelgrande. Het kasteel is gebouwd in de 10e eeuw en heeft als kenmerken twee torens, de zwarte en witte toren. Opgenomen in de verdedigingsmuur is het kasteel Montebello. Dit kasteel dateert uit de 13e eeuw en is nu een museum waar je archeologische opgravingen uit de regio kunt zien. Het derde kasteel Sasso Corbaro is eind 15e eeuw gebouwd en ligt afgezonderd van de andere kastelen op een rots ten zuidoosten.
Glarner-overschuiving
Overal ter wereld zijn er overschuivingen in de bergen, maar de Glarner-overschuiving is wel heel speciaal. Hier zijn namelijk de oudere gesteente lagen over de jongere geschoven, wat niet vaak voorkomt. Vanaf een afstand kun je de scheidingslijn rond de Piz Sardona al zien. Deze geeft de overgang tussen de verschuiving van het 35 tot 50 miljoenjaar oude flyschgesteente en het 250 miljoen jaar oude verrucanogesteente weer. De overschuiving kun je bezichtigen in het Geopark Sarganserland-Walensee-Glarnerland, dit park is maar liefst 300 vierkante kilometer groot. Sinds 2008 staat de Glarner-overschuiving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Benedictijner abdij Sankt Johann
In Müstair ligt de Benedictijner abdij Sankt Johann. Dit klooster dat dateert uit de vroege middeleeuwen staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stichter is Karel de Grote, hij gaf opdracht voor de bouw in 780 van dit mannenklooster. Pas in de 9e eeuw werd het klooster benedictijns en in 1163 werd het in plaats van een mannenklooster een vrouwenklooster. Binnen in het klooster kun je prachtige Karolingische fresco’s uit het jaar 800 en romaanse fresco’s uit 1150 tot 1170 bekijken.
Jungfrau-Aletsch
Jungfrau-Aletsch is een hooggebergte gebied van 540 vierkante kilometer groot dat sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het hooggebergte ligt in de deelstaten Bern en Wallis. Alle bergen in Jungfrau-Aletsch zijn rond de 4.000 meter hoog, zoals het Lötschental en de Bietschhorn die 3934 meter hoog zijn. Op en rondom Lötschental en Bietschhorn kun je zeldzame planten- en diersoorten spotten. Diersoorten zoals de smaragdhagedis en de steenbok. Bovendien worden er ook plaatselijk uitgestorven dieren zoals de lammergier uitgezet. Daarnaast is het Jungfrau-Aletsch ook uitstekend om een gletsjertocht te houden. Vooral de 23 meter lange Aletschgletsjer en een wandeling door het nabij gelegen Aletschbos, waar je de oudste Alpendennen van Zwitserland kunt zien, zijn echte aanraders.
La Chaux-de-Fonds en Le Locle
De twee Zwitserse steden La Chaux-de-Fonds en Le Locle staan bekend als Neuenburger uurwerksteden. Het maken van horloges en klokken is namelijk hetgeen wat in de steden al jaren gedaan wordt. Vooral La Chaux-de-Fonds heeft veel horlogewinkels en industrie. Zo maakt de plaatselijke horlogemakerij Sandoz de klokken voor de schaatswedstrijden van de Olympische Spelen. Ook vind je hier beroemde horlogebedrijven zoals Tag Heuer en Girard-Perregaux. Verder zijn in de omgeving nog kantoren en productiefaciliteiten van de bekende horlogemerken Tissot en Longines te vinden. Sinds 2009 staan deze steden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Abdij van Sankt Gallen
In de stad Sankt Gallen vind je de Abdij van Sankt Gallen, die sinds 1983 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De Abdij van Sankt Gallen is een groot Karolingisch klooster gebouwd in barokke stijl, waarvan vooral de kathedraal en de bibliotheek erg bekend zijn. Zo is de bibliotheek een van de oudste ter wereld, waar je zeldzame manuscripten kunt bewonderen, zoals de oudste architectonische tekening die op perkament is gemaakt uit 820. Het klooster heeft verder lang als voorbeeld gestaan voor de bouw van andere Karolingische kloosters. Ook de kruidentuin bij het klooster was zo populair dat er in de 20e eeuw bij veel kerken een kruidentuin werd aangelegd.
Wijngaardterrassen van Lavaux
De wijngaardterrassen van Lavaux zijn gelegen in de deelstaat Vaud en bieden een schitterend uitzicht over het meer van Genève, waaraan ze grenzen. Vooral de witte druivensoort Chasselas wordt in de wijngaardterrassen van Lavaux verbouwd. Het gebied is verder enorm groot, ongeveer 900 hectare, waarvan 574 hectare beplant is met druiven. Ook liggen er veel gemeentes in het gebied, waar je de unieke smaak van de wijnen kunt proeven in de wijnkelders. Bovendien zijn de dorpjes ideaal om een mooie wandeling door de nauwe straatjes en langs de karakteristieke huizen van de wijnboeren te maken. Daarnaast kun je ook de trein ‘Train des vignes’ pakken om het schitterende uitzicht over de wijngaarden waar te nemen. Deze trein gaat namelijk in twaalf minuten vanuit de gemeente Vevey langs de wijngaarden omhoog naar de gemeente Puidoux-Chebres.