Gratis reisvoorstel aanvragen

Drie weken Schotland

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Edinburgh (Schotland) , B. Kingussie , C. Craigellachie , D. Inverness , E. Thurso , F. Durness , G. Ullapool , H. Stornoway , I. Port of Ness , J. Isle of Skye , K. Fort William , L. Glasgow
Periode: augustus 2007
Vervoer: Vliegtuig en huurauto
Accommodatie: Diverse/B&B en Guest Houses

Foto van deze vakantie

Om 8.29 uur nemen we de trein vanaf Rotterdam naar Schiphol. Hier komen we drie kwartier later aan. We vliegen met EasyJet naar de Schotse stad Edinburgh en vertrekken om half 1. Het inchecken begint 2 uur eerder. Onze koffers wegen meer dan 20 kilo, maar daar wordt niets van gezegd gelukkig. Officieel moet je 9,- euro betalen per kilo overgewicht en wij hadden samen 6 kilo te veel. De vlucht gaat prima. Om 12.45 uur landen we een kwartier te vroeg in Edinburgh. Nadat we de koffer hebben opgehaald gaan we op zoek naar de onze huurauto, deze staat op een nabijgelegen parkeerterrein. We worden hier met een gratis shuttlebus naartoe gebracht. We zien direct dat er schade is aan het voorwiel, maar daar wist Hertz gelukkig al van.

Met de huurauto rijden we naar Ravensdown Guesthouse. Hier hebben we een - wel erg kleine - kamer geboekt. De eigenaar van het guesthouse spreekt goed Nederlands, dat komt omdat zijn vrouw uit Nederland komt. Als we de koffers op de kamer hebben gezet gaan we met de bus naar de stad. Met de auto in Edinburgh rijden schiet niet op. En er zijn vandaag extra veel mensen buiten door het Edinburgh International Festival. Dit grote culturele festival met vele voorstellingen vindt jaarlijks plaats in augustus en duurt 3 weken. Het officiële festival bestaat uit opera, klassieke muziek, ballet en toneel. Maar er is ook de Edinburgh Fringe, een wat alternatief festival, dat qua omvang al net zo groot is. Folderaars en artiesten werven op straat bezoekers voor hun shows. Ook zijn er erg veel straatartiesten actief. Het is vandaag lekker warm en zonnig.

Wij halen kaartjes voor Break Out, een show in de Assembly Rooms, onderdeel van het Fringe festival. Het blijkt een grappige dansshow door een groep uit Korea. Het is al voor de 3e keer dat deze groep optreedt tijdens dit festival. Het is een komische en vrolijke breakdance voorstelling. Erg leuk gedaan. Na de show willen we iets gaan eten, maar de meeste restaurants zitten afgeladen vol. Uiteindelijk vinden we een plekje bij een Mexicaan. Vervolgens wandelen we een stukje door het oude centrum, langs het Edinburgh Castle. Aan het eind van de avond zien we nog wat vuurwerk.

Edinburgh - St. Andrews - Kingussie: 245 km

Vandaag is het weer zonnig, maar wel iets kouder dan gister. We beginnen met een traditioneel Schots ontbijt en gaan vervolgens weg uit Edinburgh. We rijden over de Forth Bridge, een enorme tolbrug over de Firth of Forth. Bij de tolbrug is tevens een speciale spoorbrug. Deze is gebouwd tussen 1883 en 1890 en geldt als een van beste constructies uit het Victoriaanse tijdperk. De tolbrug was klaar in 1964 en maakte toen een einde aan de 900-jaar oude veerverbinding.

Forth Bridge, Edinburgh
Forth Bridge, Edinburgh


We vervolgen de weg richting de streek East Neuk, dit is gelegen ten noordoosten van de stad Edinburgh, in het graafschap Fife. We komen rond 12 uur aan in St. Andrews. St. Andrews is een middeleeuws universiteitsstadje, waar we korte tijd blijven. We lunchen in de Glass House en daarna bezoeken we de ruïne v/d middeleeuwse kathedraal uit 1160. In 1559 werd deze kathedraal bestormt en verwoest. En tot 1820 werden de stenen v/d ruïne gebruikt voor om andere dingen te bouwen in de omgeving. Vanaf de Rudell toren heb ik een prachtig uitzicht over de stad en omgeving. Hierna brengen we een bezoek aan de Royal and Ancient Golf Club met zijn beroemde golfbaan. Deze golfclub in St. Andrews heeft een goede reputatie in de wereld v/d golfsport. In deze club, die werd opgericht in 1754, worden nog altijd de regels v/d golfsport beslist.

We rijden via Perth naar Kingussie. Dat is ongeveer 165 km. In Kingussie verblijven we in the Auld Poor House bij Gordon en Paulene. Zij geven ons een ruime kamer met wc en douche. Na een korte stop lopen we naar het dorp, hier doen we wat inkopen en daarna drinken we een pint in de plaatselijke pub. Het valt ons direct op dat de pub helemaal rookvrij is - wat een verademing. In Schotland is roken sinds 1,5 jaar in openbare gelegenheden verboden incl. in horecagelegenheden. We dineren 's avonds in restaurant Silverfjord. Prima eten, geserveerd door een knappe, vriendelijke, maar enigszins onervaren en onzekere ober. Wanneer we terug zijn bij the Auld Poor guesthouse zien we dat de rechter voorband van onze auto zacht is. We rijden naar een tankstation om de band op te pompen, maar na een aantal kilometers wordt de band telkens zachter. We verwisselen de band en bellen Hertz. Zij verbinden ons door met de Engelse wegenwacht (AA). Die zeggen vervolgens dat we, zolang we geen echte problemen hebben, morgen tijdens kantooruren Hertz moeten bellen.

National Park Cairngorms

We beginnen met een lekker ontbijt en daarna gaan we, met het door Paulene gemaakt lunchpakket naar Glenmore Forest i/h National Park Cairngorms. Bij het bezoekerscentrum krijgen we suggesties voor routes die ons naar de top van Meall' a Bhuachallie (795 m) gaat leiden. We klimmen omhoog en moeten over een aantal behoorlijk steile stukken. Binnen afzienbare tijd komen we boven de boomgrens en lopen we op een stuk heide, waar het geheel stil is. Geen dieren en geen mensen, zelfs geen vogels. Op de top van de Meall' a Bhuachallie waait het behoorlijk. Achter een muurtje van gestapelde leistenen eten we ons lunchpakketje op. Dan lopen we via de andere kant weer naar beneden. Onderweg begint het behoorlijk te regenen. Beneden in het dal is het gelukkig wat droger.

Loch Garten in het Cairngoms National Park
Loch Garten in het Cairngoms National Park


Moe maar voldaan gaan we weer terug naar onze Guesthouse. We nemen een douche en na een kleine rustpauze rijden we terug om een tochtje met de Cairngorms Mountain railway te maken. Deze spoorlijn brengt je naar de top van de Cairngorm Mountain, waar op ongeveer 1000 m hoogte een paviljoen staat, vanaf hier heb je een mooi uitzicht. De aanleg was erg omstreden bij verschillende milieubewegingen, zij vonden dat het landschap hiermee aangetast zou worden. Het is behoorlijk fris boven: zo'n 5 a 6°C. 's Avonds eten we in het Guesthouse, waar Paulene echt haar best heeft gedaan.

Kingussie - Craigellachie: 80 km

Als we ontbeten hebben rijden we richting Aberlour. Eerst drinken we in het Aberlour hotel een (zeer slechte) cappuccino. En daarna bellen we naar de plaatselijke whiskydistilleerderij om een reservering te maken voor de rondleiding. Er wordt verteld dat deze om half 11 begint. De rondleiding duurt in totaal 2 uur en onze gids Julian vertelt op enthousiaste manier hoe de Whisky is ontstaan, over diverse gebeurtenissen die van invloed zijn geweest o/d bedrijfstak en geeft uitleg over het distillatieproces. Aan het einde v/d rondleiding krijgen we een begeleide proeverij. Hierbij ruiken en proeven we 2 halffabrikaten (sherry cask en spirit) en daarna 3 variëteiten van Aberlour producten. Een 10 en 16 jaar oude single malt en de a'budhna, een speciale whisky volgens oud recept.

We lunchen in Mash Tun en rijden vervolgens naar Craigellachie. Hier hebben we geboekt bij B&B Green Hall Gallery. De aardige gastheer Stewart verwelkomt ons. In de middag rijden we naar Banff aan de Grampian noordkust. We willen hier het Duff House bezichtigen, ooit het onderkomen v/d graven van Fife. Na het bezoek blijven we in de tea room van Duff House om iets te eten en te drinken. Daarna rijden we weer terug naar het B&B. We eten 's avonds bij de Highlander Inn en drinken hier ook een biertje. Het eten in de bar is helemaal nog niet zo slecht. We sluiten de avond geheel passend af met een aantal single malt whisky's.

Craigellachie

We beginnen de dag met een bezoek aan het Glenlivet Estate, een kroondomein van 23.000 ha. Er zijn verschillende uitgestippelde wandelroutes. We kiezen de Glenbrown and Kylnadrochit wandeling van 6,75 km. De wandelroute is iets heuvelachtig en biedt ontzettend mooie uitzichten over de heide en de omgeving. We zien konijnen en schapen, maar helaas geen groot wild. Na 2,5 uur zijn we weer terug bij het beginpunt nabij Tomintoul. We lunchen in restaurant Clockhouse op het centrale plein in Tomintoul. Het plaatsje ligt op zo`n 400 m hoogte en is na 1745 ontstaan na opstanden van pachters en de mensen van het land dreven. De landeigenaren raakten in paniek en bracht ze samen in geplande dorpjes, om ze zo beter in de gaten te houden.

Na de heerlijke lunch rijden we naar Craigellachie. We stoppen bij de Speyside Cooperage voor een rondleiding, dit ligt aan de rand van Craigellachie. We lopen langs een tentoonstelling, die over de geschiedenis van het maken van whiskyvaten gaat. Daarna zien we een film, en vervolgens zien we de kuipers, die vaten repareren voor de whiskyindustrie. Hier wordt door een gids van alles uitgelegd. De kuipers maken ongeveer 20 gewone vaten per dag en krijgen een goed loon. Whisky vaten worden van eikenhout gemaakt, dat vanuit Canada of de VS wordt geïmporteerd. De vaten worden gemiddeld 3 tot 5 keer gebruikt. De whisky rijpt 10 tot 18 jaar in een vat.

Na een kleine rustpauze in ons Bed & Breakfast nemen we een biertje en wat te eten in de Highlander Inn. Het eten in de pub is wederom prima en de service uiterst vriendelijk. Na het eten doe ik een whisky flight, dat is een proefselectie van 6 verschillende whisky`s. Voor mij waren dat dit keer single malts uit Speyside, de streek waar we verblijven en waar de meeste (meer dan 40) distilleerderijen zitten.

Craigellachie - Inverness 97 km

Vandaag gaan we naar Inverness. Eerst moeten we langs Kwik Fit om de band te laten repareren. Volgens Hertz moesten we de reparatie daar laten uitvoeren. Maar later blijkt dat reparatie niet meer mogelijk is en de band vervangen moet worden. Ons B&B ligt een kwartiertjes buiten Inverness, in Dores aan het Loch Ness. Vanuit onze ruime kamer hebben we uitzicht op Loch Ness. Inverness is geen erg aantrekkelijke stad. Er bevinden zich weinig historische gebouwen en de nieuwe gebouwen tonen erg weinig architectonisch raffinement. Inverness noemt zichzelf (terecht) de 'hoofdstad/gateway to the Highlands'.

Wij gaan naar het Kilt Making Centre, gevestigd boven een kledingwinkel welke gespecialiseerd is in typische Schotse kledij. De tentoonstelling vertelt in het kort de geschiedenis van de Kilt en Tartan, de stof waarvan ze gemaakt worden. We krijgen een wat geromantiseerde versie van de geschiedenis te horen. De waarheid is dat de oorspronkelijke kilts werden gemaakt van een zo goed als waterdichte stof, Helande. Deze stof werd geweven van de wol van inheemse schapen. De stof had een heldere (camouflage)kleur en was een soort toga die om het middel en vervolgens over de schouder werd gewikkeld. Toen Sir Walter Scott de kilt ging verheffen tot nationaal symbool werd het pas populair. Toen koningin Victoria het land ontdekte als vakantiebestemming werd de kilt definitief het symbool van Schotland.

Kasteel van Inverness
Kasteel van Inverness


We lopen nog een pub binnen voor een drankje waarna we naar onze kamer gaan. We gaan eerst even relaxen op de kamer en daarna maken we een wandeling langs de oevers van Loch Ness. We eten in de Mustard Seed. Een groot en leuk restaurant, gevestigd in een voormalige kerk. Het is erg druk in het restaurant en het eten is oke, maar niet beter dan het eetcafé niveau. We drinken nog een kopje koffie in een koffietentje.

Inverness - Cromarty - Thurso 189 km

Vanochtend beginnen we met een lekker ontbijt en daarna rijden we naar de Black Isle, een schiereiland ten noordoosten van Inverness. Vanuit Cromarty, gaan we een dolfijnen boottocht. We hebben dit van tevoren gereserveerd. Het bedrijf die dit organiseert (Ecoventures) wordt alleen door vrouwen geleid. Op de rubberboot is plaats voor 12 personen. Als we in de Noordzee komen zien we groepjes dolfijnen springen en duiken. Wat een leuke ervaring! Iedere keer duiken ze op een andere plek op, en ze komen heel dichtbij. Het lijkt of de tuimelaars ons volgen. Als we even later langs de kust varen zien we veel watervogels, zoals Drieteenmeeuwen en Aalscholvers.

Na de boottocht beginnen we aan de lange rit naar Thurso. De rijden over de A9 langs de noordzeekust en bijna 3 uur later zijn we in Thurso. We overnachten in Tigh na Abhainn, een eenvoudig Guesthouse, vol met prullaria. De belangrijkste winkelstraat in Turso is de Rotterdam Street(!), en dat is uiteraard in het voordeel van Thurso. We drinken een biertje in Joe's Top Bar en later eten we in Le Bistro, het enige restaurant van een soort allure.

Orkney-eilanden

Na het ontbijt drinken we een kop koffie en lezen we de krant in het nog rustige centrum van Thurso. De ferry naar de Orkney-eilanden vertrekt om 12.00 uur. Zo`n 2 uur voor vertrek gaan we naar de haven. We kunnen gelijk inchecken en zetten de auto in de rij. We lopen een beetje rond de haven en drinken wat in de pub. Om 11.00 uur komt de ferry binnen en stipt om 12.00 uur varen we uit. De overtocht duurt 1.45 uur en rond 14.00 uur zijn we in Stromness. We rijden naar het Millers House and Harbourside Guesthouse, dat op korte afstand ligt van de terminal. De eigenaren van het guesthouse zijn de trotse winnaars van de prijs voor het beste ontbijt van Schotland in 2006.

De Orkney-eilanden
De Orkney-eilanden


Na de lunch bij Julia's café rijden we naar Skara Brae, een archeologische vondst van 7 Neolithische huizen uit 3000 v.Chr. Het stormt en regent dus we moeten onze regenkleding aan. De huizen zijn in aardig goede staat met een eenvoudige indeling. De huizen zijn allen hetzelfde en er is geen gemeenschappelijk huis. De archeologische site werd toevallig ontdekt tijdens een zware storm. Door de storm werd er een stuk land weggeslagen zodat de resten van de woningen zichtbaar werden. Bezoek aan Skara Brae kost £6,50, maar je kunt bij Historic Scotland een Explorer pass kopen. Hiermee kun je op Orkney in totaal 6 sites bezoeken voor £16. Na het bezoeken van 3 sites heb je de pass er al uit.

We gaan terug naar Stromness en rusten even uit. Daarna gaan we borrelen bij de drukke Ferry Inn. Het is druk en het publiek is lawaaiig. Ze proberen boven de muziek en de voetbalwedstrijd op tv uit te komen. We eten in Bistro 76, wel aardig maar zal geen prijzen winnen op culinair gebied. Vervolgens drinken we nog een borrel in de bar v/h Stromness hotel. Ik neem eerst een Highland Park en daarna een Scapa single malt. Beide worden op Orkney gemaakt.

Stones of Stennes

Met een goed gevulde maag gaan we op pad. Vandaag staat eerst de Stones of Stennes op het programma. Dit zijn 4 gigantisch lange vlakke stenen, die in een ellipsvorm in een weiland staan. Het waren er oorspronkelijk 12. De betekenis van de stenen is onduidelijk. En hoe ze hier destijds zijn geplaatst is ook een raadsel. We gaan door naar Birsay, dit was ooit het centrum van de Noorse macht. De Noormannen hadden er graafschappen en nederzettingen gevestigd en namen vanuit hier deel aan kruistochten naar het Middenoosten. In Birsay bevindt zich een ruïne van een mooi grafelijk paleis uit de 16e eeuw. Op een landtong is de Brough of Birsay, die tijdens hoogtij niet te bereiken is.

Vuurtoren op Brough off Birsay
Vuurtoren op Brough off Birsay


We gaan vervolgens naar Kirkwall, de hoofdstad van de Orkney-eilanden, gelegen op het hoofdeiland. Een interessante bezienswaardigheid is de grote St. Magnus kathedraal, een Noorse kerk uit 1137. We lunchen in Kirkwall en rijden verder naar het oosten. Het hoofdeiland is dmv basaltdammen verbonden met de eilanden South Ronaldsay en Burray.

Voordat we terug gaan richting Stromness stoppen we nog bij Maeshowe. Alhoewel hier nooit botten gevonden zijn denkt men dat dit ook een neolithische grafheuvel is. Normaal gesproken is de heuvel alleen na telefonische reservering onder begeleiding van een gids te bezoeken. Wij hebben niet gereserveerd, maar het is gelukkig niet druk en we kunnen mee met de rondleiding. De gids, Fran, vertelt erg levendig de theorieën rondom de ontstaansgeschiedenis. Terug in Stromness eten we in het Stromness hotel.
Maeshowe
Maeshowe

Stromness - Thurso - Durness 122 km

We beginnen de dag weer met een heerlijk ontbijt, waarna we wat gaan rondwandelen in Stromness aangezien de ferry pas om 11.00 uur vertrekt. De overtocht verloopt rustig en we eten een pizza (met chips!) aan boord. Eenmaal aangekomen in Scrabster rijden we verder langs de noordkust. Een mooi landschap trekt aan ons voorbij. We zien meertjes, bergen met heide, schapen en een woeste kustlijn met rotsen. Het weer is wisselvallig: zon, wolken, regen en weer opklaringen met zon. Tegen half 3 komen we aan in Durness. We vinden een kamer bij een B&B, wel met douche op de gang beneden. De gastfamilie is erg vriendelijk.

We lopen via het strand, een landtong op en de duinen en rotsen over naar het uitzichtpunt Faraid Head. Echt een schitterend uitzicht hebben we over de Kyle of Durness. De wandeling is in totaal 5 mijl. 's Avonds eten we het enige restaurant in het dorp. Goed eten in een stijlvolle eetkamer. Wat je van buiten niet zou denken. Niet oordelen op uiterlijk vertoon dus.

Durness - Ullapool 104 km

Na het ontbijt rijden we richting het zuiden naar Blairmore. Vanuit hier wandelen we naar Sandwood Beach. Een makkelijke route door een mooie omgeving van meertjes, bergen en veel heide. Net als veel andere plaatsen in de Schotse Hooglanden werd dit gebied ooit bevolkt door kleine boeren maar na de grote misoogsten van 1847 verdreven de landeigenaren de boeren en wilden zij het land voor schaapsteelt gebruiken. De wandeling loopt uiteindelijk naar Sandwood Beach. Bij vloed is dit strand 1,5 km lang en bij eb 3 km. In de verte ligt Cape Wrath, de meest noordelijke vuurtoren van Schotland. Via dezelfde weg loopt de wandeling weer 7 km terug naar de parkeerplaats.

Na onze boterhammen te hebben genuttigd rijden we verder richting het zuiden naar Ullapool. Het is een mooie route langs bergen, zeearmen en lochs. Om 14.30 uur komen we aan in Ullapool. We verblijven in het bijzondere hotel Ceilidh Place. Boven in het hotel is een grote lounge waar je rustig kunt lezen, onder het genot van een drankje. Ullapool is kleine havenstad. We verkennen het stadje een beetje en drinken een pint in de Ferry Boat Inn (FBI). We eten `s avonds in het hotel, goed eten en een prettig informele sfeer. Daarna drinken we nog een borrel in de Arch Inn.

Ullapool - Stornoway 2:45 uur varen

`s Ochtends neemt Erik voor het eerst een bordje Schotse pap. Hij vindt het smaken naar de in Groningen bekende delicatesse "Klont". We gaan opzoek naar de VVV en vragen naar een leuke autorit in de omgeving. Het blijft regenen vandaag dus we willen geen buitenactiviteiten ondernemen. De VVV stuurt ons op een route rond het schiereiland Coigach. Onderweg komen we langs een visrokerij. Door de ramen zien we de rookruimte en de inpakafdeling. In de winkel verkopen ze voortreffelijke gerookte zalm. Tijdens de rit zouden we uitzicht moeten hebben op de Summer Isles, maar door het slechte weer zien we daar niets van. Ook het Hydroponicum laten we voor wat het is. We rijden weer terug naar Ullapool en vervelen ons een beetje. Door het slechte weer kunnen we buiten niets ondernemen.

Aan het eind van de middag checken we in voor de overtocht naar het eiland Lewis (Leodhas). Rond 16.30 uur komt de boot binnen en binnen 3 kwartier varen we alweer uit. Na een kleine 3 uur zijn we aan de overkant, daarna is het nog ongeveer 20 minuten rijden naar Broadbay House Guesthouse bij het gehucht Back. Dit is een luxueus onderkomen met een smaakvol ingerichte kamer. We hebben een balkon met uitzicht op zee en zelfs een flatscreen en docking station voor mijn ipod. We drinken nog wat in de lounge van het hotel voordat we naar bed gaan om tv te kijken.

Port of Ness

We krijgen vandaag een uitgebreid en heerlijk ontbijt met o.a. toast, kippers en roerei. Vanaf de ontbijtzaal hebben we een prachtig uitzicht op het strand en de Broad Bay. Er ligt zelfs een verrekijker klaar om vogels te spotten. Onderweg valt het ons op dat de Keltische teksten op o.a. verkeersborden prominenter aanwezig zijn dan op het vasteland. De Engelse vertaling ontbreekt soms zelfs en dan is het lastig om verkeersborden te lezen.

We rijden naar Port Nis (Port of Ness), het uiterste noorden van Lewis. We bezoeken een een 12e-eeuws kerkje, Teampull Mholuaidh of St Moluag's Church. Het kerkje heeft als schaapskooi dienst gedaan en functioneert sinds 1912 weer als kapel. Daarna rijden we door naar Rubba Robhanais (Butt of Lewis). Dit is een uitzichtpunt met een vuurtoren en kliffen. Vanuit hier rijden we door naar Arnol, waar we een Black house (of Taigh Dubh) bezoeken. Een black house is een traditionele woning met een dak van turf en een haard zonder schoorsteen in het midden de kamer. Op deze manier kan de rook de muggen verdrijven. We lunchen hier, waarna we doorrijden naar Dun Charlabhaigh Broch (Carloway Broch). Dit is een goed bewaarde verstevigde woontoren uit het begin van onze jaartelling.

Vervolgens gaan we verder naar Calanais (Callanish). Hier bevinden zich de beroemde staande stenen. Het complex dateert van ongeveer 3000 v.Chr. en bestaat in totaal uit ongeveer 50 stenen. De archeologische site ligt op een prachtige locatie aan een meer. Het is niet duidelijk waar de stenen voor dienden. Tenslotte rijden we naar Uig. Hier werd in 1831 een historische vondst gedaan, door een koe! Hij/zij vond 92 figuurtjes, waarvan 78 viking schaakstukken gesneden uit walrus ivoor. De stukken liggen nu in het British Museum in Londen en in het Museum of Scotland in Edinburgh. In Uig liggen replica's. We rijden vervolgens terug naar het Guesthouse en nemen een borrel. We zien op een rots in de baai zeehonden liggen die heerlijk van de zon genieten. We eten 's avonds in het guesthouse. De gastheer Ian is een voortreffelijk kok.

De staande stenen in Calanais
De staande stenen in Calanais

Stornoway - Tarbert - Isle of Skye 72 km

Vandaag rijden we richting het zuiden naar Tarbert (An Tairbeart), gelegen op het eiland Harris. Wij rijden rond op het eiland, door een prachtig en ruig landschap. We komen uit bij Rognadal (Rodel). Hier staat de St. Clemens Kerk, gebouwd in 1520. In de kerk liggen een aantal clanhoofden van de McCleod clan begraven. We lunchen in het Rodel hotel wat zich achter de kerk bevindt. Het lijkt wel of we hier aan het eind van de wereld zijn. We rijden weer terug naar Tarbert en wandelen wat door het stadje. Om 16.00 uur vertrekt de ferry naar Uig op het Isle of Skye. Vanuit Uig rijden we over een smal bergweggetje door het Quirang woud naar Staffin, aan de andere kant van het eiland. Doordat het erg mistig is zien we geen hand voor ogen.

Isle of Skye
Isle of Skye


Onze Bed & Breakfast, Old Mission House, ligt in een dorpje genaamd Staffin, een gaelic sprekende gemeenschap. Een restaurant vinden blijkt hier nogal lastig. Zo`n 6 mijl naar het zuiden is een hotel, maar dat zit al vol. Dan moeten we 12 mijl naar het noorden, naar Flodigarry Country House Hotel, maar die blijken gesloten wegens een privé-feest. Ook zit er nergens een pub in deze streek. Onze laatste redding is een cafetaria bij een opleidingscentrum. We bestellen een hamburger, en gaan terug naar het B&B.

Portree, de hoofdstad van Skye

We beginnen de dag met een bezoek aan Portree, de hoofdstad van Skye. Onderweg stoppen we eerst bij de Kilt Rock Falls. Dit is een prachtige waterval die vele meters naar beneden stort. De weg na de waterval versmalt naar 1 baan. Om de 50 m is ruimte om elkaar te passeren, en de mensen wachten beleefd op elkaar. Portree is met 2000 inwoners geen grote plaats, maar wel een leuk vissersdorpje met een vrolijke haven. We drinken een kopje koffie in een café met uitzicht op de haven. Na wat te hebben rondgelopen in Portree, rijden we door naar Glen Brittle. De vallei van Glen Brittle is erg verlaten er is geen dorp te bekennen. Aan het einde van de Glen komen we eindelijk bij een kleine camping en bij het strand. Vanaf daar gaan we een stuk wandelen. Een aantal keer steken we snelstromende riviertjes over, 1 keer via een brug. Zo nu en dan komen we schapen tegen. Na 1,5 uur keert de wandeling via een lus om en wandelen we terug.

Na de tocht rijden we langs de westkant van het eiland naar het noorden. De bewolking klaart op en we zien eindelijk de hoge toppen, Munroes, v/d bergen. Munro is een typisch Schots begrip voor berg. De Schotten noemen een berg nooit zomaar een berg. Het is afhankelijk van waar je bent, hoe het eruit ziet en hoe hoog het is kan een berg een Munro, een Ben, een Hill, een Law, een Brae, een Mount, een Pen of zelfs een Pap zijn. Met Munro wordt een berg van 3000 voet of hoger bedoeld en dat zijn er 284 in totaal.

Bij Dunvegan slaan we rechtsaf weer richting Portree en dan naar het Trotternish schiereiland waar Staffin ligt. Het klaart op en we zien zelfs wat zonnestralen. We eten 's avonds in het Glenview hotel in Culnacnoc, zo`n 7 kilometer ten zuiden van Staffin.

Staffin - Fort William 200 km

Eerst ontbijten we en daarna rijden we via Portree naar het zuiden van het eiland. Via de Skye brug verlaten we uiteindelijk het eiland over een brug die in 1995 voltooid is en vele miljoenen kostte. Iets na de tolbrug zien we Eilean Donan Castle liggen, de meest gefotografeerde bezienswaardigheid van Schotland. Eilean Donan Castle is een sprookjesachtig kasteel uit 1230, wat strategisch is gelegen aan de samenvloeiing van 3 Lochs. Tot 1719 was het de vesting van de McCrae familie. Het is een drukbezocht kasteel. Binnen mag niet gefotografeerd worden en in de grote zalen zijn gidsen aanwezig die verhalen vertellen over het kasteel.

Eilean Donan Castle
Eilean Donan Castle


Na het kasteel te hebben bewonderd rijden we via Invergarry door naar Fort William. Onderweg stoppen nog bij het Commandos memorial. Een indrukwekkend monument voor commandotroepen uit de Tweede Wereldoorlog. We verblijven in het Alexandra hotel. We dineren 's avonds bij restaurant No4. Hier hebben ze redelijk eten en het is ook redelijk geprijsd.

De trein naar Mallaig

Omdat er veel wielrenners in het hotel zitten moeten wij verhuizen naar een B&B. We komen terecht bij de luxe B&B The Grange, gelegen aan de andere kant van het centrum. Vandaag is het prachtig weer met een stralend blauwe lucht. Op het station kopen we kaartjes voor de trein naar Mallaig. Dit schijnt één van de mooiste treintrajecten van Schotland te zijn. En inderdaad is de route prachtig. We rijden langs bergen en meren, over mooie spoorbruggen om na 1,5 uur te eindigen in het havenstadje Mallaig. We genieten enorm v/d treinrit. Naast de 3 gewone treinen van First Scotrail gaat ook iedere dag de Jacobite Steam Train met historische wagons. Deze locomotief werd tevens in de Harry Potter films gebruikt. Deze rit is alleen wel 3x zo duur als de gewone trein. In Mallaig zijn we snel uitgekeken. We wandelen wat rond en eten in de Tea Garden. Vanuit Mallaig vertrekken er ook veerboten naar Skye Island. Even na 16.00 uur gaat de trein weer terug en rond 17.30 uur zijn we weer in Fort William. We eten 's avonds aan de pier bij Crannog. Een goed visrestaurant, waar Erik zalm eet en ik schelvis (haddock) met als voorafje heerlijke oesters!

Fort William - Glasgow 268 km

We krijgen een uitgebreid ontbijt en nemen daarna afscheid van the Grange. We gaan op weg naar Glasgow vandaag. Helaas is het weer zwaar bewolkt vandaag en kunnen we niets zien van het prachtige landschap. De vallei waar we doorheen rijden kent een bloedige geschiedenis. Op 13 februari 1692 vermoordden de mannen van de Campbell clan ongeveer 40 leden van de MacDonald clan en verjoegen er meer dan 300. Dit alles 10 dagen nadat ze van hun gastvrijheid gebruik hadden gemaakt. En alleen maar omdat de MacDonalds door een misverstand geen trouw hadden gezworen aan de Nederlands/Engelse koning/stadhouder Willem III, die ook koning van Schotland was.

Tegen half 1 zijn we eindelijk in Glasgow. Ons hotel ligt in het stadsdeel Merchant City. Het Brunswick hotel is prima, niet groot, met een trendy bar op straatniveau. Na een rustpauze en lunch in het hotel, gaan we met de Underground naar het Westend. We gaan het Kelvingrove Art Gallery & Museum bezoeken. Hun interessante en uitgebreide collectie bestaat uit opgezette dieren, oudheden, Schotse geschiedenis en enkele schilderijen van bijv. Rembrandt en Dali. Pronkstuk is een echte Spitfire uit 1947. Als we alles gezien hebben lopen we naar Byre Road, een levendige studentenwijk. We drinken hier wat en lopen vervolgens terug richting het hotel. Onderweg stoppen we nog in de wijk Corinthian. Deze wijk is ontstaan in de 19e eeuw als stadsuitbreiding voor handel- en bankwezen. Na de oorlog raakte de wijk in verval maar sinds een jaar of 10 is de wijk weer helemaal hip met trendy horecagelegenheden, veel appartementen en creatieve bedrijven die de oude neoklassieke gebouwen weer tot leven brengen. 's Avonds eten we bij Dhabba, een modern Noord-Indiaas restaurant.

Armadillo, Glasgow
Armadillo, Glasgow

Rondleiding Glasgow

Vandaag krijgen we stadstour onder begeleiding van een gids. Michael is de gids voor vandaag, hij leidt ons door Glasgow. We starten in Merchant City, het 18e-eeuwse zakendistrict. We brengen een bezoek aan Ramshorn Churchyard de met tralies beschermde graven en lopen door Candleriggs, in deze straat was vroeger de voormalige overdekte fruitmarkt maar tegenwoordig zijn er diverse cafe`s en eettentjes gevestigd. We zien de Tolbooth Steeple uit de 17e eeuw staan, dit is een kerktoren zonder kerk. Daarna volgen we de High Street richting de kathedraal. De kerk is gewijd aan St. Mungo, schutspatroon en vermeende stichter van Glasgow. Naast de kathedraal is de Necropolis, een heuvel met een grote verzameling grafmonumenten uit de 19e eeuw. Vervolgens gaan we naar George Square, hier bevinden zich de Victoriaanse City Chambers uit 1888. Op het plein zelf staan beelden van belangrijke Schotten en Britten. We lopen nog langs de Gallery of Modern Art in Queen Street en het kloppend winkelhart van Glasgow. Hier zijn grote winkelstraten als St. Enoch Square, Buchanan Street en Argyle Street. De gids wijst ons nog op een aantal kleine steegjes en binnenplaatsen waar je anders zo voorbij zou lopen. We eindigen in het voormalige financiële centrum van de stad.

De kathedraal in Glasgow
De kathedraal in Glasgow


We vinden een leuk restaurant om te lunchen en 's middags bezoeken we de Glasgow School of Art, gevestigd in een meesterwerk van Mackintosh. We krijgen de rondleiding van een student. Mackintosh heeft goed nagedacht over dit gebouw en het is erg stijlvast, ondanks dat het in 2 fasen is opgeleverd. De GSoA is als een topinstituut en de studenten zijn erg trots om hier te mogen studeren. Na de rondleiding lopen we weer terug naar Sauchiehall Street. Een rustige winkelstraat waar de Willow Tea Room zit, ontworpen door Mackintosh. 's Avonds eten we orientaals bij Mao bar en café en kijken we voetbal.

Glasgow - Trossachs - Edinburgh 149 km

Vandaag gaan we naar Nationaal Park Trossachs, ongeveer 50 km ten noorden van Glasgow. We gaan eerst koffie drinken in Aberfoyle. De weg in het Nationaal Park gaat al snel stijl omhoog, de Duke's Pass op, waarna we in het Queen Elizabeth Forest terecht komen. We rijden door een prachtig deel van het woud langs 3 Lochs (meren).

Loch Lomond, Trossachs Nationaal Park
Loch Lomond, Trossachs Nationaal Park


We rijden verder, min of meer direct naar Edinburgh. Hier vinden we snel ons B&B Ardmor House. Robin & Colin heten ons hartelijk welkom. We nemen de bus (dagkaart £2,50, geen wisselgeld) naar het centrum en lunchen in het prestigieuze Londense warenhuis Harvey Nichols. De lunchroom is op de bovenste etage met een geweldig uitzicht over de stad en omgeving. Vervolgens nemen we lijn 36 naar het Scottish Parliament. Pas sinds 1999 heeft Schotland zijn eigen parlement. Ivm een vergadering kunnen we geen rondleiding krijgen. Hierna gaan we terug naar het centrum en drinken een pint in Café Royal Circle Bar. De klassieke bar heeft een indrukwekkend Victoriaans decor. Vooral de enorme elliptische eilandbar en de schilderijen van beroemde Schotse uitvinders zijn interessant. 's Avonds eten we in restaurant Fisher's, gelegen in de havenwijk Leith. Het hert, de oesters en zwaardvis smaakten goed. Na het eten verkennen we de gay-scène van Edinburgh, die voornamelijk geconcentreerd is in de zogenaamde Gay Triangle.
Uitzicht over Edinburgh
Uitzicht over Edinburgh

Nog een dag in Edinburgh

Vandaag is een rondleiding in het Scottish Parliament wel mogelijk en die hadden we gister gelijk geboekt. De rondleiding duurt 1 uur en er wordt veel uitgelegd over het gebouw, de architectuur en de architect Enric Mirales en de ontstaansgeschiedenis. De architect heeft veel moeite gedaan om diverse Schotse iconen, zoals het Andreaskruis, te verwerken. Na de rondleiding lopen we via de Royal Mile richting Edinburgh Castle. Halverwege Royal Mile lunchen we bij Always Sunday een lunchroom met lekkere sandwiches en salades. Allemaal fair trade en organisch dus erg verantwoord. Bij Edinburgh Castle slaan we af richting het National Museum of Scotland. Dit museum is pas 10 jaar oud en moet een beeld geven v/d ontwikkeling van Schotland op economisch, politiek cultureel, technologisch en zelfs sportief terrein. De tentoonstelling is interessant, maar je moet een beetje de weg zoeken en enige voorkennis van de geschiedenis van Schotland is wel handig.

We besluiten terug te gaan naar onze B&B om de auto te halen. We willen nog naar Calton Hill om v/h uitzicht te genieten. We eten 's avonds in de buurt van de B&B, bij La Favorita. Een populaire Italiaanse tent die al een aantal prijzen heeft gewonnen. We gaan vandaag op tijd naar bed, morgen moeten we weer vroeg op voor de vlucht naar Nederland.

Weer terug naar Nederland

Al om 5.15 uur staan we op en gaan we ontbijten. Robin & Colin, onze gastheren, liggen nog op bed, maar hebben het ontbijt klaargezet in een koelbox. We rijden naar vliegveld Turnhouse en leveren de auto in bij Hertz. We doen ons verhaal over de band, maar ze zijn niet erg bergipvol (een aantal weken later krijgen we na een e-mail van onze kant excuses en wordt alles goed opgelost). We checken in en dan blijkt dat we te zware bagage hebben, totaal 11 kilo. We moeten £6 per kilo bijbetalen en zo zijn we duurder uit dan als we met KLM hadden gevlogen! De vlucht verloopt verder prima. We zitten vooraan in het vliegtuig en we landen 15 minuten te vroeg op Schiphol.

Bron - Eddy Couvreur

Heb je interesse in een reis naar Schotland? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Schotland, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen