Reisbranche blij met uitschakeling

Geschreven op 11 juli 2014 door de redactie

Reisbranche blij als Nederland uit het toernooi ligt
Reisbranche blij als Nederland uit het toernooi ligt

Maar liefst 17,2% stelt zijn vakantie uit zolang Nederland nog in het WK zit. Dit blijkt uit onderzoek onder 632 bezoekers van Reisgraag.nl. Na de uitschakeling in de halve finale tegen Argentinië staat de reisbranche een boekingsgolf te wachten. Volgens cijfers van Gfk en ING was dat ook het geval tijdens de vorige toernooien. Verschillende touroperators zien de gevolgen van het huidige WK. Via social media, banners en andere reclameuitingen is het gevecht begonnen om de consument die pas na de uitschakeling wil boeken.
 

Cijfers WK 2010

Deze boekingstrend was ook al te merken tijdens voorgaande edities van het toernooi. Uit cijfers van GfK Retail Reports blijkt dat het WK in 2010 invloed had op de boekingen. Het rapport bevestigt de resultaten van het onderzoek van Reisgraag.nl. Een daling van de boekingen in juli 2010 werd door hen toegeschreven aan het WK Voetbal dat toen plaatsvond van 11 juni tot en met 11 juli in Zuid-Afrika. Volgens Gfk had het toernooi tot gevolg dat veel Nederlanders later boekten. Ook de ING zag dat het WK in 2010 invloed had op de reisbranche. Volgens het onderzoek zou 4% van de voetbalfans hun vakantieplannen aanpassen en 3% van de fans zou zelfs thuis blijven om het WK in Nederland mee te kunnen maken.

Touroperators

Ook de touroperators zagen de invloed van het WK op de boekingen. Hanita van der Meer (Thomas Cook, Neckermann, Vrij Uit) zag dat er minder geboekt werd in juni. Om de gevolgen te verkleinen heeft de organisatie gecommuniceerd wat de mogelijkheden waren om de wedstrijden op de bestemming te bekijken. De organisatie reageert op de uitschakeling met extra reclame. "Vandaag hebben we diverse banners op websites, nieuwsbrieven en in social media aandacht voor de uitschakeling en tijd voor het boeken van een vakantie." Ook Coby van Dongen (De Jong Intra) merkte de gevolgen van het WK. Volgens haar moet ongeveer 30% van de mensen die op vakantie wil hun vakantie nog boeken. De gevolgen van de uitschakeling zijn bij De Jong Intra al merkbaar. "We hebben gister een topdag gehad, zowel online als bij het klanten contact center." Corendon heeft tijdens het WK niet veel minder boekingen gehad dan afgelopen jaar. Daisy Mijnals weet ons te vertellen hoe dat kan. "Dit komt omdat wij ook tijdens het WK erg scherpe last-minutes hebben aangeboden." De organisatie kan snel inspelen op een onverwachte grote vraag door het inzetten van extra vluchten en het aanbieden van extra capaciteit.

 

Hanita van der Meer - (Thomas Cook, Neckermann, Vrij Uit)

"Er werd minder geboekt in de afgelopen maand in vergelijking met juni vorig jaar. Dit kan te wijten zijn aan de successen van het NL elftal tijdens het WK maar ook aan het mooie weer. Om de gevolgen van het WK te verkleinen hebben we in allerlei communicatie-uitingen, via website en nieuwsbrieven mensen geïnformeerd over de mogelijkheden tot het volgen van de wedstrijden in onze hotels. We hopen dat de combinatie van de uitschakeling en de voorspellingen van wisselvallig weer voor de komende weken meer mensen aanzet tot het boeken van een vakantie. Vandaag hebben we via diverse banners op websites, nieuwsbrieven en in social media aandacht voor de uitschakeling en voor het boeken van een vakantie."

Coby van Dongen - (De Jong Intra)

"Het lijkt erop dat veel Nederlanders gewacht hebben op het verloop van ons Oranje team. Nu Oranje geen finale speelt, is de run naar de reisorganisatie een feit. Plannen die men had, worden nu verzilverd. Op dit moment moet, naar verluidt, nog circa 30% van de mensen die op vakantie willen, hun boeking in orde maken. We hebben gister een topdag gehad, zowel online als bij het klanten contact center."

Daisy Homoet-Mijnals - (Corendon)

"Tijdens het WK hebben wij niet veel minder boekingen gehad dan afgelopen jaar rond deze tijd. Dit komt omdat wij ook in de WK periode erg scherpe last-minutes deals hebben aangeboden. De boekingen voor de last-minute strandvakanties met vertrek komende twee á drie weken zijn na de uitschakeling van het Nederlands Elftal wel aanzienlijk gestegen. Uiteraard hebben wij hier rekening mee gehouden en kunnen wij snel inspelen op een onverwachte grote vraag, door het inzetten van extra vluchten en aanbieden van extra capaciteit."

Anne Moerman - (Sunweb)

"Net als tijdens het EK in 2012 werd er afgewacht met het boeken van vakanties gedurende het wk. Onze klanten willen graag verzekerd zijn dat ze niets van Oranje missen en stellen hun vakantie dan nog even uit. Tijdens het WK gaf Sunweb 100% Oranjegarantie! Klanten van Sunweb hoefden niets van het WK te missen op hun bestemming. Wedstrijden van Oranje konden bijvoorbeeld in het hotel bekeken worden. Op andere locaties werden door de reisleiding Oranje-activiteiten georganiseerd en op sommige locaties pakte Sunweb écht uit met een Oranjefeest inclusief met vervoer van en naar de feestlocatie. Iedereen die afgewacht heeft zal nu op vakantie willen, we zien nu al dat er veel bezoekers en boekingen op de website zijn. Na de uitschakeling van Nederland zijn direct de Sunweb Inpakkers gestart. Honderden reizen kunnen nu geboekt worden met kortingen tot 50%! Om Sunweb kun je niet heen dit WK en erna."


Over Reisgraag.nl

Contact m.b.t. het onderzoek: Thomas Lenting (thomas@reisgraag.nl, 0646218908)

Reisgraag.nl is een ANVR / SGR reisbureau. Op onze website vind je informatie & onafhankelijk gekeurde reviews over bestemmingen en reisorganisaties. Daarnaast houden we regelmatig onderzoek over toeristische onderwerpen.

De informatie op onze website wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld en onderhouden. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat u typefouten aantreft. Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.

Reisbureau Reisgraag.nl

Wij hebben service hoog in het vaandel staan. We regelen alles van a tot z, zodat jij onbezorgd op vakantie kunt gaan. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot.

Populaire bestemmingen bij ons zijn o.a. Kaapverdië, Malediven, Cuba, Mauritius, Canada, Ijsland, Sri Lanka, Finland, Indonesie en Japan. Maar eigenlijk bieden we ech bijna alles aan.

Kun je onze hulp goed gebruiken? We helpen je graag! Vraag gratis & vrijblijvend een offerte aan. Je krijgt dan een voorstel op maat van een reisexpert.

Andere onderzoeken