Winnipeg

Esplanade Reil Brug Winnipeg
Esplanade Reil Brug Winnipeg

In het zuiden van Canada ligt de provincie Manitoba. De hoofdstad van deze provincie is Winnipeg, die ook wel bekend staat als 'de poort naar het westen'. Zoals de naam al doet vermoeden speelde deze stad vroeger al een belangrijke rol als centrum voor vervoer, landbouw, nijverheid en onderwijs. Het gebied waarin Winnipeg ligt worden ook wel de Canadian Prairies genoemd, een groot prairiegebied in het westen van het land.

Er wonen in totaal 700.000 mensen in Winnipeg, waarmee het de 8e stad van het land is. Winnipeg ligt aan de monding van twee rivieren: Red River en Assiniboine River. De stad is mede hierdoor opgedeeld in een aantal wijken. Elke wijk heeft zijn eigen kenmerken waar de inwoners trots op zijn. De Italiaanse immigranten die in Winnipeg kwamen wonen hebben zich gevestigd in Corydon Avenue, ook wel Little Italy genoemd. In the Forks is de Forks Market te vinden, waar je in een van de multiculturele winkeltjes allerlei verse producten kunt kopen. Een levendige wijk in Winnipeg is St. James, waar bijvoorbeeld ook een groot winkelcentrum gevestigd is. De Franse invloeden in Canada zijn sterk te proeven in de Franse wijk the French Quarter.

Sport speelt in het dagelijks leven in Winnipeg een belangrijke rol. Het ijshockeyteam, de Winnipeg Jets, doen sinds 2011 mee in de National Hockey League. Ook aan het Canadian football doen ze mee. De Blue Bombers spelen namelijk in de eredivisie van het football.

Heb je weinig kennis van Canada? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Winnipeg
Plaatsen in de buurt van Winnipeg:

Ervaringen

Irene op 17 januari 2013 plaats: Winnipeg, reisperiode: augustus 2013

We stelden ons er niets van voor, maar eigenlijk is er een heel gezellig deel aan de rivier met allemaal restaurantjes. Mooi park assiniboine.

  • Algemeen 7
  • Restaurants 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Winnipeg

Assiniboine Park Zoo (Winnipeg)

Assiniboine Park Zoo
Assiniboine Park Zoo

Assiniboine Park Zoo is een dierentuin met meer dan 400 diersoorten uit alle delen van de wereld. Deze dieren leven zowel buiten als binnen. Het park is het hele jaar door geopend en je kunt er begeleide rondleidingen krijgen.

Forks National Historic Site (Winnipeg)

Forks National Historic Site
Forks National Historic Site

The Forks National Historic Site is gelegen in het centrum van Winnipeg en werd opgericht ten behoeven van het behoud en de presentatie van de 6.000-jarige geschiedenis van menselijke aanwezigheid en activiteit op de kruising van de Rode en Assiniboine rivieren. Je vindt er wandelpaden, een amfitheater, winkels, restaurants en zelfs een plek om te skateboarden.

Manitoba Museum (Winnipeg)

Manitoba Museum
Manitoba Museum

Manitoba Museum is een educatief centrum met wisselende tentoonstellingen gericht op menselijk en natuurlijk erfgoed. Je kunt er o.a. ontdekken hoe het maritieme leven er 450 miljoen jaar geleden aan toe ging en er staat een levensechte replica van het zeilschip Nonsuch.

Winnipeg Art Gallery
Winnipeg Art Gallery

Winnipeg Art Gallery is Canada's oudste openbare galerij met de grootste collectie hedendaagse Inuit-kunst ter wereld. Er zijn wisselende exposities van nationale en internationale kunst. In het museumwinkeltje kun je unieke sieraden kopen van Canadese ontwerpers. Deze galerij is het hele jaar geopend van donderdag tot zondag.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Canada bekijken.

Vervoer

Winnipeg heeft een eigen internationaal vliegveld wat tevens de belangrijkste aanvlieghaven tussen Toronto en Calgary is. De binnenlandse vluchten vanuit Winnipeg gaan onder andere naar Calgary, Churchill, Montréal, Ottawa, Regina, Toronto en Vancouver. Daarnaast kan je vanuit Winnipeg ook naar verschillende plaatsen in de Verenigde Staten vliegen, zoals Chicago, Denver, Minneapolis en Phoenix.

Een van de weinige treinroutes naar het noorden is de Hudson Bay Route tussen Winnipeg en Churchill. Deze spoorweg werd in 1930 onder barre omstandigheden aangelegd omdat men een verbinding wilden hebben met de Hudson Bay. Inmiddels is Winnipeg uitgegroeid tot het kruispunt van meerdere spoorwegen. Aanbieders van treinreizen zijn VIA Rail, Canadian National Railway, Burlington Northern Santa Fe Manitoba en de Central Manitoba Railway. Ook is Winnipeg een van de weinige plaatsen waar het mogelijk is om met de trein rechtstreeks naar de Verenigde Staten te reizen.

De bussen rijden ook vanaf het internationale vliegveld van Winnipeg. Met een shuttlebus ga je vervolgens naar de binnenstad. Het openbaar in de stad is in handen van Winnipeg Transit.

Geschiedenis

Vanaf het begin van de 18e eeuw waren de Fransen het gebied aan het kolonialiseren. Rond 1767 kwamen ook de Britten dit gebied binnen en kwam de Franse macht in het gebied in gevaar. Een groepje Schotse boeren stichtten in 1812 de eerste nederzetting, Winnipeg. Pas in 1873 werd Winnipeg als stad erkend. De naam Winnipeg is een samenvoeging van de Aboriginal woorden 'win' en 'nipee', wat respectievelijk modderig en water betekent. Deze naam werd voor het eerst gebruikt op de voorkant van de eerste krant van Manitoba in 1866.

Ondertussen kwam de ontwikkeling van de spoorwegen op gang. Toen de eerste treinen naar het westen begonnen te rijden kon de stad zich verder gaan ontwikkelen. De stad groeide uit tot economisch en cultureel centrum van de omgeving en trok daarmee veel immigranten aan. In de loop van de tijd heeft de stad hierdoor een multiculturele cultuur ontwikkeld die uniek is in het land.

De soldaten uit Winnipeg hebben een belangrijk aandeel geleverd in de strijd tegen Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij waren de eerste Canadezen die zich in de strijd gingen mengen. Na de oorlog was met optimistisch en werd de stad flink uitgebreid met veel nieuwe woningen. Helaas was er in 1951 een grote overstroming waarbij veel inwoners geëvacueerd moesten worden.

Weer

Winnipeg heeft een vochtig continentaal klimaat. Dit betekent dat de temperatuurverschillen tussen de seizoenen groot is. De winters zijn vrij droog en de temperaturen kunnen dalen tot maar liefst -47°C. In de zomer schijnt er vaak de zon en lopen de temperaturen op tot ongeveer 25°C. Winnipeg is ook een van de steden waar de Indian Summer tijdens de herfst heel mooi te zien is.

Heb je interesse in een reis naar Winnipeg? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Winnipeg, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Canada? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Winnipeg