Een kijkje in de (Cubaanse) keuken bij Cuba online

Vincent, medewerker Riksja Online, in Cuba
Vincent, medewerker Riksja Online, in Cuba

Hoe heet je? Hoe lang werk je al bij Riksja? Hoe vaak ben je in Cuba geweest?

Ik ben Vincent en werk inmiddels alweer 6 jaar bij Cuba online, onderdeel van Riksja Travel. Ik heb 3,5 week door Cuba gereisd, als onderdeel van een lange reis door Midden-Amerika.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wat is het meest bijzondere wat je hebt gedaan in Cuba?

Het meest bijzondere vond ik het verblijf bij de mensen thuis, in de casa’s particulares. Ik heb veel gesprekken gehad met de families en ben daardoor veel te weten gekomen over het Cubaanse leven. De verhalen die ik heb gehoord hebben mij meer inzicht gegeven over leven in het communistische systeem, over de bonnenboekjes, de medische zorg en het onderwijs. Van de eigenaresse van de casa in Viñales heb ik het meest geleerd. Ik kon haar alles vragen en zij was nieuwsgierig naar het leven in Europa/Nederland. Er kwam zelfs een fotoboek op tafel en ze liet mij met trots foto’s zien van het moment dat haar dochter 15 jaar werd, een grote gebeurtenis in Cuba. In diezelfde casa woonden ook haar vader en haar kleinzoon. Ze wilde graag recente foto’s en ik ben toen familie en portret foto’s van opa, haar kleinzoon en van haar gaan maken. Die foto’s heb ik bij haar op de computer gezet, wat overigens ook bijzonder is omdat lang niet iedereen een computer heeft.

Wat vind je zelf de leukste bezienswaardigheid van het land?

De stad Havana in zijn geheel. De koloniale gebouwen en de oldtimers, je loopt door een groot openlucht museum. Het eerste wat je ziet als je naar Cuba gaat, dat is vaak Havana, het is meteen een reis terug in de tijd. We liepen aan het einde van de middag naar de Malecon. We keken naar de ondergaande zon en de Cubaanse families die plezier maken aan de boulevard, we zagen een jongetje in het water stampen en ondertussen passeerde een oldtimer. We leken even onderdeel van het leven daar, dat alleen al was mooi om mee te maken.

In Havana ben ik naar een sigarenfabriek geweest, Cuba staat wereldwijd bekend om zijn kwaliteit sigaren. In de sigarenfabriek vond ik het proces vooral interessant om te zien. Er staan een groot aantal ‘schoolbankjes’ en de sigaren worden stuk voor stuk met de hand tot in de perfectie gerold. Medewerkers volgen zelfs een opleiding van zo’n 8 maanden tot professioneel sigarenroller.

Wat is de meest interessante stad van Cuba en waarom?

Ik ben aan het twijfelen tussen Trinidad en Baracoa. Trinidad is vooral erg leuk vanwege de sfeer en koloniale uitstraling. Daar heb ik een interessante bici-taxi excursie gedaan, een aanrader. Je hoort en ziet veel meer van het Cubaanse leven in Trinidad dan dat je anders zou zien. De bestuurder van mijn authentieke taxi nam me mee naar een schooltje, een sigarenfabriekje en vertelde onderweg veel over het leven in Cuba. Baracoa vind ik voornamelijk interessant omdat het zo afgelegen ligt, bepaalde invloeden vanuit de rest van Cuba komen daar zelfs niet. Het is wel Cubaans en ze leven in hetzelfde systeem, maar daar voelde het nog iets meer ontspannen, mede ook doordat het niet zo veel bezocht wordt.

Wat is typisch Cubaans?

Dat zijn dé beelden die iedereen van Cuba heeft; oldtimers, sigaren, rum en muziek. De Cubanen laten het tegenovergestelde van ‘grauw oostblok’ zien, ze zijn vrolijk en maken graag een praatje. Ze weten het beste te halen uit wat ze hebben. Iedereen die ik sprak was trots op het land, onafhankelijk van zijn mening over het communistische systeem.

Cubaanse vrouw met sigaar
Cubaanse vrouw met sigaar

Ken je een ‘leuke’ anekdote over het land of de bevolking?

‘Sommigen vinden hem goed, anderen niet’. Dit was het standaard antwoord als ik mensen vroeg naar Fidel Castro en wat ze van hem en het systeem vinden. Het is ergens een ontwijkend antwoord, eigenlijk zijn ze nog steeds bang dat de geheime dienst hen om het hoekje staat af te luisteren.

Tot slot, waarom zou iedereen Cuba moeten bezoeken?

Ik zou zeggen, ga vooral nu nog naar Cuba. Sinds het bewind van Castro, nu tachtig jaar, wordt modernisering zoveel mogelijk tegengehouden. Als Raul Castro er niet meer is, dan zal er veel gaan veranderen is de verwachting. Nu gaan dus.

Interesse in een reis naar Cuba? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,2

Gerelateerde artikelen