AlexandriŽ

AlexandriŽ bij nacht, Egypte
AlexandriŽ bij nacht, Egypte

Alexandrië ligt in het noorden van Egypte, aan de noordwestpunt van de Nijldelta. Het legendarische Alexandrië is voor Egyptenaren een toevluchtsoord om te ontsnappen aan de dagelijkse hitte landinwaarts. Het zeeklimaat zorgt voor een koel briesje en een aangename zomertemperatuur. Alexandrië straalt een Europees karakter uit, maar getuigd aan de andere kant van een bijzonder Egyptisch en Romeins verleden.

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Landkaart AlexandriŽ
Plaatsen in de buurt van AlexandriŽ (Egypte) :
 • CaÔro (180 km)
 • Port Said (228 km)
 • Taba (516 km)
 • Dahab (520 km)
 • El Gouna (556 km)
 • Sharm el-Sheikh (565 km)
 • Hurghada (584 km)
 • Makadi Bay (588 km)
 • Safaga (631 km)
 • Luxor (667 km)
 • Ervaringen

  op 3 november 2021 plaats: AlexandriŽ, reisperiode: februari 2020

  Een drukke maar zéér aangename stad om een tijdje te verblijven. Leuke bezienswaardigheden zoals bijv. de grote bibliotheek en de haven. Overal kun je lekker eten en de mensen zijn er zéér gastvrij. Voordeel was dat wij met een bekende inwoner dingen deden en daardoor ook makkelijker overal in het verkeer konden deelnemen, want met een taxi-busje rijden is een sport op zich.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van AlexandriŽ

  Bibliotheca Alexandrina (AlexandriŽ)

  Bibliotheca Alexandrina
  Bibliotheca Alexandrina
  Kaart met locatie Bibliotheca Alexandrina

  Ter nagedachtenis aan de oude bibliotheek van Alexandrië is de Bibliotheca Alexandrina gebouwd. Dit is een belangrijke moderne bibliotheek en het culturele centrum van Alexandrië. Het doel van de Bilbiotheca Alexandrina was om de grootsheid van de oude bibliotheek te evenaren. In 1995 begon men vlak bij de locatie van de oude bibliotheek met de bouw, die in 2003 werd afgerond. De Bibliotheca Alexandrina heeft een museum met een mooie collectie, een planetarium en beschikt het over een bijzondere virtuele collectie.

  Montazapaleis (AlexandriŽ)

  Montazapaleis
  Montazapaleis
  Kaart met locatie Montazapaleis

  Het Montazapaleis is gebouwd in 1892. Het diende als zomerverblijf voor meerdere Egyptische heersers. Dit paleis ligt aan de kust ten oosten van de stad. De tuinen van het paleis zijn nu als park open voor publiek. Deze prachtige tuinen beslaan maar liefst 61 hectare. Het paleis zelf is gerenoveerd en opnieuw ingericht. In het paleis ligt nu een museum met een collectie over de Muhammed Ali familiedynastie.

  Zuil van Pompeius (AlexandriŽ)

  Zuil van Pompeius
  Zuil van Pompeius
  Kaart met locatie Zuil van Pompeius

  In Alexandrië vind je de zuil van Pompeius. Deze zuil is geheel van graniet en ongeveer 27 meter hoog. Pompeius was een militair en politiek leider van de Romeinen. Hij werd geboren in 106 voor Christus en stierf in 48 voor Christus. De pilaar werd in 297 na Christus gebouwd door de Romeinse keizer Diocletianus. Deze pilaar is een van de belangrijkste bezienswaardigheden uit de oudheid van Alexandrië. De pilaar is tegen betaling te bezichtigen van 09.00 uur tot 17.00 uur.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Egypte bekijken.

  Geschiedenis

  De stad is genoemd naar Alexander de Grote, die een wereldrijk vestigde waar ook Egypte deel van uitmaakte. In zijn opdracht bouwde de Griekse architect Dinocrates de stad vanaf ongeveer 330 v.Chr. Alexandrië was één van de vele steden die werden gesticht in opdracht van en/of vernoemd naar Alexander de Grote. Bijna 1000 jaar was Alexandrië de hoofdstad van Egypte. Aan het begin van onze jaartelling was Alexandrië (na Rome) de 2e stad van het Romeinse Rijk, met ongeveer 400.000 inwoners. De stad had een gemengde bevolking en de algemene omgangstaal was eerder Grieks dan Egyptisch. Lange tijd is de stad tevens het belangrijkste internationale centrum geweest van cultuur, kennis en geleerdheid tijdens de periode van de Oudheid en vroege Middeleeuwen. De Bibliotheek van Alexandrië was met tussen de 400.000 en 900.000 boekrollen een van de belangrijkste bibliotheken uit de geschiedenis, zo niet de belangrijkste. Deze is later verwoest, waarbij een ongekende schat aan kennis verloren is gegaan. Over de precieze toedracht hiervan zijn de meningen verdeeld. De stad is ook al zeer lang bekend vanwege het feit dat een van de Zeven wereldwonderen uit de Klassieke Oudheid zich in deze stad bevond: de Vuurtoren van Alexandrië. Vanaf 30 v.Chr., toen de laatste Ptolemee – de bekende koningin Cleopatra – stierf, bleef Alexandrië de hoofdstad van de provincia Alexandria et Aegyptus. Dit bleef ook zo onder de Byzantijnen. Alexandrië werd de zetel van het Patriarchaat van Alexandrië. In de 7e eeuw veroverden de Arabieren Egypte en het overige Midden-Oosten. De functie van hoofdstad werd in 969 overgenomen door het door de Fatimiden gestichte Caïro. Na de stichting van Caïro verviel Alexandrië langzaam tot een groot vissersdorp. Rond 1800 had de stad nog slechts 4000 inwoners. In de 19e eeuw werd Alexandrië opnieuw een grote stad, met een multicultureel karakter. Dit was te danken aan de politiek van de Osmaanse onderkoning Mehmed Ali, die een voor zeeschepen toegankelijke haven van groot belang achtte voor de ontwikkeling van zijn land.

  Weer

  In AlexandriŽ heerst een zeeklimaat, dit zorgt voor een koel briesje en een aangename zomertemperatuur.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar AlexandriŽ
  vacature