Caïro
Caïro ligt aan de oostoever van de Nijl in het noorden van Egypte, op de plaats waar de rivier zich vertakt in de Rosetta en de Damietta. In het westen ligt de stad Gizeh met de Piramiden van Gizeh. In het zuiden ligt de klassieke Egyptische stad Memphis. Caïro is de hoofdstad van Egypte en het gouvernoraat Caïro. De stad heeft ruim 16 miljoen inwoners. Het is de grootste stad van Afrika en het Midden-Oosten. Het oude hart van Caïro is door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Caïro was lange tijd het centrum van de islamitische wereld, zeker na de stichting van de beroemde Al-Azhar universiteit in 988. De universiteit is nog steeds een gezaghebbend instituut in de Arabische wereld.
Plaatsen in de buurt van Caïro (Egypte) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Caïro
Birqash Kamelenmarkt (Caïro)
De Birqash Kamelenmarkt in Caïro is een fantastische plek om naar toe te gaan ondanks dat je er waarschijnlijk niets koopt. Op de markt worden namelijk kamelen verkocht. Sommige kamelen komen net terug van een reis door de woestijn, die wel 40 dagen geduurd heeft. De markt is iedere dag open van 7 uur tot 12 uur en je vindt er dagelijks meer dan honderd kamelen.
Egyptisch Museum (Caïro)
Het Egyptisch Museum in Caïro werd al in 1858 opgericht. Er bevinden zich 136.000 Oudegyptische items in het museum uit alle eeuwen van de menselijke beschaving. In het museum bevindt zich o.a. de Toetanchamoncollectie. Ook zijn er in het museum een aantal mummies aanwezig zoals die van Seti I en Ramses II.
International Filmfestival Caïro (Caïro)
Sinds 1976 wordt in november/december het Caïro International Filmfestival gehouden. Er zijn o.a. wedstrijden voor beste film uit het Midden-Oosten en de Arabische wereld. De hoofdstad van Egypte wordt daarom ook wel 'Hollywood van het Midden Oosten' genoemd.
Khan el-Khalili markt (Caïro)
De Khan el-Khalili markt is de oudste markt van Caïro, en bestaat al sinds de 14e eeuw. Op deze markt kun je van alles kopen. Je zult vooral kraampjes tegenkomen die parfum, kruiden, goud en zilverwerken, lederwaren, glas en keramiek verkopen. In de Mohammed Ali straat kun je allerlei soorten muziekinstrumenten kopen, voor kleding moet je naar de Bulaq markt.
Rallye des Pharaons (Caïro)
In Egypte wordt ieder jaar de Rallye des Pharaons gehouden. De start is bij de piramides van Gizeh en de finish is in Caïro. Het is de bedoeling dat er 3.100 km binnen zeven dagen wordt afgelegd. Volgens de inwoners van Egypte is deze rally te vergelijken met de Dakar Rally.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Egypte bekijken.
Vervoer
De stad kent de Internationale luchthaven Caïro International Airport. Caïro is het beginpunt van de Trans-Afrikaanse Caïro-Kaapstad Snelweg. Deze weg, die ruim 10.000 kilometer lang is, volgt een route door het oosten van Afrika en eindigt in Kaapstad.
Geschiedenis
De geschiedenis van Caïro gaat terug tot de Romeinse tijd, toen het fort van Babylon er gebouwd werd. Het fort van Babylon was het symbool van de Romeinse macht. In tegenstelling tot wat logisch zou lijken, is Caïro geen faraostad. Toen de piramiden gebouwd werden, was Memphis nog de hoofdstad van Egypte. Caïro werd officieel in 969 gesticht door de Fatimiden, een Noord-Afrikaanse dynastie. Zij bouwden nabij de garnizoensstad Fustat, die door de Arabieren gesticht was, een nieuwe hoofdstad. Zij noemden de stad Al-Medina Al-Qahirah, de Overwinnende Stad. Na de verwoesting van Bagdad in 1258 door de Mongolen, werd Caïro de belangrijkste culturele en intellectuele stad van het Midden-Oosten. Pas met de komst van Ismael, kleinzoon van Mohammed Ali, halverwege de 19e eeuw kwam de ontwikkeling van de stad in een stroomversnelling. Om het imago van zijn stad op te waarderen nodigde Ismael internationale architecten uit om naast de oude Islamitische stad een Caïro in nieuw-Europese stijl te ontwerpen. In diezelfde periode werd ook het Suezkanaal gegraven en voor scheepsvaart opengesteld, wat de stad meteen wereldwijd in de schijnwerpers stelde. Van dan af kende zowel het toerisme als het zakenleven in Caïro een sterke groei- en bloeiperiode. Ismael had echter in zijn droombeeld van de stad het zicht op de werkelijkheid verloren, waardoor de stad onder een immense schuldenlast kwam te lijden. De Britten maakten een einde aan de utopie. Zij namen in 1882 de stad onder controle tot alle schulden waren terugbetaald. Deze bezetting duurde uiteindelijk tot in 1952, toen een grote revolutie er abrupt een einde aan maakte. Sindsdien kent de stad een immense bevolkingsgroei, wat tot gebrek aan huisvesting leidde. Daarom werd in de jaren ’60 en ’70 de westelijke oever van de Nijl ingelijfd en werden heel wat nieuwe buitenwijken uit de grond gestampt. Toch kon die uitbreiding niet tegemoet komen aan de woningnood, waardoor ook het oostelijk gelegen droge woestijngebied werd ingenomen door rommelige sloppenwijken. Onder het beleid van Mubarak kende de stad weliswaar langzame verbeteringen, maar toch bleef de overbevolking, armoede en vervuiling Caïro parten spelen.