Oxford
Oxford is een stad en district in Oxfordshire in het zuiden van Engeland. In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. In Oxford staat de universiteit van Oxford. De Oxford English Dictionary wordt uitgegeven door de Oxford University Press. Wellicht de bekendste persoon uit Oxford is Stephen Hawking.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Oxford (Engeland) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oxford
Bodleian Libary (Oxford)
De Bodleian Library, de bibliotheek van de Oxford Universiteit, zou zo weggelopen kunnen zijn uit een Harry Potter film. The Bod, zoals het ook wel wordt genoemd, is een van de oudste bibliotheken van Europa. Met 11 miljoen items heeft het na de British Library de grootste collectie van Groot-Brittannië. Onder Thomas Bodley werd het in de 16e eeuw de prestigieuze bibliotheek die het nu nog is. In The Bod kun je o.a. de Magna Carta en originele werken van Shakespeare terugvinden.
Christ Church (Oxford)
Christ Church is erg indrukwekkend om te bezoeken. Het is een van de grootste colleges van de Universiteit van Oxford. Het wordt van oudsher al beschouwd als een van meest aristocratische colleges van de allemaal op Oxford. De ruimte van Christ Church is in de Harry Potter films vooral herkenbaar als de hal waar altijd gegeten wordt. Er hebben dertien Britse premiers gestudeerd. Ook laat het college sinds 1978 vrouwelijke studenten toe.
Oxford University (Oxford)
Oxford University is samen met die van Cambridge een van de oudste en beroemdste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De universiteit heeft 38 colleges en 6 halls. De meeste gebouwen staan onafhankelijk van elkaar, maar zijn wel om een centraal plein of grasveld gebouwd. Studenten en docenten verblijven vaak intern. De toegangseisen voor de universiteit zijn erg streng. Alleen de beste studenten worden aangenomen. Hierdoor blijft het onderwijs op hoog niveau en behoort het bij de top 5 van beste universiteiten van de wereld. Wel 46 mensen die op Oxford hebben gestudeerd sinds 1921 hebben een Nobelprijs gewonnen.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.
Geschiedenis
Oxford is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen, en stond aanvankelijk bekend als Oxanforda. Het begin was de stichting van het Sint Frideswide's nonnenklooster in de 8e eeuw. Oxford werd voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld in Angelsaksische kronieken van het jaar 912. De Universiteit van Oxford, is de oudste universiteit van Engeland; voor het eerst vermeld in de 12e eeuw. De eerste colleges van Oxford waren University College (1249), Balliol (1263), en Merton (1264). De soms ongemakkelijke verhouding tussen town and gown (stad en toga) leidde in 1355 tot een vechtpartij waarin verscheidene universitaire studenten werden gedood (de Saint Scholastica Day Riot). Hoewel in Oxford tijdens de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw veel steun bestond voor de aanhangers van het parlement, werd de stad in 1642 het hoofdkwartier van koning Karel I van Engeland en zijn hof, nadat de koning uit Londen was verdreven. In 1646 gaf de stad echter toe aan de troepen van de Parliamentarians onder generaal Thomas Fairfax. Vroeg in de 20e eeuw nam zowel de industrie als de bevolking snel toe in de stad. Drukkerijen en uitgeverijen hadden zich in de jaren `20 een goede positie verworven. Ook begon in dat decennium de autoproductie door Morris Motor Company in Cowley ten zuidoosten van de stad, hetgeen voor werkgelegenheid zorgde. In 1929 werden de plaatsen Headington en Risinghurst in het oosten geannexeerd door de gemeente.