Oxford

Christ Church College Oxford
Christ Church College Oxford

Oxford is een stad en district in Oxfordshire in het zuiden van Engeland. In tegenstelling tot de grote rivaal, Cambridge, is Oxford een stad met veel industrie, in het bijzonder autoproductie in de voorstad Cowley. In Oxford staat de universiteit van Oxford. De Oxford English Dictionary wordt uitgegeven door de Oxford University Press. Wellicht de bekendste persoon uit Oxford is Stephen Hawking.

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Oxford
Plaatsen in de buurt van Oxford:

Ervaringen

Ria op 20 april 2015 plaats: Oxford, reisperiode: oktober 2014

Prachtige stad is Oxford, mooie universiteitsgebouwen

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
Ria Coppens op 20 oktober 2014 plaats: Oxford, reisperiode: oktober 2014

Prachtige oude gebouwen staan er in Oxford.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
Sophie Visser op 27 december 2013 plaats: Oxford, reisperiode: augustus 2013

Oxford was een mooie plaats met vriendelijke mensen en mooie gebouwen.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 7
Evelyn op 8 januari 2015 plaats: Oxford, reisperiode: mei 2013

Oxford is echt een heel mooie stad. Ik ben er meerdere keren geweest en zou er zo nog een keer heen willen. Tijdens mijn eerste bezoek heb ik een wandeltour door de stad gemaakt met een gids. Dit zou ik iedereen aanraden, want je krijgt op deze manier het verhaal achter de vele prachtige gebouwen te horen. Verder kun je in de stad ook erg goed winkelen. In de stad vind je tal van leuke cafétjes.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 7
B pleijter v/d brink op 23 oktober 2012 plaats: Oxford, reisperiode: oktober 2012

ik heb genoten van de prachtige oude gebouwen. Jammer dat het weer niet zo meewerkte, desondanks vanuit een touristische bus alle hoogtepunten gezien. Ook de vriendelijke mw. die ons op deze mogelijkheid attent maakte verdient lof daar voor.

 • Algemeen 9
B pleijter v/d brink op 19 oktober 2012 plaats: Oxford, reisperiode: oktober 2012

Oxford is een mooie oude universiteitsstad met prachtige gebouwen jammer dat het regende en niet werd aangegeven dat er een toeristenbus rondrijdt

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Oxford

Bodleian Libary (Oxford)

Bodleian Libary
Bodleian Libary

De Bodleian Library, de bibliotheek van de Oxford Universiteit, zou zo weggelopen kunnen zijn uit een Harry Potter film. The Bod, zoals het ook wel wordt genoemd, is een van de oudste bibliotheken van Europa. Met 11 miljoen items heeft het na de British Library de grootste collectie van Groot-Brittannië. Onder Thomas Bodley werd het in de 16e eeuw de prestigieuze bibliotheek die het nu nog is. In The Bod kun je o.a. de Magna Carta en originele werken van Shakespeare terugvinden.

Christ Church (Oxford)

Christ Church
Christ Church

Christ Church is erg indrukwekkend om te bezoeken. Het is een van de grootste colleges van de Universiteit van Oxford. Het wordt van oudsher al beschouwd als een van meest aristocratische colleges van de allemaal op Oxford. De ruimte van Christ Church is in de Harry Potter films vooral herkenbaar als de hal waar altijd gegeten wordt. Er hebben dertien Britse premiers gestudeerd. Ook laat het college sinds 1978 vrouwelijke studenten toe.

Oxford University (Oxford)

Oxford University
Oxford University

Oxford University is samen met die van Cambridge een van de oudste en beroemdste universiteiten van het Verenigd Koninkrijk. De universiteit heeft 38 colleges en 6 halls. De meeste gebouwen staan onafhankelijk van elkaar, maar zijn wel om een centraal plein of grasveld gebouwd. Studenten en docenten verblijven vaak intern. De toegangseisen voor de universiteit zijn erg streng. Alleen de beste studenten worden aangenomen. Hierdoor blijft het onderwijs op hoog niveau en behoort het bij de top 5 van beste universiteiten van de wereld. Wel 46 mensen die op Oxford hebben gestudeerd sinds 1921 hebben een Nobelprijs gewonnen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.

Geschiedenis

Oxford is ontstaan in de tijd van de Angelsaksen, en stond aanvankelijk bekend als Oxanforda. Het begin was de stichting van het Sint Frideswide's nonnenklooster in de 8e eeuw. Oxford werd voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeld in Angelsaksische kronieken van het jaar 912. De Universiteit van Oxford, is de oudste universiteit van Engeland; voor het eerst vermeld in de 12e eeuw. De eerste colleges van Oxford waren University College (1249), Balliol (1263), en Merton (1264). De soms ongemakkelijke verhouding tussen town and gown (stad en toga) leidde in 1355 tot een vechtpartij waarin verscheidene universitaire studenten werden gedood (de Saint Scholastica Day Riot). Hoewel in Oxford tijdens de Engelse burgeroorlog in de 17e eeuw veel steun bestond voor de aanhangers van het parlement, werd de stad in 1642 het hoofdkwartier van koning Karel I van Engeland en zijn hof, nadat de koning uit Londen was verdreven. In 1646 gaf de stad echter toe aan de troepen van de Parliamentarians onder generaal Thomas Fairfax. Vroeg in de 20e eeuw nam zowel de industrie als de bevolking snel toe in de stad. Drukkerijen en uitgeverijen hadden zich in de jaren `20 een goede positie verworven. Ook begon in dat decennium de autoproductie door Morris Motor Company in Cowley ten zuidoosten van de stad, hetgeen voor werkgelegenheid zorgde. In 1929 werden de plaatsen Headington en Risinghurst in het oosten geannexeerd door de gemeente.

Heb je interesse in een reis naar Oxford? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Oxford, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Engeland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Oxford