Manchester

Salford Quays Manchester Engeland
Salford Quays Manchester Engeland

Manchester is een stad en Engels district in het graafschap Greater Manchester in het noorden van Engeland. Manchester geldt in de hele wereld als het archetype van een textielstad, mede omdat Vlaamse wevers zich er vestigden. De stad was belangrijk bij de opkomst van de industriële revolutie. Manchester is onder andere bekend vanwege de wereldberoemde voetbalclub Manchester United. Een tweede club uit de stad is Manchester City. Manchester beschikt over een aantal van de beste concertzalen van Noord-Engeland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Bridgewater Hall, thuishaven van het wereldberoemde Hallé Orchestra. Popmuziek zit in de straatstenen gebakken van de stad die ons onder andere The Stone Roses en Oasis schonk. Aangezien Manchester de grootste studentenstad van Europa is, zijn ook de mogelijkheden om het nachtleven te verkennen talrijk. Heel wat bars, cafés, pubs en nachtclubs bevinden zich over de hele stad verspreid en zowel muziekstijl als publiek zijn sterk uiteenlopend. Ook wie graag lekker en veel eet, zal hier zeker aan zijn trekken komen want in Manchester vind je werkelijk alle mogelijke internationale keukens in een van vele restaurants of eetcafés terug.

Aanbieders van vakanties naar Manchester
Booking.com (hotel) Klik
Evaneos (Lokale reisexperts) Klik
Buro Scanbrit (landenspecialist) Klik
Kras (allround) Klik
Voetbalreizen.com (actieve vakantie) Klik

Landkaart Manchester
Plaatsen in de buurt van Manchester:
 • Liverpool (49 km)
 • Ervaringen

  Sterre Otten op 18 oktober 2017 plaats: Manchester, reisperiode: juli 2017

  Super hippe stad met fijne eettentjes en sfeer

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 9
  • Ligging 8
  Evelyn op 8 januari 2015 plaats: Manchester, reisperiode: maart 2013

  In Manchester kun je je zeker een aantal dagen goed vermaken. Er is veel te doen en zien. Je kunt er ook goed winkelen. De stad beschikt over veel lekkere en vrij goedkope restaurants. Voetballiefhebbers kunnen er het stadion van Manchester United bezoeken. Dit is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer, wat niet duur is in de stad.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Manchester

  Albert Square (Manchester)

  Albert Square
  Albert Square

  Albert Square is een van de mooiste pleinen in Manchester. Het enorme stadhuis van Manchester staat er, wat een Victoriaans gebouw is en gebouwd werd door Alfred Waterhouse. Ook staan er diverse beelden op het plein van belangrijke personen, waaronder Prins Albert, waar het plein ook naar vernoemd is. Het plein werd aangelegd vanaf 1863 en was afgerond in 1867. Later is hier een vierkante fontein geplaatst, voor koningin Victoria.

  Castlefield (Manchester)

  Castlefield
  Castlefield

  Castlefield wordt een stedelijk erfgoedpark genoemd en is vernoemd naar het Romeinse kasteel dat hier ooit stond. In de Middeleeuwen had het gebied de naam 'Castle-in-the-field'. Naast dat je er veel uit de Industriële Revolutie kan aanschouwen, met de daarbij behorende kanaalsystemen, bouwwerken en viaducten, heeft het ook een museum, namelijk het Museum of Science and Industry. Verder werd er in het gebied veel gebruik gemaakt van ijzer, baksteen en veel water.

  Manchester Cathedral (Manchester)

  Manchester Cathedral
  Manchester Cathedral

  De beroemde kathedraal van Manchester is een kerk die stamt uit de middeleeuwen. Het is echter gerestaureerd in het Victoriaanse tijdperk. De kathedraal heeft een zeer opvallend uiterlijk. De kathedraal bevat tevens diverse houtelementen, waarbij middeleeuwse verhalen worden verteld. De kathedraal werd hevig beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog, wel werden alle decoraties weer hersteld. Dit nam bijna twintig jaar in beslag. Een bezoek binnen de kathedraal is zeker een aanrader.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Engeland bekijken.

  Geschiedenis

  De oudste sporen van het ontstaan van Manchester gaan terug tot de 1e eeuw v.Chr. De Romeinen bouwden een versterking op de oostelijke oever van de Irwell rivier, genaamd Mancunium. Dit fort werd verschillende keren afgebroken en herbouwd en de laatste overblijfselen zijn vandaag nog te zien in het district Castlefield. Later hebben de Saxen er lange tijd vertoefd en in de Middeleeuwen was het gebied een hele tijd onbewoond. Pas toen de stad in 1301 zijn Charter ontving, werd Manchester een handelsplaats. In de daaropvolgende eeuwen ontwikkelde de textielindustrie zich. Aanvankelijk werd vooral met wol gewerkt, maar toen ook katoen geïntroduceerd werd, kwam de stad in een industriële snelstroom terecht en werd Manchester al gauw een van de leidende industriesteden van het land. Vanaf de 18e eeuw groeide de internationale handel en ook de technologische ontwikkeling bleef niet achterwege. Tijdens de Industriële Revolutie zagen de eerste met stoom aangedreven weefgetouwen het licht, wat het productieproces sterk verbeterde. Voor de plaatselijke bevolking was het begin van de Industriële Revolutie echter een ander verhaal. Heel wat arbeiders kwamen van overal toegestroomd om werk te zoeken, waardoor de stad de bevolkingstoename amper nog de baas kon. Vooral Ieren en Oost-Europese immigranten, meestal Joden, vestigden zich definitief in de stad. Het gebrek aan huisvesting werd een ernstig probleem en de afwezigheid van drinkbaar water en rioolvoorzieningen maakten dat ziekten als cholera en tyfus uitbraken. Ook de kindersterfte was enorm en de levensverwachting van volwassenen uiterst laag. De 19e eeuw betekende groei en culturele ontwikkeling voor Manchester. De eerste Manchester Guardian werd gepubliceerd, de eerste passagierstrein ter wereld werd op de sporen gezet en het Manchesterkanaal werd als handels- en vervoersroute in gebruik genomen. Ook voor de bevolking brak een betere periode aan. De welvaart reflecteerde ook in het stadsbeeld en heel wat grote publieke gebouwen, waaronder het Stadhuis, werden opgetrokken. Hoewel de textielindustrie in de 20e eeuw tanende was, kon de stad bouwen op een rijk erfgoed waardoor Manchester tot op vandaag een even levendige metropool is gebleven. Ook is Manchester de afgelopen decennia belangrijk geworden omwille van haar voetbalploeg, Manchester United FC, en niet te vergeten: de muziekindustrie, met namen als Joy Division, The Bee Gees, Simply Red en Oasis. Ook de laatste jaren van de 20e eeuw hebben een belangrijke invloed gehad op het hedendaagse Manchester. In 1996 vernietigde een bom van het IRA een groot deel van het stadscentrum waarbij gelukkig geen doden, maar wel 200 gewonden vielen. Heel wat gebouwen uit de jaren ’60 werden vernield of beschadigd. Het stadsbeeld is er ingrijpend door veranderd en dankzij internationale hulp werd de stad heropgebouwd tot het nieuwe en moderne centrum van vandaag.

  Heb je interesse in een reis naar Manchester? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Manchester, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Engeland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Manchester