Derry

Derry, Londonderry, Ierland
Derry, Londonderry, Ierland

Derry is een stad in het noorden van Ierland. De stad wordt door Britten en Ierse unionisten meestal Londonderry genoemd, en door Ierse nationalisten meestal Derry. De naam van de stad is vaak een controversieel punt; men zal nooit een katholieke politicus 'Londonderry' horen zeggen. Het grootste deel van de inwoners van de stad is katholiek en gebruikt de naam 'Derry'. Deze 17e, door stadswallen omringde stad, is één van de mooiste steden met stadswallen van Europa. De stad is de doorgang tot het noordwesten van Ierland. Stadswandelingen, musea, boottochten, een bezoek aan een traditionele pub; voor ontspanning en plezier kun je in deze stad heel goed terecht.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Derry
Plaatsen in de buurt van Derry (Ierland) :
 • Donegal (64 km)
 • Belfast (99 km)
 • Sligo (110 km)
 • Dublin (196 km)
 • Kildare (206 km)
 • Galway (222 km)
 • Clifden (243 km)
 • Kilkenny (261 km)
 • Ennis (263 km)
 • Limerick (274 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Derry

  St. Columb's Cathedral (Derry)

  De St. Columb's Cathedral was de eerste kathedraal die gebouwd werd na de Reformatie. Het is Derry's meest historische gebouw en de belangrijkste schatkamer met herinneringen aan de turbulente jaren in de 17e eeuw, vereeuwigd in marmeren monumenten, glas-in-loodramen en stenen beelden. De Anglicaanse kathedraal is gewijd aan Sint Columba. De kathedraal werd tussen 1628 en 1633 gebouwd van steen uit lokale steengroeven. De oude pijlers en bogen getuigen van eerste klas vakmanschap.


  Walls of Derry (Derry)

  Walls of Derry
  Walls of Derry
  Kaart met locatie Walls of Derry

  Een van de best bewaarde stadsmuren van Europa vind je in Derry. De stadsmuren van Derry zijn gebouwd tussen 1613 en 1619 door 'The Honourable The Irish Society' om de stad te beschermen tegen 17e eeuwse kolonisten uit Engeland en Schotland. De stadsmuren met wachttorens, bolwerken, poorten en verhogingen zijn intact gebleven. De muren, die ongeveer 1,5 km in de omtrek zijn, vormen een wandelpad rond de binnenstad.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ierland bekijken.

  Vervoer

  Cruises over de rivier van Derry vertrekken vanaf Queen's Quay. De cruiseboot vaart eerst stroomopwaarts zodat je een mooi uitzicht over de stad hebt, daarna ga je stroomafwaarts naar Culmore.

  Geschiedenis

  Derry is ontstaan uit een nederzetting die werd gesticht in 546 door Saint Columbkille. Van 1613 tot 1619 wordt de verdedigingsmuur opgetrokken om de Britse kolonisten te beschermen. Dankzij deze wal kan de stad in 1689 105 dagen lang standhouden tegen de belegeraars. Dit onder leiding van de katholiek Jacobus II, die oorlog voert tegen de protestant Willem van Oranje. Als er eindelijk versterking komt en de troepen van Jacobus II zich terugtrekken, wordt Derry het symbool van de overheersing van de loyalisten van Noord-Ierland. Tijdens de Grote Hongersnood emigreert 12% van de bevolking. In 1972 was de wijk Bogside het toneel van 'Bloody Sunday', waarbij 13 katholieke burgers tijdens een demonstratie voor burgerrechten werden gedood.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Derry