Donegal

Glengesh Pass, Donegal, Ierland
Glengesh Pass, Donegal, Ierland

In het uiterste noordwesten van Ierland ligt de stad Donegal. De plaats is gelegen in het gelijknamige graafschap Donegal op het punt waar de rivier de Eske de baai Donegal Bay instroomt. Maar ondanks dat de stad dezelfde naam draagt, is het niet de hoofdstad van het graafschap. De naam Donegal betekent ‘fort/burcht van de vreemdelingen’, want de stad is vernoemd naar de Vikingen die hier ooit een vestiging bouwden. De plaats fungeert als een ware toegangspoort tot de regio en is als bijgevolg heel toeristisch, maar toch wist de stad haar provinciale charme te behouden.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Donegal
Plaatsen in de buurt van Donegal (Ierland) :
 • Sligo (49 km)
 • Derry (64 km)
 • Belfast (140 km)
 • Galway (165 km)
 • Clifden (180 km)
 • Kildare (184 km)
 • Dublin (189 km)
 • Ennis (209 km)
 • Shannon (222 km)
 • Limerick (224 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Donegal

  Donegal Abbey (Donegal)

  Donegal Abbey
  Donegal Abbey
  Kaart met locatie Donegal Abbey

  Donegal Abbey was ooit belangrijke franciscanenabdij, maar helaas is er tegenwoordig nog maar weinig van over. Door haar strategische ligging deed de abdij ook dienst als fort- en kruitopslagplaats. Dit heeft de instandhouding van dit staaltje middeleeuwse architectuur natuurlijk geen goed gedaan. Het gebouw heeft echter vier eeuwen later nog altijd een enorme charme, met name het oude kerkhof met mooie wilde begroeiing en het prachtige uitzicht op de baai zijn mooi om te zien.


  Donegal Castle (Donegal)

  Donegal Castle
  Donegal Castle
  Kaart met locatie Donegal Castle

  Donegal Castle werd in 1474 door Hugh Roe O’Donnell gebouwd en werd door zijn familie bewoond totdat zij door de Engelsen werden verdreven. Tijdens de Engels-Ierse oorlogen werd het bouwwerk gedeeltelijk vernield. Aan het begin van de 17e eeuw werd het kasteel verkocht aan een Engelse edelman die het bestaande gebouw liet uitbreiden met een herenhuis. Het pand is al diverse malen gerestaureerd en ook tegenwoordig wordt er om de zoveel tijd restauratiewerk verricht om het kasteel in volle glorie te laten schitteren.


  Donegal Craft Village (Donegal)

  In dit leuke kleine ambachtelijke complex kun je de plaatselijke ambachtslieden aan het werk zien en hun werk bekijken. Als je op zoek bent naar leuke souvenirs ben je hier aan het goede adres. Je vindt er namelijk allerlei originele producten van aardewerk, porselein, houten en stenen beelden tot handgemaakte juwelen. De prijzen van de werken lopen uiteen van goedkoop tot behoorlijk duur, dus er is voor ieder wat wils wel wat te vinden.

  Lough Eske (Donegal)

  Lough Eske
  Lough Eske
  Kaart met locatie Lough Eske

  Lough Eske is een schitterend meer gelegen aan de voet van de Blue Stack Mountains. Deze natuurlijke bezienswaardigheid geeft je een goed beeld van het eeuwige Ierland in al zijn bescheiden glorie. Als je met de fiets of auto reist, is het pittoreske weggetje ‘Scenic Road’, dat je rondom Lough Eske leidt, een echte must! In de buurt van het meer kun je bovendien leuke wandelingen door de bossen en langs kleine riviertjes maken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ierland bekijken.

  Vervoer

  De bezienswaardigheden in Donegal zijn heel gemakkelijk te voet te bezichtigen, omdat ze allemaal redelijk bij elkaar in de buurt liggen. Om de directe omgeving van de stad te verkennen, kun je het beste de bus pakken: vanuit Donegal rijden er namelijk genoeg bussen naar omliggende plaatsen. Ook kun je je hier natuurlijk met een auto goed verplaatsen.

  Geschiedenis

  Volgens oude bronnen zou in Donegal ooit een Deens fort hebben gestaan dat in 1159 werd verwoest door de Hoge Koning van Ierland, Muirchertach MacLochlainn. De oorsprong van de naam van de stad ligt mogelijk bij deze Vikingnederzetting. Maar Donegal is vooral bekend geworden als thuisbasis van de O'Donnell-clan: zij waren de voornaamste tegenstanders van de Engelse kolonisatie tussen de 15e en de 17e eeuw. Ze hebben dan ook een essentiële rol gespeeld in de Ierse geschiedenis.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Donegal