Sligo

Oud graf in Sligo, Ierland
Oud graf in Sligo, Ierland

Sligo is een plaats in het noordwesten van Ierland en is een universiteitsstadje. Het is tevens de hoofdstad van het graafschap Sligo. In Ierland heet de plaats Sligeach en betekent 'plaats der schelpen'. Het heeft deze naam gekregen vanwege de grote hoeveelheden schelpen die hier liggen door de rivier de Garavogue.

Heb je weinig kennis van Ierland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Sligo
Plaatsen in de buurt van Sligo (Ierland) :
 • Donegal (49 km)
 • Derry (110 km)
 • Galway (117 km)
 • Clifden (134 km)
 • Kildare (161 km)
 • Ennis (162 km)
 • Belfast (168 km)
 • Shannon (176 km)
 • Dublin (179 km)
 • Limerick (180 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sligo

  Benbulbin (Sligo)

  Benbulbin
  Benbulbin
  Kaart met locatie Benbulbin

  Benbulbin (soms ook gespeld als Ben Bulben) is een tafelberg op zo'n 10 kilometer afstand van Sligo. De berg wordt vaak bezocht door toeristen, omdat het een zeer opvallend profiel heeft. Benbulbin hoort dan ook bij de bekendste bergen van het land. De berg is tijdens de ijstijd ontstaan en heeft een hoogte van 527 meter. De berg bestaat vooral uit kalksteen, die zeker 320 miljoen jaar geleden is gevormd. Benbulbin is de Engelse variant van de Ierse naam 'Binn Ghulbain'. Je vindt op deze berg veel bijzondere en unieke planten.

  Sligo Abbey (Sligo)

  De oude abdij van Sligo dateert uit 1253 en werd gemaakt in opdracht van de baron van Offaly, Maurice Fitzgerald. De kerk werd helaas door een brand verwoest in 1414. In 1595 werd de kerk tijdens de Tyrone oorlog wederom verwoest. Later, in 1641, gebeurde hetzelfde. Telkens werd de abdij herbouwd. In de 18e eeuw vertrokken de monniken uit de abdij. Lord Palmerston wist de abdij weer te herstellen in 1850. Tegenwoordig is de kerk vooral een toeristische attractie. Er worden rondleidingen gegeven, maar er zijn ook reisgidsen in verschillende talen aanwezig voor als je de abdij in je eigen tempo wilt bekijken. De toegangsprijs bedraagt €4,- voor volwassenen en €2,- voor kinderen.

  Strandhill (Sligo)

  Strandhill
  Strandhill
  Kaart met locatie Strandhill

  Niet ver van Sligo ligt Strandhill, een bekend kustplaatsje dat vaak wordt bezocht door toeristen als ze in Sligo zijn. Strandhill is namelijk niet ver gelegen van Sligo Airport. Het kustplaatsje biedt een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Strandhill is dan ook vooral een populaire bestemming onder surfers. In totaal wonen er maar 1.000 inwoners in het plaatsje. Er is onder andere een golfbaan aanwezig en er zijn veel horecagelegenheden te vinden.

  Yeats International Summer School (Sligo)

  Yeats International Summer School
  Yeats International Summer School
  Kaart met locatie Yeats International Summer School

  In augustus vindt in Sligo het jaarlijkse Yeats International Summer School plaats. Het is een week gevuld met lezingen en voordrachten rondom Yeats, een belangrijke Ierse dichter uit de 20e eeuw. Deze zomerschool wordt al gehouden sinds 1960 en trekt mensen van over de hele wereld. Deelnemers krijgen de kans om zich te verdiepen in de cultuur en de omgeving van Yeats. Er worden ook verschillende workshops georganiseerd.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Ierland bekijken.

  Vervoer

  Vanuit Nederland is Sligo te bereiken door te vliegen naar Sligo Airport Strandhill. Dit vliegveld ligt ongeveer 8 kilometer van Sligo af. Er rijden ook dagelijks treinen vanuit Sligo naar Dublin en terug. Tevens is het mogelijk om in de stad gebruik te maken van het busnetwerk. Met de bus kan je ook gemakkelijk in omliggende stadjes komen als Strandhill.

  Geschiedenis

  De stad Sligo werd gebouwd rond een hunebed en Lord Chief Justice van Ierland wordt gezien als de oprichter van het middeleeuwse stadje. Hij liet er in 1245 een kasteel bouwen. Tegen het midden van de 15e eeuw werd de stad en de haven belangrijker. Tussen 1847 en 1851 immigreerden meer dan 30.000 mensen via de haven van Sligo. Op de kades, met uitzicht op de rivier de Garavogue, is een gebeeldhouwd gedenkteken voor de emigranten gemaakt. Dit is één van een reeks van drie beelden in opdracht van het Sligo Hongersnood en Herdenkings Comité ter ere van de slachtoffers van de Grote Hongersnood.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Sligo