Selfoss

De rivier Ölfusá bij Selfoss ©Visit South Iceland
De rivier Ölfusá bij Selfoss ©Visit South Iceland

In het zuidwesten van IJsland ligt de plaats Selfoss (niet te verwarren met de gelijknamige waterval in het noorden van IJsland). Het is een van de grootste plaatsen van het zuiden van IJsland met bijna 7.000 inwoners en de stad groeit nog steeds in een snel tempo. Op de steden Reykjavík en Akureyri na is het de grootste plaats van IJsland. Het ligt in het centrale gedeelte van IJslands grootste landbouwgebied, aan de oever aan de oostkant van de Ölfusá rivier. In deze stad ligt een van de grootste scholen van IJsland, het FSU. De stad Selfoss ligt ongeveer 52 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavík, waar je ongeveer drie kwartier over doet met de auto om er te komen.

Wat te doen in Selfoss

Je vindt diverse oude gebouwen in Selfoss, waaronder de Tryggvaskáli uit 1986 en Vesturær uit 1890. In Selfoss vind je verder verschillende winkels aan de Austurvegur, waar ook een aantal banken en restaurants gevestigd zijn. Daarnaast zijn er diverse supermarkten te vinden in Selfoss, een bibliotheek, diverse soorten hotels, een bioscoop en ook een openbaar zwembad. Het is een erg geschikte plek voor toeristen om één of enkele nachten door te brengen tijdens een vakantie in IJsland. Er zijn luxe hotels, maar ook eenvoudige, goedkope mogelijkheden om te overnachten in Selfoss.

In Selfoss vind je verschillende mooie bezienswaardigheden. De oude hangbrug over de rivier Ölfusá trekt veel toeristen en ook de kerk van Selfoss, Selfosskirkja, is zeker een bezoekje waard om te bezichtigen tijdens je verblijf in deze IJslandse stad. Daarnaast is Selfoss een perfect begin voor een van de meest populaire routes van het land: de Golden Circle. Bezoek de indrukwekkende Gullfoss waterval, de geisers en warmwaterbronnen in de omgeving en natuurlijk het Thingvellir National Park.

De Selfosskirkja
De Selfosskirkja

Landkaart Selfoss
Plaatsen in de buurt van Selfoss (IJsland) :
 • Hveragerdi (13 km)
 • Hvolsvöllur (43 km)
 • Reykjavík (49 km)
 • Saudarkrokur (211 km)
 • Akureyri (238 km)
 • Isafjordur (258 km)
 • Siglufjordur (265 km)
 • Neskaupstadur (374 km)
 • Ervaringen

  op 21 oktober 2014 plaats: Selfoss, reisperiode: mei 2012

  In Selfoss vind je een van de vele mooie watervallen in/van IJsland

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Selfoss

  Kerk van Laugardćlir (Selfoss)

  Het kerkje van Laugardælir is gelegen in het het noorden van de stad Selfoss. Bobby Fischer is in 2008 bij het kerkhof wat erbij hoort begraven. Hij is geboren in Chicago op 9 maart 1943 en was de voormalig wereldkampioen schaken van 1972 tot 1975. Door velen wordt hij beschouwd als grootste schaker aller tijden.

  Selfosskirkja kerk (Selfoss)

  Selfosskirkja kerk
  Selfosskirkja kerk
  Kaart met locatie Selfosskirkja kerk

  De kerk Selfosskirkja die aan de rivier Ölfusá gelegen is, is in de jaren 1952 tot 1956 gebouwd. Hij is ontworpen door Bjarni Palsson, het hoofd van het Technische College in deze stad. Tussen 1978 en 1984 werd het gebouw uitgebreid met een toren en veranda en later werd een gemeentelijke hal met een keuken en faciliteiten toegevoegd die nu dient als congresruimte.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  De stad heeft 1 kleine luchthaven, Selfoss Airport genaamd. Vanuit Nederland gaan hier geen rechtstreekse vluchten naartoe. Je zult vanaf Amsterdam eerst naar Reykjavik moeten vliegen, vanuit hier is het nog 55 kilometer naar Selfoss.

  Geschiedenis

  In 1891 doormaakte Selfoss pas een echte groei. Toen werd de eerste hangbrug van IJsland gebouwd, over de Ölfusá. In 1944 stortte deze brug in waarna hij een jaar later opnieuw werd gebouwd. In het jaar 1900 had de stad slechts 40 inwoners, terwijl dit al was opgelopen in 2006 tot 6.000. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de stad in de toekomst zal groeien en het steeds meer zal gaan dienen als forenzenstad. Ingólfur Arnarson, de eerste permanente kolonist van IJsland, ligt bij de berg Ingólfsfjall begraven.

  Weer

  Er heerst een zeeklimaat in Selfoss, waardoor er in alle maanden van het jaar regen valt. De gemiddelde temperatuur is er 6 graden en in een jaar tijd valt er ongeveer 1.600mm regen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Selfoss