Selfoss

De oude hangbrug van Selfoss
De oude hangbrug van Selfoss

In het zuidwesten van IJsland ligt de plaats Selfoss (niet te verwarren met de gelijknamige waterval in het noorden van IJsland) vlak bij de bekende hoofdstad Reykjavík. Het is een van de grootste plaatsen van het zuiden van IJsland met zo'n 6.500 inwoners en de stad groeit nog steeds in een snel tempo. Op de steden Reykjavík en Akureyri na is het de grootste plaats van IJsland. Het ligt in het centrale gedeelte van IJslands grootste landbouwgebied, aan de oever aan de oostkant van de Ölfusá rivier. Ook ligt het in de regio Zuidland, een van de in totaal acht regio's van IJsland. Selfoss is het commerciële handelscentrum van de omgeving en de stad herbergt een lichte industrie van met name agrarische aard. In deze stad ligt dan ook de grootste melkverwerkende fabriek van het land en Selfoss heeft zelfs een van de grootste scholen van IJsland, het FSU. De stad Selfoss ligt ongeveer 52 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Reykjavík, waar je ongeveer drie kwartier over doet met de auto om er te komen.

Om de rotonde Tryggvatorg bevinden zich de oudste gebouwen van de stad, zoals Tryggvaskáli uit 1986 en Vesturær uit 1890. In Selfoss vind je verder verschillende winkels aan de Austurvegur, waar ook een aantal banken en restaurants gevestigd zijn. Daarnaast zijn er diverse supermarkten te vinden in Selfoss, een bibliotheek, diverse soorten hotels, een bioscoop en ook een openbaar zwembad. Het is een erg geschikte plek voor toeristen om één of enkele nachten door te brengen tijdens een vakantie in IJsland. Er zijn luxe hotels, maar ook eenvoudige, goedkope mogelijkheden om te overnachten in Selfoss.

In Selfoss vind je verschillende mooie bezienswaardigheden. De oude hangbrug over de rivier Ölfusá trekt veel toeristen en ook de kerk van Selfoss, Selfosskirkja, is zeker een bezoekje waard om te bezichtigen tijdens je verblijf in deze IJslandse stad.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Selfoss
Plaatsen in de buurt van Selfoss (IJsland) :
 • Hveragerdi (13 km)
 • Hvolsvöllur (43 km)
 • Reykjavík (49 km)
 • Saudarkrokur (211 km)
 • Akureyri (238 km)
 • Isafjordur (258 km)
 • Siglufjordur (265 km)
 • Neskaupstadur (374 km)
 • Ervaringen

  Desiree op 21 oktober 2014 plaats: Selfoss, reisperiode: mei 2012

  In Selfoss vind je een van de vele mooie watervallen in/van IJsland

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Selfoss

  Kerk van Laugardćlir (Selfoss)

  Het kerkje van Laugardælir is gelegen in het het noorden van de stad Selfoss. Bobby Fischer is in 2008 bij het kerkhof wat erbij hoort begraven. Hij is geboren in Chicago op 9 maart 1943 en was de voormalig wereldkampioen schaken van 1972 tot 1975. Door velen wordt hij beschouwd als grootste schaker aller tijden.

  Selfosskirkja kerk (Selfoss)

  Selfosskirkja kerk
  Selfosskirkja kerk
  Kaart met locatie Selfosskirkja kerk

  De kerk Selfosskirkja die aan de rivier Ölfusá gelegen is, is in de jaren 1952 tot 1956 gebouwd. Hij is ontworpen door Bjarni Palsson, het hoofd van het Technische College in deze stad. Tussen 1978 en 1984 werd het gebouw uitgebreid met een toren en veranda en later werd een gemeentelijke hal met een keuken en faciliteiten toegevoegd die nu dient als congresruimte.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  De stad heeft 1 kleine luchthaven, Selfoss Airport genaamd. Vanuit Nederland gaan hier geen rechtstreekse vluchten naartoe. Je zult vanaf Amsterdam eerst naar Reykjavik moeten vliegen, vanuit hier is het nog 55 kilometer naar Selfoss.

  Geschiedenis

  Waar de naam Selfoss vandaan komt is nog niet helemaal duidelijk. In 1891 doormaakte Selfoss pas een echte groei. Toen werd de eerste hangbrug van IJsland gebouwd, over de Ölfusá. In 1944 stortte deze brug in waarna hij een jaar later opnieuw werd gebouwd. In het jaar 1900 had de stad slechts 40 inwoners, terwijl dit al was opgelopen in 2006 tot 6.000. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat de stad in de toekomst zal groeien en het steeds meer zal gaan dienen als forenzenstad. Ingólfur Arnarson, de eerste permanente kolonist van IJsland, ligt bij de berg Ingólfsfjall begraven.

  Interesse in een reis naar IJsland? We helpen u hier graag bij. Er is nog geen zekerheid wanneer we weer op vakantie kunnen gaan. Het reisvoorstel is gratis & vrijblijvend zodat u nergens aan vast zit.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.


  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Selfoss