Kalimantan

Kalimantan op Borneo
Kalimantan op Borneo

Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland Borneo. Borneo is het op twee na grootste eiland van de wereld. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland behoort tot Indonesië. Kalimantan is verdeeld in 4 provincies:

* Midden-Kalimantan (Kalimantan Tengah), met als hoofdstad Palangkaraya.
* Oost-Kalimantan (Kalimantan Timur), met als hoofdstad Samarinda.
* Zuid-Kalimantan (Kalimantan Selatan), met als hoofdstad Banjarmasin.
* West-Kalimantan (Kalimantan Barat), met als hoofdstad Pontianak.

De bevolking van Kalimantan verschilt per gebied. Aan de kust wonen voornamelijk Chinezen, Islamitische Maleiers en transmigranten als Buginezen, Madurezen en Javanen. In het binnenland wonen nog verschillende groepen die Dayak worden genoemd. Dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van de provincie Kalimantan. In Kalimantan zijn er een aantal Nationale Parken waar je kennis kunt maken met de bijzondere natuur van deze provincie. Of het nu gaat om de ongerepte regenwouden, verswatermoerassen of unieke neusapen, de natuur in Kalimantan biedt veel interessants.

Heb je weinig kennis van IndonesiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Kalimantan
Plaatsen in de buurt van Kalimantan:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Kalimantan

Banjarmasin (Kalimantan)

Banjarmasin
Banjarmasin

Banjarmasin is de levendige stad van het eiland Kalimantan. De stad staat ook wel bekend als het ''Venetië'' van Kalimantan, omdat een groot gedeelte van de stad op het water is. Je kunt ervoor kiezen om zelf een bootje te huren of iemand in te huren die jouw alle bezienswaardigheden van de stad laat zien. Een bijzondere bezienswaardigheid is de drijvende markt, hier kun je met je bootje doorheen varen. Ook kun je met een boottocht langs de apeneilanden varen, hier heb je kans om de bijzondere bewoner van Kalimantan te bekijken en voeren, namelijk de neusaap.

Het Mulawarman Museum (Kalimantan)

Het Mulawarman Museum
Het Mulawarman Museum

Kalimantan bevinden zich diverse musea waar veel kunt leren over de geschiedenis en cultuur van deze regio. Het Mulawarman Museum ligt in Tenggarong, gelegen bij de rivier Mahakam. Dit museum bevindt zich in het voormalige paleis v/h Kutai sultanaat. In het museum bevinden zich historische beelden, antieke meubels en een Balinees poppentheater. Tot aan 1959 was Tenggarong de hoofdstad v/h sultanaat.Tanjung Puting National Park (Kalimantan)

Tanjung Puting National Park
Tanjung Puting National Park

Het bekendste nationale park van Kalimantan is Tanjung Puting National Park. Het park omvat een gebied van 400.000 ha. Zo zijn er verschillende gebieden, zoals laaglandregenwouden, verswatermoerassen en langs de kust bevinden zich mangrovebossen. Ook is dit nationaal park de thuishaven voor vele dieren. Er leven orang-oetans, civetkatten, luipaarden, neusapen en meerdere reptielen. Naast deze diersoorten leven hier nog veel andere prachtdieren. Helaas wordt het leefgebied van deze diersoorten steeds kleiner door de illegale houtkap.


Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IndonesiŽ bekijken.

Geschiedenis

Voordat Kalimantan tot het gebied Indonesië werd gerekend, heette het Borneo. Al sinds 3000 v.Chr. wordt Borneo bewoond. Toen rond 400 v.Chr. de eerste Indiërs op het eiland aankwamen introduceerden zij het hindoeïsme. Vanaf toen had koninkrijk Sriwijaya de macht over het westelijk deel van Borneo. Kalimantan was ooit voor een groot gedeelte onderdeel van het machtige rijk van Majapahit. Kalimantan lag op de route tussen Java, China en de Filippijnen en dit was een belangrijke handelsroute. De Britten en de Nederlanders hebben lange tijd om Kalimantan gevochten. Uiteindelijk zegevierden de Nederlanders, maar het verliep niet zonder lokaal verzet.

Heb je interesse in een reis naar Kalimantan? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Kalimantan, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar IndonesiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen