Duiken op KaapverdiŽ

Duiken op KaapverdiŽ
Duiken op KaapverdiŽ

Alle Kaapverdische eilanden zijn geschikt om te duiken. Rondom de eilanden zwemmen allerlei vissoorten. Sal en Boa Vista zijn de bekendste eilanden voor een duik. Er zijn bij deze eilanden tientallen bijzondere duikspots en deze eilanden worden het meest bezocht door toeristen. Hierdoor zijn er meerdere duikscholen. Maar ook op de andere eilanden zoals Santiago, São Vicente en Santo Antão zijn er enkele duikscholen en wordt de sport steeds meer gewaardeerd. De beste tijd om te duiken op Kaapverdië is in de zomer. Doordat er bijna geen regen valt in deze maanden, is het water een stuk helderder en heb je dus beter zicht onder water. Sal is het gehele jaar door in trek onder de duikers. Hier is de kans op neerslag erg klein, zelfs in het Kaapverdische regenseizoen valt hier weinig tot geen regen. Ook de temperatuur van het water is het gehele jaar door aangenaam, tussen de 24 en 28 graden.

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Duiken op Sal

Sal kent ongeveer 20 verschillende duikspots. Hieronder beschrijven we enkele populaire spots. Deze duikspots zijn voor alle niveaus geschikt. Een van de populairste duikspots van Sal is de Buracona grot, ook wel bekend als het Blauwe Oog. In de grot worden schaduwen en licht met elkaar afgewisseld wat zorgt voor een mooi schouwspel. Choclasse is ook een aanrader. Deze duikplek ligt op ongeveer 3 kilometer uit de kust van Santa Maria. De spot bestaat uit een plateau met geel koraal en ligt op een diepte tussen de 13 en 30 meter. Er zwemmen hier grote scholen vissen en het is mogelijk om schildpadden, pijlstaartroggen en (walvis)haaien te spotten. Voor de duikers die geïnteresseerd zijn in scheepswrakken, is het Santo Antão scheepswrak voor de kust van Sal een aanrader. Het in 1966 gezonken vrachtschip ligt op maar 11 meter diepte. Het wrak is verspreid over 3 zandbanken. Bij de duikspot is het mogelijk om barracuda's, papegaaivissen, pijlstaartroggen, kogelvissen en trompetvissen. Tot slot is er nog de duikplek genaamd Trés Groutas. Dit is een plek op een diepte van 9 meter met een klein rif en drie kleine grotten. De drie kleine grotten zijn rijk aan zachte koralen. Vanaf Sal is het ook mogelijk een excursie te maken om de enorme bultruggen te spotten mét een duik als onderdeel van de excursie.

Accommodatietip: Melia Tortuga Beach Resort & Spa *****Het Blauwe Oog bij Buracona
Het Blauwe Oog bij Buracona

Duiken op Boa Vista

Op Boa Vista zijn ongeveer 18 duikspots rondom het eiland te vinden. Ook voor deze bestemming beschrijven wij hieronder de populairste spots. En ook deze duikspots zijn geschikt voor alle niveaus. Allereerst is er Shark Bow. De naam zegt het natuurlijk al, want dit is een duikplek waar je verschillende soorten haaien kan spotten. Shark Bow is een opening in het rif op 25 meter. In het rif en bij de omliggende grotten zwemmen schildpadden, grote roggen, zandtijgerhaaien en liggen slapende verpleegsterhaaien. Een andere duikspot met veel bekijks is het Atlantida rif op 9 meter diepte. Hier vind je onder andere kreeften, schorpioenvissen en murenen verstopt in de kleine holletjes. Maar ook Kaapse geelstaartvissen, sergeant majors en zeebrasem. De ervaren duikers kunnen nog verder afhalen naar 30 meter waar vaak verpleegsterhaaien liggen te rusten. Ook Boa Vista heeft een scheepswrak voor de kust. Dit is een gezonken vissersboot op maar 10 meter diepte. Een andere bijzondere duikspot bij Boa Vista is het Kanaal. Zoals de naam al voorspelt, gaat deze duik door een soort lange tunnel op 10 tot 18 meter diepte. In het Kanaal kun je het rijke zeeleven bewonderen, waaronder de pijlstaartrog en de verpleegsterhaai. En ook vanaf Boa Vista is het mogelijk de duikexcursie te maken om bultruggen te spotten.

Accommodatietip: Iberostar Club Boa Vista *****

De verpleegsterhaai
De verpleegsterhaai
Vraag gratis een offerte aan

Duiken op São Vicente

São Vicente is een wat minder populaire duikbestemming, maar ook dit eiland heeft een interessante onderwaterwereld. In de wateren rondom São Vicente zijn grote scholen tropische vissen te vinden, koraal en je hebt zelfs kans op het spotten van tijgerhaaien en manta's. Als je geluk hebt, is het zelfs mogelijk om ook nog andere soort haaien te spotten. En ja, ook São Vicente kent verschillende duikspots met scheepswrakken. In de maanden oktober en november is de kans het grootst om de manta's te spotten. Op dit eiland worden de duikexcursies voornamelijk geregeld vanuit de haven van Mindelo, de hoofdstad van São Vicente. Hier zijn de meeste toeristen te vinden en Mindelo is het hart van het eiland.

Accommodatietip: Oásis Porto Grande ****

Een manta spotten in de wateren rondom Kaapverdië
Een manta spotten in de wateren rondom Kaapverdië

Duiken op Santo Antão

Ook Santo Antão is wat minder populair onder de toeristen, maar menig duikers zijn je al voor geweest en vinden de bestemming geweldig voor een duikvakantie. Een bekende duikspot op Santo Antão is het afgelegen kustplaatsje Tarrafal. Dit is een baai met een zwart zandstrand. Waarom deze plek zo populair is? In de baai bij Tarrafal kunnen twee groepen dolfijnen worden gespot. Maar het eiland kent meerdere mooie duikplekken. In de onderwaterwereld van Santo Antão leven duizenden vissen. Waar je onder water ook kijkt, je ziet gigantische scholen vissen, zoals trompetvissen, soldaatvissen en geelstaartvissen. Maar dat zijn niet de enige "inwoners". In de wateren rondom Santo Antão zijn ook zusterhaaien en schildpadden te spotten. Naast de grotere vissen zijn er ook tientallen kleine vissoorten aanwezig. Denk aan kleine slakjes, zeesterren, langoesten en murenes. Santo Antão staat ook bekend om hun topjaar voor walvishaaien in 2015.

School vissen
School vissen

Duiken op Santiago

Santiago heeft naast de mooie stranden, een prachtige natuur en interessante cultuur, ook een bijzondere onderwaterwereld. Ook op Santiago is het mogelijk om te duiken. Er zijn verschillende duikscholen op het eiland te vinden, waarvan de meeste rondom de hoofdstad Praia. Sommige accommodaties werken samen met een van deze duikscholen waardoor je gemakkelijk een duikexcursie kunt maken vanaf jouw resort. Net als bij de andere eilanden heeft ook de onderwaterwereld van Santiago honderden vissen als inwoners, zoals de trompet- en kogelvissen. Maar ook hier kun je manta's tegenkomen of de verpleegster- en zusterhaaien spotten. Daarnaast zijn er ook prachtige koraalwanden. Santiago heeft wel last van het regenseizoen. Houd hier rekening mee bij het plannen van jouw duiktrip. Tijdens het regenseizoen kan het zicht onder water minder zijn dan gewoonlijk.

Schildpad bij Kaapverdië
Schildpad bij Kaapverdië


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen