Top 5 leukste dingen om te doen op Brava

Wandelen door de ribeira
Wandelen door de ribeira

Brava is een ideaal wandeleiland: spannende voetpaden over het hele eiland, verrassende doorkijkjes vanwege het grillige landschap, diverse moeilijkheidsgraden en afstanden. Daarnaast is Brava de perfecte plek om de dagelijkse Europese stress achter je te laten. Het leven voltrekt zich hier in een gemoedelijk tempo, met altijd tijd voor een praatje of een vriendelijke groet. Het eilandje met een doorsnee van 10 kilometer, heeft ongeveer de oppervlakte van Ameland, maar is wel 1.000 meter hoog in het midden. Er wonen ongeveer 6.000 mensen, verspreid over de paar dorpjes en vele buurtschapjes. Omdat het een ‘jong’ vulkanisch eiland is, is het landschap nogal grillig en steil. In tegenstelling tot het veel oudere Sal, dat door de millennia heen is afgesleten tot een grote zandplaat, zijn op Brava nauwelijks plekken waar je makkelijk bij het water kunt komen. Maar de paar plekken die er zijn, zijn van een onvoorstelbare rust en schoonheid, zoals het strandje in de onbewoonde baai van Portet en het natuurlijke zwembad tussen de rotsen bij het vissersdorpje Fajã d’Água. Ik noem wat dingen die je zeker moet gedaan doen als je Brava bereikt hebt:

1. Wandeling door de ribeira, de kloof waar tot 25 jaar geleden een rivier stroomde, van Nosse Senhora de Monte naar Fajã d’Água. Geplaveide zigzaggende ezelspaden brengen je via spookdorp Lavendura naar het slaperige vissersdorp Fajã d’Água. Andersom kan natuurlijk ook. In totaal is het ongeveer 2 uur lopen.

Fajã d’Água, Brava
Fajã d’Água, Brava


2. Wandeling naar (de ruïne van) het huis van de beroemde dichter en politicus Eugenio Tavares, over een volkomen desolaat deel van Brava. Spectaculaire tocht waar je ongeveer 5 uur over doet. Wij gidsen dit graag en hebben een arrangement met lunch en vervoer naar beginpunt en vanaf eindpunt.
Wandeling Tavares
Wandeling Tavares


3. Zwemmen en snorkelen in de baai van Portèt, een goed uur lopen vanaf Fajã d’Água, via het onbruikbare vliegveldje. Onderweg passeer je de 'piscine natural', het natuurlijke zwembad tussen de rotsen. Ook zeker een plek om te bezoeken als je op vakantie bent op Brava.
Piscine Natural, Brava
Piscine Natural, Brava


4. Varen met een authentiek vissersbootje over de oceaan. Zelf mee-vissen en een visje grillen op een verlaten strandje ergens onderweg is een unieke beleving.
Lokale vissers met hun authentieke bootjes
Lokale vissers met hun authentieke bootjes


5. Ook leuk is het om gewoon eens een paar uur op de praça, het plein voor het stadhuis in Vila Nova Sintra, te gaan zitten en kijken naar het dagelijks leven in dit Kaapverdiaanse stadje.
Straatbeeld Vila Nova Sintra
Straatbeeld Vila Nova Sintra

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Gidsen en kaarten over Brava

Binnenkort komt een verse wandelkaart uit van Brava, gecombineerd met buureiland Fogo (het eiland met de 3.000 meter hoge actieve vulkaan). De eerste editie van deze kaart (Fogo-Brava, 2010) is wellicht nog verkrijgbaar bij reisboekhandels, maar is wat betreft Fogo niet meer helemaal correct, in verband met de vulkaanuitbarsting in november 2014. Begin 2014 is de eerste Nederlandstalige reisgids voor Kaapverdië uitgekomen in de Dominicus reeks van uitgeverij Gottmer. Een zeer uitgebreide gids is de Duitstalige Reise know-how Cabo Verde – Kapverdische Inseln. De leukste en in mijn optiek beste gids is de Engelstalige Bradt Guide Cape Verde #6.

Dit artikel is geschreven door Marijke Katsburg, een Nederlandse vrouw sinds 2012 op Kaapverdië woont. Ze woont samen met haar man op het landgoed Kaza di Zaza waar ze tevens twee appartementen verhuurd (www.kazadizaza.com). Ze voorzien in het levensonderhoud op typisch Kaapverdiaanse wijze: door het verbouwen van groenten en fruit. Ook houden ze kippen, geiten en een varken. Samen met de lokale bevolking van Fajã d’Agua doen ze er alles aan om het verblijf zo prettig mogelijk te laten verlopen. Marijke heeft tevens meegewerkt aan alle bovenstaande reisgidsen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen