Eilandengroep Sotavento

Fogo, KaapverdiŽ
Fogo, KaapverdiŽ

De eilanden die behoren bij Kaapverdië zijn onderverdeeld in twee eilandgroepen: Sotavento en Barlavento. Sotavento is de naam van de zuidelijke archipel en wordt gevormd door de vier eilanden Fogo, Brava, Maio en Santiago. Er horen tevens nog een aantal kleine eilandjes bij zoals de Rombo eilanden, die ten noorden van Brava liggen. Ieder eiland van de eilandengroep Sotavento heeft zijn eigen charme en unieke kenmerken.

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Fogo (476 km²)

Fogo wordt ook wel de zwarte parel van Kaapverdië genoemd wat een verwijzing is naar de nog steeds actieve vulkaan Pico de Fogo. Omdat het eiland, door de mist waarin het gehuld is, meestal nogal moeilijk zichtbaar is, hangt er een mysterieus sfeertje rondom Fogo. Als je op het eiland bent kun je een bezoek aan de hoofdplaats, Sao Filipe, eigenlijk niet overslaan. Deze rijke en rustige stad is een aantrekkelijke plek om te vertoeven en het relaxte dagelijkse levensritme te ervaren. De tientallen koloniale huizen in de stad zijn de huidige overblijfselen die herinneren aan de rijke geschiedenis van de eiland als Portugese kolonie. Dé bezienswaardigheid van het eiland is echter Chã das Caldeiras, het plateau rondom de Pico de Fogo, de hoogste berg van Kaapverdië, waar je een kijkje neemt in de wereld van zwarte velden en lavasteen.

Landschap Fogo met vulkaan Pico do Fogo
Landschap Fogo met vulkaan Pico do Fogo

Brava (67 km²)

Het meest kleine eiland is Brava, wat tevens meest zuidelijkst is gelegen. Vooral de ruwe kustlijn met de kleine baaitjes zijn typisch voor dit eiland. Achter het mooie bergachtige landschap liggen diepe dalen verstopt. Dankzij een vochtig en zacht klimaat beschikt het eiland over een rijke vegetatie en is het uitermate geschikt voor suikerriet- en bananenplantages. Brava is een perfect eiland om te ontdekken tijdens een wandeling. De dorpjes zijn bijna allemaal verbonden met wandelpaden. Onderschat het alleen niet, de paden zijn vaak erg steil en doordat er zo veel paden zijn is het navigeren wat lastiger. Een goede wandelkaart is hierbij erg handig.

Vraag gratis een offerte aan

Maio (269 km²)

Het kleine eiland Maio heeft een vlak, woestijnachtige landschap met weinig vegetatie, dat gekenmerkt wordt door ongerepte stranden en zoutpannen. Het eiland wordt jaarlijks bezocht door schildpadden die er hun eieren leggen. In het oude centrum van de stad Maio laat de lokale architectuur nog volop kenmerken van het koloniale tijdperk zien. Daarnaast heeft de stad een prachtige haven genaamd Porto Inglès, die zijn naam te danken heeft aan de vele Engelse zeevaarders die hier in het verleden aanlegden.

Zout winnen op Maio
Zout winnen op Maio

Santiago (991 km²)

Santiago is het grootste eiland van Kaapverdië en meest Afrikaans. Bovendien is dit het zakelijke hart van de zuidelijke eilandengroep. Santiago is een prachtig bergachtig eiland waar je naast groene valleien en bananenplantages, ook woestijnachtige gebieden tegenkomt en zwarte stranden, die de vulkanische oorsprong van het eiland verklappen. De voormalige hoofdstad van de archipel, Cidade Velha, is zeker een bezoekje waard. Hier kwamen de Portugezen voor het eerst aan tijdens hun ontdekkingsreizen. Tegenwoordig is de stad een ruïne, maar vind je er wel nog overblijfselen van de kathedraal en de Pelourinho, een schandpaal op een plein, waar vroeger de slaven aan vastgebonden werden in afwachting aan wie ze verkocht werden. Vanaf het Fort Real de S. Filipe heb je een prachtig uitzicht over de oude stad.

Santiago, Kaapverdië
Santiago, Kaapverdië

Rombo eilanden (4,75 km²)

De Rombo eilanden liggen een paar kilometer ten westen van Fogo en zes kilometer ten noordoosten van Brava. Het zijn in totaal 5 eilandjes: Ilhéu Grande (3 km²) en Ilhéu de Cima (1,5 km²), Ilhéu do Rei, Ilhéu Sapado en Ilhéu Luís Carneiro (met een totale oppervlakte van ongeveer 0,25 km²). De Rombo-eilanden zijn niet bewoond.Voor meer insidertips lees je ons artikel over Kaapverdie - van echte reisexperts. 

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen