De eilanden van KaapverdiŽ

Strand op Sal
Strand op Sal

Wil je ook eens wat anders dan een vakantie naar de Canarische eilanden? Plak dan twee uurtjes aan je vlucht en je bent op de Kaapverdische eilanden. Vanaf Amsterdam bereik je deze zonzekere bestemming met ongeveer zes uurtjes vliegen. Er wordt ook wel eens gezegd dat Kaapverdië beschikt over een 'eeuwige zomer'. Kaapverdië ligt ten westen van de Afrikaanse kust en bestaat uit twaalf eilanden, waarvan tien grote eilanden en negen bewoonde eilanden.  Elk eiland heeft zijn eigen karakter en charme. Zo zijn er eilanden met prachtige bounty-stranden. Andere eilanden hebben weer een adembenemende natuur, ideaal voor wandeltochten. Ook de waterliefhebbers kunnen hun pret niet op in de wateren rondom de Kaapverdische eilanden. De wind langs de kust zorgt voor ideale omstandigheden voor (kite)surfers of je kunt op ontdekkingstocht tijdens een snorkel- of duikexcursie. Eén ding hebben alle eilanden met elkaar gemeen: ze hebben allemaal nog steeds de authentieke Portugees-Afrikaanse invloeden en ook de bevolking is enorm vriendelijk en gastvrij.

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De twaalf Kaapverdische eilanden

De twaalf eilanden die tot Kaapverdië behoren, zijn verdeeld in twee eilandengroepen. In het noorden liggen de bovenwindse eilanden, ook wel Barlavento genoemd. En je hebt de benedenwindse eilanden in het zuiden. Deze worden ook wel Sotavento genoemd. De eilandengroep Barlavento bestaat uit acht eilanden: Boa Vista, Branco, Raso, Sal, Santa Luzia, Santo Antão, São Nicolau en São Vicente. De eilandengroep Sotavento bestaat uit vier eilanden: Brava, Fogo, Maio en Santiago. Ondanks dat Kaapverdië uit twaalf landen bestaat, wordt er voornamelijk alleen gesproken over de tien grootste: Santiago, Boa Vista, Santo Antão, São Vicente, Sal, Santa Luzia, Fogo, São Nicolau, Maio en Brava, waarvan er negen bewoond zijn.

Santiago

Santiago is het grootste eiland van Kaapverdië. De hoofdstad is Praia, dit is tevens de algemene hoofdstad van de Kaapverdische eilanden. Santiago heeft een bergachtig landschap met groene valleien. In het oosten van het eiland zijn er enkele bananenplantages. De oorsprong van het eiland is van vulkanische aard. Santiago is een van de eilanden van Kaapverdië die een regenseizoen kent. Er valt relatief veel neerslag voor Kaapverdische standaarden. Die neerslag maakt het gebied erg vruchtbaar. Santiago heeft dan ook een mooie natuur mét een nationaal park. Maar Santiago beschikt ook over mooie stranden én dit eiland is geschikt voor alle cultuurliefhebbers.

Accommodatietip: Oásis Praiamar **** in Praia

Het tropische Tarrafal strand op Santiago
Het tropische Tarrafal strand op Santiago
Vraag gratis een offerte aan

Boa Vista

Boa Vista is het meest oostelijk gelegen eiland van Kaapverdië en heeft een woestijnachtig landschap. De naam betekent in het Portugees 'mooi uitzicht'. Boa Vista is de ideale bestemming voor een strandvakantie. Het eiland is redelijk vlak en bestaat voornamelijk uit alleen maar zand. Sal Rei is de hoofdstad van Boa Vista en ook het enige dorp op het eiland waar toeristische faciliteiten zijn. Het is een klein maar gezellig dorp. Er zijn wat lokale shops en souvenirwinkels en er zijn enkele goede restaurants en gezellige beachclubs te vinden. Boa Vista beschikt ook over een aantal goede spots om watersporten te beoefenen. Zo zijn er meerdere surfscholen op het eiland, kun je rondom het eiland snorkelen en duiken en is ook (kite)surfen hier populair.

Accommodatietip: RIU Touareg ***** in Lacacao

Het Chaves strand op Boa Vista
Het Chaves strand op Boa Vista

Sal

Het eiland Sal ontvangt jaarlijks de meeste toeristen, ongeveer meer dan de helft. Ook Sal is een ideale bestemming voor een strandvakantie. Het eiland is zonzeker, kent weinig neerslag en heeft prachtige witte stranden met een azuurblauwe zee. De grote trekpleister van Sal is het lange zandstrand van maar liefst acht kilometer. Doordat er weinig neerslag valt, is het eiland erg droog met weinig begroeiing. Het zijn vooral gassen en lage struiken die hier te vinden zijn. De hoofdstad van Sal is Espargos in het midden van het eiland. Echter is Santa Maria in het zuiden van het eiland de belangrijkste plaats. Het grootste deel van de hotels en resorts liggen rondom deze plaats. Santa Maria heeft een klein centrum met kleurrijke huisjes, diverse toeristenwinkeltjes, een lokale markt en enkele restaurants en bars. Maar waar Santa Maria voornamelijk om bekend staat, is het prachtige strand en de pier. Op de pier is het elke dag rond het middaguur druk met vissers die terugkomen in hun bootjes en op de pier hun vangst uitstallen en verkopen.

Accommodatietip: RIU Funana ***** in Santa Maria 

Het lange zandstrand van Santa Maria op Sal
Het lange zandstrand van Santa Maria op Sal

Santo Antão

Santo Antão is het grootste eiland van de noordelijke eilandengroep Barlavento. Naast dat Santo Antão het op één na grootste eiland van Kaapverdië is, is het ook nog eens het eiland dat het meest westelijk gelegen is. Het eiland bestaat geheel uit een vulkanische materie en wordt gescheiden door een bergkam. Ribeira Grande is de hoofdstad van Santo Antão en ligt in het noorden tussen de groene bergen. Dit eiland staat vooral bekend om de adembenemende landschappen, de indrukwekkende bergen en ravijnen en groene valleien. Daarnaast is dit eiland geschikt voor de actieve vakantieganger. Santo Antão is perfect voor wandelaars, maar je kunt er bijvoorbeeld ook aan canyoning doen. Het eiland heeft geen werkende luchthaven. De enige manier om het eiland te bereiken, is met de veerboot vanaf Mindelo, de hoofdstad van São Vicente.

Accommodatietip: 8-daagse rondreis De valleien van Antão

 

Het groene eiland Santo Antão
Het groene eiland Santo Antão


São Vicente

In het noordwesten van Kaapverdië ligt het eiland São Vicente. São Vicente ligt dichtbij het eiland Santo Antão. De eilanden worden van elkaar gescheiden door het São Vicente kanaal. São Vicente staat bekend als het culturele eiland van Kaapverdië met de hoofdstad Mindelo als het culturele hart. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in deze stad en het is tevens ook de belangrijkste plaats op het eiland. Mindelo heeft een belangrijke haven waar veel boten afkomstig zijn uit Europa. De stad heeft ook een gezellige baai in de vorm van een sikkel. Elk jaar viert de stad carnaval, ook wel Mardi Gras genoemd. Dit wordt net zo uitbundig gevierd als het carnaval in Brazilië. Buiten Mindelo is het landschap van São Vicente droog en woestijnachtig en kent het kleine maar gezellig vissersdorpjes. São Vicente wordt vaak gecombineerd met één van de omringende groene eilanden.

Accommodatietip: Oásis Porto Grande **** in Mindelo

De haven van Mindelo, de hoofdstad van São Vicente
De haven van Mindelo, de hoofdstad van São Vicente

Fogo

Het vulkanische eiland Fogo is een welbekend eiland waar veel excursies naartoe plaatsvinden. Het eiland is populair om de nog steeds actieve vulkanen. De vulkaan Pico do Fogo is het hoogste punt van Kaapverdië, met een hoogte van 2829 meter. Na een uitbarsting is er een tweede kleinere vulkaan ontstaan met de naam Novo Pico. De hoofdstad van Fogo is São Filipe. Dit is een klein dorpje met huizen in koloniale stijl. Het dorpje beschikt over een vliegveld, enkele scholen, banken en een postkantoor maar dan houdt het eigenlijk al wel op. Er is geen officiële binnenlandse vlucht naar het eiland. Het vliegveld is alleen te bereiken met een privévliegtuig. Een excursie naar Fogo heeft dus een behoorlijk prijskaartje. Toch is dit zeker de moeite waard aangezien Fogo met de vulkanen en de maanlandschappen een uniek eiland is dat met bijna niets ter wereld te vergelijken is.

De vulkaan Pico do Fogo op het eiland Fogo
De vulkaan Pico do Fogo op het eiland Fogo

Maio

Maio, hét eiland van de tropische stranden met hagelwit zand en een helderblauwe zee. Het eiland is nog vrijwel onbekend onder de toeristen waardoor je het gevoel krijgt alsof je op een onbewoond tropisch eiland bent. Hoewel voornamelijk de eilanden Sal en Boa Vista bekend staan voor de perfecte strandvakantie, heeft ook Maio prachtige stranden die zeker niet onder doen aan de stranden op Sal en Boa Vista. De ongeschonden stranden zorgen voor een oase van rust. Op het eiland wonen grote populaties Caretta Caretta schildpadden. Het eiland kent ook verschillende inheemse vogelsoorten. Hoewel de stranden prachtig zijn op Maio, is het eiland nog niet echt toeristisch ontwikkeld. Het eiland ligt er verlaten bij. Het enige dorpje met toeristische voorzieningen is de hoofdstad Vila do Maio. Voor de echte rustzoekers is dit het ideale eiland. Maio kent alleen kleinschalige accommodaties en is alleen te bereiken met een binnenlandse vlucht.

Het tropische Santana strand op Maio
Het tropische Santana strand op Maio

Brava

Over het eiland Brava is niet erg veel bekend. Het eiland behoort tot de Sotavento en het is het kleinst bewoonde eiland. Brava heeft een rijke geschiedenis vanuit de Portugese overheersing en het staat bekend als het wilde bloemeneiland. Het eiland is voornamelijk geschikt voor natuur- en wandelliefhebbers. Toch zie je op het eiland nauwelijks toeristen. Er heerst rust op het eiland. Dit geldt ook voor de hoofdstad Nova Sintra, dat gevestigd is in de bergen op 500 meter hoogte. Het dorpje werd gebouwd in een oude vulkaankrater en heeft een klein maar gezellig centraal pleintje. Je vindt er enkele kleinschalige accommodaties en lokale restaurantjes. Brava heeft geen vliegveld en is dus alleen met de ferry te bereiken. De ferry vertrekt vanaf het nabijgelegen eiland Fogo.

Nova Sintra op Brava
Nova Sintra op Brava

Santa Luzia

Santa Luzia is een eiland gelegen tussen de eilanden São Nicolau en São Vicente. Dit is het enige 'grote eiland' dat niet (meer) wordt bewoond. Santa Luzia is alleen te bereiken per boot vanaf de haven van Mindelo. Er zijn verder geen accommodaties. De enige bebouwing op het eiland is het meteorologisch station dat in de 20e eeuw is gebouwd. Voor de meeste toeristen is dit eiland een tussenstop tijdens een dagje zeilen. Het is een mooi eiland voor natuurliefhebbers. Je kunt er wandelen en natuurlijk zwemmen. Voor iedereen die graag eens op een onbewoond eiland wilt genieten van alle rust is dit de ideale excursie.

Het onbewoonde eiland Santa Luzia
Het onbewoonde eiland Santa Luzia

São Nicolau

Het eiland São Nicolau ligt tussen de eilanden Sal en Santa Luzia en kent de grootste geografische verschillen van de Kaapverdische eilanden. Het eiland wordt qua natuur opgesplitst in een indrukwekkend maanlandschap aan de ene kant en bossen, heuvels en valleien aan de andere kant. Ergens tussen de ongerepte natuur zijn enkele authentieke dorpjes te vinden, waaronder de hoofdstad Ribeira Brava, een kleurrijk en koloniaal stadje in het oosten. Op São Nicolau wordt van alles verbouwd en gekweekt, van tientallen fruitsoorten tot diverse groenten. Hierdoor is het eiland vrijwel volledig zelfvoorzienend. Voor natuurliefhebbers is São Nicolau een echt paradijsje. Het eiland kent weinig toeristen, maar is zeker de moeite waard om te bezoeken. Zeker voor de avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een vakantie buiten de gebaande paden. São Nicolau is zowel per binnenlandse vlucht als per ferry bereikbaar. Echter kan het met de veerboot wel vier tot zes uur duren, waardoor dit vervoersmiddel meestal wordt vermeden. Er is geen internationaal vliegveld op het eiland.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

17 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen