De eilanden van KaapverdiŽ

Tarrafal op KaapverdiŽ
Tarrafal op KaapverdiŽ

Wil je ook eens wat anders dan een vakantie naar de traditionele Canarische Eilanden? Plak dan 2 uurtjes aan je vlucht en je bent op de Kaapverdische Eilanden. Vanaf Amsterdam bereik je deze prachtige bestemming met ongeveer 6 uurtjes vliegen. Ten opzichte van de Canarische Eilanden heeft Kaapverdië enkele voordelen, zo is er in de winter periode nog steeds altijd een stralende zon en ideale temperaturen. Er wordt wel eens gezegd dat Kaapverdië beschikt over een 'eeuwige zomer'. Kaapverdië is een eilandengroep van tien grote eilanden. Negen van deze eilanden worden bewoond. De eilandengroep ligt ten westen van de Afrikaanse kust, op zo'n 500 kilometer van Senegal. Elke eiland heeft zijn eigen karakter en charme. Voor één ieder is er wat wils. Zo kun je bijvoorbeeld genieten van het zonnetje op schitterende bounty-stranden. Als je meer van culinaire hoogstandjes houdt, dan kun je genieten van de heerlijke Afrikaanse keuken. Ben je wat actiever ingesteld, dan kun je genieten van een lange wandeltocht. Ook is het mogelijk bij de Kaapverdische Eilanden te duiken naar oude wrakken van schepen of te windsurfen. Naast de verschillende activiteiten beschikt elk van de eilanden over een eigen uitstraling op het gebied van flora en fauna. Zo zijn er eilanden met woestijn-gronden en mooie stranden en eilanden met prachtige groene begroeiing. Ook de fauna is in grote diversiteit aanwezig. Er zijn veel vogels te spotten en in de zee zijn regelmatig walvissen, haaien en schildpadden te bewonderen. Één ding hebben alle eilanden van Kaapverdië gemeen, ze hebben allemaal nog steeds de authentieke Portugees-Afrikaanse invloeden. Ook de bevolking is zeer charmant en gastvrij. Allemaal ingrediënten voor een exclusieve vakantie!

Ben jij op zoek naar een vakantie in KaapverdiŽ? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

RIU Touareg * * * * *
Boa Vista / Lacacao
8,5 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ
RIU Karamboa * * * * *
Boa Vista / Morrinho de Baguincho
8,5 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ
Royal Horizon Boa Vista * * * *
Boa Vista / Praia da Chave
8,2 in reviews

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ
RIU Funana * * * * *
Sal / Santa Maria
8,2 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ
OŠsis Salinas Sea * * * * *
Sal / Santa Maria
8,2 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ
MeliŠ Tortuga Beach * * * * *
Sal / Santa Maria
8,0 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar KaapverdiŽ

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Geschiedenis Kaapverdië

In de 15e eeuw werd deze eilandengroep ontdekt door Portugese zeevaarders. De Portugezen gebruikte deze eilanden om aan te meren. De liggingen van de eilandengroep was ideaal voor de Portugezen om te gebruiken als basis tussen Portugal en Afrika en Amerika. Toen de Portugese zeevaarders voet aan wal zetten op Kaapverdië, bleken deze nog onbewoond te zijn. Later werden er Afrikanen vanuit Afrika naar Kaapverdië verscheept om daar te werken op verschillende plantages. In 1975 werden de Kaapverdische Eilanden onafhankelijk van Portugal. Vanaf dat moment waren de Kaapverdische Eilanden een republiek. Tegenwoordig worden van de tien eilanden er negen bewoond.

De 10 Eilanden

De tien eilanden die tot Kaapverdië behoren zijn verdeeld in twee eilandengroepen. Je hebt de noordelijke eilandengroep, Barlavento. En de zuidelijke eilandengroep, Sotavento. De eilandengroep Barlavento bestaat uit de zes eilanden: Boa Vista, Sal, Santa Luzia, Santo Antão, São Nicolau en São Vincente. De eilandengroep Sotavento bestaat uit vier eilanden: Brava, Fogo, Maio en Santiago.

Boa Vista

Boa Vista betekent in het Portugees 'mooi uitzicht'. Boa Vista is het eiland dat het meest oostelijk gelegen is met een woestijnachtig landschap. Het eiland ligt op zo'n 455 kilometer vanaf de Afrikaanse kust en heeft een oppervlakte van 620 km2. Oorspronkelijk was de landbouw de belangrijkste bron voor de economie van het eiland, maar door de vorming van de woestijn is dit zoutwinning geworden. Tegenwoordig zijn toerisme en het kweken van dadels belangrijk op het eiland. Boa Vista is een redelijk vlak eiland. Er zijn echter wel enkele heuvels, met als hoogste punt de Monte Estancia met ongeveer 387 meter. Daarnaast beschikt het eiland nog over de Santo Antônio en de Monte Negro.

Boa Vista
Boa Vista

Sal

Het eiland Sal heeft een oppervlakte van 216 km2 en behoort tot Barlavento. Ongeveer in het midden van het eiland ligt de hoofdstad Espargos. Het eiland beschikt ook over de allereerste internationale luchthaven van Kaapverdië. Sal begint steeds populairder te worden onder de toeristen. Grote trekpleister van het eiland is het lange witte strand van 8 kilometer! Naast de prachtige stranden wordt het eiland gekenmerkt door een vlak landschap met weinig vegetatie. Vooral grassen en lage struiken willen er nog wel groeien. Op het eiland is het erg droog en heerst dan ook een steppeklimaat. Naast het toerisme zijn zoutwinning en de visserij belangrijk voor de economie van het eiland Sal.

Stranden op Sal
Stranden op Sal

Santa Luzia

Santa Luzia is een eiland gelegen tussen de eilanden São Nicolau en São Vincente. De precieze oppervlakte van het eiland is niet geheel duidelijk, deze ligt ergens tussen de 34 en 35 km2. Het hoogste punt van het eiland is de heuvel Monte Grande. Deze heuvel heeft een hoogte van 395 meter. In de 18e eeuw werd het eiland bewoond door een kleine groep landarbeiders. Door de opkomst van de woestijn werd het eiland verlaten. Later werd het eiland nog gebruikt voor kluizenaars. Behalve de landarbeiders leefde er voorheen ook nog een unieke hagedis op Santa Luzia. Vanaf de 20e eeuw beschikt het eiland Santa Luzia ook over een meteorologisch station.

Santa Luzia
Santa Luzia

Santo Antão

Santo Antão is het grootste eiland van de noordelijke eilandengroep Barlavento. Naast het één na grootste eiland van Kaapverdië is het ook nog eens het eiland die het meest westelijk gelegen is. Santo Antão is Portugees voor Sint Antonius. Het eiland bestaat geheel uit een vulkanische materie en wordt gescheiden door een bergkam. In het jaar 1462 werd het eiland ontdekt door Diogo Afonso. De naam Santo Antão heeft het eiland pas rond het jaar 1500 verkregen. Pas vanaf jaar 1548 werd het eiland voor het eerst bewoond. Ribeira Grande, gelegen in het noorden, is de belangrijkste stad van Santo Antão. In het zuiden van het eiland is de stad Porto Novo gelegen. Bij deze stad is tevens de haven gevestigd. Naast een haven heeft dit eiland ook een luchthaven welke ligt bij de stad Ponta do Sol, maar deze wordt niet meer gebruikt.

Santo Antão
Santo Antão

São Nicolau

São Nicolau is gelegen tussen de eilanden Sal en Santa Luzia. De oppervlakte van het eiland is ongeveer 400 vierkante kilometer die bijna volledig bergachtig is. De hoofdstad van São Nicolau, wat Sint Nicolaas betekent, is Ribeira Brava. Op het eiland is het redelijk droog, maar ondanks de droogte is er veel landbouw op het eiland. Bijna 60% van de bevolking van São Nicolau leeft op het platteland. Naast de landbouw zijn er dus veel bergen op het eiland. De hoogste, met een hoogte van 1312 meter, is de Monte Gordo. Verder is er in het oosten van het eiland nog de berg de Pico do Alberto en in het midden de Monte Bissau. São Nicolau beschikt over een bergachtig landschap en staat daar ook bekend om. Pas vanaf de 16e eeuw werd het eiland voor het eerst bewoond. Naast de hoofdstad Ribeira Brava is Tarrafal de enige stad op het eiland. Vroeger was de zetel van het bisdom van Kaapverdië gevestigd in de hoofdstad Ribeira Brava. In de jaren `40 werd het eiland door een hongersnood getroffen. Veel van de inwoners zijn toen gevlucht naar São Tomé en Principe. Vanaf het jaar 2005 bestaat het eiland uit twee gemeentes, namelijk Ribeira Brava en Tarrafal de São Nicolau.

São Vicente

In het noordwesten van Kaapverdië ligt het eiland São Vicente. Dit eiland is een onderdeel van de Bovenwindse eilanden. Dichtbij São Vicente ligt in het noordwesten het eiland Santo Antão. De eilanden worden van elkaar gescheiden door het São Vicente kanaal. Voor de economie van het eiland zijn vooral het toerisme en de visserij enorm belangrijk. Het grootste gedeelte van de bevolking van São Vicente woont in de stad Mindelo. Deze stad krijgt ook wel veel bekendheid door het predicaat 'Culturele Hoofdstad van Kaapverdië'. Aan de zuidkant van Mindelo is de luchthaven São Pedro gelegen. Naast een luchthaven beschikt het eiland ook over de haven o Porto Grande. Deze haven is een natuurlijke zeehaven en erg belangrijk voor São Vicente.

São Vicente
São Vicente

Brava

Over het eiland Brava is niet erg veel bekend. Het behoort tot de Sotavento en het is het kleinste eiland welke bewoond wordt. De ondergrond van het eiland bestaat uit vulkanisch materiaal, zoals meerdere eilanden van Kaapverdië. Het eiland beschikt niet over een vliegveld, maar is wel per boot te bereiken. De hoofdstad van het eiland is Nova Sintra. Dit plaatsje is gelegen op een hoogte van 500 meter. Nova Sintra wordt gekenmerkt om zijn vele groentetuintjes en hibiscusplanten. Verder is het landschap op het eiland Brava erg groen en het eiland is uitermate geschikt om heerlijke wandelingen te maken.

Brava
Brava

Fogo

Ook Fogo is een vulkanisch eiland met als hoofdstad São Filipe. Deze plaats beschikt over een vliegveld, enkele scholen, banken en zelfs een postkantoor. Mount Frogo is met een hoogte van 2829 meter en is het hoogste punt van het eiland. Deze berg is eigenlijk een vulkaan en beter bekend als 'Pico'. Na een uitbarsting in 1995 is er een tweede kleinere vulkaan ontstaan met de naam Novo Pico. De Novo Pico heeft slechts een hoogte van 150 meter. De caldera is het belangrijkste kenmerk van Fogo. Dit is een krater van 9 kilometer lang, die aan de oostkant gebarsten is. In het jaar 1460 werd het eiland ontdekt door António Noli. Oorspronkelijk werd het eiland São Filipe genoemd, wat Portugees is voor Sint-Philip. Rond het jaar 1500 kreeg het eiland enkele vaste bewoners, maar het duurde pas tot het jaar 1850 voordat er redelijk wat mensen kwamen wonen. Van oorsprong diende het eiland voor de slavernij, maar door de revolutie van 1910 in Portugal werd dit veranderd. Op het eiland Fogo is er nog een klein museum over de slavernij.

De vulkaan op Fogo
De vulkaan op Fogo

Maio

Maio is een eiland gelegen in het oosten, en behoort tot de Benedenwindse eilanden. Maio is een klein vlak eiland met een oppervlakte van 269 km2. Het eiland beschikt over weinig vegetatie en in de bodem zit veel zout. Het landschap is redelijk vlak en er is maar één berg, de 436 meter hoge Monte Penoso. Vila do Maio is de hoofdstad van het eiland Maio. Deze stad beschikt over een haven en een regionaal vliegveld. Het eiland heeft bijna geen toerisme en dus is de visserij het belangrijkste voor de economie.

Santiago

Santiago behoort tot de Sotavento en is het grootste en belangrijkste eiland van Kaapverdië. De hoofdstad is Praia, dit is tevens de algemene hoofdstad voor Kaapverdië. Vlakbij Praia ligt nog de oude hoofdstad Cidade Velha, deze plek is een belangrijke bezienswaardigheid voor toeristen. Rond het jaar 1460 werd Santiago ontdekt door António da Noli. Er wordt gezegd dat het eiland Santiago veel weg heeft van Afrika. Dit komt vooral door het bergachtige landschap met groene valleien. In het oosten van het eiland zijn er enkele bananenplantages. De oorsprong van het eiland is van vulkanische aard. Het midden van het eiland is erg bergachtig en er valt relatief veel neerslag. Die neerslag maakt het gebied erg vruchtbaar.

Santiago
Santiago


Heeft u interesse in een reis naar KaapverdiŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

16 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen