Kaapverdiė van A tot Z

Kaapverdie van A tot Z
Kaapverdie van A tot Z

A van Archipel

Kaapverdië behoort tot een archipel dat midden in de Atlantische oceaan ligt. Het ligt ongeveer 450 km van de kust van West-Afrika en is een van de kleinste landen van dit continent. Een archipel is een grote groep met eilanden, die vaak zijn ontstaan door vulkanen. Kaapverdië bestaat uit 9 bewoonde eilanden en uit ongeveer 8 kleine onbewoonde eilanden. De meeste toeristen bezoeken Boa Vista en Sal

Sandra 'Kaapverdiė is de perfecte bestemming voor zowel zomer als winter! De eilanden verschillen sterk onderling van groen en bergachtig tot aan het zonnige Sal met witte stranden en prachtig blauwe zee. Op Sal vindt je het gezellige centrum van Santa Maria met een heerlijke baai en diverse restaurantjes. In een van de beachbars aan Ponta Preta beach geniet je van een cocktail bij een zonsondergang. Wat je zeker niet mag missen is een eilandtour die je meeneemt langs de authentieke dorpjes en je het echte leven op Sal laat zien. Tip: Sal is een topbestemming voor kitesurfers!', Sandra - reisexpert Kaapverdiė gratis reisvoorstel >>

B van Barlavento

De eilanden van Kaapverdië worden in twee verschillende groepen opgedeeld. De noordelijke eilandengroep wordt Barlavento genoemd. Deze groep bestaat uit Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Santa Luzia, Sal en Boa Vista. De zuidelijke eilandengroep heet Sotavento en bestaat uit: Maio, Santiago, Fogo en Brava.

C van Caçhupa

Dit is het nationale gerecht van Kaapverdië. Vis, mais en kruiden zijn de enige voedingsmiddelen die genoeg te vinden zijn in Kaapverdië. Vandaar dat dit, samen met bonen en worst, ook de ingrediënten zijn van Caçhupa. Vraag gratis een offerte aan

D van Duiken

De Kaapverdische eilanden zijn een prachtige bestemming om te gaan duiken. Er zijn talloze tropische vissen te zien. Diepzeeduiken kan je het beste op het eiland Sal doen. De zee is hier zeer kleurrijk en afwisselend. Je kunt er bovendien in de vulkanische rotswanden duiken waar ster- en zwartkoraal te zien is. Ook het eiland Boa Vista is een mooie duikplek. Hier kan je tussen grote schildpadden zwemmen en 16e-eeuwse scheepswrakken bekijken.

E van Eilandhoppen

Kaapverdië is een perfecte plek om te eilandhoppen. De afstand tussen sommige eilanden bedraagt 350 kilometer. Je zal deze afstanden dus per vliegtuig moeten afleggen. Via de luchtvaartmaatschappij van Kaapverdië, TACV, kan je rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam naar Sal of Santiago boeken. Ook verzorgd deze maatschappij de interne vluchten op Kaapverdië. Zo kan je gemakkelijk van het ene naar het andere eiland reizen. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om per boot over te steken naar verschillende eilanden, wat erg goedkoop is. Het eiland Santo Antão is alleen per boot te bereiken.

Tarafel Kaapverdie
Tarafel Kaapverdie

F van Fogo

Fogo is één van de zuidelijk gelegen eilanden. Op dit eiland bevindt zich de grootste blikvanger: de vulkaan Pico de Fogo. Deze vulkaan is met zijn 2829 meter het hoogste punt van Kaapverdië. In 1675 barstte hij via de hoofdkrater voor het laatst uit, waarbij een groot deel van de bevolking het eiland heeft verlaten. In 1995 barstte hij nog een keer via een zijkrater uit. Op de hellingen van de vulkaan vindt koffieteelt en wijnbouw plaats. De lava die van de vulkaan afkomt wordt weer gebruikt voor de steenindustrie.

G van Godsdienst

Op Kaapverdië is het grootste deel van de bevolking rooms-katholiek, namelijk 96%. Toen de Portugezen Kaapverdië ontdekt hadden, stonden ze vrijwel geen andere godsdiensten toe. Ongeveer 3% van de bevolking is protestant. Daarnaast zijn er in de afgelegen gebieden nog aanhangers van natuurgodsdiensten te vinden.

H van Hotels

Omdat het toerisme in Kaapverdië nog niet zo lang geleden op gang is gekomen, zul je er niet heel veel luxe designhotels vinden. Wel zijn er verschillende leuke guesthouses en hotels die voor een zeer redelijke prijs een overnachting aanbieden. Zo zijn er al hotels waarbij je vanaf €15 per nacht kan overnachten. Op Sal zijn meerdere grote hotels te vinden die gericht zijn op het toerisme. Ga je naar het eiland Santiago dan vind je vooral pittoreske familie hotelletjes.

I van Ilhas de Cabo Verde

Dit is de vroegere naam van de archipel. Het betekent 'Eilanden van de Groene Kaap' en werd zo genoemd vanwege de ligging van de eilanden, ten opzichte van Kaap Verde. De Kaap Verde is een schiereiland in Senegal. De Kaapverdische eilanden zijn hiernaar vernoemd.

J van Juventude

Juventude is een Kaapverdische voetbalclub. Ze komen uit de plaats São Filip op het eiland Fogo. De club speelt in de Fogo Island Leage. De winnaar hiervan neemt deel aan het Kaapverdisch voetbalkampioenschap.

K van Kaapverdische escudo

Dit is de munteenheid in Kaapverdië. De escudo is aan de euro gekoppeld. De wisselkoers bedraagt: 1 euro = 110 Kaapverdische escudo (CVE). Wel is het leven in Kaapverdie veel goedkoper. Zo betaal je voor een biertje bijvoorbeeld 100 CVE (€0,90) en een kop koffie 50 CVE (€0,45). Er zijn op de Kaapverdische eilanden bijna geen pinautomaten te vinden, dus het is verstandig om vooraf genoeg geld mee te nemen.

L van Landschappen

Op de eilanden van Kaapverdië zijn allerlei verschillende soorten landschappen te bewonderen. Van prachtige witte zandstranden tot vulkaanlandschappen. Op het eiland Fogo overheerst de vulkaan bijvoorbeeld, Maio is een grote woestijn, Boavista heeft prachtige zandstranden en Santiago is bergachtig met diepe groene valleien.

M van Maio

Maio is één van de Kaapverdische eilanden. Het behoort tot de oostelijke eilandengroep; Sotavento. Het eiland is ongeveer 269 km² groot. De hoofdstad is Vila do Maio, waar zich een klein vliegveld en een haven bevindt.

N van Nationale parken

Op Kaapverdië zijn verschillende nationale parken te vinden. Door het toerisme kunnen deze parken blijven bestaan. Door de inkomsten uit de entreegelden kunnen de parken namelijk onderhouden worden en hoeven ze niet opengesteld te worden voor landbouw of bosbouw. Een voorbeeld van een nationaal park op Kaapverdië is het Fogo National Park.

O van Officiële taal

De officiële taal van Kaapverdië is Portugees, maar men spreekt op de eilanden toch overwegend Crioulo. Dit is een combinatie van Portugees en Afrikaans Creools. Voor vele is het Crioulo zelfs de eerste taal. Daarnaast zijn er nog verschillende andere dialecten.

P van Portugal

Kaapverdië was onbewoond tot 1460, toen het ontdekt werd door de Portugezen. Ze vestigden zich in Santiago en in 1587 werden de eilanden een Portugese kolonie. Door de ligging van de eilanden, vormden ze een goede plaats voor slavenhandel. Op 5 juli 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal en werd de socialist Aristides Pereira de eerste president.

Q van Quadtour

Een leuke excursie om te doen op de Kaapverdische Eilanden is een quadtour. Tijdens deze tocht, die o.a. op Boa Vista wordt aangeboden, neem je een kijkje in het binnenland.

R van Republiek

De staatsvorm van Kaapverdië is een Republiek. De president van Kaapverdië is Pedro Pires en de regeringsleider is José Maria Pereira Neves. Het parlement wordt ook wel het Nationale Assemblee genoemd en heeft een vijfjarig termijn.

S van Santiago

Santiago is het grootste en daarnaast belangrijkste eiland van de eilandengroep. Ook is de hoofdstad Praia op dit eiland gelegen. Hier worden de meeste internationale vluchten naar uitgevoerd. Op het eiland heerst een Afrikaanse sfeer, vooral door de mensen met een Afrikaans uiterlijk. Het eiland is bergachtig met groene valleien, bananenplantages en kleine strandjes.

Santiago, grootste eiland Kaapverdie
Santiago, grootste eiland Kaapverdie

T van Tropisch klimaat

Kaapverdië is het koelste land van Afrika met zijn gemiddelde temperatuur van 25 graden. In de zomermaanden kan het er wat warmer worden. Over het algemeen is er ook weinig regenval en staat er altijd wel wind op de eilanden. De zon schijnt gemiddeld zo'n 12 uur per dag, wat Kaapverdië tot een zeer aangename zonbestemming maakt.

U van Uitgaan

Disco's, bars en kroegen zijn nog niet in overvloed te vinden op de eilanden. Dit komt voornamelijk door het geringe aantal toeristen dat je vindt op Kaapverdie. Disco's vind je soms in hotels, maar zijn wel meer in opkomst in grotere steden als Praia. Ook in Santiago vind je bars en clubs. Wel zijn er op de rest van de eilanden vaak livebandjes te vinden in restaurants of kroegen.

V van Visum

Om Kaapverdië binnen te komen moet je een visum hebben. Dit kan je regelen via je reisbureau of via een visumbureau. Een visum is vaak 30 dagen geldig, wil je langer blijven dan moet je dit aanvragen.

W van Witte zandstranden

Kaapverdië heeft een aantal prachtige witte zandstranden met een kristal heldere en azuurblauwe zee. Vooral bij de oostelijke eilanden; Sal, Boavista en Majo vind je eindeloze witte zandstranden. Het mooiste strand van Kaapverdië vind je op Boavista, Curralinho genaamd.

X van ?

Y van ?

Z van Zoutmeren

Op het eiland Sal vind je de zoutmeren van Pedra de Lume. Het zijn meren die ongeveer rond de 18e eeuw ontstaan zijn. De meren bevinden zich in Pedra de Lume, een plaatsje aan de oostkust van Sal. Deze plaats was de vroegere woonplaats van veel zoutwerkers, tegenwoordig is het slechts een klein dorp met weinig inwoners. Het eiland Sal heeft zijn naam dan ook aan deze meren te danken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,2

Gerelateerde artikelen