De mooiste duikspots van KaapverdiŽ

Duiken op KaapverdiŽ
Duiken op KaapverdiŽ

De Kaapverdische eilanden hebben een prachtige onderwaterwereld. Kaapverdië is dan ook de ideale bestemming om een strandvakantie te combineren met het snorkelen of duiken. De onderwaterwereld van Kaapverdië bestaat uit koraalriffen, grotten, bouwwerken en scheepswrakken, maar staat voor namelijk bekend om de diversiteit. De inwoners lopen uiteen van verschillende tropische vissoorten tot schildpadden, walvissen, (reuzen)manta's en zelfs bepaalde haaisoorten. De wateren rondom de eilanden zijn dan ook ideaal om te duiken, zowel voor ervaren als niet-ervaren duikers. Duiken in Kaapverdië is een ervaring die niet snel vergeten zal worden. Wij hebben een top tien gemaakt van de mooiste duikspots op Kaapverdië.

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

1. Buracona (Sal)

De Buracona grot is dé bekendste duikspot op Sal. Buracona staat ook wel bekend om het Blauwe Oog. Bij binnenkomst van de grot kom je terecht in een kathedraal van zeven meter. Het zonlicht dat door de opening van de grot naar beneden kaatst op het water zorgt voor een mengeling van schaduwen en licht. Deze afwisseling zorgt voor een uniek en prachtig schouwspel in de grot. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten vissen te spotten.

Het Blauwe Oog
Het Blauwe Oog

2. Choclasse (Sal)

Ook een bekende duikspot op Sal is Choclasse. Op circa 3 kilometer uit de kust van Santa Maria ligt het grote Choclasse plateau. Bij het plateau zijn grote scholen vissen te spotten, maar ook tonijnen, murenen, schildpadden, pijlstaartroggen en als je heel veel geluk hebt zelfs (walvis)haaien. Naast dat er een groot aantal verschillende vissen zwemmen, is er rondom het plateau ook geel koraal te vinden. De duik begint op een diepte van 14 meter en daalt af naar 30 meter diepte.

Een pijlstaartrog
Een pijlstaartrog
Vraag gratis een offerte aan

3. Shark Bow (Boa Vista)

Shark Bow is de populairste duikspot van Boa Vista. Door een opening in het rif op 25 meter diepte kom je op een bijzondere plek waar allerlei vissoorten te spotten zijn. Er zwemmen hier tropische vissen, maar ook grote roggen, tandbaarsen, segeant marjors en zelfs zandtijgerhaaien. In het rif en bij de omliggende rotsen heb je ook kans om schildpadden te spotten of verpleegsterhaaien die zich tussen de rotsen hebben verstopt om lekker te slapen. Als je geluk hebt, spot je ook nog een voorbij zwemmende seriola.

De verpleegsterhaai
De verpleegsterhaai

4. Tarrafal (Santa Antão)

Een van de bekendste duikspots op Santo Antão is het afgelegen kustplaatsje Tarrafal. Het kustplaatsje heeft een baai met een zwart zandstrand en staat bekend om het spotten van dolfijnen. Maar dat zijn niet de enige "inwoners". Eenmaal in het water word je omringd door gigantische scholen vissen, zoals trompet- en soldaatvissen en geelstaartvissen. Als je geluk hebt, worden de vissen vergezeld door zusterhaaien en schildpadden. Santo Antão staat ook bekend om het microleven onder water. Dus naast alle grote vissen zijn er ook kleine slakjes, zeesterren, langoesten en murenes te spotten.

Een school met vissen
Een school met vissen

5. Morro das Pedra (Sal)

Op deze plek vind je de Morro das Pedra 'Kathedraal'. Deze is gemaakt van vulkanische zeebodem. De duikspot ligt op een diepte van 32 meter en tijdens de duik kan je de grote variëteit aan zeeleven bewonderen. Denk aan verschillende soorten vissen. Maar op deze plek zijn ook het hele jaar door haaien te spotten. De combinatie tussen de kathedraal en de haaien zorgt voor een bijzondere duikspot met wat extra spanning.

Tropische vissen
Tropische vissen

6. Het Kanaal (Boa Vista)

Een andere bijzondere duikspot op Boa Vista is het Kanaal. Zoals de naam al voorspelt, gaat deze duik door een soort lange tunnel op 10 tot 18 meter diepte. In het Kanaal kun je het rijke zeeleven bewonderen, waaronder de pijlstaartrog en de verpleegsterhaai. Let wel op dat je bij deze duik goede zeecondities moet hebben om het maximale eruit te halen.

Een slapende verpleegsterhaai
Een slapende verpleegsterhaai

7. Très Groutas (Sal)

Een andere bijzondere duikspot op Sal is Très Groutas. Dit zijn drie grotten dicht bij elkaar die allemaal een eigen maritieme leven hebben. De plek ligt op 9 meter diepte en de grotten kunnen een diepte bereiken van 18 meter. In de grotten vind je verschillende scholen vis, kreeften, schildpadden en trompetvissen. Daarnaast is er bij de grotten een klein rif met zachte koralen.

Ingang van een grot
Ingang van een grot

8. Ponta Preta Funda (Sal)

Deze zandbank heeft een diepte van 31 meter en ligt aan de westkust van het eiland. Op deze plek is de bultrug aanwezig, die je tussen januari en april mooie liederen kunt horen zingen. Vanaf de boot zijn de bultruggen al zichtbaar. Wanneer je hier gaat duiken van juni tot en met november heb je grote kans om schildpadden en tijgerhaaien te ontmoeten.

Een bultrug
Een bultrug

9. Santa Antão scheepswrak (Sal)

Ook het Santo Antão scheepswrak voor de kust van Sal is een bekende duikspot. Het in 1966 gezonken vrachtschip ligt op maar 11 meter diepte. Tijdens het zinken is het schip in drie delen gebroken. In dit schip kun je genieten van vele vissen (zoals barracuda's, papegaaivissen, kogelvissen en trompetvissen), pijlstaartroggen en verpleegsterhaaien die hier wonen sinds het schip is gezonken.

De papegaaivis
De papegaaivis

10. Relitto Kwarcit-Boris (Sal)

Tijdens deze duik zal je een wrak bezoeken die op een diepte van 28 meter ligt. Deze Russische trawler zonk in 2006 en werd gebruikt om vluchtelingen te vervoeren. Tijdens de duik zal je zien dat het schip rechtop staat en dat er vele dieren in het schip leven. Je kan onder andere de pijlstaartrog, scholen jack vissen, verpleegsterhaaien, schaaldieren en de frog fish bewonderen. Het is zelfs mogelijk om het schip in te gaan via de brug en de opslagruimte.

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen