Fogo

Fogo op KaapverdiŽ
Fogo op KaapverdiŽ

Ten westen van Santiago ligt het eilandje Fogo. Eigenlijk is Fogo een grote vulkaan die 2.829 meter uit de oceaan komt. De naam van het hoogste punt van de vulkaan is Pico. Na een uitbarsting op 2 april 1995 ontstond er een kleinere vulkaan, genaamd Novo Pico. De hoofdplaats van Fogo is São Filipe. Ten noorden van de hoofdstad ligt een schitterend zwart strand van lavazand. Fogo heeft een prachtig landschap met zwart gekleurd zand en donkere rotsen. In São Filipe kun je Portugese pleinen, prachtige herenhuizen en pastelkleurige huizen versierd met Portugese tegels en hout bezichtigen. Vanaf de boulevard kun je het eiland Brava zien liggen.

Heb je weinig kennis van KaapverdiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Fogo
Plaatsen in de buurt van Fogo (KaapverdiŽ) :
 • Brava (32 km)
 • Santiago (81 km)
 • Sotavento (84 km)
 • Praia (95 km)
 • Maio (136 km)
 • S„o Nicolau (186 km)
 • Santa Luzia (208 km)
 • Barlavento (209 km)
 • S„o Vicente (209 km)
 • Sal Rei (212 km)
 • Ervaringen

  op 24 juni 2015 plaats: Fogo, reisperiode: maart 2015

  Het eiland Fogo is een spannende plek door de schitterende en goed toegankelijke vulkaan en vulkaankrater. November 2014 is deze 3000 meter hoge vulkaan weer eens uitgebarsten, na 20 jaar 'slaap'. Twee dorpen zijn letterlijk volgelopen met lava, heel bijzonder om te zien. Inmiddels wordt er hard gewerkt om de krater weer toegankelijk te maken en er kan gewoon weer gewandeld en geklommen worden. Een rondreis per taxi of huurauto is ook de moeite waard. Het eiland kent veel verschillende gezichten. In de hoofdstad Sao Filipe zijn verschillende leuke terrassen, met lekker eten. Mijn favoriete terras is Pipi's bar. Daar is altijd schaduw en dat is prettig, want Sao Filipe is zo'n beetje de heetste plek van Kaapverdië. Bij Simpls, aan het kerkplein, kan je echt Kaapverdiaans ontbijten met catchupa en fruit. Ook kan je daar goedkoop een kamer huren. Pensão Tortuga ligt buiten Sao Filipe, aan het strand, en heeft een goede keuken en een mooie ambiance. Om te zwemmen is Fogo niet zo geschikt, omdat de oceaan nogal sterk stroomt en trekt en erg snel héél diep wordt. De zwarte stranden zijn bovendien bloedheet aan je voeten. Vanaf Fogo kan je het kleine Brava zien liggen. Persoonlijk vind ik dat een prettiger plek om meer tijd door te brengen: overzichtelijk klein, goed bewandelbaar en een aantal plekken waar je lekker het water in kan. Met de Fastferry kun je daar vanaf Fogo op maandag, dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag naartoe varen.

  • Algemeen 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 8
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Fogo

  Bandeira S„o Filipe (Fogo)

  Bandeira S„o Filipe
  Bandeira S„o Filipe
  Kaart met locatie Bandeira S„o Filipe

  Bandeira São Filipe is een belangrijk feest wat ieder jaar van eind april tot 1 mei plaatsvindt op Fogo. Het feest heeft een breed scala aan tradities van cultureel contact tussen de Europeanen en de Afrikanen. Het feest is vernoemd naar de patroonheilige van het land. Het feest draait om de ceremoniële vlag, deze wordt eerst in zee gedoopt en vervolgens gezegend tijdens een speciale mis in de kerk. De vlag wordt onder andere ingezet bij de paardenraces. De familie die de vlag veroverd moet het volgende feest organiseren. De trotse veroveraar van de vlag toont het tijdens een tocht door São Filipe. Tijdens dit ritueel stampen er drie vrouwen maïs in een bak, zij worden begeleid door vier trommelaars die op de rand van de bak een ritme slaan. Later op de avond wordt het feestmaal bereid. Het feest duurt vaak een week.

  Boottocht naar Brava (Fogo)

  Boottocht naar Brava
  Boottocht naar Brava
  Kaart met locatie Boottocht naar Brava

  Een boottocht naar het buureiland Brava is een echte belevenis. Met een beetje geluk kun je tijdens de één uur durende overtocht dolfijnen zien. Op Brava kun je mooie wandeltochten maken. Het is een klein en overzichtelijk eiland met een goed netwerk aan rustige wegen. Bovendien kan je op Brava zeer goed wandelen, is de hoofdstad Nova Sintra een bezoekje waard en is Faja d'Agua erg leuk om te bezoeken.

  Fogo National Park (Fogo)

  Fogo National Park
  Fogo National Park
  Kaart met locatie Fogo National Park

  Fogo National Park ligt op het vulkanisch eiland Fogo. De donkere lava vormt een maanlandschap en is 'vastgelegd' in een nationaal park. Het is erg mooi om in en rondom het park te wandelen. Het is er namelijk erg rustig en verlaten, weer eens een totaal ander nationaal park dan bijvoorbeeld de parken in Afrika. In het kleine dorpje in de buurt kan je na je bezoek een hapje eten en een lekkere wijn drinken.

  Vulkaan Pico de Fogo (Fogo)

  Vulkaan Pico de Fogo
  Vulkaan Pico de Fogo
  Kaart met locatie Vulkaan Pico de Fogo

  Pico do Fogo is een actieve vulkaan, gelegen in het dorp Cha das Caldeiras. De dorpelingen houden zich met name met de toeristen bezig die in het dorp komen, het plukken van druiven voor de wijn en het oogsten van de koffieplantages. De wijn uit Kaapverdië wordt in dit dorp gemaakt en geëxporteerd naar verschillende landen. De grond bij de vulkaan is erg vruchtbaar, daarom wordt hier veel landbouw verbouwd. De vulkaan Pico do Fogo kun je gaan beklimmen. De beklimming duurt ongeveer zeven uur en er loopt een begeleider mee. Vanaf de top van de vulkaan heb je een prachtig uitzicht op het eiland. Pico do Fogo ligt ongeveer 3.000 m boven de zeespiegel.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van KaapverdiŽ bekijken.

  Vervoer

  Op Fogo ligt een luchthaven, in de hoofdstad São Filipe. Op Fogo kun je goed wandelen en fietsen. In de stad kun je de taxi nemen die je goedkoop overal heen brengt. Op de meeste plaatsen op Fogo kun je een fiets huren. Vanaf het eiland gaat er zes dagen per week een ferry naar het eiland Brava, vaak van maandag tot en met zaterdag en meerdere keren per dag.

  Geschiedenis

  Fogo is ontdekt in dezelfde tijd als Santiago en Maio, rond 1462. Eerst heette het eiland S. Filipe maar later werd het eiland veranderd in Fogo (vuur). De Portugezen bezetten het eiland toen Fogo eenmaal ontdekt was, om de landbouw van Santiago uit te breiden. Ze verbouwden koffie en druiven. De koffie van Fogo was zeer bekend om zijn hoge kwaliteit en bijzondere aroma. De geproduceerde wijn genaamd Manecom, stond ook goed bekend en werd later geëxporteerd naar Brazilië. Andere activiteiten werden later ontwikkeld. Bijvoorbeeld het weven van stof. In 1500 kregen de Portugezen het voor het zeggen op Fogo. Het eiland werd toen vooral gebruikt voor slavenhandel.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Fogo