Fès

De stad ligt in de gelijknamige prefectuur Fès, in de regio Fès-Boulemane. Fès (Fez) was de hoofdstad van Marokko totdat de Fransen kwamen en van Rabat het bestuurscentrum maakten. Het is de oudste van de bekende koningssteden. In het centrum (medina) vind je veel souks, het paradijs voor ambachtslieden. In de wirwar van straatjes en steegjes lijkt het of je nog in de middeleeuwen leeft. Er mag geen gemotoriseerd verkeer komen, de ezels vervoeren zware spullen. In het hart van de medina vind je leerlooierijen. Hier wordt nog op traditionele manier huiden gelooid en geverfd. Omdat dit een vieze lucht met zich meebrengt zie je veel mensen (vooral toeristen) met een takje mint tegen de neus lopen. Als je via een van de toegangspoorten de stad binnenkomt valt de kobaltblauwe kleur gelijk op. Deze kleur is kenmerkend voor het aardewerk uit de stad. In het museum Dar Batha vind je een prachtige verzameling keramische producten. Om de speciale blauwe kleur te maken worden verschillende ingrediënten gebruikt in speciale verhoudingen die de kunstenaars nog altijd geheim houden. Fès heeft ook zijn naam gegeven aan een typisch rond en rood hoofddeksel met een kwastje: de fez. Fès produceerde de karmozijnrode kleurstof voor het hoedje.

Een greep uit ons assortiment

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Fès
Plaatsen in de buurt van Fès (Marokko) :

Ervaringen

Brigitta Peek op 2 december 2017 plaats: Fès, reisperiode: november 2017

Fes is een prachtige stad. De medina is heel groot en heel bijzonder om te zien. Onder leiding van een gids hebben we diverse bijzondere gebouwen en plaatsen bezichtigd. Het eten is vaak het beste in een van de riads. De mensen zijn er zeer vriendelijk en behulpzaam. We hebben een dinner show gehad met live muziek, belly dancer etc was ook een aanrader.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
Nel van Schoonheim en Alice Spee op 6 juni 2014 plaats: Fès, reisperiode: mei 2014

Fez was de eerste plaats waar we aankwamen, de eerste dag zijn we de oude stad ingedoken om de sfeer te voelen, te ruiken, ons onder te dompelen in deze cultuur. De volgende dag haddenu we een gids bij ons die ons veel heeft laten zien. B.v. Leerlooierijen , het proces kunnen volgen Het koninklijk paleis, , de Karaouinemoskee. ( het eerste stukje waar wij mochten komen was zo mooi!) Al dat mozaïek. Fondouk el-Nejjarine met de mooie fontein. We hebben lang niet alles gezien, reden dus om terug te gaan !!

 • Algemeen 8
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Ligging 8
Alice Spee op 31 oktober 2014 plaats: Fès, reisperiode: mei 2014

In Fez kwam ik weer tot de conclusie, dat een individuele reis toch wel heel tof is ! De eerste dag in Fez nl. hebben we zonder op de tijd te hoeven letten ,in de soek doorgebracht. De sfeer op je in laten werken en zomaar zitten, kijken en luisteren. Wij vinden heel gemakkelijk overal terrasjes, want een stukje stoep is voor ons al een "terras" In no time aanspraak, dat is zo leuk, contact met mensen, de taal wil wel eens een probleem zijn : bijna geen Engels of Arabisch, wel Berbers en een beetje Frans . Maar waar een wil is....... We hebben ons beperkt tot de oude stad, genoeg te zien en een moderne stad hebben we thuis ook. Heel wat keren waren we " lost " in al die nauwe steegjes, wat een wirwar. Hulpvaardige Marokkaantjes genoeg !! " Some people five me 10 of 20 euro's for my help " met een grote grijns op het gezicht , om uiteindelijk met een zakcentje heel tevreden te zijn. Het bezoek aan de leerlooierij was zeer de moeite waard. Wat een langdurig proces voordat er mooie jasjes of tasjes van gemaakt kunnen worden. De ingang van de Medersa Bou Inania was zo indrukwekkend mooi, wat een prachtig tegelwerk, ! Jammer dat je daar niet alles mocht zien. De Karaouinemoskee , een van de oudste en beroemdste van Marokko. ! Moet je gezien hebben. Net zo goed als de binnenplaats van de Medersa Es Sahrij in de Andalusische wijk. Al met al zal ik deze reis niet gauw vergeten, temeer daar het Marokkaanse volk zo gastvrij, vriendelijk en hulpvaardigis Alice Spee, vanuit het huis van Nel Schoonheim.

 • Algemeen 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
Maaike op 25 oktober 2014 plaats: Fès, reisperiode: september 2013

Leuke vissersplaats is Fès. en natuurlijk de medina die op de werelderfgoedlijst van unesco staat. Aan de haven wat gegeten.

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
M.A. op 26 juni 2013 plaats: Fès, reisperiode: juni 2013

Bezoek de soek van Fes. Je waant je in een sprookje van duizend-en-een-nacht. Ik had het idee dat het mogelijk is om op je 5de in de soek te verdwalen en op je 85ste eindelijk de uitgang bereikt.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Fès

Bab Bou Jeloud (Fès)

Bab Bou Jeloud
Bab Bou Jeloud
Kaart met locatie Bab Bou Jeloud

Bab Bou Jeloud is de belangrijkste toegangspoort tot de wijk Fes el-Bali in Fès. Het is helaas geen originele poort maar nagemaakt. De ene kant van de poort is gekleurd in de kleur waar de stad bekend om staat. De andere kant is groen, de kleur van de Islam. De poorten zijn mooi versierd met hoefijzerbogen, waar bloemen en andere patronen in zijn gegraveerd.

Fondouk el-Neijarin (Fès)

Fondouk el-Neijarin is gebouwd als tussenstop voor de handelaren in de 18e eeuw en is vandaag de dag een particulier houtmuseum. In 1916 werd Fondouk el-Neijarin uitgeroepen tot nationaal monument. Het is waarschijnlijk het meest bekende gebouw in Fès en bevindt zich in de buurt van de hennasouk van Fes el-Bali. Je vindt er unieke beelden van de houtsnijwerken die laat zien waar de Marokkanen beroemd om zijn.

Karaouine moskee (Fès)

Karaouine moskee
Karaouine moskee
Kaart met locatie Karaouine moskee

De mooie Karaouine moskee bevindt zich in de wijk Fès el-Bali en bestaat al sinds 859. Het is een moskee en universiteit welke alleen toegankelijk is voor moslims. Het is een van de grootste moskeeën van Afrika en zeker een bezoek waard. Vooral de gebedsruimte die plaats biedt aan 20.000 gelovigen is interessant, het bestaat uit meer dan 50.000 tegels die speciaal zijn gemaakt voor de Karaouine moskee. Het binnenplein, de schilderingen, betegeling, houtsnijkunst en binnenplein laten de historische waarde van het gebouw zien.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Marokko bekijken.

Geschiedenis

Idris I stichtte de stad in 789 en in 810 werd de bekende Karaouine moskee gebouwd. Fatima al-Fihri gaf opdracht voor deze moskee, die tevens wordt gebruikt als universiteit. Waarschijnlijk is dit een van de oudste universiteiten van de wereld. Fès werd hierdoor een belangrijk studiecentrum. Vanaf 1548 hoorde de stad tot Marokko en werd het de hoofdstad van het Marokkaanse rijk. In 1912 werd Marokko ingelijfd door Frankrijk. De staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhankelijk verklaarde van Frankrijk op 2 maart 1956.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Fès? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Fès, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Marokko? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

1Bekijk onze reizen naar Fès