Bekendste bezienswaardigheden Istanbul

Uitzicht op Istanbul
Uitzicht op Istanbul

Op loopafstand van elkaar, in de wijk Sultanahmet, liggen de 3 belangrijkste en bekendste bezienswaardigheden van Istanbul; Haghia Sophia, Blauwe Moskee en Topkapi-Paleis. Iets verderop, maar ook op loopafstand, bevindt zich de Grote Bazaar. Deze 4 bezienswaardigheden zijn mede verantwoordelijk voor de populariteit van de stad en niet te missen als je een bezoek brengt aan Istanbul.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum gratis reisvoorstel >>

Haghia Sophia (Aya Sofia) 

Ten tijden van het Byzantijnse Rijk was Istanbul, toen met de naam Constantinopel, de hoofdstad van dit rijk. Haghia Sophia werd in de 4e eeuw gebouwd en was de eerste kerk in Constantinopel. Acht van de pilaren zijn onttrokken aan de Tempel van Artemis in Efeze. Na een verwoestende brand werd het gebouw omstreeks 536 gerestaureerd maar op 7 mei 558 stortte de koepel van de Haghia Sophia in. Ook dit werd snel weer opgebouwd met een speciale constructie waar velen een voorbeeld aan hebben genomen. Na de verovering van Constantinopel door het Ottomaanse Rijk in 1453 werd de Haghia Sophia een moskee en in 1934 werd de moskee door Mustafa Kemal Atatürk tot een seculier gebouw gemaakt en werd het een museum.

Haghia Sophia
Haghia Sophia

Blauwe Moskee

Sultanahmet Camii is de meest imposante moskee van de stad. Er is geen enkele andere moskee in Istanbul met 6 minaretten en binnen overheersen de blauwe tegels, vandaar de bijnaam Blauwe Moskee. Aan het begin van de 17e eeuw werd deze moskee gebouwd door een leerling van de bekende architect Koca Mimar Sinan Aga, kortweg Sinan.


Het gebouw heeft een centrale koepel van 33 m doorsnee, welke is omgeven door een serie deelkoepels die een aflopend systeem vormen. Samen met andere koepels van de bijgebouwen vormt het een symmetrisch geheel van perfecte visuele harmonie. In de moskee bevinden zich maar liefst 260 vensters, vele gemaakt van gekleurd glas. Enkele vensters bieden mooi uitzicht op de zee van Marmara.
De Blauwe Moskee
De Blauwe Moskee

Vraag gratis een offerte aan

Topkapi Paleis

Meer dan 400 jaar lang was het Topkapi Paleis het centrum van het Ottomaanse Rijk. Dit paleis was het woonverblijf van de sultan, de leider van de islamieten. Samen met zijn harem bracht de sultan hier zijn leven door; er werden staatszaken behandeld en de Osmaanse bureaucratie werd er opgeleid. Het Topkapi-paleis werd gebouwd door Sultan Mehmet II, de veroveraar van Constantinopel. Hij liet het paleis bouwen op de meest open plek in de stad die aan één kant grenst aan de Zee van Marmara en de andere kant aan de Gouden Hoorn. In hoogtijdagen woonden er meer dan 5000 mensen binnen de paleismuren.

Topkapi Paleis
Topkapi Paleis

Grote Bazaar

De Grote Bazaar is het kloppend hart van het oude centrum van Istanbul en is verdeeld over 58 straten. Het is hiermee één van de grootste markten ter wereld. Je kunt er heerlijk rondstruinen langs de 4000 kraampjes gevuld met leren jassen, tapijten, sieraden, vrolijk gekleurde lampjes en schaaltjes en veel meer. De Grote Bazaar in Istanbul heeft vele ingangen en je verdwaald er gemakkelijk maar het is zeker een bezoek waard. In één van de theehuizen kun je op adem komen van de wandeling langs alle kraampjes. Uiteraard zijn er ook verschillende plekken waar je overheerlijke Dürüm met Döner Kebab kunt kopen.

De Grote Bazaar
De Grote Bazaar

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen