De Turkse keuken
De Turkse keuken is erg uitgebreid. Het land is vrij groot, waardoor je regionale verschillen ziet in de gerechten. Zo is er in Istanbul een grote variatie aan eten en drinken en in Midden-Anatolië zijn vooral de klassieke gerechten te vinden. De Turkse gerechten worden in veel landen klaar gemaakt. De hoofdingrediënten zijn vlees, vis, kip, rijst en een spies met gegrild lams- of schapenvlees. Daarnaast worden er veel verse groenten gegeten. Deze groenten worden soms gevuld met een mengsel van kruiden, gehakt en groenten, maar er worden ook salades van gemaakt.
'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum
gratis reisvoorstel >>
Maaltijden
Het ontbijt in Turkije is meestal vrij uitgebreid. Hierbij eet het gezin met elkaar en staat de tafel vol met brood, komkommer, geitenkaas, tomaten en olijven. Soms wordt er in de ochtend ook soep gegeten. Bij het ontbijt drinken de mensen koffie of thee. In de zomermaanden eet de Turkse bevolking niet zo uitgebreid. Dit komt door het warme weer. Dit geldt ook voor de lunch. Deze is meestal wel uitgebreid met yoghurt en snacks, maar in de zomer houdt men het bij een lichte salade. Het diner is altijd uitgebreid en de mensen nemen hier dan ook echt de tijd voor. Familie en vrienden zitten gezellig aan een tafel. Overal staan schalen en bakjes met vlees, vis, rijst, groenten en salades. Zo kunnen de mensen zelf kiezen wat ze eten. Bij de gerechten voegt men vaak knoflook- of yoghurtsaus toe. Na het diner wordt nog een nagerecht gegeten met thee. De nagerechten zijn erg zoet en er wordt meestal veel suikerstroop overheen gegoten. Bekende nagerechten zijn Baklava en Sütlaç.
Dranken
In Turkije wordt veel thee gedronken. Het is zelfs een goed middel tegen de dorst in de warme zomermaanden. Çay is een populaire theesoort. Deze sterke soort wordt verbouwd aan de Zwarte Zeekust. Naast thee drinkt de Turkse bevolking koffie. De koffie is vers en wordt niet gefilterd. Het is daarom aan te raden om de laatste slok te laten staan. Bij het eten wordt veel water gedronken of Raki. Dit is een alcoholische drank die gekruid wordt met anijs. Vaak wordt dit met water gemengd. Raki wordt soms vergeleken met sambuca dat we hier in Nederland wel eens drinken.
Vraag gratis een offerte aan
Turkse gerechten
Kebap kennen veel mensen wel. Dit zijn stukjes of reepjes gekruid kalfsvlees of kip. Hierbij draait een groot stuk vlees aan het spit rond boven het vuur. Met een mes of snijmachine worden reepjes gesneden. Deze worden dan met brood en knoflook- of yoghurtsaus gegeten. Soms wordt het in een wrap gedaan met sla, groenten en saus. Dit heet dürüm. Sis kebap is ook wel bekend bij de Nederlanders. Dit is een spies met stukjes lamsvlees met daartussen stukjes groenten. De spies wordt in Nederland veel gegeten bij een barbecue. Lahmacun, ook wel bekend als de Turkse pizza, is deeg dat belegd is met gekruid gehakt, verse tomaten, ui, pikante pepers en peterselie. Het kan in stukken worden gesneden, maar het wordt ook wel eens opgerold als een wrap. Het warme gerecht karniyarik wordt gemaakt van aubergine, tomaten, gehakt, look en uien. Er kan ook een vegetarisch gerecht van worden gemaakt. Deze wordt dan koud geserveerd. Pastirma is vlees dat eerst wordt gemarineerd met kruiden. Daarna wordt het in de openlucht gedroogd en vervolgens geserveerd met knoflook.
Tip: Wil je zelf een home made Doner maken? Bekijk dan dit smakelijke recept in het filmpje !