Istanbul, culturele hoofdstad 2010

Blauwe Moskee, Istanbul
Blauwe Moskee, Istanbul

Een stad die in drie opeenvolgende wereldrijken, het Romeinse-, het Byzantijnse- en het Osmaanse, als hoofdstad functioneerde, móet wel een bijzondere geschiedenis hebben. Istanbul is óok de stad waar Europa Azië ontmoet, slechts gescheiden door de rivier de Bosporus, die op zijn beurt weer de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn met elkaar verbindt. Dankzij deze unieke ligging kent de stad van oudsher invloeden uit vele landen, sommige dichtbij, sommige wat verder weg.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum gratis reisvoorstel >>

Culturele hoofdstad

De rijke cultuur die deze geschiedenis met zich mee brengt staat aan de basis van de verkiezing van Istanbul als één van de drie culturele hoofdsteden van Europa in het jaar 2010. Naast Essen (Duitsland) en Pécs (Hongarije) wordt de Turkse stad vanuit Brussel één jaar lang gesubsidieerd om zijn cultuur nog verder te ontplooien. Gedurende het jaar zal Istanbul verschillende evenementen en projecten organiseren die zijn opgedeeld in vier delen, vernoemd naar de vier elementen.

Element aarde

Aarde, dat duurt van 1 januari tot 20 maart, legt de nadruk op artistieke evenementen die de historie van de stad vanuit een nieuw oogpunt zullen bekijken. Hoogtepunten in deze periode zijn de openingsceremonie van het culturele jaar en de expositie 'A Thousand Years of Persian Civilisation' in het Topkapi Palace Museum. Vraag gratis een offerte aan

Element lucht

Lucht, van 21 maart tot 21 juni. De komst van de lente luidt een nieuw hoofdstuk van het programma in. Tijdens deze periode staan de culturele verschillen die de aanwezigheid van meerdere religies met zich mee brengt centraal. Bijzondere evenementen zijn 'The Exhibition of Istanbul 1910-2010', en een tweetal exposities in het Istanbul Archeology Museum.

Element water

Water, start 22 juni en duurt tot 22 september. In deze maanden staan de zomerse evenementen in het teken van het water dat Istanbul scheidt, maar tegelijkertijd bindt. De invloed van water op cultuur en religie wordt naar voren gebracht in verschillende, zogenaamde 'Portable Art Exhibitions'.

Element vuur

Vuur, duurt van 23 september tot 31 december en sluit het culterele jaar in Istanbul af. Moderne kunst en de zoektocht naar nieuw artistiek terein staan in deze periode symbool voor de vooruitstrevendheid van de stad. Enkele hoogtepunten zijn de expositie 'From Byzantine to Istanbul' en verschillende 'Portable Art Exhibitions'.

Istanbul is natuurlijk het meest bekend om de prachtige oudheden als het Topkapi paleis, de Aya Sofia en de Blauwe Moskee. Wil je alvast een voorproefje van hoe prachtig het Topkapi paleis is? Bekijk dan dit filmpje. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

0,0

Gerelateerde artikelen