De ru´nes van Efeze

De ru´nes van Efeze
De ru´nes van Efeze

De mooiste Romeinse ruïnes ter wereld vind je in Turkije, in de buurt van Kusadasi. De ooit zo beroemde oud-Griekse Tempel van Artemis stond er ooit, daar is tegenwoordig niet veel meer van over. Dit mag de pret echter niet drukken, de ruïnes van Efeze zijn prachtig!

Heb je weinig kennis van Turkije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De ruïne

Van de enorme oude stad is nog niet eens twintig procent opgegraven. Toch is het al zeer indrukwekkend en geven de ruïnes een hele goede impressie van het oude Romeinse stadsleven. De oude tempels, waterleidingssystemen en Romeinse baden zijn hier onder andere te bewonderen. Ook de overblijfselen van de Tempel van Artemis, de Bibliotheek van Celsus en het Theater van Efeze zijn erg mooi. In 1000 voor Christus hebben de loniërs een nederzetting op deze plaats gesticht. In de tijd dat keizer Augustus regeerde was Efeze zelfs een van de grootste steden van het hele Romeinse rijk.

Bekijk hier een prachtig filmpje over Efeze: 

Tempel van Artemis

Deze tempel is toch wel het belangrijkste bouwwerk van de havenstad. Ondanks dat er tegenwoordig niet veel meer van over is, behoorde het wel tot de zeven wereldwonderen van de antieke wereld. De Tempel werd gebouwd als een eerbetoon aan Diana, een Griekse godin die voor jacht, vruchtbaarheid en de maan stond. Dit is gedaan door de oude Grieken, op een rechthoekig plateau. Het plateau had een oppervlakte van 130 bij 65 meter. De tempel zelf was volledig gemaakt van marmer, hierdoor moet het een heel indrukwekkend gebouw zijn geweest. Het complex werd omringd door 127 zuilen van ieder 18 meter hoog. Vraag gratis een offerte aan

De bibliotheek van Celsus

Een van de hoogtepunten bij een bezoek aan Efeze is voor veel mensen de bibliotheek van Celsus. In de tweede eeuw werd de bibliotheek gebouwd door de zoon van gouverneur Celsus, dit deed hij als grafmonument voor zijn vader. In totaal had de bibliotheek drie verdiepingen en een verzameling van wel meer dan 12.000 perkamentrollen. Voor een deel is het gebouw gerestaureerd, zo zijn in de voorgevel de vier beelden van vrouwen goed te zien. Zij beelden ieder een van de deugden uit die Celsus nastreefde. Ennoia staat voor verstand, Arete voor deugd, Episeme voor kennis en Sofia voor wijsheid.

Panayir Hill

Het oude theater staat boven op de Panayir Hill. In dit gebouw kun je het glorieuze verleden van Efeze heel goed terugzien. In totaal bood het theater plaats aan 25.000 toeschouwers en waren er 67 rijen opgedeeld over drie grote ringen. De belangrijkste gasten zaten op de onderste ring op marmeren banken, in het midden stond de stoel voor de keizer. Deze arena was echt een ontmoetingsplek voor de stad. Zo werden er theater- en muziekvoorstellingen gehouden maar ook dierengevechten en gladiatorenwedstrijden. Tevens was het een podium voor religieuze, politieke en filosofische discussies. Helemaal bovenop het theater heb je een prachtig uitzicht over de ruïnes van de stad.

Panayir Hill
Panayir Hill

Tips voor een bezoek aan Efeze:

- Zorg dat je 's ochtends vroeg Efeze bezoekt, overdag is het namelijk erg warm bij de ruïnes. Zo kan op de rotsachtige zandvlakte de temperatuur wel oplopen tot meer dan 40°C.
- Breng ook een bezoek aan de boulevard en de stranden van Kusadasi. Deze kustplaats ligt op maar 19 kilometer rijden van Efeze en is heerlijk om even tot rust te komen, na zoveel historie.
- Neem plaats op de tribunes van het voormalige theater! Zo ben je echt even terug in de Romeinse tijd en bovendien heb je een prachtig uitzicht.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen