Reisadvies: Is Turkije een veilig vakantieland?

Laatste update:

Reisadvies Turkije
Reisadvies Turkije

Is Turkije een veilig vakantieland? Turkije is al een tijdje populair onder de vakantiegangers vanwege haar all inclusive resorts, maar ook haar prachtige natuur. Maar hoe veilig is Turkije eigenlijk? Het merendeel van Turkije is veilig genoeg om te bereizen, maar er moet wel rekening gehouden worden met een aantal veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het verhoogde risico op terroristische aanslagen. Wil je graag meer weten over de veiligheid in Turkije? Hieronder lees je over het huidige reisadvies, de veilige en onveilige gebieden en zaken waar wij als reizigers rekening mee moeten houden.

Heb je weinig kennis van Turkije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Turkije

Het reisadvies voor Turkije is geel, met uitzondering van de Turkse grensgebieden met Syrië en Irak. Deze krijgen een rood reisadvies. Het is te gevaarlijk om naar deze grensgebieden te reizen. U kunt op dit moment reizen naar Turkije, maar let op er zijn inreisbeperkingen door corona voor reizigers vanuit Nederland. Het is verstandig uw goed voor te bereiden. Er zijn ook een aantal gebieden die de kleurcode oranje of zelf rood krijgen door de verslechterde veiligheidssituatie. Dit is van toepassing op de grensovergang met Habur en de provincies in het zuidoosten: Hatay, Sirnak, Hakkari, Batman, Siirt, Bitlis, Van, Tunceli, Bingöl en Mus.

Om Turkije in te komen heb je een coronabewijs nodig. Dit mag een vaccinatiebewijs zijn (alleen geldig als je 14 dagen of langer geleden volledig bent gevaccineerd), een negatieve PCR-test (maximaal 72 uur oud bij aankomst), een negatieve antigeentest (maximaal 48 uur oud bij aankomst) of een herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden? Dan word je geweigerd op de vlucht. Kinderen tot 12 jaar hoeven geen coronabewijs te laten zien. 

Voor de terugreis naar Nederland dien je bij boarden een ingevulde gezondheidsverklaring te kunnen laten zien. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of die een herstelbewijs hebben worden geadviseerd om een zelftest te doen bij thuiskomst. Ben je niet gevaccineerd dan is het advies je te laten testen bij de GGD op de 2e en de 5e dag na aankomst.

Reisadvies Turkije
Reisadvies Turkije

Coronavirus in Turkije

In Turkije is het dragen van een mondkapje op bepaalde plaatsen verplicht, zoals bioscopen, theaters, ziekenhuizen, het openbaar vervoer, binnenruimtes waar onvoldoende ventilatie is, vliegreizen en interprovinciaal transport. Buiten is het niet nodig een mondkapje te dragen. Daarnaast geldt er een afstandsregel van 1,5 meter en wordt er gevraagd de hygiënemaatregelen na te leven.

Naar Turkije vanuit Duitsland

Het is mogelijk om vanuit Duitsland te vliegen naar Turkije. Je dient dan wel in het bezit te zijn van een geldig coronabewijs zoals, volledig gevaccineerd, herstelbewijs of een testbewijs. Dit mag een PCR-test of een antigeentest zijn, deze mag maximaal 48 uur oud zijn voor vertrek. Bovenstaande geld voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Het is eventueel mogelijk om je op bestemming te laten testen voor de terugreis bij verschillende testlocaties.

Naar Turkije vanuit België

Heb je een vakantie geboekt met vertrek vanuit België? Geen zorgen, je kunt gewoon vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Het reisadvies is in België wel wat aangescherpt, echter mag je gewoon op doorreis in België. Alle reizigers, vanaf 12 jaar, vanuit Nederland moeten een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien bij de heenreis. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur.  Ook moeten zij binnen 48 uur voor vertrek een “Passagier Lokalisatie Formulier” invullen voor zowel de heenreis als de terugreis. Je ontvangt na het invullen van het formulier een QR-code die je moet kunnen tonen bij check-in en/of boarden. Passagiers tot en met 15 jaar worden geregistreerd op het formulier van zijn of haar ouders. 

Belangrijk: In België hanteren ze een andere definitie aan de kleurcodes van de reisadviezen dan in Nederland. Wat in België oranje is, is voor ons in Nederland geel en daardoor hebben ze hoogst waarschijnlijk ook andere inreisbeperkingen. Het kan zijn dat sommige regio’s een andere kleurcode hebben in België, waardoor je wel een negatieve coronatestuitslag dient te hebben bij terugkomst. Wij raden daarom altijd aan om op de website van de Belgische overheid te kijken.

Veiligheid in Turkije

De terroristische aanslagen worden veroorzaakt door de strijd tussen de Koerdische Arbeidspartij (PKK) en de Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS). Aanslagen vinden vooral plaats op overheidsgebouwen, politiebureaus en politieke bijeenkomsten en demonstraties. Maar ook toeristische attracties, winkelcentra en uitgaansgelegenheden kunnen doelwitten zijn. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder op drukke plaatsen in de grote steden. De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met de criminaliteit in andere Zuid-Europese landen. Dit gebeurt vooral in de grote steden en drukke toeristenplaatsen. Vooral Istanbul kent veel criminaliteit. Waar moet je dan aan denken? Zakkenrollerij, oplichterij en creditcardfraude komen het meest voor. Demonstraties en natuurgeweld vormen ook een risico in Turkije: er vinden regelmatig politieke demonstraties plaats waarbij de politie hard optreedt tegen de demonstranten. Daarnaast ligt Turkije in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen.

Istanbul, de hoofdstad van Turkije
Istanbul, de hoofdstad van Turkije

Onveilige gebieden in Turkije

Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'. In deze gebieden vinden veel aanslagen plaats en een hevige strijd tussen de PKK en de Turkse regering, waaronder het leger en de politie. Helaas zijn ook regelmatig burgers slachtoffer van deze strijd en vallen er dagelijks gewonden en doden. Sinds 1993 is de grens tussen Turkije en Armenië gesloten. De oorzaak hiervan zijn de politieke spanningen tussen beide landen.

Natuur in het zuidoosten van Turkije
Natuur in het zuidoosten van Turkije

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Turkije is een identiteitskaart voldoende. Let op: voor de Nederlandse nationaliteit is er een visum benodigd.
  • Beledig nooit de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied. Dit is ten strengste verboden in Turkije.
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije.
  • Reis na zonsondergang niet over de weg in Zuidoost-Turkije en wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van de meeste verkeersdeelnemers is roekeloos en gevaarlijk. Ben je betrokken bij een verkeersongeval? De politie neemt alle betrokken voertuigen in hechtenis, zelfs als je onschuldig bent.
  • Het gebruik, bezit en handel van drugs of andere verdovende middelen wordt streng bestraft in Turkije.
  • Het maken van foto's van militaire objecten is strafbaar in Turkije. Ook het meenemen van cultuurhistorische of archeologische spullen, bijvoorbeeld oude munten en stenen is strafbaar.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in Turkije kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

144 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen