Reisadvies: Is Turkije een veilig vakantieland?

Wapperende vlag van Turkije
Wapperende vlag van Turkije

Is Turkije een veilig vakantieland? Turkije is al een tijdje populair onder de vakantiegangers vanwege haar all inclusive resorts, maar ook haar prachtige natuur. Maar hoe veilig is Turkije eigenlijk? Het merendeel van Turkije is veilig genoeg om te bereizen, maar er moet wel rekening gehouden worden met een aantal veiligheidsrisico's die afwijken van wat wij in Nederland gewend zijn. Dit heeft voornamelijk te maken met het verhoogde risico op terroristische aanslagen. Wil je graag meer weten over de veiligheid in Turkije? Hieronder lees je over het huidige reisadvies, de veilige en onveilige gebieden en zaken waar wij als reizigers rekening mee moeten houden.

Heb je weinig kennis van Turkije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Turkije

Het Nederlandse kabinet adviseert de Nederlandse bevolking dringend om niet te reizen naar het buitenland, tenzij strikt noodzakelijk. Daarnaast dienen alle reizigers vanaf 6 jaar en ouder bij aankomst per vliegtuit een negatieve PCR-test te kunnen tonen. De test mag daarnaast niet ouder zijn dan 72 uur. Als je geen negatieve uitslag kunt tonen, word je geweigerd op de vlucht. Ook reizigers die over land of over zee komen dienen een negatieve testuitslag te kunnen tonen. Na een verblijf in Turkije dien je 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Het gehele reisadvies voor Turkije is oranje. Uitzondering zijn de grensgebieden bij Syrië, Irak en Habur. Hiervoor geldt nog altijd een negatief reisadvies (rood).
Huidig reisadvies Turkije

Veiligheid in Turkije

De terroristische aanslagen worden veroorzaakt door de strijd tussen de Koerdische Arbeidspartij (PKK) en de Islamitische Staat van Irak en Syrië (IS). Aanslagen vinden vooral plaats op overheidsgebouwen, politiebureaus en politieke bijeenkomsten en demonstraties. Maar ook toeristische attracties, winkelcentra en uitgaansgelegenheden kunnen doelwitten zijn. Wees in heel Turkije voorzichtig, in het bijzonder op drukke plaatsen in de grote steden. De criminaliteit in Turkije is te vergelijken met de criminaliteit in andere Zuid-Europese landen. Dit gebeurt vooral in de grote steden en drukke toeristenplaatsen. Vooral Istanbul kent veel criminaliteit. Waar moet je dan aan denken? Zakkenrollerij, oplichterij en creditcardfraude komen het meest voor. Demonstraties en natuurgeweld vormen ook een risico in Turkije: er vinden regelmatig politieke demonstraties plaats waarbij de politie hard optreedt tegen de demonstranten. Daarnaast ligt Turkije in een gebied dat gevoelig is voor aardbevingen.

Istanbul, de hoofdstad van Turkije
Istanbul, de hoofdstad van Turkije

Onveilige gebieden in Turkije

Turkije heeft ook gebieden waar een negatief reisadvies voor geldt: dit zijn de grensgebieden met Syrië, Irak en Habur en het zuidoosten. Voor de grensgebieden bij Syrië en Irak wordt het streng afgeraden er heen te reizen. Voor de grensgebieden bij Habur en het zuidoosten geldt 'alleen noodzakelijk reizen'. In deze gebieden vinden veel aanslagen plaats en een hevige strijd tussen de PKK en de Turkse regering, waaronder het leger en de politie. Helaas zijn ook regelmatig burgers slachtoffer van deze strijd en vallen er dagelijks gewonden en doden. Sinds 1993 is de grens tussen Turkije en Armenië gesloten. De oorzaak hiervan zijn de politieke spanningen tussen beide landen.

Natuur in het zuidoosten van Turkije
Natuur in het zuidoosten van Turkije

Houd hier ook rekening mee:

  • Voor Turkije is een identiteitskaart voldoende. Let op: voor de Nederlandse nationaliteit is er een visum benodigd.
  • Beledig nooit de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied. Dit is ten strengste verboden in Turkije.
  • Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Turkije.
  • Reis na zonsondergang niet over de weg in Zuidoost-Turkije en wees in het hele land voorzichtig in het verkeer. Het rijgedrag van de meeste verkeersdeelnemers is roekeloos en gevaarlijk. Ben je betrokken bij een verkeersongeval? De politie neemt alle betrokken voertuigen in hechtenis, zelfs als je onschuldig bent.
  • Het gebruik, bezit en handel van drugs of andere verdovende middelen wordt streng bestraft in Turkije.
  • Het maken van foto's van militaire objecten is strafbaar in Turkije. Ook het meenemen van cultuurhistorische of archeologische spullen, bijvoorbeeld oude munten en stenen is strafbaar.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in Turkije kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Wil je op vakantie naar Turkije? En is het jouw ultieme droom om te verblijven in een kamer die direct aan het zwembad grenst? Wij hebben in dit artikel de leukste hotels met swim-up kamers opgesomd.

Bekijk dit filmpje met inspirerende beelden over Turkije. 

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

144 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,6

Gerelateerde artikelen