Onbekende pracht in Istanbul

Thee drinken in Istanbul
Thee drinken in Istanbul

De meeste kennen de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul wel zoals de Haghia Sophia, Blauwe Moskee, Topkapi Paleis en Grote Bazaar, maar de stad heeft nog veel meer interessante bezienswaardigheden. Je hebt er bijvoorbeeld ook het Dolmabahce Paleis, het Aziatische gedeelte, de Suleymaniye Moskee, de Egyptische Bazaar en Basilica Cistern. Trek zeker een dag of 5 uit als je alle pracht van deze Turkse stad wilt ontdekken.

Heb je weinig kennis van Turkije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Dolmabahce Paleis

Het Dolmabahce Paleis is gebouwd van 1843 tot 1856 in opdracht van de 31e Sultan Abdulmecid. Hij woonde er zelf maar 2 jaar voor hij overleed. Het paleis is gebouwd naar Westerse maatstaven met elementen van de Barok, Rococco en Neoclassicisme. Het paleis heeft een enorm imposante receptiezaal met een kroonluchter van maar liefst 4,5 ton zwaar. Een groot gedeelte van het paleis is alleen toegankelijk voor vrouwen, de Harem. Alleen de Sultan mocht hier als man komen. De belangrijkste vrouw in deze Harem was de vrouw de eerste zoon baarde voor de Sultan. De rondleiding door het paleis geeft een goede indruk van hoe men hier vroeger leefden. Mustafa Kemal Atatürk, grondlegger van de republiek Turkije, woonde jaren in het paleis, tot hij op 57-jarige leeftijd overleed.

Dolmabahce Paleis
Dolmabahce Paleis

Aziatische gedeelte

Ondanks dat er in het Aziatische gedeelte niet zoveel bezienswaardigheden zijn als in het Europese gedeelte is het wel een aanrader om er een keer met de ferry naar toe te gaan. Ieder half uur vertrekt er een ferry vanaf de Sirkeci-pier, vlakbij het grote Sirkeci station en voor nog geen 2 lira (1 euro) ben je binnen een half uur aan de overkant. Onderweg kom je vlak langs Kiz Kulesi (de Meisjestoren), die je op vele foto`s en schilderijen terugvindt. Vanaf het water heb je een prachtig uitzicht op beide kanten van de oevers. Eenmaal aangekomen in de haven van Hayderpasa merk je direct dat er minder toeristen zijn. Hayderpasa is het eindstation voor treinen die vanuit Azië komen en worden hier op wagons geladen om de oversteek naar Europa te maken. In de winkelstraat die uitkomt bij de haven is het behoorlijk druk, en dat is niet zo gek aangezien alles hier goedkoper is dan aan de Europese kant.

In dit filmpje laten we zien hoe fascinerend mooi Istanbul is: 

Vraag gratis een offerte aan

Suleymaniye Moskee

Bij de Suleymaniye Moskee zie je minder toeristen dan bij de Blauwe Moskee en dat maakt het zeker niet minder interessant, integendeel zelfs. Het complete complex bestaat uit een moskee, hamam, ziekenhuis, scholen, tuinen, keukens en een religieus centrum. Ondanks dat niet alles zijn oorspronkelijke functie heeft behouden is alles wel in goede staat. De bekende architect Koca Mimar Sinan Aga, kortweg Sinan, heeft de moskee ontworpen en de bouw duurde van 1550 tot 1557. Daarna is het 2 keer behoorlijk beschadigd, maar gelukkig is het wel weer opgebouwd. Doordat de Suleymaniye Moskee op een heuvel ligt torent het hoog boven de stad uit en lijkt het het grootste gebouw van Istanbul, maar de Haghia Sophia is toch echt iets groter.

Suleymaniye Moskee
Suleymaniye Moskee

Egyptische Bazaar

De Egyptische Bazaar (Misir Carsisi) wordt ook wel de Kruidenbazaar genoemd en die naam zegt genoeg. Er worden voornamelijk heerlijk geurende kruiden verkocht, maar ook allerlei soorten thee en het typische, zoete lokum, de Turkse snoepjes die wij beter kennen als Turks fruit. De Egyptische Bazaar bevindt zich op loopafstand van de Grote Bazaar, waar echt van alles te koop is, van leren jassen tot fel gekleurde lampjes. Ken je de weg een beetje in kruidenland, dan kun je er zeker leuke koopjes doen en kruiden kopen die in Nederland niet te krijgen zijn.

Egyptische Bazaar
Egyptische Bazaar

Basilica Cistern

Een indrukwekkende ondergrondse ruimte, gevormd door 336 pilaren, dat is Yerebatan Sarayi ofwel Basilica Cistern. Deze ondergrondse cisternen zijn gebouwd in het midden van de 6e eeuw en werden gebruikt als zoetwaterbassin omdat het schiereiland zelf geen drinkwatervoorraden bezat. De 336 pilaren zorgen ervoor dat het dak niet naar beneden komt. Twee van de pilaren rusten op antieke Mendusa-hoofden. Door de prachtige lichten en unieke sfeer is Basilica Cistern al jaren het decor voor filmopnamen en toneelvoorstellingen.

Basilica Cistern
Basilica Cistern

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen