Turkse tradities

Lekkernijen tijdens het Suikerfeest
Lekkernijen tijdens het Suikerfeest

Als wij op vakantie gaan naar Turkije, bezoeken wij meestal een van de toeristische hotspots waar veel toeristen zijn en waar wij maar weinig meekrijgen van de echte Turkse cultuur. Zonde, want de Turkse cultuur is bijzonder en kent veel feestdagen. In dit artikel maak je kennis met enkele Turkse tradities. 

Astrid 'Wanneer je wilt genieten van een fijne all-inclusive vakantie dan is Turkije een van de beste bestemmingen. De luxe hotels zijn hier voorzien van vele faciliteiten. Er is een enorm aanbod aan hotels waardoor er voor ieder iets wils is. Tijdens mijn vakantie naar Turkije met mijn vriendinnen heb ik het uitgaansleven van Marmaris ontdekt en heb ik een leuke jeepsafari gemaakt.', Astrid - reisexpert Turkije gratis reisvoorstel >>

Familiefeesten 

Familie is in Turkije erg belangrijk. De hele Turkse familie is zeer hecht met elkaar, wat soms in tegenstelling is met de familiecultuur hier. De familie grijpt iedere gelegenheid aan om elkaar te zien en komt dan ook zeer vaak samen. Bij een belangrijke levensgebeurtenissen komt dan ook de hele familie samen en viert samen feest. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een bruiloft of een besnijdenisfeest.

Besnijdenisfeest
Allereerst komt de hele familie samen op het besnijdenisfeest. Als er binnen een traditionele Turkse familie een jongetje geboren wordt, wordt deze besneden. Meestal wordt een Turkse jongen besneden als hij tussen de 5 en 8 jaar oud is, maar dit kan ook bij baby's worden gedaan.

Turkse bruiloft
Het andere familiefeest is de Turkse bruiloft. Een huwelijk wordt in Turkije groots gevierd met veel verschillende rituelen. Zo wordt er van te voren eerst een hamam bezocht, wordt de bruidsschat overgedragen en vindt er een henna-avond plaats. Door de vele rituelen duurt een traditioneel Turks huwelijk dan ook een aantal dagen, meestal drie dagen. Vroeger werden Turkse vrouwen vaak uitgehuwelijkt aan een door de ouders uitgekozen partner. Tegenwoordig vindt uithuwelijking niet meer plaats en als dit gebeurt, heeft de bruid meer inspraak. Behalve voor de wet, moeten Turkse stellen ook nog voor de imam trouwen. Dit is verplicht, anders is het huwelijk niet rechtsgeldig.

Vrouwen met Henna beschilderingen op hun hand
Vrouwen met Henna beschilderingen op hun hand

Bekende feestdagen

De Turkse cultuur kent zeer veel feestdagen. Het grootste deel van de Turkse bevolking is islamitisch. De feestdagen die dan ook gevierd worden zijn dan ook vooral islamitisch. De meest bekende feestdagen zijn het Offerfeest en het Suikerfeest.

Offerfeest
Het Offerfeest wordt ook wel het Slachtfeest genoemd en is het belangrijkste feest van de islam. Op de eerste dag van het Slachtfeest slachten moslims een schaap. Met dit feest wordt herdacht dat Allah aan Ibrahiem (Abraham) vroeg om zijn zoon te offeren. Op het allerlaatste moment, net toen Ibrahiem zijn zoon wilde offeren, verscheen er een engel die tegen Ibrahiem zei dat een schaap de plaats van zijn zoon mocht innemen.

Ibrahim offert zijn zoon
Ibrahim offert zijn zoon


Suikerfeest
Op het Suikerfeest wordt gevierd dat de ramadan voorbij is. De ramadan wordt gezien als feestmaand. In deze maand vasten moslims gedurende de dag. Alleen moslims met een goede gezondheid vasten. De eerste dag van het Suikerfeest bezoeken moslims de moskee voor een speciaal gebed. De rest van de dag brengt men een bezoek aan de rest van de familie, wordt er genoten van feestelijke lekkernijen en deelt men cadeaus uit.

Hamamritueel

Het hamamritueel is een Turks reinigingsritueel. Dit ritueel wordt al eeuwen gebruikt door Turkse mannen en vrouwen. Hoewel het ritueel gedurende de eeuwen heen wel moderner is geworden, is de essentie hetzelfde gebleven. Tijdens het hamamritueel wordt je gescrubd, ingezeept, gemasseerd en worden je spieren gerekt. Dit hamamritueel is een unieke ervaring die in veel andere culturen is opgenomen. Bij veel Nederlandse wellnesscentra worden hamamrituelen uitgevoerd.

Sterven en begrafenis

Moslims moeten zich na hun dood laten begraven en mogen niet gecremeerd worden. De meeste Turkse moslims willen worden begraven in Turkije. Moslims willen dat het lichaam na de dood zo min mogelijk wordt aangetast, verminkt of ontheiligd. Op het sterfbed is soms een imam aanwezig en, als de stervende het wenst, ook familie en vrienden. In de Koran wordt de onvermijdelijke dood een aantal keren toegelicht. Hierdoor bereidt een moslim zich tijdens het lezen van de Koran al (on)bewust voor op de dood. Een moslim zal een andere stervende moslim nooit alleen laten en de Islamitische belijdenis uitspreken.

Heeft u interesse in een reis naar Turkije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

18 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,8

Gerelateerde artikelen