Mooiste plekken Turkije

Blauwe Sultan Ahmet moskee, Istanbul
Blauwe Sultan Ahmet moskee, Istanbul

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Turkije is een bijzonder land dat zowel in Azië als in Europa ligt. Het grootste gedeelte valt in Azië. Slechts 3% van het grondgebied behoort tot Europa. Hoewel dit maar een klein gedeelte van het land is maakt het zich wel sterk om zich aan te sluiten bij het Westen en de Europese Unie. De ligging tussen de twee continenten heeft veel gevolgen gehad voor de cultuur van het land. Mede hierdoor heeft Turkije veel bijzondere plekken die een bezoek waard zijn. Maar waar begin je om dit land te leren kennen? Wij zochten de mooiste plekken van Turkije voor je uit waar je zeker van de rijke cultuur en natuur kan genieten!

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Bodrum gratis reisvoorstel >>

Ölüdeniz: blauwe lagune met wit strand

Dit strand in de buurt van Fethiye wordt vaak genoemd in lijsten van de mooiste stranden ter wereld. Het is ontzettend moeilijk om een bouwvergunning te krijgen in de omgeving en dat zorgt ervoor dat dit strand nog ongerept is. De blauwe lagune en het witte strand vormen de perfecte omgeving om van je vakantie te genieten.De naam van het strand betekent 'zee der doden' en komt voort uit een legende over twee geliefden. De jongen kwam in een storm in de buurt van de baai om het leven waarop zijn geliefde gek van verdriet in de zee sprong om bij hem te zijn. Tegenwoordig wordt de naam nog steeds gebruikt, maar meer omdat het water hier zelfs tijdens een storm kalm is. Kortom, een bijzondere plek met een bijzonder verhaal dat een goed begin is voor ons overzicht van de mooiste plekken van Turkije! 

Strand en herlderblauwe zee bij Ölüdeniz, Turkije
Strand en herlderblauwe zee bij Ölüdeniz, Turkije

Üçhisar in Cappadocië

Üçhisar is een dorpje in Cappadocië dat is opgenomen in het UNESCO werelderfgoed. Het dorpje staat voornamelijk bekend om de bijzondere ligging onder een groep enorme rotsen. Het verhaal gaat dat de rotsen in tijden van rampspoed over de bewoners waakten als reuzen. En de tocht naar het dorpje is minstens net zo bijzonder. Het ruige gebied is gevormd door vulkaanuitbarstingen en hier hebben de bewoners zich op aangepast. Zo telt Cappadocië veel grotwoningen die je als toerist ook kan bezoeken, zoals in Urgup. Vanuit Üçhisar kun je tot slot ook de bekende luchtballonvluchten maken over het gebied.
Vraag gratis een offerte aan

Göreme

Göreme is een oude plaats in Cappadocië die vaak als openluchtmuseum wordt bestempeld. In de vallei bij Göreme zijn veel bijzondere gebouwen te vinden die zijn gemaakt uit de aarde. Deze worden vaak feeënschoorstenen en aardpiramiden genoemd. In Göreme zijn hier de huizen van de bewoners en vele kerkjes gemaakt die van binnen vaak prachtig beschilderd zijn. Tijdens een vakantie met je geliefde is dit een plek waar je geweest moet zijn, omdat de vallei ook wel de liefdesvallei wordt genoemd. Deze naam is ontstaan doordat men bij een van de bijzondere kerkjes hun partner ten huwelijk wilde vragen.

Aardpiramiden en kerken in Cappadocië, Turkije
Aardpiramiden en kerken in Cappadocië, Turkije

Istanbul

Turkije heeft veel mooie en diverse steden. Iedere stad heeft zijn eigen geschiedenis en sfeer. Eigenlijk zijn al deze steden goede bestemmingen voor op je bucketlist, maar Istanbul mag simpelweg écht niet ontbreken. Het bijzondere aan de stad is dat deze bovenop de grens tussen Europa en Azië ligt. De stad werd al in 700 v.C. gesticht door de Grieken en werd door de Romeinen omgedoopt tot Constantinopel. De Turken veranderden de naam pas in de vorige eeuw in Istanbul. Doordat er zo veel volken in de stad leefden heeft het ontzettend veel monumenten, zoals minaretten, kerktorens, bazaars en de beroemde Blauwe Moskee. In de Hagia Sophia komen veel van de invloeden samen en is een van de mooiste plekken in Istanbul. Oorspronkelijk was de Hagia Sophia een orthodoxe basiliek, maar de Turken toverde het bouwwerk om tot een moskee. Daarnaast is Istanbul ook een moderne stad met een bruisend nachtleven. Alles wat de andere steden te bieden hebben vind je hier op één plek en daarom behoort Istanbul zonder meer tot de mooiste plekken van Turkije.  Meer over onbekende plekken in Istanbul lees je HIER. 

Uitzicht op de Hagia Sophia, Istanbul
Uitzicht op de Hagia Sophia, Istanbul

Pamukkale

Een supermooi natuurverschijnsel tref je aan in de vallei van de Curuksu rivier. Pamukkale betekent 'kasteel van katoen' doordat de witte helling bij de stad volgens het volk eruitziet als een kasteel van katoen. Door de grote hoeveelheid aan kalk in het water in Pamukkale  zijn er terrassen ontstaan waar het water in blijft staan. Al in de Romeinse tijd vormden deze zwembaden een bekend kuuroord en tijdens een vakantie in Turkije kan je hier nog steeds in baden. Samen met de oudheidkundige stad Hierapolis is Pamukkale opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Pamukkale, natuurlijke travertijn zwembaden in Turkije
Pamukkale, natuurlijke travertijn zwembaden in Turkije

Side

Een andere onder Nederlanders bekende stad in Turkije is Side. Veel Nederlanders gaan naar Side op vakantie om het mooie strand. Maar Side heeft nog veel meer te bieden dan alleen een mooi strand voor een zonvakantie. Het is namelijk een van de plaatsen waar de resten uit de Oudheid het best bewaard zijn gebleven. Zo vind je er een van de grootste amfitheaters van Turkije en een grote stadspoort. De tempel van Apollo is toch echt het meest opvallende overblijfsel, doordat het boven op een klif ligt. 

Zonsondergang in de tempel van Apollo in Side, Turkije
Zonsondergang in de tempel van Apollo in Side, Turkije

Dalyan

Dalyan is een vissersstadje aan de zuidwestkust van Turkije en ongetwijfeld een van de mooiste plekken van Turkije. Het ligt in het natuurbeschermingsgebied Köyceğiz-Dalyan dat zowel ecologische als cultuurhistorische waarde heeft. Het is onder andere een leefplaats van de Caretta Caretta, een bijzondere soort schildpad. Daarnaast vind je in Dalyan resten van de oude Karische stad Kaunos. Er zijn ontzettend veel indrukwekkende graftombes te zien die uit de rotswanden zijn gehakt. 

Graftombes van de oude stad Kaunos, Dalyan, Turkije
Graftombes van de oude stad Kaunos, Dalyan, Turkije


De graven van Dalyan liggen in de rotswanden langs de rivier. Je vaart hier langs als je per bootje naar het strand gaat. Hoe dat gaat zie je in dit filmpje!

Taurusgebergte

De laatste van ons overzicht van de mooiste plekken van Turkije is het Taurusgebergte. Dit gebergte ligt vlakbij Antalya aan de Middellandse Zee. Naast een prachtig uitzicht vanaf de rotsen kan je een prachtige wandeling maken door de natuur. Als je vanuit de kant van Antalya het gebergte in trekt kom je al snel bij het bloemengebied, waar dit gebergte ook om bekendstaat. 

Prachtige omgeving van het Taurusgebergte
Prachtige omgeving van het Taurusgebergte


 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen