Pretoria

Union Buildings Pretoria
Union Buildings Pretoria

Pretoria ligt in de provincie Gauteng in het oosten van Zuid-Afrika. Pretoria is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika. De universiteit van Pretoria is de grootste van het land. Op 14 oktober 1931 kreeg Pretoria officieel de status van hoofdstad van de Unie van Zuid-Afrika. Bijnaam van Pretoria is 'stad van de Jacaranda' omdat er duizenden Jacaranda's planten te vinden zijn in de stad. De stad is nu een stad met vele theaters, monumenten en musea, en bied het toegang tot een aantal natuurreservaten. Door de vele studenten is er een bruisend uitgaansleven vol met gezellige plekken waar je kunt genieten van goede muziek. Al met al is Pretoria een rustige stad met weinig hoogbouw, historische gebouwen, leuke parken en meren en schaduwrijke wijken.

In de omgeving van Pretoria vind je bijzondere bezienswaardigheden die je niet zo vaak ziet. Er zijn ondergrondse zalen en de Sterkfontein grotten hebben een spookachtig meer, waar ooit verschillende fossielopgravingen hebben plaatsgevonden. De dierentuin is ook zeker een aanrader: National Zoological Garden. Met de meest natuurlijk en schaduwrijke verblijven voor de dieren.  
 

Heb je weinig kennis van Zuid-Afrika? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Pretoria
Plaatsen in de buurt van Pretoria (Zuid-Afrika) :
 • Johannesburg (52 km)
 • Bloemfontein (422 km)
 • Kimberley (475 km)
 • Durban (536 km)
 • Port Elizabeth (946 km)
 • Kaapstad (1308 km)
 • Ervaringen

  op 28 september 2014 plaats: Pretoria, reisperiode: september 2014

  Pretoria is een mooie stad met prachtige bezienswaardigheden zoals het Voortrekkers monument, de Union Buildings, Het Paul Kruger plein en het Paul Kruger huis. Een stad waar je zeker nog meer van wil zien.

  • Algemeen 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  op 12 februari 2013 plaats: Pretoria, reisperiode: januari 2012

  Behalve de parlementsgebouwen en het Voortrekkersmonument, zijn er niet zoveel bezienswaardigheden in Pretoria.

  • Algemeen 6
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 8
  • Ligging 6

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Pretoria

  Pretoria Zoo (Pretoria)

  Pretoria Zoo
  Pretoria Zoo
  Kaart met locatie Pretoria Zoo

  De Pretoria Zoo midden in het centrum van Pretoria is een aanrader voor iedereen. Zo kun je een bezoek brengen aan de gorilla huizen, de Afrikaanse pelsrobben, het aquarium, de bedreigde Komodo draak en het reptielenpark. Ook zijn er een aantal fokprogramma's voor zeldzame diersoorten. De Pretoria Zoo is de grootste dierentuin in het land. Het is leuk om met een golfkar of handkar door het park te rijden. Ook kun je de dierentuin Choo-Choo trein nemen. Bijzonder is de kabelbaan in de dierentuin, die je naar de bergtop brengt in een 7 minuten durende rit.

  Uniegebouw (Pretoria)

  Uniegebouw
  Uniegebouw
  Kaart met locatie Uniegebouw

  Een zeer indrukwekkend gebouw in Pretoria is het Uniegebouw. Het gebouw is de officiële zetel van de Zuid-Afrikaanse regering en kijkt uit over Pretoria. Het gebouw is voornamelijk opgetrokken uit zandsteen en bestaat uit meerdere delen. Het is in de vorm van een halve maan gebouwd. Om het Uniegebouw ligt een grote tuin met verschillende inheemse planten. Nabij het gebouw staat ook een mooi amfitheater. Het Uniegebouw is wereldwijd bekend geworden nadat Nelson Mandela als eerste democratische president hier werd ingehuldigd.

  Voortrekker Monument (Pretoria)

  Voortrekker Monument
  Voortrekker Monument
  Kaart met locatie Voortrekker Monument

  Het Voortrekker Monument is een zwaar granieten monument ter nagedachtenis van de Voortrekkers en beeldt twee belangrijke mijlpalen uit. Voortrekkers waren blanke Zuid-Afrikaanse boeren die verschillende boerenrepublieken oprichtten. Deze boerenrepublieken leidden tot de oprichting van de Oranje Vrijstaat en de Zuid-Afrikaansche Republiek. Op het monument symboliseren twee belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Voortrekkers. Het gaat hierbij om de Grote Trek en de Slag bij Bloedrivier. Het monument is ontworpen door Gerard Moerdijk. Vanuit bijna heel Pretoria kan het monument gezien worden, het ligt namelijk op een heuvel.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zuid-Afrika bekijken.

  Vervoer

  De dichtstbijzijnde luchthaven is OR Tambo International in Johannesburg en ligt op ongeveer 45 km afstand. Je kunt vanuit Pretoria met de trein naar Johannesburg reizen. In de stad zelf rijden bussen en taxi's.

  Geschiedenis

  De eerste bewoners in het gebied van het huidige Pretoria waren leden van het Nguni-volk, die later als Ndebele bekend stonden. Pretoria heeft een Boerengeschiedenis. De stad is gesticht in 1855 vanuit het verlangen onafhankelijk te zijn van de Britten en de zwarte bevolking.

  Weer

  De zomers zijn warm en nat vooral in de maanden december en januari valt er veel regen. De winter daarentegen zijn mild en droog, over dag is het vaak heerlijk weer en de temperaturen kunnen oplopen tot 22 graden.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Pretoria