Lausanne

Oude kathedraal in Lausanne
Oude kathedraal in Lausanne

Lausanne ligt op de noordoever van het meer van Genève. Lausanne is de hoofdstad van het kanton Vaud. De stad is het economische en culturele centrum van het Franstalige deel van Zwitserland. Het profileert zichzelf als zaken- en congresstad. Daarnaast is Lausanne een stad van steile hellingen, aangezien het op drie heuvels ligt. Het historisch stadscentrum ligt rond Rue Centrale. Ook is Lausanne een stad met een groot theater- en muziekaanbod. Zo hoort het wereldberoemde Béjart Ballet in Lausanne thuis.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Lausanne
Plaatsen in de buurt van Lausanne (Zwitserland) :
 • Genève (51 km)
 • Bern (78 km)
 • Basel (135 km)
 • Luzern (140 km)
 • Zürich (173 km)
 • Lugano (187 km)
 • Winterthur (193 km)
 • Schaffhausen (200 km)
 • Sankt Gallen (231 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Lausanne

  Cathédrale Notre-Dame (Lausanne)

  Cathédrale Notre-Dame
  Cathédrale Notre-Dame
  Kaart met locatie Cathédrale Notre-Dame

  De Cathédrale Notre-Dame is een prachtig gotisch gebouw en wordt ook wel de Kathedraal van Lausanne genoemd. Het is gebouwd in de 12e en 13e eeuw, op het terrein van een Romeins kamp. De kathedraal ligt op een 500 meter hoge heuvel in La Cité. Door het beklimmen van 232 treden kom je terecht in de beltoren. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over Lausanne. Vanuit de beltoren roept een wacht iedere avond van 10 uur tot 2 uur 's nachts de tijd om.


  Fête de la Musiqu (Lausanne)

  Fête de la Musiqu
  Fête de la Musiqu
  Kaart met locatie Fête de la Musiqu

  Fête de la Musique is een vrolijk festival dat in de stad Lausanne wordt gehouden. In het hart van de stad staan tientallen podia waarop meer dan 160 concerten worden gehouden door bijna 1.700 musici. De genres die er worden gespeeld variëren van klassiek, hiphop, volksmuziek, elektro en nog veel meer. Ook zijn er koren aanwezig. Het festival wordt met het jaar succesvoller, wat de organisators in staat stelt een festival van muziek met kwaliteit aan te bieden. Het festival wordt meestal in de maand juni gehouden.

  Het Olympisch Museum (Lausanne)

  Het Olympisch Museum
  Het Olympisch Museum
  Kaart met locatie Het Olympisch Museum

  In het stadsdeel Ouchy ligt het Olympisch Museum. Dit museum geeft een beeld van de Olympische geschiedenis sinds de eerste zomerspelen in 1896. Lausanne is de Olympische hoofdstad van de hele wereld. Het is tevens het enige Olympische museum in de wereld en daarom zeker een bezoek waard als je in Lausanne bent. In het museum vind je onder andere sportattributen die van de Olympische kampioenen zijn geweest.

  Olympisch museum (Lausanne)

  Olympisch museum
  Olympisch museum
  Kaart met locatie Olympisch museum

  In Lausanne ligt het enige Olympische museum ter wereld en is zeker een bezoek waard als je in buurt bent. In dit museum leer je de geschiedenis van de Olympisch Spelen kennen vanaf de eerste zomerspelen in 1896. De tentoonstelling van het museum is zeer uitgebreid en bestaat onder andere uit sportattributen van oude Olympische kampioenen. Het Olympisch museum is van maandag tot en met zondag geopend tot 18.00 uur 's avonds.

  Opéra de Lausanne (Lausanne)

  Opéra de Lausanne
  Opéra de Lausanne
  Kaart met locatie Opéra de Lausanne

  De Opéra de Lausanne opende in 1871 haar deuren. In het verleden heette de Opéra de Lausanne het Théâtre Municipal, onder welke naam het tegenwoordig ook nog wel bekend is. Hier kunnen toeschouwers genieten van de meest bijzondere voorstellingen. Van oudsher werden er vrijwel alleen opera's verzorgd, maar tegenwoordig zijn er ook concerten en balletvoorstellingen te zien in dit theater. Het Zwitserse balletensemble Béjart Ballet treed hier regelmatig op.

  Place de la Palud (Lausanne)

  Place de la Palud
  Place de la Palud
  Kaart met locatie Place de la Palud

  Op het Place de la Palud wordt op woensdag en zaterdag een markt gehouden. Dit plein werd gebouwd tussen twee rivieren in en wordt omgeven door oude gebouwen. Zo ligt aan de zuidzijde van het plein bijvoorbeeld het stadhuis van Lausanne, dat gebouwd is tussen 1600 en 1700. Sinds 1914 is het Internationale Olympisch Comité gevestigd op het Place de la Palud. In het midden van het plein staat de bekende Fontein van Justitie.

  Place de la Palud (Lausanne)

  Place de la Palud
  Place de la Palud
  Kaart met locatie Place de la Palud

  Op het Place de la Palud wordt op woensdag en zaterdag een markt gehouden. Dit plein werd gebouwd tussen twee rivieren in. Het plein wordt omgeven door oude gebouwen. Zo ligt aan de zuidzijde van het plein het stadhuis dat gebouwd is tussen 1600 en 1700. Sinds 1914 is het Internationale Olympisch Comité er gevestigd. In het midden van het plein staan de Fontein van Justitie.

  Prix de Lausanne (Lausanne)

  Prix de Lausanne
  Prix de Lausanne
  Kaart met locatie Prix de Lausanne

  Prix de Lausanne is een internationale balletwedstrijd voor jong talent, tussen de 15 en de 18 jaar, uit de hele wereld. Dit evenement vindt ieder jaar plaats in januari. Prix de Lausanne wordt ondersteund door een groot en deskundig team die de jongeren zeer goed helpen. De eerste Prix de Lausanne vond plaats van 19 tot 21 januari 1973, in het Theâtre Municipal de Lausanne.


  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.

  Vervoer

  De oude binnenstad is grotendeels autovrij. Verder is het openbaar vervoer in de stad heel goed geregeld. De stad heeft een station waarvandaan verschillende treinen naar andere grote steden in Zwitserland vertrekken. Het overige openbaar vervoer vindt plaats per bus en metro. Met de Lausanne Transport Card reis je zelfs geheel gratis met het openbaar vervoer in Lausanne. Deze kaart kan je krijgen in alle hotels en is gratis als je overnacht in Lausanne. Bovendien is de kaart het hele verblijf geldig.

  Geschiedenis

  Oude vondsten uit de 4e eeuw v. Chr. wijzen erop dat het gebied destijds al permanent bewoond werd. De Romeinen bouwden namelijk een militair kamp dat zij Lousanna noemden. Sinds de 6e eeuw na Chr. is Lausanne een bisschopsplaats. De stad groeide en werd bestuurd door de bisschop van Lausanne en de Hertogen van Savoye. Vanaf 1540 is er een universiteit in de stad. In 1803 werd Lausanne de hoofdstad van Vaud.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Lausanne