Gratis reisvoorstel aanvragen

Typisch Bulgarije

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Albena (Bulgarije) , B. Veliko Turnovo , C. Kazanlak , D. Sofia , E. Sandanski , F. Plovdiv , G. Nessebar , H. Albena
Periode: augustus 2003
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Diverse

Foto van deze vakantie

Deze vakantie voert ons naar Bulgarije. Het eerste deel van deze vakantie bestaat uit een 8-daagse rondreis. Routegegevens: Albena - Veliko Tarnovo - Kazanlak - Sofia - Rila Klooster - Sandanski - Plovdiv - Nessebar - Albena.

De reis begint

Het is zover, we gaan naar Bulgarije. We worden door vrienden naar Schiphol gebracht. Transavia vlucht HV 3691 vertrekt vanaf Schiphol om 19.00 uur met 20 minuten vertraging. Aan boord een onaangename verrassing: er worden geen maaltijden meer verstrekt. Wél is het mogelijk tegen bepaald onvriendelijke prijzen drinken en broodjes aan te schaffen. Bijvoorbeeld een frisdrankje à € 2,00, een broodje à € 4,50! Wel een lekker broodje overigens. Na een drie uur durende vlucht arriveren we om 22.40 uur op Varna International Airport. (In Bulgarije is het er één uur later.) Het duurt nogal lang voordat eindelijk de koffers via de twee(!) bagagebanden tevoorschijn komen. Je moet ze dus beide in de gaten houden. Hier is over nagedacht! Buiten regent het. Daarna per busje, gereserveerd voor 18 personen incl. chauffeur en reisleider Koko voor de rondreis, in het pikkedonker over slechte wegen naar Albena waar we overnachten in het luxe en grootste hotel in Albena, hotel Dobrudja. Na een rit van ca 40 kilometer over onverlichte en slechte wegen zijn we tegen middernacht in het hotel. Na het inchecken krijgen we een kamer op de 16e verdieping. Fraai uitzicht.

Wekservice

Om 00.30 uur wordt er ook nog een lunch gebracht zodat we niet hongerig naar bed hoeven te gaan. Even na 01.00 uur gaan we slapen. Om 06.30 uur wekservice en staan we op na een korte maar redelijke nachtrust. Wat een mooi uitzicht over de Zwarte Zee! We zien honderden zwaluwen voor het raam heen en weer vliegen. Zij hebben hun nesten onder de dakrand van het hotel. Om 07.00 uur ontbijten we in het fraaie restaurant waar een ontbijt buffet met een enorme overvloed aan allerlei etenswaren is. Nadat we ons hebben uit gecheckt bij de receptie en onze paspoorten hebben terugontvangen, begint om 08.00 uur de rondreis. We maken kennis met de andere medereizigers aan deze trip.

Albena - Veliko Tarnovo - Gabrovo

Als de bus er is en bagage en passagiers aan boord zijn, gaan we op weg. De te rijden route vandaag: Albena - Veliko Tarnovo - Gabrovo. Even voor Sumen een koffiepauze en daarna door naar het dorpje Arbanassi waar de lunch wordt gebruikt. Dan volgt er een wandeling naar een 17e eeuwse woning (heel fraai) van een rijke Turkse handelaar (het huis van Konstantinliev) gevolgd door een bezoek aan een zeer oud kerkje (de geboorte van Christus kerk)met mooie fresco's. Filmen en fotograferen verboden, maar toch wat videobeelden kunnen vastleggen. Na dit bezoek rijden we naar de stad Veliko Tarnovo. Aldaar het schitterende voor een deel gerestaureerde tsarenslot bezocht en na een nogal stevige klimpartij ook de patriarchenkerk op de top van de Carevec heuvel. Fraaie wandschilderingen in dit kerkje. In dit kerkje is filmen en fotograferen verboden. Na dit interessante bezoek met het busje naar het centrum en aldaar een wandeling gemaakt. Fraai monument t.g.v. de gevallenen in de 1e wereldoorlog. Daarna per bus naar Gabrovo waar we overnachten in hotel Balkan. We arriveren er tegen 19.00 uur. Avondeten om 20.00 uur in het hotel restaurant. Dit smaakt prima. Er is levende muziek (toetsenist, gitarist en zangeres) en ook een folkloregroep (2 jongens en twee meisjes) die een paar keer optreedt. Ook heel goed. Om 21.40 uur gaan we naar onze hotelkamer. Einde van een afwisselende en vermoeiende dag.

sarevets fort in Veliko Tarnovo
sarevets fort in Veliko Tarnovo

Gabrovo - Kazanlak - Sofia

Wekservice. Ontbijten in het hotel restaurant. Ontbijtbuffet met heel veel keus. Vertrek om 08.30 uur. Route vandaag: Gabrovo - Kazanlak - Sofia. Allereerst gaan we naar Etâra dat 8 kilometer ten zuiden van Gabrovo ligt. Aldaar bezoeken we een openluchtmuseum met allemaal oude huisjes waarin allerlei oude ambachten worden uitgevoerd. Souvenirs en originele Bulgaarse lekkernijen kunnen er worden gekocht. We kopen er wat lekkers en twee sleutelhangers. Nadat we hier een poosje zijn geweest rijden we via de belangrijkste bergpas Sipcenski prohod door naar Shipka. Daar bezoeken we de Herdenkingskerk aan de voet van de Balkan, die met haar vele erg mooie glanzende gouden koepels al van verre zichtbaar is. Heel fraai van binnen en van buiten. We hebben hier enige tijd doorgebracht om vervolgens door te rijden naar het Rozendal (Rozova dolina). We bezoeken er onder meer het rozen onderzoeksinstituut en het daarbij gelegen rozenmuseum. Daarna rijden we naar Kazanlak en gebruiken er onze middaglunch in restaurant Magnolia. Dan volgt de lange en ook mooie route via Karlovo en Zlatica naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Om ca 18.30 uur zijn we bij ons viersterren hotel Princess in Sofia. We hebben een kamer op de 10e etage. Fraai uitzicht over Sofia. Met de hele groep gebruiken we het avondeten in het restaurant op de eerste verdieping. Selfservice. Er is overvloed aan alles en van een uitstekende kwaliteit. Einde van een afwisselende en vermoeiende dag.

Sofia

Wekservice. Opstaan en ontbijten in het hotel restaurant. Prima ontbijt in buffet vorm. Om 09.00 vertrekt de bus voor een tour door Sofia. We stappen uit bij de Alexander Nevski Kathedraal en bezoeken dit schitterende gebouw. Na dit bezoek wandelen we naar de Russisch OrthodoxeKerk: Sveti Nikolaj Cudorvorec. Ofwel: Kerk van Nicolaas de Wonderdoener. Een kerk uit de 17e eeuw. Aldaar is er het e.e.a. gaande en blijven we er maar heel even. We lopen vervolgens verder naar het Etnologisch Museum. Aldaar in de museumwinkel een schitterende icoon aangeschaft met de afbeelding van St. Joris en de draak erop. We vervolgen onze weg naar het presidentiële paleis en maken er de wisseling van de wacht mee om 11.00 uur. Na dit evenement zoeken we een terrasje in de omgeving op om er wat te gebruiken. Daarna lopen we rustig terug naar de bus, die bij de kathedraal op ons staat te wachten. Om 12.15 uur zijn we weer in het hotel en drie kwartier later gebruiken we onze middaglunch in het hotel restaurant. Uitgebreid, veel variatie, goede kwaliteit en ook erg lekker. Hierna gaan we in gezelschap van twee onzer reisgenoten zwemmen in het bijzonder mooie hotel binnenbad. Na een klein uurtje maken wij beiden een wandeling maken naar het centrum van Sofia. We wandelen eerst naar de brug met de vier leeuwen en komen dan in de hoofdstraat van het centrum. Veel winkels, we passeren een moskee en bij een groot verkeersplein waaraan onder meer het Sheraton Hotel ligt, gaan we ondergronds. Onder dit plein blijkt een winkelcentrum met allerlei leuke winkeltjes met toeristen hebbedingetjes te zijn en een restaurant. Daar drinken we wat en rusten er uit. Er bevindt zich ook een eeuwenoud Byzantijns kerkje dat helaas pas om 17.30 uur weer open zal gaan. Als we de trappen aan de overzijde van de zeer drukke verkeersweg op gaan, worden we lastig gevallen door een zigeunerjongetje maar een paar snauwen van een voorbijganger waren voldoende om de overlast te doen beëindigen. We wandelen weer heel rustig terug naar ons hotel waar we om 17.30 uur arriveren. Om 20.00 uur eten we gezamenlijk in het restaurant en anderhalf uur laten bezoeken we het casino in dit hotel. Foto's en kaartjes worden gemaakt ter registratie. Daarna mogen we naar binnen en houden ons alleen met de eenarmige bandiet bezig en hebben niets gewonnen.

Alexander Nevski kathedraal in Sofia
Alexander Nevski kathedraal in Sofia

Sofia - Rila Klooster - Sandanski

Opstaan en ontbijten in het hotel restaurant. Om 08.00 uur moeten we in het busje zitten en even daarna rijden we weg en volgen de lange E79. De route: Sofia - Rila Klooster - Sandanski (op ca 20 km. van de Griekse grens). Na enige uren nemen we de afslag naar het Rila klooster (Rilski Manastir). Als we er aankomen is het er ontzettend druk. Dit vanwege Maria Hemelvaart. Het Rila klooster is ongelooflijk mooi en groots. In de magnifieke kloosterkerk (Kerk van de Moeder Gods) mag helaas niet gefilmd of gefotografeerd worden. Wij bezoeken ook het kloostermuseum. Ook hier geldt een foto- en filmverbod. Na de bezichtiging van al dit indrukwekkende moois rijden we naar een op enige kilometers afstand gelegen forelrestaurant voor onze middaglunch. Na de voortreffelijk forel- en shopska maaltijd rijden we verder naar het Rozenklooster (Rozenski manastir) ca 6 kilometer over een abominabele weg voorbij Melnik, de kleinste stad van Bulgarije, in een omgeving met bizarre rotsformaties. Prachtig ingetogen klooster zonder de opsmuk van het Rila klooster. Een oase van rust. Hier enige tijd doorgebracht. Na bezoek aan dit klooster rijden we terug naar Melnik, pilsje drinken in een restaurantje en dan vervolgen we onze weg naar Sandanski waar we om ca 19.30 uur bij het vier sterren hotel Sandanski arriveren. Inchecken en kamer 626 wordt de onze voor vannacht. Ook geld wisselen is inmiddels weer nodig. Het hotel is nieuw en zo ruikt het ook. Prima accommodatie. Om 20.30 uur gaan we eten in het restaurant. Het avondeten is lauwwarm en getuigt niet van veel vakkennis van de kok(s). Taai schnitzeltje, peentjes, rijst en patat. Vooraf een soepje dat wél goed smaakt. Het toetje vond ik lekker, de meeste anderen niet. Einde van een warme, vermoeiende en ook zeer boeiende dag met heel veel indrukken.

Simitli

Om 06.45 uur worden we gewekt, ontbijten etc. Vandaag weer een lange rit door een schitterende omgeving. Vanaf Sandanski rijden we een stuk terug over de E79 om er bij Simitli af te gaan. Via Razlog rijden we binnen door naar Plovdiv. Aldaar aangekomen naar het oude centrum gewandeld. We bezoeken het Romeinse amfitheater, in de twee eeuw gebouwd door Marcus Aurelius, een fraaie kerkje (St. St. Konstantijn en Helena) en vervolgens wat heet te zijn het mooiste etnologisch museum van Bulgarije. Behalve één fraai schilderij kon het me absoluut niet boeien. Bloedheet binnen en slecht gepresenteerd. Om te mogen filmen moet men 8 leva betalen en voor het fotograferen 4 leva! M.i. niet de moeite waard! Na dit bezoek lopen we naar het autovrije voetgangersgebied, onderweg lastiggevallen door opdringerige zigeunerkinderen. Op een terrasje halverwege de hoofdstraat van het voetgangersgebied gebruiken we het e.e.a. en om 17.30 uur lopen we naar de plaats waar ons busje ons op staat te wachten. Aardig centrum. Op weg naar ons hotel, hotel Maritza, blijkt tot mijn verbazing dat de weg waarop wij rijden middels een tunnel onder het amfitheater doorloopt! Inchecken en we krijgen kamer 708, een kleine, eenvoudige en nette kamer op de 7e verdieping. Douchen is het eerste wat we doen. Tegen 19.00 uur valt de totale elektriciteit van het hotel uit. Niets werkt meer: airco, telefoon, liften! Alleen de noodverlichting brandt nog. Na een uur is alles weer in orde en kunnen we naar het restaurant. Oppassen met de hier en daar ongelijke vloeren! Men kan zich daaraan lelijk bezeren zoals we hebben meegemaakt. Het eten is van een redelijk niveau. Om 21.00 uur valt het licht weer uit in het hotel. Door de Frans groep, die dezelfde reis als wij maken, wordt er gelijk gezongen maar ook ons kleine groepje laat zich niet onbetuigd. Een half uurtje later gaat het licht weer aan en gaan we met de lift naar boven. De lift is ontregeld en wil niet verder dan de 6e verdieping dus naar de 7e verdieping met de trap. Einde van een warme, vermoeiende en afwisselende dag.

Plovdiv - Stara Zagora (E773), Nova Zagora, Sliven, Karnobat, Ajtos, Burgas, Nessebar, Varna, Albena

Om 06.45 uur opgestaan (onweer vannacht), een kwartiertje later ontbijten (goed verzorgd in buffetvorm) en om 07.45 uur vertrekken we het laatste lange traject van deze 8-daagse rondreis: Plovdiv - Stara Zagora (E773), Nova Zagora, Sliven, Karnobat, Ajtos, Burgas, Nessebar, Varna, Albena. Een afstand van ca 400 kilometer. In Nessebar aangekomen vangt er een rondleiding door reisleider Koko aan en vervolgens gaan we de middaglunch gebruiken in een restaurantje. Na het boeiende bezoek aan Nessebar vervolgen we onze weg naar Albena. Onderweg een rustpauze, foto's worden gemaakt door een Bulgaarse jongeman en dan gaat de reis verder. In Albena aangekomen wordt de groep gesplitst: 8 personen gaan morgen naar huis en de anderen gaan op diverse locaties nog een weekje uitrusten. De laatste groep logeert een nachtje in hotel Slavina, pal aan het strand gelegen. Inchecken. Wij hebben kamer 329. Om 20.00 uur gaan wij eten in het naastgelegen restaurant van hotel Gergena. Lopend buffet met een onvoorstelbaar veel keuze uit gerechten. Na onze heerlijke maaltijd gaan we naar onze hotelkamer en zijn na 22.00 uur al in diepe rust. Einde van een vermoeiende maar leuke dag.

Terug naar huis

Einde van de 8-daagse rondreis. Dit is een prima week geweest. Veel beleefd en gezien van dit mooie land. Aan de infrastructuur moet nog veel gebeuren maar er wordt hard aan gewerkt Deze 8-daagse reis is voor diegenen die wat meer van Bulgarije willen zien een absolute aanrader. Onze reisleider tijdens deze rondreis was Koko, een innemende Bulgaarse jongeman van 22 die een behoorlijk woordje Nederlands (en Duits) spreekt. Wij waren zeer content met zijn uitleg (voor sommigen soms wel te gedetailleerd) maar hij is erg enthousiast over zijn mooie land.

Voor meer foto`s en informatie zie: website van Loki-Travels

Heb je interesse in een reis naar Bulgarije? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Bulgarije, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen