Gratis reisvoorstel aanvragen

Strandvakantie naar Curaçao met familie

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Willemstad (Curaçao)
Periode: april 2013
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Vakantiehuis

Foto van deze vakantie

Mijn laatste vakantie was een familievakantie in Curaçao in april 2013. Mijn ouders waren 30 jaar getrouwd en namen ons – mij, mijn tweelingzus en haar verloofde – mee op vakantie om dat te vieren (11 dagen). Het is een van mijn mooiste vakanties en ik kijk er met veel plezier op terug.

We deelden met z’n allen een huisje en dat was aanvankelijk even wennen. Gelukkig raakten we al snel in het relaxte sfeertje dat op Curaçao hangt. Alles lekker rustig aan en genieten van al het moois om je heen. We hadden een prachtig uitzicht vanaf ons balkon, op zowel het zwembad als de zee, echt ideaal. Het balkon was groot genoeg om met z’n allen ruim te kunnen zitten. Ik had al een geweldige vakantie gehad als ik de hele tijd op het balkon had gezeten, maar Curaçao heeft natuurlijk meer moois te bieden en dus gingen we eropuit.

Het zwembad bij het prachtige vakantiehuis
Het zwembad bij het prachtige vakantiehuis

Strandvakantie

In eerste instantie was dit een strandvakantie. De zee was op loopafstand en mijn ouders gingen daar elke dag heen. Wij jongeren (mijn zus, haar verloofde en ik) wilden graag wat meer afwisseling en reden door Curaçao van het ene naar het andere strand om al het moois te ontdekken.

Elke keer weer verbaasden we ons erover hoe mooi de stranden waren en hoe helder het water was – het was alsof je in een eindeloos zwembad zwom, zo helder was het. Je kon regelmatig de bodem gewoon zien. En natuurlijk de vele vissen die er zwommen. Soms zag je duizenden vissen voor je en moest je daar doorheen om verder het water in te kunnen. Ik vond dat geweldig, maar mijn zus was altijd bang een vis aan te raken. Dat gebeurde overigens nooit; de vissen zijn veel te snel.

Een van de stranden met prachtig helder water, die we hebben bezocht
Een van de stranden met prachtig helder water, die we hebben bezocht


Naast vissen, zwom je ook wel eens tussen de vogels (die natuurlijk op de vissen afkwamen). Wanneer ik de dieren bespreek die op Curaçao te vinden zijn, vind je daar een voorbeeld van. Elke keer als zo’n grote vogel dan vlakbij een zwemmer neerdaalde, hoorde je over heel het strand “Oeh!” en mensen holden heen en weer om foto’s te nemen.

Het enige nadeel aan sommige stranden waren de vele mieren die er rondliepen. Dan lag je lekker op je handdoek en kroop er ineens een mier over je heen. Gelukkig was dat niet op alle stranden zo. Als ik terugdenk aan Curaçao herinner ik me vooral de hagelwitte stranden en het helderblauwe water.

Bezienswaardigheden in Curaçao

Voor bezienswaardigheden, kun je het beste naar Willemstad gaan. Daar kun je shoppen, heerlijk eten en door mooie wijken wandelen. Aan de oostzijde bevinden zich ook de bekende gekleurde huizen van Curaçao. De huizen zien er heel vrolijk uit. Het verhaal gaat dat de huizen vroeger wit waren en een gouverneur de bewoners vroeg hun huizen te verven, omdat zijn ogen pijn deden door de reflectie van de zon. Later bleek de man de directeur te zijn van een verffabriek. Slim…

De haven van Willemstad met de bekende gekleurde huisjes
De haven van Willemstad met de bekende gekleurde huisjes


Toen wij erheen gingen, was het net iets minder weer (veel wind vooral), maar zelfs met minder weer, is de temperatuur nog heerlijk en bovendien schijnt voor je het weet de zon weer.

Een absolute must om te bezoeken als je in Curaçao bent, is het Kura Hulanda museum, het slavenmuseum. Ik ging er met mijn zus en haar verloofde naartoe en vond het zeer indrukwekkend. Je kan rondgeleid worden door een gids, maar doe dit niet. De gids ging er heel snel doorheen en liet de mensen amper stilstaan bij wat ze zagen. Bekijk dus vooral op je eigen gemak alle foto’s en voorwerpen uit het slavernijverleden. Je wordt er echt stil van.

Op de binnenplaats bevindt zich een standbeeld dat zowel een gezicht als Afrika voorstelt. Vele Afrikanen werden ontvoerd en getransporteerd naar het Caribisch gebied om er als slaven te werken. Binnen is een ruime collectie van beelden, oude documenten, voetboeien, etc. In het museum is ook een slavenschip nagebouwd. Je kunt zien hoe volgepropt het schip was en zelf afdalen om het ruim te zien. Je voelt je toch echt bedrukt als je het museum weer verlaat. Maar het is goed om dit meegemaakt te hebben en als je niet veel tijd hebt op Curaçao, raad ik je aan toch vooral dit museum te bezoeken.
Op de binnenplaats van het Kura Hulanda museum
Op de binnenplaats van het Kura Hulanda museum


Curaçao heeft ook een zeeaquarium (Curaçao Sea Aquarium). Als je op tijd reserveert, kun je er zwemmen met dolfijnen (Dolphin Academy). Ik heb dit gedaan en het was echt een unieke ervaring. In open zee zwem je met twee dolfijnen en ben je even dolfijnentrainer. Je mag je ook vasthouden aan hun vinnen en laten meevoeren, echt fantastisch! Ik had het geluk dat er bij het gedeelte waar ik mocht zwemmen, genoeg plek was voor familie om te kijken, dus ze stonden er vlakbij en konden mooie filmpjes maken.
Zwemmen met dolfijnen in het Curaçao Sea Aquarium
Zwemmen met dolfijnen in het Curaçao Sea Aquarium


Nadat ik Blackfish (een tijd later) heb gezien, ben ik wel wat sceptischer geworden over dolfijnen kunstjes laten zien. Het ging weliswaar over Orka’s, maar het zet je toch aan het nadenken. Het verschil is wel dat op Curaçao de dolfijnen niet in gevangenschap leven, maar terug naar zee gaan. Ze komen steeds terug, omdat ze er makkelijk eten kunnen krijgen. Ik vond het toen ook mooi om te zien dat bij een van de groepen een dolfijn er geen zin in had. Dan wordt er niet aangedrongen, die mocht gewoon weer weggaan. Maar dan valt er natuurlijk nog over te discussiëren of we dit wel of niet moeten doen. Ik vel er hier geen oordeel over; het is iets wat je zelf zal moeten afwegen als je op Curaçao bent.

Naast dolfijnen zijn er ook andere dieren te zien in het zeeaquarium, zoals vissen, roggen, zeeschildpadden en haaien. Je kan er zelfs even tussen gaan staan, zoals op de foto te zien is.

Maar om vissen en zeeschildpadden te zien, hoef je niet per se naar het aquarium. Je kan ze natuurlijk ook in zee vinden. Vissen kun je al met het blote oog zien en natuurlijk nog veel beter als je gaat snorkelen. Maar om echt al het moois te zien, kun je het beste gaan duiken. Daar is volop gelegenheid voor op Curaçao.
Duiken kan perfect op het eiland
Duiken kan perfect op het eiland

Dieren op Curaçao

De vele dieren op Curaçao zijn niet alleen onder water te vinden. Ik noemde de vogels al, die tussen de zwemmers komen vissen. Er zijn ook veel hagedissen, die op de muren van je huisje zitten. Erg mooi om te zien. Daarnaast kom je op weg naar het strand vast wel een keer leguanen of varanen tegen. Ze zitten op rotsen of schieten ineens de weg over. Er zijn blijkbaar zelfs schorpioenen op Curaçao, want wij vonden een dode in ons zwembad (oké, dat was iets minder…). Als je een dierenliefhebber bent, dan zit je goed op Curaçao.

Een haai op het eiland
Een haai op het eiland


Tot slot, je hoeft niet bang te zijn dat je de taal niet spreekt: Je kan gewoon Nederlands praten op Curaçao, heerlijk! En je boodschappen kun je gewoon bij Albert Heijn doen. Je krijgt dan wel een schok van de airco; neem vooral een vestje mee als je naar de supermarkt gaat, ook al is het buiten nog zo warm. Mocht je binnenkort naar Curaçao gaan, veel plezier! Het zal je niet teleurstellen.

Geschreven door Maartje Elshout

Heb je interesse in een reis naar Curaçao? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Curaçao, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen