Gratis reisvoorstel aanvragen

Snorkelen op Curaçao

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Porto Marie baai (Curaçao) , B. St Jorisbaai , C. Shete Boka NP , D. Punda , E. Playa Kalki , F. Otrobanda
Periode: mei 2004
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Huisje/Willemstad

Foto van deze vakantie

Ons vliegtuig (KL 735) vertrekt om 12.45 vanaf Schiphol. Via internet hebben we twee dagen geleden al ingecheckt dus we hoeven alleen de bagage af te geven bij het bagage afgiftepunt. Het vliegtuig vertrekt 20 minuten te laat omdat er nog op passagiers gewacht moet worden. Opvallend is dat er iemand van de beveiliging aan boord is. 9 uur en drie films later zijn we op Curaçao het is daar dan half vijf (half 11 's avonds Nederlandse tijd). Aangekomen op het vliegveld na in de rij gestaan te hebben bij de immigration gaan we op zoek naar het autoverhuurbedrijf waar we een auto gereserveerd hebben, het is even zoeken maar uiteindelijk vinden we de Avis balie en zijn we voorzien van een mooie Toyota Yaris. Het is overigens behoorlijk bewolkt, slechts af en toe zien we de zon, warm is het wel zo'n 30 graden.

Porto Marie strand

We zijn vandaag vroeg wakker, zo tegen vijfen. Half zeven gaan we er maar uit. We gaan vandaag naar het strand bij de Porto Marie baai. het is een klein strandje waar je moet betalen. Je kunt er goed snorkelen. Al meteen in het ondiepe water zie je veel verschillende soorten vissen.

In een soort grot voorbij het einde van het strand zien Donar en Balder een soort slang. Het is onduidelijk wat het precies is een slang of een murene, maar hij bevindt zich boven water dus de laatste lijkt onwaarschijnlijk. Op het strand zitten een aantal leguanen die in eerste instantie op afstand blijven maar zodra de bewatering voor de bomen op het strand gaat lopen gaan er drie bij de slang zitten waar water uitkomt om daar te drinken. Wanneer we stukjes sultana naar ze toe gooien komen ze wel dichtbij. Later zien we een vrouw bij wie ze bijna uit de hand eten. Ondanks het vele insmeren en het dragen van t-shirts in het water tijdens het snorkelen zijn we allemaal wel ergens verbrand. Morgen maar uit de zon blijven. ' s Avonds eten we bij een restaurantje in de buurt van het huisje: Cafe de tropen.

Kust Porto Marie
Kust Porto Marie

De oostkant: Struisvogel farm en St Jorisbaai

Ook vandaag weer vroeg wakker. Dat zal nog wel een paar dagen zo zijn. Vandaag rijden we naar de Osterich Farm waar we ons laten rondleiden. Op de farm hebben ze naast de struisvogels ook biggetjes, zwartbuik schapen en krokodillen. De krokodillen eten de overblijfselen op van de geslachte struisvogels, de schapen laten ze af en toe los om het terrein schoon te eten. We zien struisvogels van verschillende leeftijden, van nog in het ei en net geboren tot struisvogels van 12 jaar. In gevangenschap kunnen ze ruim honderd jaar worden. Uit een struisvogelei kun je een omelet maken ter grote van 25 kippen eieren. De hersenen van een struisvogel zijn net zo groot als hun oog. We eten na de rondleiding struisvogel hamburger en broodje struisvogel. De eieren van de struisvogel zijn zo sterk dat je er bovenop kunt gaan staan.

Na de struisvogel farm rijden we nog wat verder rond in de buurt van de Sint Jorisbaai. Het is hier een uithoek met af en toe wat huizen en vooral veel rotzooi, en oude auto's, het is net een grote vuilnisbelt. We proberen bij de ruige noordkant van het eiland te komen maar het lukt ons niet. We proberen een aantal onverharde weggetjes maar steeds zitten er rotsen en heuvels tussen. We komen ook in de buurt van Koraal Tabak bij een gebied waar men ooit van plan was huizen te bouwen maar waar al jaren niets meer gebeurd. Het bord waar de verkoop op aangekondigd word staat er nog. Overal zie je kleine stenen kastjes waar waarschijnlijk de water en electriciteitsleidingen in uit zouden moeten komen.

Rondrit westkant en Shete Boka

Vandaag zijn we naar Shete Boka geweest, een Nationaal park aan de ruige noordkust van Curaçao. Bij Boka Table bevindt zich een grot waar met veel geweld de zee naar binnen beukt. Aan de landkant kun je de grot inlopen. Het geluid van de golven die naar binnen komen stormen is enorm. Een wandeling van 10 minuten brengt je naar Boka Wandoni waar je een natuurlijke door de zee gevormde brug kunt zien. Wanneer je vanaf Boka Table de andere kant opgaat kom je met de auto (of na 25 minuten wandelen) bij Boka Pistol. Hier spuit het water hard omhoog wanneer de golven een smalle inham inbeuken.

Vanaf Shete Boka is het nog een klein stukje verder rijden naar Westpunt. Hier bevinden zich een paar leuke klein strandjes: Playa Kalki, Playa Piskado en Playa Forti. Bij Playa Forti staat op een uitstekende rots een restaurant op de overblijfselen van een Engels Fort. Wanneer we er een hamburger eten springen 2 nederlandse jongens vanaf de rots de zee in (ruim 10 meter hoog). We rijden verder de kust langs nog wat andere strandjes: Grote Knip en Kleine Knip, en Santa Cruz. Bij Santa Cruz kom je eerst langs een moerasachtig gebied waar mangroves staan. We rijden verder terug naar Willemstad en bekijken een paar winkelcentra: Mundial / 7-7 shopping center, Promenade shopping center en Salinas shopping center. Het stelt allemaal niet heel veel voor. Samen met Balder doen we inkopen bij de supermarkt voor de bbq. 's Avonds vangt Balder een paar gekko's die tegen de muur en plafond van het terras zitten. Ze zijn snel maar na een tijdje worden ze moe en zijn ze makkelijker te vangen.

Punda en Sea Aquarium

In de ochtend maken we een wandeling door Punda. De wandeling begint bij de Emmabrug. We lopen over de brug en gaan naar rechts bij Fort Amsterdam, waar de regering van de Nederlandse Antillen zetelt. Op de binnenplaats staat de Oude Fortkerk. We nemen een kijkje in de kerk en het kleine museum. Achter fort Amsterdam, rechts van het Wilhelminaplein komen we langs het Telemuseum waar je een overzicht krijgt van de geschiedenis van de telecommunicatie op Curaçao. Het museum is gratis dus ook daar kijken we even binnen. Het is klein maar wel erg leuk, vooral door de uitleg van de meneeer van het museum. Na het Wilhelminaplein komen we langs de Oude Joodse Synagoge (deze wordt Tempel genoemd). Rechts van de Tempel staat een vervallen Art Deco gebouw uit de jaren veertig (Cinelandia bioscoop) het is zonde dat zo'n mooi gebouw zich in zo'n vervallen staat bevindt.

Via de Breedestraat lopen we weer richting de Emmabrug. Vanaf het eind van de Breedestraat lopen we zigzaggend door Punda. We komen door kleine straatjes en langs kleine pleintjes. Via de drijvende markt waar groente en fruit wordt verkocht door uit Venezuela komende marktlui en de Handelskade komen we weer terug bij de Emmabrug. 's Middags gaan we naar het Sea-aquarium. We zien het voeren van de verpleegsterhaaien, Cuba baars, Langoesten, baby haaitjes en pijlstaart roggen. We krijgen uitleg over zeesterren (leg ze nooit op elkaar dan vreten ze elkaar aan), zeekomkommers en zeeegels. Aan het eind van de middag zien we de zeeleeuw training en dolfijnshow. Om vijf uur hebben we alles gezien en gaan terug naar huis. Een uurtje voor de schemering rijden we naar de Caracasbaai om te vissen. Met de hengel wordt niets gevangen, maar met een vislijntje met een klein haakje eraan vangen we twee kleine visjes.

Willemstad
Willemstad

Grotten van Hato en PortoMari

Vlakbij het vliegveld liggen de grotten van Hato. Voor 10 gulden krijg je een rondleiding van drie kwartier. In de grotten die door de zee gevormd zijn zitten vleermuizen. Er is een grote grot die de Kathedraal genoemd wordt en een grot waar je met een beetje fantasie allerlei figuren in de rotsen kunt zien. Na het bezoek aan de grot gaan we weer naar het PortoMari strand om een beetje te zonnen en te snorkelen. Aan het eind van de middag wanneer Balder klaar is met werken gaan Donar en Balder hun eerste zelfstandige duik maken. Bij het strand zit een kleine duikwinkel waar je spullen kunt huren. Vlak voor het strand ligt een rif met een doorgang. In een half uurtje kun je daar een leuk rondje maken. Donar is al snel door de helft van zijn lucht heen dus het laatste stukje terug naar het strand moet ie zwemmen. Tijdens het duiken ga ik snorkelen. Ik kom een grote zeeegel tegen en een kleine murene die verstopt zit onder koraal. De steenvis die we een paar dagen geleden tegen kwamen zie ik nu ook weer (of zou het een ander zijn).

Scharloo

Vandaag is het Hemelvaart, Balder is vrij en heeft vandaag zijn eerste zeillessen. De bedoeling was dat wij naar het strand zouden gaan. Maar net als we weg willen rijden bij de plek waar Balder les heeft begint het hard te regenen. Daarom gaan we terug naar huis en wachten tot het droog is. Omdat het nadat het regenen over is nog steeds bewolkt is willen we naar het Maritiem Museum deze is echter dicht. Het Museum ligt in de wijk Scharloo. We maken een wandeling door de buurt. Aan de Scharlooweg staan veel oude herenhuizen en villa's. Ongeveer de helft is in vervallen staat de andere helft is mooi opgeknapt en er zitten allerlei instanties en kantoren in. Bij veel van de in gebruik zijnde panden zit een bewaker voor het pand. In de vervallen panden zitten junks. Het is geen veilige wijk om 's avond doorheen te lopen, maar overdag is het zeker een aanrader. Ik vind deze wijk leuker dan bijvoorbeeld Punda, vooral door het contrast van gerenoveerd en vervallen.

Ziekenboeg

Donar is ziek, hij heeft koorts, waarschijnlijk door een ontsteking aan zijn voet. Dus dat wordt thuis blijven vandaag. Ik ga in het zonnetje een boek lezen maar omdat er amper wind is, wordt het al snel te warm. Hopen dat Donar snel weer beter is anders moet ik er alleen op uit.

Playa Kalki

Donar voelt zich gelukkig weer veel beter, hij heeft geen koorts meer. Vandaag wordt een stranddag. We gaan naar Playa Kalki. Je kunt er goed snorkelen, er zit heel veel vis. Net voor het strand is het water in de bovenste (warme) laag erg troebel. Wanneer je verder zwemt wordt het helder en zie je grote scholen vissen. Wanneer je rechts van het strand gaat zwemmen kom je stukjes koraalrif tegen die net onder het water liggen. Je kunt er mooi tussen door zwemmen en er zit veel vis verstopt tussen het koraal. We zien op de bodem een fuik tegen waar een grote vis in zit. Balder probeert hem te bevrijden maar dat lukt niet. 's Avonds gaan Donar en ik naar Fort Nassau. Je hebt vandaar een mooi uitzicht op de Julianabrug en aan de andere kant de haven. In Fort Nassau zit een restaurant. Je kunt er lekker eten, ze hebben veel vis op het menu staan. Donar eet Black Grouper en ik gegrilde Mahi-Mahi. Ik ben benieuwd hoe die vissen eruit zien wanneer je ze tegen komt met snorkelen.

Curaçao Museum

Balder heeft vandaag een paar zeillessen. Donar heeft zich gister in de schaduw flink verbrand dus dat wordt vandaag uit de zon blijven. We gaan naar het Curaçao museum. Het museum bevindt zich in een uit 1853 stammend oud militair hospitaal dat gebouwd is in de stijl van de Curaçaose landhuizen. Aan het eind van de middag gaan we met zijn drieen weer vissen bij de Caracasbaai. Helaas zijn we het aas vergeten mee te nemen en hebben we alleen brood mee. We vangen drie kleine visjes maar grote vissen happen weer niet.

Otrobanda en Noordkust

In de ochtend maken we een wandeling door Otrobanda. Ook hier veel opgeknapte huizen afgewisseld met vervallen huizen. Een mooi Project is Kura Hulanda, een klein wijkje met verschillende huizen die opgeknapt zijn en waarvan een hotel en museum zijn gemaakt. In het Kura Hulanda Museum zie en lees je veel over de geschiedeins van verschillende afrikaanse volken, en over de slavernij. Het is een erg mooi en interessant museum. 's Middags rijden we via een zandweg naar Playa Kanoa, een van de weinige stranden aan de ruige noordkant. 's Avonds eten we bij Landhuis Daniel.

De kleurrijke wijk Otrobanda
De kleurrijke wijk Otrobanda

Amstel Brouwerij en Likeur Stokerij

We zijn vandaag naar de Amstel Brouwerij en naar de likeurstokerij waar de Curacao Likeur wordt gemaakt geweest. De Amstel brouwerij op Curaçao werd in 1959 geopend. Er wordt niet alleen Amstel gebrouwen. In 1961 werd gestart met het Brouwen van Malta Amstel, een alcoholloze drank die heel erg zoet smaakt.Vanaf 1999 wordt Amstel Bright geproduceerd. In 2001 komt dit biertje ook op de Nederlandse markt. We krijgen een rondleiding door de Brouwerij en zien de opslagsilo's waar de hop en gerst in wordt bewaard. We zien vanaf buiten de oude koperen ketels waar vroeger het bier in werd gebrouwen (deze worden nu niet meer gebruikt vanwege het vele onderhoud wat er aan gepleegd moest worden) Het leukst is de lopende band waar de flessen gevuld, gesloten en bestikkerd worden. Niet ver van de Brouwerij ligt landhuis Chobolobo. Hier wordt Curaçao likeur gestookt. In het landhuis is een kleine tentoonstelling met foto's en een winkel waar je de likeur kunt kopen. Je kunt hier ook verschillende likeurs proeven. Ik vond de chocolade likeur wel lekker smaken.

Zwemmen met Dolfijnen

Vandaag gaan Donar en ik met dolfijnen zwemmen in het sea-aquarium. We zijn met een groepje van 6 en zwemmen met 2 dolfijnen. De dolfijnen reageren op bepaalde handsignalen. Wanneer je met je handen op het water klopt komen ze naar je toe zwemmen en kun je ze laten zingen, laten zwaaien of een rondje laten draaien door een bepaald handsignaal te geven. Wanneer je zwemt komen de dolfijnen naast je zwemmen en kun je wanneer je ze aan de zijkant aait (ze zijn heel zacht) met ze meezwemmen. Zodra je stopt met zwemmen vinden ze het niet meer interessant en zwemmen ze weg. Af en toe kwam een andere dolfijn op bezoek en zwommen ze met die dolfijn mee en moesten we wachten tot ze weer terug kwamen. Het leukste was het laten slepen door twee dolfijnen. Wanneer je met je beide handen op het water klopt komen ze achter je zwemmen en kun je met je handen hun rugvin vastpakken en slepen ze je een stukje mee. Na het zwemmen gaan we lekker luieren op Kontiki Beach.


Zwemmen met dolfijnen
Zwemmen met dolfijnen

Strand bij Baya Beach Club, navigatieduik, nachtduik

's Ochtends wanneer we weer door het Riffort lopen is de papagaai die we hier al eerder in zijn kooi hebben zien zitten los. Hij is aan het spelen met een stuk plastic. Twee amerikaanse jongens willen graag met hem op de foto. We zijn deze ochtend op zoek naar het zwarte meer. Dit zou een vervuild meer zijn wat in de buurt van het Marriot hotel ligt, we kunnen het niet vinden. Volgens Balder zou het juist bij de havens moeten liggen. We geven het op. 's middags spreken we met Balder af om te gaan lunchen in de buurt van het Sea-aquarium. Daarna gaat Balder weer werken en wij gaan naar het strand bij Baya Beach Club. Bij deze baai ligt op een rots een oud fort waar we naar toe lopen. Vanaf het fort heb je mooi uitzicht.

Om 4 uur gaan Donar en Balder een navigatieduik maken als onderdeel van hun Padi advanced diver programma. Ze moeten 50 meter duiken op de kompas en 50 meter terug om op dezelfde plek uit te komen en een vierkant duiken, zowel linksom als rechtsom om weer bij het beginpunt uit te komen. Daarna eten we bij Baya Beach club. Tegen achten gaan ze de nachtduik doen. Met lampen gaan ze duiken, ik zie in het donker af en toe het schijnsel van hun lampen in het water. Ze zien grote kreeften en krabben, fluoricerende planten en vissen, garnaaltjes, slapende vissen.

Ziekenhuis

Donar zou vandaag zijn Peak performance buoyancy duik (zo goed mogelijk zweven onder water) gaan doen als onderdeel van zijn advanced. Maar vanochtend is zijn voet helemaal dik. We gaan naar de EHBO-post van het Elisabeth ziekenhuis in Otrobanda. Zijn voet blijkt goed ontstoken te zijn. Hij krijgt zalf, een heel pak gaasjes en verband en een antibioticakuurtje voorgeschreven. En moet zijn voet zo min mogelijk belasten. De twee duiken die Donar morgen zou gaan doen (diepduik, driftduik) kunnen nu helaas ook niet door gaan. Dus dat wordt of in Nederland afmaken of nog een vakantie naar Curaçao of ander leuk eiland.

Cas Aboa

Vandaag is het zaterdag. Balder heeft eerst zeilles. Daarna gaan we met zijn drieën naar het strand bij Cas Aboa. Het is een mooi strand, en erg rustig, maar dat komt waarschijnlijk omdat het vooral bewolkt is en af en toe ook regent. Je kunt er goed snorkelen. Links en rechts van de baai bevinden zich rotsen die bij het wateropppervlak uitgesleten zijn. Op die plek zitten veel verschillende soorten vissen. We zien ook een witte flamingo die op het strand op zoek is naar kreeftjes of andere beestjes die in het zand verstopt zitten.

's Avonds eten we bij Jaanchi's (in Westpunt). Hier kun je leguaan eten. Ik waag me er niet aan, ik kies voor de zwaardvis, Donar neemt zwaardvis en garnalen. Maar Balder (die al eerder zelf een leguaan wilde vangen om op te eten) gaat het er op wagen. Jaanchi biedt nog aan om Balder eerst een stukje te laten proeven voor het geval hij het niet lekker zou vinden maar hij slaat het aanbod af.

Cas Abao strand
Cas Abao strand

Terug naar Amsterdam

Vannacht heeft het heel hard geregend. De tuin van Balders huisje stond blank en omdat het erf van de buren hoger ligt ontstond er een mini waterval en een mini rivier in de tuin. De electriciteit is uitgevallen. Tot in de ochtend blijft het regenen. Tijd om terug te gaan naar Amsterdam waar het nu 20 graden is en hopelijk een stuk droger. Het vliegtuig zal vanavond om 19.20 vertrekken. Het is niet echt lekker weer om op het strand te gaan liggen. Dus eerst maar tassen inpakken. We besluiten de spullen maar in de auto te laden en een laatste rondje door Willemstad te rijden. We stoppen onderweg nog even bij Landhuis Zeelandia en lunchen bij Fushion in Salina.

Voor meer informatie en foto`s zie firefactory

Heb je interesse in een reis naar Curaçao? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Curaçao, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen