Gratis reisvoorstel aanvragen

De ontdekking van Curacao

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Willemstad (Curaçao)
Periode: november 2010
Vervoer: ArkeFly
Accommodatie: Diverse sfeervolle accommodaties

Foto van deze vakantie

Op uitnodiging van het Curaçao Toeristen Bureau Europa en de reisorganisatie Klein & Sfeervol mag ik een weekje het grootste eiland van de Antillen ontdekken. Oh nee, sinds een kleine maand bestaan de Antillen officieel niet meer en is Curaçao een onafhankelijk land, maar het valt nog wel onder het Koninkrijk Nederland. Aruba had deze status al langer en Sint-Maarten veranderd gelijkertijd met Curaçao. Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) zijn sinds 10 oktober 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.

Pietermaai in Willemstad
Met een groepje van 5 personen vliegen wij met ArkeFly naar Curaçao. Na een vlucht van meer dan 10 uur maken we eerst een tussenlanding op Aruba. Daar moeten we een uurtje wachten alvorens we doorvliegen naar Curaçao. Er zijn 4 personen die een upgrade hebben gedaan naar Comfort Class (kosten 40,- euro pp). In ruil hiervoor krijg je meer beenruimte, een wijntje bij het eten en keuze uit 2 menu`s. Aangezien ik tussen 2 vreemden ingepropt zat, vond ik het die 40,- euro niet waard. Op Hato Airport staat Chernov (onze gids en medewerker v/h Curaçao Tourist Board) ons al op te wachten. Hij brengt ons naar Willemstad, waar wij overnachten in Pietermaai Smal Apartments. Maar eerst moet er gepind worden, guldens wel te verstaan. Raar idee om weer een briefje van 25 gulden in mijn portomonnee te hebben... 10 Antiliaanse Gulden is op dit moment ongeveer 4 euro.

Nadat we onze bagage naar de kamers hebben gebracht lopen we naar Mundo Bizarro, een gezellig Cubaans ingericht café we een hapje en drankje krijgen. De eigenaren van Pietermaai Smal Apartments en nog wat andere Nederlandse ondernemers komen ons vergezellen en vertellen wat ze zoal doen op het eiland. Rond 12 uur zijn wij allemaal aardig afgepeigerd van de reis en zoeken we onze kamer op.

Rondtour Willemstad
Vroeg op om te ontbijten bij Pleincafé Wilhemina, een klein stukje lopen vanaf Pietermaai Smal Apartments. Na een heerlijk gezond ontbijt staat onze gids al te wachten. Zij gaat ons Willemstad, en dan met name de wijk Otrabanda, laten zien. Otrabanda is een kleurrijke wijk, en overal waar je loopt hoor je vrolijke muziek. Meestal is de wijk via de pontjesbrug te bereiken, alleen als er grote schepen aankomen gaat de pontjesbrug aan de kant en moet je met het veerpontje oversteken. De gids vertelt over de interessante huizen die we onderweg tegenkomen en we lopen door Kura Holanda, een groot luxe hotelcomplex opgezet door de Nederlander Jacob Gelt Dekker. Uiteindelijk belanden we in de Netto Bar waar we een huisgemaakte groene rum proeven. Volgens de eigenaar is dit dé stamkroeg van Prins Willem-Alexander als hij op het eiland is. Of het waar is of niet, de groene rum is in elk geval een aanrader!

Het programma voor vandaag is enigszins aangepast omdat het kruidentuintje die wij zouden bezoeken teveel wateroverlast heeft gehad van orkaan Tomas. Dan maar alles aanpassen zodat wij vanmiddag de start van de Amstel Curaçao Race kunnen zien. De lunch is in het centrum van Willemstad bij Plasa Bieu. Doordeweeks komen hier veel locals lunchen en aangezien het vandaag zaterdag is zit het niet helemaal vol. Uiteraard gaan we voor een lokaal gerecht, voor mij wordt dit gestoofd geitenvlees met rijst en gebakken banaan. Erg lekker, maar wel een beetje veel.


Plasa Bieu Willemstad, lekker eten
Plasa Bieu Willemstad, lekker eten


Als wij allemaal een heerlijk bord eten voor onze neus hebben staan begint het heel hard te regenen en onweren. Doordat de wegen direct erg glad worden op Curaçao wordt de Amstel Curaçao Race afgelast. Wat gaan we nu doen?! We kiezen ervoor om naar Mundo Bizarro te gaan aangezien we vanaf daar aan het eind van de middag een rondleiding door de wijk krijgen.

Rond 17.00 uur komt de Wilfried, de eigenaar van o.a. Pietermaai Smal Apartments en krijgen wij een rondleiding door de wijk Pietermaai. Een kleine wijk (her)opgebouwd door nieuwe initiatieven en er bevinden zich mooie appartementen. De wijk was tot 10 jaar geleden een 'no-go area' maar is hard op weg om het Quartier Latin van Curaçao te worden. We dineren `s avonds bij Beach Club, Lounge & Restaurant Moon, een trendy plek aan zee.

Boottocht naar Klein Curaçao
Al om 7 uur worden wij deze ochtend opgehaald door onze chauffeur. Vandaag brengt hij ons naar de Piscaderabaai waar de Zeelandia ligt te wachten. Op deze boot zullen wij de aankomende 2 nachten verblijven. De Zeelandia is een mini-cruiseschip van 35 meter en stamt uit 1936. Er zijn 7 2-persoonshutten en 1 4-persoonshut. Wij verblijven er deze dagen met 11 personen (inclusief crew). Eerst krijgen we een heerlijk ontbijtbuffet aan boord waarna we langs de zuidkust van Curaçao naar Klein Curaçao varen. Deze tocht duurt ongeveer 3,5 uur. Er worden vaak dolfijnen gespot maar aangezien de wind vandaag verkeerd staat (ook met dank aan orkaan Tomas) zien wij ze niet. Als we dichterbij het onbewoonde eiland Klein Curaçao komen valt het heldere blauwe water ons gelijk op. Wat een prachtige omgeving! Blauw water, witte stranden en rust... Wat wil je nog meer.

Boottocht Zeelandia Klein Curacao
Boottocht Zeelandia Klein Curacao


We brengen de dag door met lezen, zwemmen en relaxen. Aan het eind van de middag zwemmen we naar het eiland en wandelen we naar de bekende vuurtoren en het scheepswrak wat aan de noordkust van Klein Curaçao ligt. Er zijn geen boten meer aangemeerd en we zijn helemaal alleen op het eiland. Na een klein uurtje gaan we weer terug naar de Zeelandia. Dan blijkt dat de golven erg hoog zijn en moeten we één voor één terug naar de boot zwemmen. Het laatste stuk kunnen wij ons vasthouden aan een touw. Als iedereen weer aan boord is zouden we eigenlijk gaan bbq`en. Maar door de ruwe zee en hoge golven besluit de kapitein om terug te gaan naar Curaçao. Deze vaart duurt zo`n 2 uur en zorgt bij een aantal passagiers (waaronder ikzelf) voor een ronddraaiende maag en zeebenen... Als we eenmaal bij fuikbaai zijn meren we aan en kunnen we alsnog genieten van een heerlijke bbq met o.a. de beruchte Zeelandia-satésaus. Ik kies ervoor om vroeg naar mijn hut te gaan aangezien ik me nog niet helemaal stabiel voel.

Vuurtoren Klein Curaçao, boottocht
Vuurtoren Klein Curaçao, boottocht


Opstaan in alle rust en genieten van het helderblauwe water om je heen, dat is wakker worden op de Zeelandia. Als iedereen wakker is krijgen we een op-maat-gemaakt ontbijt met keus uit gebakken eieren, brood, omelet en pancakes. Vandaag varen we langs de zuidkust richting het westen van Curaçao om een plek te zoeken waar we kunnen snorkelen. De wind komt vandaag wederom van de andere kant en op de 2 standaard snorkelplekken is er geen mogelijkheid om de boot aan te meren. Uiteindelijk komen we terecht bij Bullenbaai, normaal gesproken is de zee hier te onrustig maar vandaag dus niet. Iedereen pakt snorkel-uitrusting en duikt de zee in. De moeite om een goede snorkelplek te vinden is niet voor niets geweest, de onderwaterwereld is hier echt fascinerend! We zien o.a. hersen-koraal en verschillende scholen met vissen. Om 17.00 uur moeten we weer terug zijn in de Piscaderabaai omdat er een aantal mensen aan boord komen voor de Happy Hour. Deze mensen zijn allen eigenaren van kleine en sfeervolle accommodaties op Curaçao. Zij leggen uit wat ze doen en wat voor een soort accommodaties ze hebben. Een aantal ervan zullen wij zelf nog gaan bezoeken. `s Avonds krijgen we een heerlijk stuk ossenhaas te eten en varen we een klein stukje uit de haven om te overnachten.

Sfeervolle accommodaties
Om 8 uur ontbijten we wederom met pancakes en brood aan boord van de Zeelandia. Om 9 uur worden we opgehaald door Chernov en gaan we een aantal accommodaties bezoeken. We rijden eerst naar Waterside Apartments en Sun Reef Villages, beide gelegen aan zee in het vissersdorpje Boca St. Michiel (Boca Sami). Normaal gesproken heeft Waterside een eigen strandje waarvandaan je kunt duiken, maar door de wind en orkaan Tomas (ja, daar is hij weer) is dat compleet weggeslagen. Na een aantal appartementen van binnen te hebben gezien rijden wij verder. Het is inmiddels een uur of 12.00 en wij gaan mountainbiken. Afzien met deze hitte maar wel een mooie tocht gemaakt. We fietsen langs een aantal prachtige baaien, door mooie natuur en zien het punt waar Curaçao is ontstaan. Na ongeveer 6 km zijn we weer terug.

`s Middags lunchen we bij Jaanchies. Een populair restaurant centraal gelegen op Curaçao. Er wordt hier leguaan geserveerd, en dat wil ik weleens proeven. We krijgen 1 bord met leguaan en moeten dit met z`n allen delen. Het vlees smaakt niet echt ergens naar, ver weg misschien een beetje kip-achtig. Verder krijg ik heerlijke garnalen met rijst.

We vervolgen onze rit over het eiland met het bezoeken van een aantal strandjes en beginnen bij Grote Knip en Kleine Knip. Het is precies wat ik had verwacht, blauwe zee en witte stranden. Het is niet erg druk op deze stranden en het ziet eruit als een plek om heerlijk te relaxen. Vervolgens worden we naar onze accommodaties gebracht. In Flamingo Park Bungalows & Diving slapen een aantal groepsleden en de rest in Landhuis Daniel. Het diner is `s avonds in Landhuis Daniel.

Beklimmen van de Christoffelberg
Degene die in Flamingo Park slapen gaan vanochtend naar Christoffelpark om de Christoffelberg (375 m) te beklimmen. Het is erg warm en vochtig vandaag maar toch besluiten we om te gaan. Om 8.15 uur worden we opgehaald door gids Brian. Hij scheurt naar de berg met als gevolg dat we ons water onderweg verliezen. Omdat we het onverantwoord vinden om zonder water te klimmen gaat Brian terug om water te halen. Als hij terug komt blijkt dat we 1 glaasje water kunnen drinken en hij het water niet meeneemt de berg op. Inmiddels is het al over 9 uur en wordt het steeds warmer... We beginnen toch maar snel aan de klim en na behoorlijk wat zweetdruppels komen we na een klein uurtje aan op de top van de Christoffelberg. Een prachtig uitzicht krijgen we terug voor de inspannende klim. Na wat foto-momentjes dalen we weer af en eenmaal beneden snak ik naar een glaasje water. Het beklimmen van de Christoffelberg is zeker de moeite waard tijdens een bezoek aan Curaçao, maar vertrek vroeg en neem voldoende water mee.

Christoffelberg Curaçao, uitzicht
Christoffelberg Curaçao, uitzicht


Eenmaal terug in Flamingo Park hebben we een half uur om ons op te frissen. Vandaag was eigenlijk een vrije dag maar we hebben collectief besloten dat we naar Willemstad wilden. De één om foto`s te maken en een ander om nog wat dingen te bezoeken. Ik wil zelf graag naar het Joods Museum, de Joodse Synagoge en Fort Amsterdam. De entree voor het Joods Cultureel Historisch Museum en de Mikvé Israel synagoge samen is 18 gulden. De Mikvé Israel Synagoge is de oudste synagoge van het eiland en stamt uit 1732. Vervolgens loop ik door het centrum naar Fort Amsterdam, gebouwd in 1635-1636. Het is het grootste fort van het eiland en het gebouw dient vandaag de dag als zetel voor de regering.

We hebben om 17.00 uur afgesproken bij Mundo Bizarro omdat we ergens hadden vernomen dat er een wijnproeverij zou zijn bij Servir Frais, een wijnhandel achter Mundo Bizarro. Dit is helaas niet zo, maar we mogen wel een kijkje nemen en krijgen een lekker wijntje aangeboden. Servir Frais is een van de vele ondernemingen die gestart is door een jonge Nederlandse ondernemer woonachtig op Curaçao. Servir Frais bestaat bijna 10 jaar en is uitgegroeid naar 3 vestigingen, 2 op Curaçao en 1 op Bonaire. We eten `s avonds bij Pampus, een nieuw restaurant in het Waaigat. Het eten is er heerlijk en de bediening erg vriendelijk.

Relaxen op Porto Marie
`s Ochtends krijgen we een rondleiding door Flamingo Park en spreken we met de eigenaar Armand. We zien een groepje Nederlanders zitten en het blijkt dat er iedere ochtend koffie wordt geschonken bij de receptie. Zo kunnen de gasten tips uitwisselen over de leuke dingen die je kunt doen op het eiland. Als we opgehaald worden om naar het strand te gaan blijkt dat we 4 uur vertraging hebben. Niets aan te doen, nu moeten we wel langer op het strand blijven. Vervelend hoor... We rijden naar Porto Marie, een prachtig wit strand. Hier moet je wel entree betalen en ook voor de strandstoelen vragen ze een bijdrage. Maar dat is zeker de moeite waard. Rond 15.00 uur zijn weer terug in Flamingo Park om onze koffer in te pakken. Op tijd gaan we naar de luchthaven om in te checken. Als we om 21.00 uur eindelijk vertrekken moeten we eerst naar Bonaire om medepassagiers op te pikken. Als er een einde komt aan de stroom mensen die binnenkomen blijkt dat er nog veel lege plekken zijn in het vliegtuig en heb ik 2 stoelen voor mijzelf alleen. Na een vlucht van 12 uur landen we weer in het koude en stormachtige Amsterdam.

Strand Porto Marie, Curaçao, wit strand
Strand Porto Marie, Curaçao, wit strand


Conclusie;
Curaçao is een klein en overzichtelijk eiland waar je heerlijk kunt relaxen en genieten. Je ziet er nog veel Nederlandse invloeden en het is erg handig om in de tropen gewoon Nederlands te kunnen praten. Het is jammer dat orkaan Tomas op sommige plekken roet in het eten gooide, maar dat mocht de pret niet drukken. Misschien is het zelfs wel een goede reden om nog eens terug te gaan!

Heb je interesse in een reis naar Curaçao? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Curaçao, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen