Buenos Aires, hoofdstad van ArgentiniŽ

Stadsbeeld Buenos Aires
Stadsbeeld Buenos Aires

Buenos Aires is de stad van de tango, Evita Péron en de 'Dwaze Moeders'. Ook zijn er in de stad brede boulevards, vele stadspaleizen en grote pleinen. Het is een bruisende stad die dag en nacht actief is, het openbaar vervoer rijdt zelfs 24 uur per dag. In Buenos Aires, de hoofdstad van Argentinië, zul je je niet vervelen!

Heb je weinig kennis van ArgentiniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het Parijs van Zuid-Amerika

Er is geen enkele stad in Zuid-Amerika die zo Europees aanvoelt. En dat is met reden, de stad is namelijk in 1536 gebouwd door middel van de stadsplattegrond van Parijs. Bovendien werd Buenos Aires aan het begin van de twintigste eeuw overspoeld door Europese immigranten. Argentinië werd door de invloed van de Europeanen één van de rijkste landen ter wereld in de twintigste eeuw. Buenos Aires groeide uit tot een echte metropool met veel cultuur en kunst. Helaas gooide het bestuur van Argentinië roet in het eten. Inmiddels is de stad alweer redelijk opgekrabbeld, maar zijn veel onaantrekkelijke sporen uit het verleden nog goed terug te zien in verschillende buitenwijken. Tegenwoordig druipt de grandeur nog steeds van het stadscentrum af, is het uitgaansleven er fantastisch en zijn de parken prachtig ontworpen.

Wijk Puerto Madero, Buenos Aires
Wijk Puerto Madero, Buenos Aires

De pleinen van Buenos Aires

Prachtige plekken in de stad zijn de vele pleinen die er zijn. Het hoogtepunt in het centrum is het Plaza de Mayo. Hier werd in 1810 de onafhankelijkheid van Spanje uitgeroepen. Sindsdien vinden hier alle politieke betogingen plaats. Ook staat het plein bekend om de Dwaze Moeders die hier vroeger iedere donderdagmiddag kwamen protesteren. Casa Rosada, een roze geverfd paleis, ligt rondom het Plaza de Mayo. Vanuit hier sprak de presidentsechtgenote Evita Péron de Argentijnse bevolking toe. Tegenwoordig is Casa Rosada een museum. Een ander mooi plein is het Plaza del Congreso, waar een indrukwekkend congresgebouw staat. Ook het Plaza San Martin is prachtig, dit plein is omgeven door prestigieuze hotels en wolkenkrabbers.

Vraag gratis een offerte aan

De Dwaze Moeders

De economie in Argentinië zakte na de Tweede Wereldoorlog in. Dit kwam mede door het verwoestende beleid van de militaristische dictaturen Junta, die van 1976 tot 1982 regeerde. Er 'verdwenen' in die tijd ruim 30.000 politieke tegenstanders. Ook werden er velen gemarteld en gevangen gezet. Nadat een groepje moeders opheldering is gaan vragen aan de autoriteiten over de bizarre verdwijningen van hun kinderen, kregen ze geen antwoord. Ze zijn toen zwijgend over Plaza de Mayo gaan lopen. Dit dezen ze de volgende week weer, en zo elke week. Bijna dertig jaar lang deden ze dat elke donderdag, tot 26 januari 2006. Sinds 2003 werd er namelijk serieus werk gemaakt van een onderzoek naar de verdwijningen.

La Boca, San Telmo en Palermo

Er is door de economische neergang een enorme kloof tussen arm en rijk ontstaan. De villa's staan in het noorden van de stad, de arbeidershuisjes vind je in het zuiden. Als je nog verder van het stadscentrum af gaat beginnen de echte sloppenwijken. La Boca en San Termo zijn ondanks de armoede die er heerst erg populair. La Boca is een volkswijk die ooit gesticht is door Italiaanse immigranten die uit Genua kwamen. Het straatje Caminito in La Boca is bekend geworden door alle kleurrijke huisjes. San Termo is weer bekend geworden door de tango en de nauwe steegjes. In de wijk Palermo zie je Parijs het meest terug. Hier vertoeven jong en oud vooral in het weekend. Je komt hier veel grote fonteinen, brede boulevards en sierlijke monumenten tegen. Ook is Palermo een bekende winkelbuurt.

Kleurrijke gebouwen in wijk La Boca
Kleurrijke gebouwen in wijk La Boca

Evita Perón

De beroemdste vrouw van Argentinië, Evita Péron, staat natuurlijk ook symbool voor Buenos Aires. Ze ligt begraven op de Recoleta begraafplaats. Evita's graf wordt beschouwd als een soort pelgrimsoord, al zit het graf goed verstopt en zal je er enige tijd naar moeten zoeken.

De tango

De tango is ooit in de 19e eeuw in de sloppenwijken van Buenos Aires ontstaan. Sindsdien is de stad onlosmakelijk verbonden met tango. Bijna elke avond kun je wel genieten van een tango-optreden of zelf een dansje maken. De meeste tango-bars en discotheken vind je in Palermo Viejo. Een sluitingstijd die vast staat bestaat hier niet en voor drie uur 's nachts hoef je de deur nog niet uit te gaan. Stappen doe je hier bij voorkeur namelijk heel erg laat en een afterparty kan rustig tot in de middag de volgende dag duren!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen