Argentinië

Argentinië staat bekend vanwege de gaucho`s, de tango en de Pampa. Argentinië dankt zijn naam aan het Latijnse argentum wat 'zilver' betekent. Argentinië is, na Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. Tevens is Argentinië het grootste Spaanstalige land van Zuid-Amerika, en ook direct ter wereld. Argentinië ligt tussen het Andesgebergte en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.
Argentinië kan in 4 streken worden opgesplitst. In het noorden de subtropische laaglanden, in het oosten en midden de Pampa, in het zuiden Patagonië en Vuurland en in het westen het Andesgebergte. De Pampa is zo groot als Frankrijk. Het noorden en het midden zijn vochtig, het zuiden en het westen zijn droog. Patagonië bestaat uit steppelandschap enerzijds en bergland anderzijds. Tot aan het zuiden van Patagonië vind je enorme gletsjers, smaragdblauwe meren en grote loofbossen. In het allerzuidelijkste puntje van Argentinië vind je Vuurland. Vuurland heeft geweldige meren en lijkt soms qua landschap op de fjorden van Noorwegen. De temperaturen in Vuurland komen niet boven de 15°C uit.
Een van de bekendste Argentijnen is Evita Perón. Zij werd in 1919 geboren in de provincie Buenos Aires en groeide uit tot een 'heilige'. Vanaf 1946 was zij minister van Welzijn. Evita verhief liefdadigheid tot regeersysteem. In 1947 zorge Evita ervoor dat vrouwen kiesrecht kregen en in 1948 richtte ze de Eva Perón Stichting op. De vereniging bouwde huizen en scholen en zorgde ervoor dat iedereen recht kreeg op dezelfde medische zorg. Evita stierf op 26 juli 1952 op 33-jarige leeftijd.
gratis reisadvies

- Officiele naam:
- Republiek Argentinië
- ISO:
- AR
- Ligging:
- zuid Zuid-Amerika
- Hoofdstad:
- Buenos Aires
- Inwoners:
- +/- 38600000
- Taal:
- spaans
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC -3
- Munteenheid:
- Argentijnse Peso
- Klimaat:
- Gematigd klimaat
- Oppervlakte:
- 2780400 km²
- Beste reistijd:
- april - oktober
- Hoogseizoen:
- januari - februari
Voetbal - de Argentijnen vinden dat Argentinië het beste voetbal ter wereld heeft en dat het voetbal in Spanje en Italië niets voorsteld zonder de Argentijnse spelers. Diego Maradonna is de beste voetballer aller tijden. En probeer niet in discussie te gaan hierover! Als de twee beroemdste clubs Boca Juniors en River Plate tegen elkaar moeten spelen is het niet alleen feest in het stadion maar heel Argentinië ligt dan plat. Elke Argentijn leeft dan mee met de wedstrijd.
Tango - deze dans overleeft alle veranderingen die Argentinië rijk is. Met name de oudere bevolking komt vaak in de Milongas (grote ouderwets aandoende tangodanszalen). De tangoscholen en tangoguesthouses zijn een trekpleister voor de Europese toeristen.
Gaucho`s - wat de cowboys zijn in Noord-Amerika, zijn de gaucho`s is Argentinië. Het woord gaucho komt van 'Haucho' wat wees betekent. De gaucho`s staan symbool voor het leven op de Pampa. Ze hebben het imago van pionier en volksheld.
De vlag van Argentinië - het ontwerp is van de vrijheidsheld en generaal Manuel Belgrano. Zijn troepen gingen al gekleed in blauw-witte vanen. Op 25 juli 1816 werd de vlag officieel ingevoerd. De 'Sol de Mayo' werd in 1818 toegevoegd.
Ervaringen
Pagina 1 van 11 met 51 resultaten
Terug in t land met mooie herinneringen van een fantastische rondreis van 4 weken met ons tweetjes door de schitterende natuur van Argentinië.
- Algemeen 10
- Cultuur 9
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 9
Schitterende natuur. Onvoorstelbare uitgestrektheid. Vriendelijke bevolking. Heel authentiek. Mooie natuurparken. Heerlijke keuken.
- Algemeen 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 8
- Ligging 8
Goede uitvalsbasis voor een reis door Argentinië. Van de hoofdstad naar Salta naar Uyuni in Bolivia. Top bestemming
- Algemeen 8
- Uitgaan 6
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 9
- Ligging 8
elke stad heeft zijn eigen bijzonderheden. Cultuur, natuur, lekker eten. Puerto Madryn voor de dieren. Geweldig om de dierenwereld van dichtbij te beleven. EN de bescherming van de natuur en dierenwereld. de Gletsjers, de uitgestrekte steppe, de estancia.. Heel bijzonder.
- Algemeen 9
- Cultuur 9
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 9
Cijfer zegt voldoende.
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 9
- Ligging 8
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Argentinië
Processie in Luján
In de bedevaartsplaats Luján wordt 2x per jaar (8 mei en 8 december) de belangrijkste processie van het land gehouden. In de kathedraal van Luján staat het beeld van de Maagd Maria, beschermvrouw van het transport. Deze afbeelding zie je ook op elk station, in de autobussen en vrachtwagens.
Difunta Correa


Difunta Correa is het grootste bedevaartsoord van Argentinië. Rond 1940 ontstond er een dorpje waar Deolinda Correa overleed. Zij wordt beschouwd als heilige en inmiddels zijn er 17 kapelletjes en huisjes neergezet rondom de heuvels. Uit alle delen van het land komt men namelijk voorwerpen brengen die het symbool moeten zijn van de bescherming. Zo staat er duizenden maquettes van huizen die beschermd moeten worden.
Sport in Argentinië

Voetbal is erg populair in Argentinië, maar ook polo wordt veel beoefend. Rondom de stad Coronel Suárez (de hoofstad van de polo), in de provincie Buenos Aires, zijn polo-estancias. Hier kun je de beginselen van deze sport leren. Argentinië is een van de beste pololanden ter wereld, maar ook tennis en golf zijn erg populair. Een andere populaire volksport is vissen. Het seizoen is van november en april. Met de Atlantische Oceaan-kust, grote rivieren en vele bergmeren is Argentinië een waar visparadijs. Er worden vaak festiviteiten en wedstrijden georganiseerd.
Cueva de las Manos


Cueva de las Manos (Grotten van de Handen) is de naam van een archeologische site Río Pinturas. In de grotten vind je een bijzondere collectie grotkunst uit de periode van 13.000 tot 9.500 jaar geleden. De naam heeft het te danken aan het vele aantal tekeningen van menselijke handen. Sinds 1999 staat de site op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Quebrada de Humahuaca


Quebrada de Humahuaca is een vallei in Argentinië die een belangrijke culturele route volgt, de Camino Inca, langs de Rio Grande. De vallei laat sporen na van een belangrijke handelsroute uit de afgelopen 10.000 jaar. Zichtbaar zijn de sporen van prehistorische jachtgemeenschappen, het Inca-rijk (15e en 16e eeuw) en de onafhankelijkheidsstrijd (19e en 20e eeuw).
Feria De Mataderos
De Feria De Mataderos is een fantastische markt. Voor de mensen die de cultuur van Argentinië willen proeven is dit perfect. Er zijn veel leuke dingen te koop en er wordt een zeer uiteenlopend assortiment aangeboden. De markt bevindt zich op 20 minuten rijden buiten het centrum van Buenos Aires.
Natuurparken Ischigualasto en Talampaya


De natuurparken Ischigualasto en Talampaya zijn echt prachtig en een bezoekje meer dan waard. De twee parken zijn aaneengesloten en liggen in het midden van Argentinië. De twee parken samen zijn 275.000 ha groot en bestaan voor het grootste gedeelte uit woestijngebied. Er is ook een gedeelte wat gemiddeld 1.500 m boven de zeespiegel ligt. De twee parken staan sinds 2000 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Nationaal Park Iguazú


In 1928 werden de watervallen van Iguaçu in het noordoosten van Argentinië officieel een nationaal park. Het Nationaal Park Iguazú is een groot natuurpark in het noorden van de Argentijnse provincie Misiones, vlakbij het drielandenpunt tussen Brazilië, Paraguay en Argentinië, waar de rivieren de Paraná en de Iguaçu samenvloeien. In het noorden grenst het aan het Braziliaanse Nationaal Park Iguaçu. Het park is beroemd vanwege de 2.700 m brede watervallen op de grens met Brazilië, die een grote toeristische trekpleister vormen. Het meest indrukwekkende deel hiervan is de zogenaamde duivelskeel, een (bijna) cirkelvormige waterval van 80 m hoog. Rondom de waterval bevindt zich een subtropisch regenwoud met meer dan 2.700 plantensoorten. In het park komen dieren voor als de reuzenotter, de reuzenmiereneter, de tapir, de jaguar en de kaaiman.
Vakantiebestemmingen in Argentinië
Artikelen
Eten en drinken
Vlees en wijn, dat is waar het om draait in Argentinië. De Argentijnen zijn echte vleeseters, het rundvlees dat hier vandaan komt is dan ook van zeer hoge kwaliteit. De biefstuk is hier groot, mals en sappig en erg lekker van smaak. Als je in het land bent zal je ook zien waarom het rundvlees zo lekker is. De koeien grazen op de meest grote en groene weiden die de beesten zich maar kunnen wensen.
Natuurlijk wordt er naast het rundvlees ook nog meer gegeten. Het eten in Argentinië is namelijk een heel sociaal gebeuren. De keuken is een mengeling van Spaanse en Italiaanse gerechten, maar ook de indiaanse invloeden zijn verwerkt in het eten. De immigranten brachten naast nieuwe gerechten, ook veel wijnen mee.
Het ontbijt is meestal vrij simpel in Argentinië. Vaak wordt er ontbeten met geroosterd toast, croissants, boter, jam en koffie. Het diner in Argentinië bestaat natuurlijk uit een groot stuk vlees, waarbij voornamelijk bonen, mais, paprika, pompoen, courgette en zoete aardappel wordt gegeten.
Gerechten en hapjes uit Argentinië
Asado
Asado is eigenlijk een nationale maaltijd in het land. Mocht je Argentinië bezoeken, dan ontkom je er zeker niet aan een goed klaargemaakte asado te eten. Bij de asado draait het allemaal om de barbecue, wat een typisch mannending is daar. De vrouwen zorgen voor alle bijgerechten. Voor de asado zijn diverse stukken vlees nodig, die op de barbecue worden klaargemaakt. De kwaliteit van het vlees is hierbij heel belangrijk. Op de barbecue worden diverse delen van de koe gegrild, denk maar aan de ribben, orgaanvlees en worst. Ook de steaks en de filets, die als laatste worden gegrild, verschijnen op tafel.

Cazuela de Cabrito
Cazuela de Cabrito is een ragout van geitenvlees, dat heel lang moet sudderen. Naast het geitenvlees wordt er ook spek, knoflook, laurier, peterselie, witte wijn, kruidnagel, uien en reuzel toegevoegd aan het gerecht.
Empanadas Salteñas
Empanadas Salteñas is een geliefd gerecht uit de stad Salta. De empanadas zijn pasteitjes die worden gevuld met vlees, ei, kaas en groente. Ook aardappel wordt vaak toegevoegd aan het gerecht. De empanadas kunnen vervolgens koud en warm worden geserveerd en zijn perfect te gebruiken als Argentijnse hapjes.
Locro
Locro is Argentijnse soep met vlees, bonen, aardappelen of pompoen, mais, uien en paprika. Als vlees wordt er vaak schouderkarbonade, runderbraadworst en spek gebruikt. Dit is van origine een indiaans gerecht en is een volledige maaltijdsoep.

Chimichurri
Chimichurri is een typisch Argentijnse kruidensaus dat veel wordt gegeten bij gegrilde vleesgerechten. De saus maak je door knoflook te hakken, peper, rode peper, paprikapoeder, oregano blaadjes, rode wijnazijn en veel fijngehakte peterselie en takjes bij elkaar te voegen. Ook kan het gebruikt worden bij kleine vlees hapjes.

Een overzicht met Argentijnse recepten vind je op Smulweb.nl
De Argentijnen houden van een goed glas wijn. Uit de gebieden rondom Mendoz en Cafayate komt een van de beste wijnen van Zuid-Amerika. Chopp is ook een populair drankje, wat een getapt biertje is. Café con leche is koffie met melk en de nationale drank is mate. Mate, ook wel chimarrão, is een bittere kruidenthee die gemaakt wordt van de jonge blaadjes van de mateplant. Fernet is ook heel populair in Argentinië. Deze Italiaanse sterke drank wordt vooral s' avonds met vrienden gedronken. De drank is bitter van smaak en bevat 40% alcohol. Het kan puur worden gedronken, maar ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld cola. In de film hieronder zie je hoe je dit drankje zelf kunt maken.
Vervoer
Alle grote vliegtuigmaatschappijen vliegen naar Buenos Aires. De vlucht vanaf Schiphol, met tussenstop in Madrid, duurt ongeveer 16 uur.
Er zijn geen internationale treinverbindingen met Argentinië. Wel zijn er busverbindingen met alle buurlanden.
Aangezien de afstanden in Argentinië enorm zijn is het vliegtuig het meest geschikte vervoermiddel.
Buenos Aires heeft een internationale luchthaven. De nationale luchtvaartmaatschappij is Aerolíneas Argentinas, zij onderhoudt samen met dochteronderneming Austral een redelijk uitgebreid binnenlands luchtvaartnet. Onhandig is wel dat de meeste vluchten via Buenos Aires gaan.
Ook zijn er treinverbindingen en lokaal busverkeer. De bus is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer en vooral de langeafstandsbussen (micro) zijn prima.
Visum
Nederlanders hebben voor een vakantie in Argentinië geen visum nodig, alleen een paspoort wat na terugkeer in Nederland nog 6 maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij de grens krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart welke 90 dagen geldig is. Deze moet je bij vertrek weer inleveren dus bewaar hem goed.
Prijsniveau
Het prijsniveau ligt lager dan in Nederland.
De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso.
Veiligheid
Argentinië is een redelijk veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je, zoals overal ter wereld, rekening houden met zakkenrollers. In de hoofdstad Buenos Aires zijn wel wat minder goede wijken waar het niet veilig is om alleen over straat te gaan.
Medische informatie
In ieder dorp is wel een apotheek (farmacías) te vinden en daar kun je alle medicijnen kopen die wij ook bij de apotheek kunnen krijgen.
Inentingen worden voor bepaalde gebieden aanbevolen. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Het kraanwater in Argentinië is in de meeste grote steden veilig om te drinken, al smaakt het vaak niet erg lekker. Het wordt dan ook afgeraden om het te drinken en gewoon water uit flessen te drinken.
Bevolking
Doordat er verschillende volkeren wonen in Argentinië, is het land rijk aan tradities. Het hele jaar door zijn er diverse festiviteiten zoals gauchofeesten en wijnfeesten.
Voetbal
- de Argentijnen vinden dat Argentinië het beste voetbal ter wereld heeft en dat het voetbal in Spanje en Italië niets voorsteld zonder de Argentijnse spelers. Diego Maradonna is de beste voetballer aller tijden. En probeer hier niet over in discussie te gaan met de Argentijnen! Als de twee beroemdste clubs Boca Juniors en River Plate tegen elkaar moeten spelen is het niet alleen feest in het stadion maar heel Argentinië ligt dan plat. Elke Argentijn leeft dan mee met de wedstrijd.
Tango
- deze dans overleeft alle veranderingen die Argentinië rijk is. Met name de oudere bevolking komt vaak in de Milongas (grote, ouderwets aandoende tangodanszalen). De tangoscholen en tangoguesthouses zijn een trekpleister voor de Europese toeristen.
Gaucho`s
- wat de cowboys zijn in Noord-Amerika, zijn de gaucho`s in Argentinië. Het woord gaucho komt van 'haucho' wat wees betekent. De gaucho`s staan symbool voor het leven op de Pampa. Ze hebben het imago van pionier en volksheld.
De vlag van Argentinië
- het ontwerp is van de vrijheidsheld en generaal Manuel Belgrano. Zijn troepen gingen al gekleed in blauw-witte vanen. Op 25 juli 1816 werd de vlag officieel ingevoerd. De 'Sol de Mayo' werd in 1818 toegevoegd.
De taal
In Argentinië wordt anders Spaans gesproken dan in Spanje. Het klinkt wat zangerig en er zijn woorden die alleen in Argentinië worden gebruikt. In de grote steden wordt ook redelijk Engels gesproken. De belangrijkste inheemse talen zijn het Guaraní, gesproken in het noordoosten, en het Quechua, gesproken in het noordwesten.
Flora & Fauna
Hoewel je in Argentinië weinig grote roofdieren of enge reptielen vindt, heeft Argentinië wel een uitgebreide flora en fauna. Dit komt o.a. door de grote diversiteit aan landschappen en klimaten. In het droge noordwesten leven veel flamingo`s. Een andere veel voorkomende vogel is de condor. Dit is de grootste roofvogel van Zuid-Amerika.
Een van de bekendste bomen uit Argentinië is de Quebracho. Het is geen mooie boom maar hij is wel ijzersterk en kan tot 20/25 meter hoog worden. De Quebracho bevat veel looizuur, wat wordt gebruikt voor de bewerking van leer. Rond het merendistrict vind je veel loof- en naaldbossen met zeldzame boomsoorten. In deze bossen bevinden zich geen roofdieren.
Geschiedenis
Al rond 16.000 v. Chr. kwamen de eerste immigranten vanuit Noord-Amerika naar Zuid-Amerika. Rond 5.000 v. Chr. ontstonden de eerste nederzettingen. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw na Chr. voet aan wal zetten leefden de meeste indianen nog erg primitief van de jacht en bessen.
De Spanjaard Juan Diaz de Solís ontdekte in februari 1516 de Río de la Plata (zilverrivier). Hij werd zelf gedood maar zijn bemanning keerde terug naar Spanje en door zijn ontdekking werden er veel expedities richting de Nieuwe Wereld ondernomen.
In februari 1536 werd door Pedro de Mendoza Puerto de Santa María de los Buenos Aires gesticht. Dit werd later de hoofdstad Buenos Aires. Bijna 300 jaar heersten de Spanjaarden in Argentinië. Tot 1816, toen werd Argentinië onafhankelijk. In de periode daarna brak er oorlog uit met Paraguay. Deze oorlog duurde tot 1870. Samen met Brazilië en Uruguay wist Argentinië Paraguay te verslaan.
In de 2e helft van de 19e eeuw kwamen er veel migranten naar Argentinië. Zij begonnen o.a. schapenfokkerijen. Mede hierdoor groeide Argentinië tot een van de rijkste landen ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog zakte het land definitief terug. Door de politieke conflicten tussen verschillende partijen kwam de economie er niet meer bovenop. Sinds 2008 lijkt het erop dat de Argentijnse economie zich redelijk aan het herstellen is.