ArgentiniŽ

IJsbrug Perito Moreno gletsjer - ArgentiniŽ
IJsbrug Perito Moreno gletsjer - ArgentiniŽ

Argentinië staat bekend vanwege de gaucho`s, de tango en de Pampa. Argentinië dankt zijn naam aan het Latijnse argentum wat 'zilver' betekent. Argentinië is, na Brazilië, het grootste land van Zuid-Amerika. Tevens is Argentinië het grootste Spaanstalige land van Zuid-Amerika, en ook direct ter wereld. Argentinië ligt tussen het Andesgebergte en de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het grenst aan Uruguay, Brazilië, Paraguay, Bolivia en Chili.

Argentinië kan in 4 streken worden opgesplitst. In het noorden de subtropische laaglanden, in het oosten en midden de Pampa, in het zuiden Patagonië en Vuurland en in het westen het Andesgebergte. De Pampa is zo groot als Frankrijk. Het noorden en het midden zijn vochtig, het zuiden en het westen zijn droog. Patagonië bestaat uit steppelandschap enerzijds en bergland anderzijds. Tot aan het zuiden van Patagonië vind je enorme gletsjers, smaragdblauwe meren en grote loofbossen. In het allerzuidelijkste puntje van Argentinië vind je Vuurland. Vuurland heeft geweldige meren en lijkt soms qua landschap op de fjorden van Noorwegen. De temperaturen in Vuurland komen niet boven de 15°C uit.

Een van de bekendste Argentijnen is Evita Perón. Zij werd in 1919 geboren in de provincie Buenos Aires en groeide uit tot een 'heilige'. Vanaf 1946 was zij minister van Welzijn. Evita verhief liefdadigheid tot regeersysteem. In 1947 zorge Evita ervoor dat vrouwen kiesrecht kregen en in 1948 richtte ze de Eva Perón Stichting op. De vereniging bouwde huizen en scholen en zorgde ervoor dat iedereen recht kreeg op dezelfde medische zorg. Evita stierf op 26 juli 1952 op 33-jarige leeftijd.

Heb je weinig kennis van ArgentiniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag ArgentiniŽ
Officiele naam:
Republiek ArgentiniŽ
ISO:
AR
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Buenos Aires
Inwoners:
+/- 38600000
Taal:
spaans
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -3
Munteenheid:
Argentijnse Peso
Klimaat:
Gematigd klimaat
Oppervlakte:
2780400 km≤
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
januari - februari

Voetbal - de Argentijnen vinden dat ArgentiniŽ het beste voetbal ter wereld heeft en dat het voetbal in Spanje en ItaliŽ niets voorsteld zonder de Argentijnse spelers. Diego Maradonna is de beste voetballer aller tijden. En probeer niet in discussie te gaan hierover! Als de twee beroemdste clubs Boca Juniors en River Plate tegen elkaar moeten spelen is het niet alleen feest in het stadion maar heel ArgentiniŽ ligt dan plat. Elke Argentijn leeft dan mee met de wedstrijd.

Tango - deze dans overleeft alle veranderingen die ArgentiniŽ rijk is. Met name de oudere bevolking komt vaak in de Milongas (grote ouderwets aandoende tangodanszalen). De tangoscholen en tangoguesthouses zijn een trekpleister voor de Europese toeristen.

Gaucho`s - wat de cowboys zijn in Noord-Amerika, zijn de gaucho`s is ArgentiniŽ. Het woord gaucho komt van 'Haucho' wat wees betekent. De gaucho`s staan symbool voor het leven op de Pampa. Ze hebben het imago van pionier en volksheld.

De vlag van ArgentiniŽ - het ontwerp is van de vrijheidsheld en generaal Manuel Belgrano. Zijn troepen gingen al gekleed in blauw-witte vanen. Op 25 juli 1816 werd de vlag officieel ingevoerd. De 'Sol de Mayo' werd in 1818 toegevoegd.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

ArgentiniŽ krijgt gemiddeld een 8,6 uit 10 op basis van 46 ervaringen:

8,6 46 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 16 met 46 resultaten

plaats: Buenos Aires, Bariloche,El Calafate, Puerto Madryn, reisperiode: oktober 2019

elke stad heeft zijn eigen bijzonderheden. Cultuur, natuur, lekker eten. Puerto Madryn voor de dieren. Geweldig om de dierenwereld van dichtbij te beleven. EN de bescherming van de natuur en dierenwereld. de Gletsjers, de uitgestrekte steppe, de estancia.. Heel bijzonder.

 • Algemeen 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
plaats: Patagonia, reisperiode: maart 2019

Omdat wij niet meer dan 2 weken wilde reizen, hebben de medewerkers in Buenos Aires, samen met ons een mooi maar druk programma aangeboden. In Argentinie zijn de afstanden groot, er gaan reisdagen af. Er moesten binnenlandse vluchten gemaakt worden en we hebben 4 dagen in een huur auto gereden. Dit alles was goed georganiseerd door Gwendeline en haar collega Iris. Op elk vliegveld werden we opgehaald en weer naar het vliegveld gebracht. Soms midden in de nacht. De hele reis inclusief excursies is prima verlopen. En we hebben natuurlijk genoten van het moois wat er in Patagonia te zien is. Een aanrader, wel een winterjas meenemen.

 • Algemeen 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Patagonie, reisperiode: januari 2019

Als je voor natuur gaat die een blijvende indruk achterlaat dan is Patagonie de streek waar je naar toe moet gaan. Fanatastische uitzichten en hele mooie, uitdagende wandelpaden die je op unieke plekken brengt.

 • Algemeen 9
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van ArgentiniŽ

Plaza de Mayo (Buenos Aires)

Plaza de Mayo
Plaza de Mayo

Plaza de Mayo is een zeer bekend plein in Buenos Aires, met een interessante geschiedenis en wordt ook wel het politieke centrum van Argentinië genoemd. Door de jaren heen zijn hier altijd belangrijke politieke evenementen gehouden. Het plein is vernoemd naar de Mei Revolutie die plaatsvond in 1810, waarna Argentinië onafhankelijk is geworden van Spanje. Op Plaza de Mayo is het regeringsterrein te vinden maar ook vind je om dit plein meer bekende gebouwen zoals het oude stadhuis, het roze huis (presidentiële huis), het nieuwe stadhuis , de Mei Piramide en het hoofdkantoor van de Nationale Bank. De drie dwazen moeders protesteerden hier vroeger regelmatig, ze zijn elke donderdag om half 4 op het plein te vinden en lopen daar rond.

Museo Historico Nacional (Buenos Aires)

Museo Historico Nacional
Museo Historico Nacional

Het Museo Historico Nacional is gelegen in een antiek huis van de Italiaanse Lezama familie. Het huis is gevestigd in de wijk San Telmo. Dit museum is gebouwd in de late 19e eeuw en is toegewijd aan de Argentijnse geschiedenis. Er zijn hier exposities te bewonderen over de Mei Revolutie en de onafhankelijkheidsoorlog. De exposities beelden het verleden in chronologische volgorde uit. In 33 zaaltjes en drie galerijen is er veel te bewonderen, waaronder de verzameling van Càndido Lòpez die de oorlog tegen Paraguay in de jaren '70 van de 19e eeuw weergeven. Museo Historico Nacional is een van de oudste musea in Buenos Aires.

Cementerio de la Recoleta (Buenos Aires)

Cementerio de la Recoleta
Cementerio de la Recoleta

Het Cementerio de la Recoleta is gelegen in een rijke Argentijnse wijk en is tevens de opvallendste bezienswaardigheid in Buenos Aires. Dit kerkhof staat bekend om zijn graftombes van beroemde overleden Argentijnen, waaronder de bekendste Eva Pèron. Eva Pèron was de first lady van president Juan Pèron. Oorspronkelijk was dit kerkhof een klooster buiten de stad. Eind 19e eeuw kwamen veel rijke burgers in de buurt van het kerkhof wonen om te ontsnappen aan de gele koorts die op dat moment heerste. Met de interessante geschiedenis en de mooie architectuur is dit kerkhof een leuke bezienswaardigheid.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Eten en drinken

Vlees en wijn, dat is waar het om draait in Argentinië. De Argentijnen zijn echte vleeseters, het rundvlees dat hier vandaan komt is dan ook van zeer hoge kwaliteit. De biefstuk is hier groot, mals en sappig en erg lekker van smaak. Als je in het land bent zal je ook zien waarom het rundvlees zo lekker is. De koeien grazen op de meest grote en groene weiden die de beesten zich maar kunnen wensen.

Eten in Argentinië: veel rundvlees
Eten in Argentinië: veel rundvlees


Natuurlijk wordt er naast het rundvlees ook nog meer gegeten. Het eten in Argentinië is namelijk een heel sociaal gebeuren. De keuken is een mengeling van Spaanse en Italiaanse gerechten, maar ook de indiaanse invloeden zijn verwerkt in het eten. De immigranten brachten naast nieuwe gerechten, ook veel wijnen mee.

Het ontbijt is meestal vrij simpel in Argentinië. Vaak wordt er ontbeten met geroosterd toast, croissants, boter, jam en koffie. Het diner in Argentinië bestaat natuurlijk uit een groot stuk vlees, waarbij voornamelijk bonen, mais, paprika, pompoen, courgette en zoete aardappel wordt gegeten.
Gerechten en hapjes uit Argentinië
Asado

Asado is eigenlijk een nationale maaltijd in het land. Mocht je Argentinië bezoeken, dan ontkom je er zeker niet aan een goed klaargemaakte asado te eten. Bij de asado draait het allemaal om de barbecue, wat een typisch mannending is daar. De vrouwen zorgen voor alle bijgerechten. Voor de asado zijn diverse stukken vlees nodig, die op de barbecue worden klaargemaakt. De kwaliteit van het vlees is hierbij heel belangrijk. Op de barbecue worden diverse delen van de koe gegrild, denk maar aan de ribben, orgaanvlees en worst. Ook de steaks en de filets, die als laatste worden gegrild, verschijnen op tafel.
Asado, nationale maaltijd Argentinie
Asado, nationale maaltijd Argentinie
Cazuela de Cabrito
Cazuela de Cabrito is een ragout van geitenvlees, dat heel lang moet sudderen. Naast het geitenvlees wordt er ook spek, knoflook, laurier, peterselie, witte wijn, kruidnagel, uien en reuzel toegevoegd aan het gerecht.Empanadas Salteñas
Empanadas Salteñas is een geliefd gerecht uit de stad Salta. De empanadas zijn pasteitjes die worden gevuld met vlees, ei, kaas en groente. Ook aardappel wordt vaak toegevoegd aan het gerecht. De empanadas kunnen vervolgens koud en warm worden geserveerd en zijn perfect te gebruiken als Argentijnse hapjes.
Locro
Locro is Argentijnse soep met vlees, bonen, aardappelen of pompoen, mais, uien en paprika. Als vlees wordt er vaak schouderkarbonade, runderbraadworst en spek gebruikt. Dit is van origine een indiaans gerecht en is een volledige maaltijdsoep.
Locro, eten uit Argentinie
Locro, eten uit Argentinie
Chimichurri
Chimichurri is een typisch Argentijnse kruidensaus dat veel wordt gegeten bij gegrilde vleesgerechten. De saus maak je door knoflook te hakken, peper, rode peper, paprikapoeder, oregano blaadjes, rode wijnazijn en veel fijngehakte peterselie en takjes bij elkaar te voegen. Ook kan het gebruikt worden bij kleine vlees hapjes.
Chimichurri, Argentijnse kruidensaus
Chimichurri, Argentijnse kruidensaus


Een overzicht met Argentijnse recepten vind je op Smulweb.nl

De Argentijnen houden van een goed glas wijn. Uit de gebieden rondom Mendoz en Cafayate komt een van de beste wijnen van Zuid-Amerika. Chopp is ook een populair drankje, wat een getapt biertje is. Café con leche is koffie met melk en de nationale drank is mate. Mate, ook wel chimarrão, is een bittere kruidenthee die gemaakt wordt van de jonge blaadjes van de mateplant. Fernet is ook heel populair in Argentinië. Deze Italiaanse sterke drank wordt vooral s' avonds met vrienden gedronken. De drank is bitter van smaak en bevat 40% alcohol. Het kan puur worden gedronken, maar ook worden gecombineerd met bijvoorbeeld cola. In de film hieronder zie je hoe je dit drankje zelf kunt maken.Vervoer

Alle grote vliegtuigmaatschappijen vliegen naar Buenos Aires. De vlucht vanaf Schiphol, met tussenstop in Madrid, duurt ongeveer 16 uur.

Er zijn geen internationale treinverbindingen met Argentinië. Wel zijn er busverbindingen met alle buurlanden.

Aangezien de afstanden in Argentinië enorm zijn is het vliegtuig het meest geschikte vervoermiddel.

Buenos Aires heeft een internationale luchthaven. De nationale luchtvaartmaatschappij is Aerolíneas Argentinas, zij onderhoudt samen met dochteronderneming Austral een redelijk uitgebreid binnenlands luchtvaartnet. Onhandig is wel dat de meeste vluchten via Buenos Aires gaan.

Ook zijn er treinverbindingen en lokaal busverkeer. De bus is de meest gebruikte vorm van openbaar vervoer en vooral de langeafstandsbussen (micro) zijn prima.

Visum

Nederlanders hebben voor een vakantie in Argentinië geen visum nodig, alleen een paspoort wat na terugkeer in Nederland nog 6 maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij de grens krijg je een stempel in je paspoort en een toeristenkaart welke 90 dagen geldig is. Deze moet je bij vertrek weer inleveren dus bewaar hem goed.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt lager dan in Nederland.

De munteenheid in Argentinië is de Argentijnse peso.

Veiligheid

Argentinië is een redelijk veilig land om in te reizen. Natuurlijk moet je, zoals overal ter wereld, rekening houden met zakkenrollers. In de hoofdstad Buenos Aires zijn wel wat minder goede wijken waar het niet veilig is om alleen over straat te gaan.

Medische informatie

In ieder dorp is wel een apotheek (farmacías) te vinden en daar kun je alle medicijnen kopen die wij ook bij de apotheek kunnen krijgen.

Inentingen worden voor bepaalde gebieden aanbevolen. Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het kraanwater in Argentinië is in de meeste grote steden veilig om te drinken, al smaakt het vaak niet erg lekker. Het wordt dan ook afgeraden om het te drinken en gewoon water uit flessen te drinken.

Bevolking

Doordat er verschillende volkeren wonen in Argentinië, is het land rijk aan tradities. Het hele jaar door zijn er diverse festiviteiten zoals gauchofeesten en wijnfeesten.

Voetbal

- de Argentijnen vinden dat Argentinië het beste voetbal ter wereld heeft en dat het voetbal in Spanje en Italië niets voorsteld zonder de Argentijnse spelers. Diego Maradonna is de beste voetballer aller tijden. En probeer hier niet over in discussie te gaan met de Argentijnen! Als de twee beroemdste clubs Boca Juniors en River Plate tegen elkaar moeten spelen is het niet alleen feest in het stadion maar heel Argentinië ligt dan plat. Elke Argentijn leeft dan mee met de wedstrijd.

Tango

- deze dans overleeft alle veranderingen die Argentinië rijk is. Met name de oudere bevolking komt vaak in de Milongas (grote, ouderwets aandoende tangodanszalen). De tangoscholen en tangoguesthouses zijn een trekpleister voor de Europese toeristen.

Gaucho`s

- wat de cowboys zijn in Noord-Amerika, zijn de gaucho`s in Argentinië. Het woord gaucho komt van 'haucho' wat wees betekent. De gaucho`s staan symbool voor het leven op de Pampa. Ze hebben het imago van pionier en volksheld.

De vlag van Argentinië

- het ontwerp is van de vrijheidsheld en generaal Manuel Belgrano. Zijn troepen gingen al gekleed in blauw-witte vanen. Op 25 juli 1816 werd de vlag officieel ingevoerd. De 'Sol de Mayo' werd in 1818 toegevoegd.

De taal

In Argentinië wordt anders Spaans gesproken dan in Spanje. Het klinkt wat zangerig en er zijn woorden die alleen in Argentinië worden gebruikt. In de grote steden wordt ook redelijk Engels gesproken. De belangrijkste inheemse talen zijn het Guaraní, gesproken in het noordoosten, en het Quechua, gesproken in het noordwesten.

Flora & Fauna

Hoewel je in Argentinië weinig grote roofdieren of enge reptielen vindt, heeft Argentinië wel een uitgebreide flora en fauna. Dit komt o.a. door de grote diversiteit aan landschappen en klimaten. In het droge noordwesten leven veel flamingo`s. Een andere veel voorkomende vogel is de condor. Dit is de grootste roofvogel van Zuid-Amerika.

Een van de bekendste bomen uit Argentinië is de Quebracho. Het is geen mooie boom maar hij is wel ijzersterk en kan tot 20/25 meter hoog worden. De Quebracho bevat veel looizuur, wat wordt gebruikt voor de bewerking van leer. Rond het merendistrict vind je veel loof- en naaldbossen met zeldzame boomsoorten. In deze bossen bevinden zich geen roofdieren.

Geschiedenis

Al rond 16.000 v. Chr. kwamen de eerste immigranten vanuit Noord-Amerika naar Zuid-Amerika. Rond 5.000 v. Chr. ontstonden de eerste nederzettingen. Toen de Spanjaarden in de 16e eeuw na Chr. voet aan wal zetten leefden de meeste indianen nog erg primitief van de jacht en bessen.

De Spanjaard Juan Diaz de Solís ontdekte in februari 1516 de Río de la Plata (zilverrivier). Hij werd zelf gedood maar zijn bemanning keerde terug naar Spanje en door zijn ontdekking werden er veel expedities richting de Nieuwe Wereld ondernomen.

In februari 1536 werd door Pedro de Mendoza Puerto de Santa María de los Buenos Aires gesticht. Dit werd later de hoofdstad Buenos Aires. Bijna 300 jaar heersten de Spanjaarden in Argentinië. Tot 1816, toen werd Argentinië onafhankelijk. In de periode daarna brak er oorlog uit met Paraguay. Deze oorlog duurde tot 1870. Samen met Brazilië en Uruguay wist Argentinië Paraguay te verslaan.

In de 2e helft van de 19e eeuw kwamen er veel migranten naar Argentinië. Zij begonnen o.a. schapenfokkerijen. Mede hierdoor groeide Argentinië tot een van de rijkste landen ter wereld. Na de Tweede Wereldoorlog zakte het land definitief terug. Door de politieke conflicten tussen verschillende partijen kwam de economie er niet meer bovenop. Sinds 2008 lijkt het erop dat de Argentijnse economie zich redelijk aan het herstellen is.

Heeft u interesse in een reis naar ArgentiniŽ? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing