Klimaat BelgiŽ

Hoge venen, BelgiŽ
Hoge venen, BelgiŽ

Het klimaat van België lijkt veel op dat van Nederland. Het regent er alleen iets minder, het is er iets minder warm en het landschap heeft meer heuvels. De zomers en winters zijn over het algemeen mild, maar er zijn wel duidelijke verschillen tussen de gebieden in België. Hoe dit kan en wat de verschillen zijn lees je hier.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landschap

België ligt in het westen van Europa. Het land grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk, maar de belangrijkste grens is die aan de Noordzee. Dit heeft invloed op het klimaat en de temperaturen van het land. Over het algemeen is het landschap vlak, maar heeft wel meer heuvelachtige gebieden dan Nederland. In Hoog België, in het zuiden van het land, zijn er wel wat hoogteverschillen tussen de 200 en 500 meter. Het hoogste punt ligt ook in het zuiden van het land en is 694 meter hoog. De hoogteverschillen zijn echter niet groot genoeg om echt invloed te hebben op het klimaat van België. De Belgische grond is vruchtbaar en het landschap daardoor groen.

Klimaat

Officieel kent België een gematigd zeeklimaat. Typerend voor dit klimaat zijn de relatief milde zomers en milde winters. Dit komt doordat België in het westen van het land aan de Noordzee grenst. Door het koele water kunnen de temperaturen over het algemeen in de zomer niet te ver oplopen en in de winter niet te ver dalen. Soms wordt ook wel gezegd dat België drie klimaatzone's heeft, maar dit is niet zo volgens het officiële Köppen-systeem. Dit komt doordat de verschillen tussen de verschillende streken opvallend zijn. In Midden-België en in de Kempen spreekt met ook wel van een gewijzigd zeeklimaat, omdat hier de invloed van de zee het kleinst is. De temperatuurverschillen zijn hier het grootst en met name in de zomer minder warm. In de oostelijk gelegen Ardennen spreekt men van een gewijzigd landklimaat, doordat het weer hier grimmiger is. De winters zijn hier strenger en langer dan in de rest van het land. Hier lees je wat de beste reistijd is. 

La Roche en Ardenne
La Roche en Ardenne
Vraag gratis een offerte aan

Temperaturen

De gemiddelde temperatuur in België is tijdens de zomer 20°C en tijdens de winter 5°C. De temperaturen kunnen echter in de verschillende gebieden nog veel verschillen. Aan de kust zijn de temperatuurverschillen gedurende het jaar het kleinst. In de zomer wordt het hier gemiddeld 17°C en in de winter 3°C. In Midden-België zijn de temperatuurverschillen al een halve graad meer en de verschillen in het oosten zijn het grootst, doordat de invloed van de zee het kleinst is. In de zomer wordt het hier gemiddeld maar 15.5°C en in de winter 0.4°C. Deze gemiddelden doen het lijken alsof België altijd een koud en nat land is, maar er zijn zeker ook lekker zomerse dagen. De hoogst gemeten temperatuur in de laatste 30 jaar was 40°C.

Regen

Het kan het hele jaar door regenen, dus er is niet één regenseizoen. België voldoet goed aan het beeld dat de noord-Europese landen regenachtig zijn. Het regent er gemiddeld iets meer dan de helft van de dagen. Jaarlijks valt er gemiddeld 852 millimeter regen. Dat is 30 millimeter minder dan in Nederland. In sommige jaren heeft België echter last van de westelijke stromingen vanuit de Atlantische Oceaan, waardoor het langere tijd veel blijft regenen. In de Ardennen valt de meeste neerslag, gemiddeld 900 millimeter per jaar. De meeste neerslag valt met name in december, januari, juli en augustus. In de wintermaanden kan er ook sneeuw vallen. Het kustgebied is een stuk droger, met name in het voorjaar. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen