De mooiste kastelen van België

Vooraanzicht van Château de Seneffe
Vooraanzicht van Château de Seneffe

Ons buurland België heeft, ondanks haar grootte, de meeste kastelen per vierkante kilometer ter wereld. Deze historische kastelen hebben vaak romantische tuinen en zijn zeker een bezoekje waard. In dit artikel lees je wat de mooiste kastelen van België zijn.

Heb je weinig kennis van België? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Château de Beloeil

Het kasteel van Beloeil is al sinds de helft van de 14e eeuw de officiële residentie van de prinsen van Ligne, maar oorspronkelijk eigendom van de heren van Beloeil. Dit kasteel is gebouwd in de late middeleeuwen, maar in de 17e eeuw werd de opdracht gegeven om het kasteel te verbouwen tot een barok symmetrisch kasteel. Op die manier wilde de prins van Ligne het kasteel naar Frans voorbeeld vormen. Er werd toen onder andere een gracht rondom het kasteel gegraven. In het kasteel is een uitgebreide verzameling van bijzondere kunstvoorwerpen uit de 15e tot 19e eeuw te zien en een bibliotheek met meer dan 20.000 boeken. Sommige delen van het kasteel zijn opengesteld voor publiek, zodat het kasteel goed onderhouden kan worden. In het kasteel van Beloeil vinden regelmatig culturele evenementen plaats. Château de Beloeil is terecht beroemd vanwege haar prachtige Franse tuinen die 120 hectare beslaan en dateren uit de 17e eeuw. Hier vinden verschillende evenementen plaats, zoals openluchtfeesten, sportevenementen en vuurwerkshows. Tegenwoordig wordt een deel van het kasteel nog bewoond.

Vooraanzicht van Château de Beloeil
Vooraanzicht van Château de Beloeil

Château de Chimay

Het Château de Chimay ligt in Chimay, dat in de zuidelijkste punt van Henegouwen tegen de Franse grens ligt. Het kasteel ligt op een rots die uitzicht biedt over de vallei van de Eau Blanche. Dit kasteel bestaat al meer dan duizend jaar. Sinds 1437 stonden 23 graven, prinsen en hertogen aan het hoofd van het prinsdom. Het kasteel is enkele keren beschadigd door onder andere belegering en brand, waardoor niet alles van kasteel origineel is. De herbouwde delen zijn in renaissance stijl gebouwd. In het kasteel kun je een hele moderne rondleiding volgen, waarbij tablets dienen als je gids. Je kunt je eigen virtuele gids kiezen en je kunt een bezoek brengen aan een 3D voorstelling of aan een van de muziekprogramma's met special effects in het theater van het kasteel. Het theater van het kasteel heeft vijf balkons en tweehonderd zitplaatsen. Tijdens de 3D voorstelling leer je de geschiedenis van het kasteel en de familie van het kasteel kennen. Volgens een mythe dwalen er spoken rond in Château de Chimay, dit zouden de geesten van de voorvaderen van de familie zijn.

Zijaanzicht van Château de Chimay
Zijaanzicht van Château de Chimay
Vraag gratis een offerte aan

Château de Vêves

Het Château de Vêves ligt in Houyet en is een van de meest uitzonderlijke voorbeelden van de middeleeuwse architectuur in België. Als je dit kasteel inloopt, waan je je in een sprookje. De funderingen van dit kasteel zouden zijn gelegd in 685 door Pepijn van Herstal. Het Château de Vêves ligt op een heuvel die de oude weg van Dinant naar Rochefort domineert. In 1239 werd het toen nog primitieve kasteeltje vervangen door een grote, versterking met torens en walmuren. Enkele van deze gebouwen zijn in 1410 verbrand door de Dinantezen, maar ze werden toen weer opgebouwd. Tijdens de Renaissance werd het kasteel, met name het interieur, gerenoveerd. Het Château de Vêves werd tot het einde van de middeleeuwen gebruikt als vesting en bedevaartsoord. Dit kasteel is al eeuwen in het bezit van de familie de Liedekerke Beaufort.

Château van Vêves getekend
Château van Vêves getekend

Château de Seneffe

Het Château de Seneffe is het meesterwerk van de beroemde architect Laurent-Benoît Dewez. Dit kasteel is gebouwd in 1763. In de 19e eeuw had het kasteel verschillende eigenaren. Van 1940 tot 1944 was het kasteel in het bezit van de Duitse generaal von Falkenhausen. Hierna werd het bezet door de Britse en Amerikaanse grondtroepen. Het kasteel werd staatsbezit in 1970. Dit kasteel heeft een museum dat open is voor bezoek. De collectie van dit museum is heel bijzonder en bestaat uit vijfhonderd stukken zilversmeedkunst. In de degustatiesalon 'Les Saveurs des Lumière kun je de praal en intimiteit van het kasteel ervaren en in de Grote Salon draait de filmvoorstelling de 'Vrouwenbijeenkomst'. De bibliotheek van het kasteel is alleen toegankelijk als je hebt gereserveerd. Het museum en de tuinen zijn iedere dag geopend. Daarnaast worden er ook verschillende evenementen in het kasteel georganiseerd.

Interieur van Chateau de Seneffe
Interieur van Chateau de Seneffe

Château de Freÿr

Dit voormalige zomerverblijf van de Hertogin van Beaufort-Spontin ligt in het dorp Freÿr aan de Meuse. Het Château de Freÿr heeft een harmonisch interieur, dat gemeubileerd en versierd is door de twintig generaties die hier hebben gewoond. De tuinen hebben een stijl van Le Nôtre en zijn erg mooi en tegelijkertijd intiem. In deze mooie tuinen vind je fonteinen, driehonderd sinaasappelbomen en een doolhof van 6 kilometer lang. Op de plaats waar het Château de Freÿr gebouwd werd, stond eerst een feodale burcht. Deze burcht had vanwege haar ligging een belangrijke strategische betekenis. Deze burcht werd verwoest en toen werd Château de Freÿr gebouwd. Het Château de Freÿr bleef eigendom van de Beauforts tot 1836, maar kwam daarna in het bezit van de barones Francis Bonaert. Château de Freÿr is een van de enige kastelen in België dat nooit verkocht werd.

Château de Freÿr aan de Meuse
Château de Freÿr aan de Meuse

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,6

Gerelateerde artikelen