Toeren door BelgiŽ - De Abdijenroute

Chimay Abdijbier Belgie
Chimay Abdijbier Belgie

Een prachtige tocht langs de bierbronnen van België: pak de auto en rijdt van abdij naar abdij door het heuvelachtige landschap van Namen en Henegouwen. Dit bosrijke gebied is nog nauwelijks ontdekt, maar in dit onbekende stukje België liggen vele schitterende abdijen, waar monniken nog steeds de lekkerste biersoorten brouwen. Na het proeven van deze stevige, smaakvolle abdijbieren zijn de echte bierliefhebbers helemaal in hun nopjes!

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Abdijenruïne van Villers-la-Ville

In Waals Brabant ligt de prestigieuze ruïne van de cisterciënzerabdij van Villers-la-Ville. Via wegen met daarlangs statige landhuizen en schitterende loofbomen, kom je uit bij wat er over is van de voormalige abdij. Het is een groot en grijs bouwwerk, overwoekert met klimop en waarvan het dak ontbreekt, maar toch straalt het rust uit. Met een plattegrond van het gebouw krijg je een goed beeld van hoe de oorspronkelijke ruimtes waren. Bij het kapelletje heb je een geweldige uitzicht over de vroegere wijngaarden en landerijen van de abdij.

Culinair genot

Voor culinaire hoogstandjes ben je aan het goede adres bij de abdij van Floreffe. Niet het klooster zelf (dat overigens gesloten is), maar de aangrenzende molen/brouwerij trekt meteen de aandacht en zorgt ervoor dat de abdij massaal bezocht wordt. Op zondag is dit de ideale plek om te genieten van een heerlijk Floreffe-biertje met wat abdijbrood en een verrukkelijk stukje Floreffe-kaas.

Tussen de bossen in het dal van het riviertje de Molignée ligt de prachtige abdij van Maredsous, die verreweg de grootste toeristentrekpleister is. In het onthaalcentrum St. Joseph kunnen de bezoekers zich als eerste tegoed doen aan een overheerlijk Maredsous-biertje. Hoewel het bouwwerk bestaat uit een aantal verschillende abdijgebouwen, is alleen de grootste abdijkerk, gebouwd in neogotische stijl en voorzien van oogverblindend mooie glas-in-loodramen, voor bezoekers toegankelijk. Vraag gratis een offerte aan

Leffe & Les Jardins d’Annevoie-Rouillon

Nabij het centrum van de vestigingsstad Dinant ligt de abdij van Leffe. En hoewel het kerktorentje trots op het etiket van de wereldberoemde Leffe-bieren pronkt, geniet de abdij veel minder bekendheid dan de biernaam. De abdij, die alleen onder begeleiding te bezichtigen is, heeft een hoofdgebouw en een sfeervolle, aanlokkelijke kerk, waaraan je wel vrij een bezoek kunt brengen.

Trappistenbier

De echte kenners zijn van mening dat trappistenbier de ‘Grand Cru’ onder de bieren is en daarvan kent België er zes, waaronder dat van Chimay. Uitsluitend bieren die onder het toezicht van monniken in een trappistenabdij worden gebrouwen, verdienen deze betiteling.

Dichtbij Chimay bevindt zich de cisterciënzerabdij van Scourmont en hier krijg je nog een goede indruk van het werkelijke kloosterleven. Het is al snel duidelijk dat hier volgens oude monnikentraditie het Chimay-trappistenbier gebrouwen wordt, want overal in de abdij hangt de pertinente geur van hop. Het brouwerijgedeelte is helaas niet open gesteld voor bezoekers en ook worden er bij de abdij zelf geen Chimay-producten verkocht, zodat de toegewijde abdijsfeer in ere blijft.

Pracht en praal uit het verleden

In een groene oase van rust liggen de fraaie overblijfselen van de abdij van Aulne, die geheel ommuurd zijn. De ruïne maakt dan ook een overweldigende indruk. Naast de abdijruïne ligt nog een kleinschalige brouwerij en een gezellig café. Minder mooi gelegen is de immense abdij van Bonne Espérance. En hoewel de abdij met Romaanse kerk vroeger een prachtige uitstraling had, nu is het gebouw het toonbeeld van vergane glorie. Gelukkig is het smakelijke Bonne Esprérance-bier niet ten gronde gegaan.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

6,5

Gerelateerde artikelen