Bier drinken in BelgiŽ

Speciaalbieren BelgiŽ
Speciaalbieren BelgiŽ

België staat bekend om zijn bier. Het is bij uitstek bierland nummer één. Wat Frankrijk is voor de wijnen, dat is België voor het bier. België is dus een prima land om te bezoeken voor mensen die wel een biertje lusten. Het bier wordt er gebrouwen in allerlei soorten en maten. Van zoet tot bitter, en van licht tot donker. Voor ieder is er wel wat wils. Er zijn meer dan 700 verschillende merken bier in België. Enkele bekende biermerken zijn Jupiler, Hoegaarden, Palm en Leffe. Ook zijn er veel lokale speciaal bieren in de biercultuur van België.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Leuven en Brugge

Als je echt wilt genieten van een biertje dan mag de stad Leuven niet ontbreken. Deze stad staat immers bekend als de bierhoofdstad van België. In deze stad barst het van de cafés waar genoten kan worden van al deze heerlijke Belgische biertjes. Naast een bezoekje aan Leuven kun je natuurlijk ook naar Brugge gaan. Daar wordt ieder jaar het Brugs Bier Festival gehouden. Tijdens dit festival zijn er maar liefst 65 brouwerijen aanwezig. Je hebt op dit festival de keuze uit meer dan 200 biertjes om te proeven! Mocht je graag willen weten hoe al deze biertjes nu geproduceerd worden, dan kun je natuurlijk een bezoek brengen aan één van de brouwerijen. België telt meer dan 100 brouwerijen verspreid door heel het land.

Gistingswijzen

De Belgische bieren kunnen op vier verschillende gistingswijzen gebrouwen worden, namelijk: - lage gisting (pils) - hoge gisting (Brabanste specials, trapistenbieren, abdijbieren, streekbieren, stadsbieren en witbieren) - spontane gisting (lambiek, geuze en fruitbieren) - gemengde gisting (bruin-rode zuid-Vlaamse zure bieren) In vrijwel alle Belgische steden en dorpen zijn er cafés te vinden waar er vele soorten bieren te koop zijn. Bijna alle cafés in Belgie hebben wel meer dan 20 biertjes op de kaart staan. Er zijn ook enkele café, zogenaamde proeflokalen, waar er wel meer dan 200 biertjes op de kaart staan. Daarnaast zijn er in België veel festivals en evenementen die met bier te maken hebben. Er is zelfs een heuse kaart opgesteld genaamd 'The Belgian Beer Routes'. Aan de hand van deze kaart kun je zelf een zogenaamde bierroute uitstippelen. Op de kaart staan de adressen van alle brouwerijen, cafés en winkels waar verschillende soorten bier gekocht en geschonken worden. Één van deze routes is een bierroute door de Ardennen, Ardenne & Gaume. Deze route gaat door de plaatsen Achouffe, Soy, Durbuy, Ambly, Orval en Purnonde-Yvoir. Vraag gratis een offerte aan

Achouffe

Het dorpje Achouffe is gelegen in de zogenaamde feeën vallei. Er wordt vertelt dat er vroeger net zoveel huizen van dwergen waren als molshopen in de velden. Deze dwergen werden nutons genaamd. De legende gaat dat nutons nog nooit iemand dorst hebben laten lijden. Als de mensen dorst hadden dan riepen ze een dwerg, en deze kwam dan met een heerlijk glas bier. De nuton is ook afgebeeld in het logo van de brouwerij in Achouffe. Deze brouwerij kan bezocht worden, er kan een heerlijk glaasje bier geproefd worden.

Soy

De brouwerij Fantôme is te vinden in het plaatsje Soy. In deze brouwerij wordt er spookbier, Bière Fantôme, gebrouwen. Deze brouwerij is alleen te bezoeken op afspraak.

Durbuy

Het stadje Durbuy is ook wel bekend als het kleinste stadje ter wereld. De micro-brouwere van de Ferme au Chêne is minder bekend. In deze brouwerij wordt het speciale biertje 'Marckloff' gebrouwen. Marckloff is een plaatselijk traditoneel biertje, die bij deze brouwerij geproefd kan worden. De brouwerij is bijna elke dag geopend.

Ambly

De brouwerij van Saint-Monon is zeker de moeite waard voor een uitstapje. In deze brouwerij worden twee verschillende soorten bieren gebrouwen. Zo brouwen ze een bruin biertje met een alcohol percentage van 7,5%. Daarnaast wordt er ook een blond biertje met 6% alcohol gebrouwen. In de zomermaanden heeft deze brouwerij de open-deur-dagen. Dit betekent dat de brouwerij dan elke dag geopend is voor het publiek.

Orval

In Orval wordt er bier gebrouwen in een abdij. In 1931 werd er begonnen met het brouwen van bier in de abdij Notre-Dame d'Orval. Hier wordt er maar één soort bier gebrouwen. Wel een hele speciale, want er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van Engelse en Duitse brouwtechnieken. Helaas kan deze brouwerij niet bezocht worden. De locatie is echter wel een aanrader, er zijn veel ruines en oude gebouwen die een authentieke sfeer geven. Het bier wat in Orval gebrouwen wordt is één van de vijf originele Belgische trapistenbieren. Het bier kan wel geproefd worden in een café.

Purnonde-Yvoir

In 1885 werd door de familie Belot de brouwerij Du Bocq opgericht. De brouwerij staat bekend als een traditionele. De hoge vakkennis van de brouwers leidde tot een bier met hoge gisting en nagisting in de fles. Mocht je de brouwerij bezoeken, dan krijg je veel informatie en kennis over het productieproces en de brouwinstallaties. Na afloop van de rondleiding kan er heerlijk genoten worden van dit lekkere biertje.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen