BelgiŽ van A tot Z

Grote Markt Antwerpen
Grote Markt Antwerpen

A van Antwerpen

Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen in België. Deze stad is enorm populair voor een dagje of een weekend uit. Er zijn veel bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden. Ook heeft de stad één van de grootste havens van Europa.

Heb je weinig kennis van BelgiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Brussel

Brussel is de hoofdstad van België. Tevens is Brussel het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. Ook het hoofdkwartier van de NAVO is gevestigd in Brussel. Daarmee is het een stad met een zakelijk karakter. Het bekendste bouwwerk van Brussel is het Atomium.

C van Cyclocross

Cyclocross is een sport die in België enorm populair is. De simpele benaming voor cyclocross is veldrijden. Het is een wielersport waarbij de renners zo snel mogelijk een parcours afleggen. Dit parcours gaat vaak door velden, bossen en modder. In België zijn veel van deze wedstrijden die ook veel publiek trekken. Vraag gratis een offerte aan

D van Diamant

Diamant is een belangrijk product voor België. In Antwerpen worden diamanten gemaakt. Er gaat 80% van de ruwe diamanten langs Antwerpen om bewerkt te worden. Antwerpen, en daarmee België is het hart van de diamanten industrie.

E van Eendracht maakt macht

Eendracht maakt macht is de nationale wapenspreuk van België. De reden voor deze nationale wapenspreuk was het verenigen van de negen provinciën.

F van Frieten

De oorsprong van friet ligt in België. Het verhaal gaat dat inwoners van de gebieden rond Namen, Andenne en Dinant de gewoonte hadden te vissen in de Maas. De kleine visjes die ze vingen werden dan gefrituurd. Tijdens vorst en sterke stroming kon er niet gevist worden, waarop ze aardappels in de vorm van kleine visjes sneden en deze werden dan gefrituurd.

G van Guus Flater

Guus Flater is een stripfiguur. Rond hem is een hele stripreeks gemaakt. André Franquin is de bedenker en de tekenaar van dit figuur. Van de strips zijn er in totaal 35 albums, verdeeld over twee reeksen, verschenen.

H van Hergé

Onder het pseudoniem Hergé werd de wereldberoemde strip Kuifje geschreven. De volledige naam van de schrijver is Georges Prosper Remie. Het pseudoniem Hergé is ontstaan door de initialen G en R om te draaien. In het Frans krijg je dan de uitspraak er-gee, wat dan weer geschreven kan worden als Hergé.

I van InBev

InBev (volledige naam: Anheuser-Busch InBev) is de grootste brouwerij keten ter wereld. De hoofdvestiging is in het Belgische Leuven. België telt 365 verschillende merken bieren, waarvan de bekende merken Jupiler, Hoegaarden en Leffe bij InBev gebrouwen worden.

J van Jubelpark

In Brussel is het Jubelpark te vinden. Dit park bestaat al sinds 1880. Ter ere van de Belgische onafhankelijkheid werd het park aangelegd door koning Leopold II.

K van Kathedralen en Kerken

In België zijn veel kathedralen en kerken te vinden. De kathedralen en kerken zijn vaak opvallende verschijningen en de moeite waard om te bezoeken. Enkele bekende kathedralen zijn de Onze-lieve-vrouwen-kathedraal in Antwerpen en de Sint-Baafskathedraal in Gent. Daarnaast kent België ook nog erg veel kastelen

L van Luxemburg

Luxemburg en Nederland zijn twee speciale buurlanden van België. Samen met deze landen wordt de Benelux gevormd. Dit is een samenwerkingsverband die in 1944 ontstaan is, waarbij onderling goederen vrij getransporteerd konden worden. Tegenwoordig is de samenwerking uitgebreid op het gebied van duurzame ontwikkeling, justitie en binnenlandse zaken.

M van Manneken Pis

Het bekendste standbeeld van België, Manneken Pis. Dit beeldje staat in het centrum van Brussel, nabij de Grote Markt. Manneken Pis heeft zijn beroemdheid gekregen door zijn uiterlijk en verschillende legendes rondom zijn persoon. De bekendste: een jongetje die de stad heeft gered van een brand, door het uit te plassen.

N van Namen

Namen is één van de vijf provinciën van Wallonië. In totaal kent België tien provinciën verdeeld over Vlaanderen en Wallonië. Het Waals gewest is ingedeeld in de provincies Namen, Luik, Waals-Brabant, Luxemburg en Henegouwen. Het Vlaams geweest heeft de provincies Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg.

O van Ontspannen

België is een land waar goed ontspannen kan worden. Het land beschikt over verschillende gebieden. Aan de Noordzee kust heeft het land bekende badplaatsen als Knokke en Oostende. In het bosrijke en heuvelachtige gebied van de Ardennen kan gewandeld en gefietst worden. Rond de plaats Spa bevindt zich een bekend kuuroord. Ook komt er het bekende bronwater Spa vandaan. In de buurt bevindt zich ook nog het circuit Spa-Francorchamps waar ieder jaar een Formule 1 race gereden wordt. Verder zijn er veel leuke vakantieparken in België waar je heerlijk kunt ontspannen. 

P van Praline

Praline is de Belgische benaming voor bonbon. Het is de specialiteit van België. Een praline is in feite niets anders dan een stuk zoetigheid omringd met chocolade. Pralines kunnen gevuld zijn met praliné, noten, room, marsepein of likeur.

Q van Quadrupel

België kent veel speciaal bieren en daarvan is de Quadrupel een populaire. Het is een bovengistend biertje met vaak een hoog alcohol percentage. 

R van Rode Duivels

De Rode Duivels is de bijnaam van het nationaal voetbalelftal van België. Deze bijnaam heeft het team al sinds 1906. In de historie van het internationale voetbal is België geen echte topper. Hoogtepunt was de gouden medaille tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen.

S van Samson en Gert

Samson en Gert is een populair kinderserie op televisie uit België. De serie is gestart in 1989. Het draait om de pratende hond Samson en zijn baasje Gert. Ze krijgen regelmatig buurtbewoners over de vloer en maken van alles mee. Bekende personages zijn de Burgemeester, Octaaf de Bolle en Alberto Vermeersch.

T van Taal

In België zijn er maar liefst drie officiële talen actief. In Vlaanderen is de officiële taal Nederlands. Ongeveer 60% van de bevolking is Nederlandstalig. In Wallonië is de officiële taal Frans. Dit word gesproken door ongeveer 40% van de bevolking. In de hoofdstad Brussel worden beide talen gesproken. Deze stad is ook officieel tweetalig. In het uiterste oosten van het land wordt er Duits gesproken, dit zijn ongeveer 74.000 mensen.

U van Universiteit Leuven

In de Belgische stad Leuven is de katholieke universiteit gevestigd. Deze universiteit werd opgericht in 1934 in Mechelen en is een jaar later verhuisd naar Leuven. Daarvoor had de stad Leuven de Oude Universiteit, opgericht in 1425. Daarmee heeft Leuven de oudste universiteit van de Nederlanden.

V van Vlaanderen

Vlaanderen is de noordelijke deelstaat van België. De hoofdstad ervan is Brussel. Vlaanderen geldt als een van de meest welvarende regio's van Europa. Dit komt door het hoge opleidingsniveau en het vestigen van veel grote bedrijven. Een bekende plaats in Vlaanderen is Ieper. Hier is hevig gevochten in de Eerste Wereld Oorlog, waar voor het eerst mosterdgas werd ingezet. In Ieper is het In Flanders Field Museum gevestigd. Dit museum gaat geheel over de Eerste Wereldoorlog.

W van Wallonië

Wallonië is de zuidelijke deelstaat van België. In tegenstelling tot Vlaanderen wordt hier Frans gesproken. De hoofdstad ervan is Namen. Wallonië is veel heuvelachtiger dan Vlaanderen. De deelstaat beschikt over het heuvelachtige en bosrijke gebied de Ardennen. Bekende plaatsen in Wallonië zijn Bergen, Charleroi en Luik.

X van Jacky Ickx

Jacky Ickx (spreek uit: X) was een bekende Belgische autocoureur. Zijn bijnaam luidde 'Mister Le Mans'. Dit omdat hij in totaal 6 keer de 24 uur van Le Mans heeft weten te winnen. Jarenlang leek dit record onaantastbaar. Inmiddels is het wel verbroken. Jacky Ickx wist verder ook Parijs-Dakar en diverse Grand Prix Formule 1 overwinningen te behalen.

Y van ?

Z van Zolder

Zolder is een Belgisch race circuit in de gemeente Heusden-Zolder. Op het circuit worden ieder jaar verschillende races gehouden met auto's en motoren. Het bekendste evenement is de 24-uur van Zolder. Tijdens dit evenement word er met auto's 24 uur lang geracet. Het team dat de meeste rondes rijd, wint dit prestigieuze evenement. Vroeger werden er ook Formule 1 races gehouden. Internationale bekendheid werd verkregen door het dodelijk ongeval van coureur Gilles Villeneuve.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen