11-daagse reis naar Mexico
Op 20 september 2016 zijn we vertrokken voor 11 dagen naar Playa del Carmen in Mexico. Wij, dat...
Bekijk verhaal
Bestemming:
A. Mexico-stad
(Mexico)
, B. Taxco
, C. Cholula
, D. Oaxaca
, E. Tehuantepec
, F. San Cristóbal de las Casas
, G. Palenque
, H. Campeche
, I. Uxmal
, J. Chichén Itzá
, K. Mexico-stad
Periode: juli 2004
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Diverse/hotels
Organisatie: Oad
Na een lange vlucht begint onze reis in Mexico-city. We maken kennis met Vicky, onze gids, Pancho (Francisco) de chauffeur en de rest van het reisgezelschap. Daarna gaan we naar het eerste overnachtingshotel, Hotel Jena. In totaal verblijven we in 9 hotels tijdens deze reis. Als we allemaal zijn ingecheckt lopen we de stad in om wat te gaan eten. Vooral de vele kevertjes die er rondrijden vallen ons op. Het blijkt dat deze kevertjes tot vorig jaar geproduceerd werden in Mexico.
We beginnen de dag met een bezoek aan het Museo Nacional de Antropología, daarna gaan we naar Xochimilco oftewel bloemenoord. Hier liggen de laatste resten van het stelsel ingenieus aangelegde tuinen en kanalen. Het is vandaag de dag een voorstad van Mexico-stad, maar het was ooit niet meer dan een eilandje in de meren rondom Tenochtitlán.
De 'Zócalo' in Mexico is vaak het centrale plein van de stad. Dit plein heet in Mexico-city eigenlijk 'Plaza de la Constitución': plein van de grondwet. Het plein is ontzettend groot: 240 x 240 meter! Het is zelfs het op een na grootste plein ter wereld! Plaza de la Constitución werd in de 16e eeuw aangelegd door de conquistadores. Het bevindt zich op de resten van het centrum van de Azteekse stad Tenochtitlán. De Catedral Metropolitana, ten noorden van het plein is een mooie kerk met veel (blad)goud. De kerk staat op dezelfde plek waar de eerste kathedraal van Nieuw Spanje stond. Deze is later vervangen door de huidige, die in 1813 werd voltooid.
Teotihuacán betekent: 'stad waar mensen goden worden'. De stad is in de 2e eeuw v.Chr. gebouwd. Op het hoogtepunt (5e eeuw) woonden er zelfs 200.000 mensen! Het was destijds één van de grootste steden ter wereld en hét culturele, religieuze, economische en militaire centrum van Midden-Amerika. Teotihuacán bestond uit paleizen, hofpleinen en tempels, etc. In 700 na Chr. werd de stad verwoest door een invasie van Tolteken.
We laten Mexico-stad achter ons en gaan op weg naar het zilverstadje Taxco. Taxco bestond al voor de Spaanse verovering en werd door de indianen Tlachcotecopan genoemd. Ongeveer na 1 jaar hadden de Spanjaarden de mijnen ontdekt en stichtten de stad Taxco. In de 18e eeuw ontdekte ze erg rijke zilvermijnen, die zelfs vandaag de dag in bedrijf zijn.
Taxco heeft een 18e eeuwse uitstraling. Sinds de stad een nationaal heiligdom is, moet alles wat gebouwd wordt, een 18e eeuwse uitstraling hebben. Kenmerkend voor Taxco zijn de witte huizen met rode daken. De plaatselijke markt is een aanrader! Het is behoorlijk groot en loopt door diverse kleine straatjes. De stad kent ook nog eens zo'n 300 zilverwinkeltjes!
We overnachten in Hotel Real de Puebla in Puebla.
Puebla is gesticht in 1531 en ligt in een dal met de van de 3 hoogste vulkanen van Mexico in de omgeving. De beroemdste daarvan is POPOCATÉPETL, wat 'rokende berg' betekent. Puebla heeft de bijnaam 'stad der engelen' doordat er bijna op iedere hoek van de straat wel engelen te vinden zijn. Het stadje is voornamelijk bekend om zijn 'Puebla, ofwel Talavera-aardewerk' en de beroemde blauwwitte tegeltjes van keramiek.
Vandaag brengen we een bezoek aan Cholula, een voorstad van Puebla. De oorlog, waarbij veel inwoners werden gedood, en de uitbraak van een pestepidemie zorgden ervoor dat Cholula veranderde in een arm dorp. Vandaag de dag is het weer een attractieve stad, met dank aan de vele kerken (ongeveer 70).
De Gran Pirámide de Tepanapa is de grootste piramide die ooit in Midden-Amerika gebouwd is. Inmiddels is hij overwoekerd door vegetatie. Qua basisoppervlak is het de grootste van de wereld. De oorspronkelijke tempel is door de Spanjaarden vernietigd en werd later vervangen door een in de 18de eeuw gebouwde kapel, de Iglesia de Nuestra Señora de los Remedios. Bij de piramide zat een man die prachtige tekeningen maakte van riet. Hij gebruikt gekleurde rieten stokjes om tekeningen te maken.
We zijn ook nog naar de Santa María Tonantzintla geweest. Dit kerkje is door de inheemse bevolking ontworpen en gebouwd. De kerk is zeer mooi versierd, zowel buiten als binnen. Van binnen is iedere centimeter benut voor beeldjes, goud etc.
Vanuit Puebla rijden we naar Oaxaca. De lange rit duurt ongeveer 6 uur. Onderweg zien we de vulkaan Iztaccihuatl nog. Iztaccihuatl betekent in het Nederlands 'slapende vrouw'. Tevens zien we prachtige (ontzettend grote) cactussen. We zijn een paar keer gestopt om foto's te maken. De witte laag om de voet van de boom is een oplossing van kalk in water, dit is ter bescherming voor schimmel en dieren.
Het 3e hotel waar we verblijven is Hotel Hacienda la Noria.
Oaxaca werd vlakbij een indiaanse nederzetting gesticht in 1529. Er wonen ongeveer een half miljoen mensen. De stad ligt op een hoogte van 1500 m. Daardoor heeft het een heerlijk bergklimaat. Het is er nooit te koud of te warm. Oaxaca is o.a. bekend vanwege haar markten. Maar ook vanwege de Sprinkhanen!! LOS CHAPULINES! AAAH!!! Vicky koopt er een aantal om te proeven. De sprinkhanen smaken erg kruidig en zout. Je kunt ze zowel gemalen al in zijn geheel kopen. s`Avonds hebben we wat gegeten op de Zócalo onder het genot van de muziek van een band.
Op zo`n 20 km van Oaxaca ligt Monte Albán. Het ligt op een kunstmatig afgeplatte berg. Monte Albán is gesticht in 500 v.Chr. Dit was 1000 jaar voor de Spanjaarden van deze Zapoteekse stad een bloeiende gemeenschap maakten.
Vandaag gaan we de Ahuehuete boom bekijken in Tule. De Ahuehuete boom heeft een hoogte van 42 m, omtrek van 58 m en is al meer dan 2000 jaar oud! In de boom kun je verschillende figuren ontdekken. Vervolgens brengen we een bezoek aan Mitla. Het eerste wat je hier opvalt is de Rooms-katholieke kerk met de rode koepels, de Iglesia de San Pablo Apostol. Mitla was een tempelstad van de Zapoteken. De Zapoteken verplaatsten hun machtsbasis naar deze tempelstad. In de 11e eeuw verlieten de Zapoteken Mitla weer en werd ook deze stad door de Mixteken overgenomen. Mitla was bewoond toen de Spanjaarden kwamen.
We rijden door naar Tehuantepec, gelegen op in de landengte van Tehuantepec. Het is hier bloedheet en benauwd. We lopen even in het stadje rond en bezoeken de overdekte markt. Tehuantepec wordt voornamelijk gebruikt als overnachtingsplaats. Het hotel waar wij verblijven is eenvoudig (Hotel Calli). Onze koffers worden naar boven gedragen. Het hotel heeft een prachtig zwembad met ingebouwde bar, hier genieten we van een overheerlijke Corona.
Vandaag maken we een tocht van ruim 1,5 uur door Cañon El Sumidero. Miljoenen jaren geleden is de Canyon uitgesleten door de woeste Río Grijalva. We huren een bootje en onderweg zien we vogels, gieren, krokodillen en heel hoge rotswanden met mooie rotsformaties. Ergens in een rots bevindt zich zelfs een Maria kapelletje. Doordat het water geleidelijk van boven naar beneden druipt, zijn er mooie korstmossen gevormd. Erg bijzonder om te zien. We rijden door naar San Cristóbal de las Sasas met weer mooie landschappen onderweg.
Het 5e hotel is Hotel Diego de Mazariegos.
Vandaag zijn we het Chiapas district binnen gereden en bezoeken het centrum van San Cristóbal de las Casas. San Cristóbal is gesticht in 1528 en ligt 2300 m boven de zeespiegel. Het doet gezellig en koloniaal aan. Vandaag staan ook 2 indianen dorpjes op het programma. Om half 10 vertrekken we naar eerste dorpje, San Juan Chamula. Hier staat een afgebrande kerk uit 1600 en een nieuwe kerk uit 18e eeuw. Mooi om te zien is de klederdracht. De vrouwen dragen ruwe omslagen van zwart wol, een brede riem en blauwe/witte blouse met korte mouwen. De mannen dragen een witte katoenen broek, hemd en wollen jas. San Juan Chamula is een spiritueel en gesloten dorp. De vrouwen weven de klederdracht en de mannen vermaken de goden. Dit doen ze door uitbundige rituelen met muziek, vuurwerk en een hoop geschreeuw. De hele dag door drinken ze cola en laten ze boeren. Dit doen ze om hun lichaam te zuiveren van kwade geesten. Ook drinken ze erg veel alcohol om de rituelen uitbundiger en dus amusanter voor de goden te maken. De alcohol wordt ook gedronken om het biechten te vergemakkelijken. Ieder jaar wordt er een nieuwe spirituele leider gekozen. Je moet wel van goeden huize komen om spiritueel leider te worden, maar vooral veel geld hebben. Je dient het hele dorp van alcohol, eten, onderdak en van vooral veel rituelen te voorzien. De komst van de Spanjaarden heeft geleid tot een vreemde mengeling van het katholicisme en traditionele Maya godsdiensten. Zo aanbidden ze niet Jezus maar Johannes de Doper terwijl de zwarte Madonna hun beschermvrouw is.
We rijden verder naar San Lorenzo Zinacantán, een ander typisch Chiapas dorpje dat ook een individualistische geloofscultuur kent. Het is hier opvallend rustiger maar ook zichtbaar schoner en rijker dan Chamula. Klederdracht is hier weer heel anders, meer kleurrijker. We bezoeken o.a. de witte kerk. Een eenvoudige kerk met een kleurrijk altaar.
We eten bij een vrouwtje thuis. Ze bakt tortilla’s op een grote plaat en vult deze vervolgens met kaas. Zo maak je een quesadilla. We kunnen ook onze eigen tortilla samenstellen met groente, kip, saus, tomaten, kruiden en/of chilibonen.
Het 6e hotel waar we verblijven is Hotel Plaza Palenque.
Onderweg naar Agua Azul voel je dat je in tropische gebied komt. De beste tijd om de watervallen van Agua Azul te bezichtigen is in de lente. Dan hebben ze een mooie kleur. In juli is het regentijd, dus door al de modderstromen is het water bruin gekleurd.
De oude Maya-stad Palenque wordt omringd door de Jungle. De stad dateert uit 300-900 na Chr. Daarna werd het, om onduidelijke redenen, verlaten. De stad bestaat uit verschillende tempels/piramides, paleizen en een astronomische zonnetoren. Het complex is gebouwd op een natuurlijk terras boven de uiterwaarden van de Río Usumacinta en was een handelsknooppunt tussen verschillende streken. Onder de heersers Pakal de grote en zijn zoon, Kan Balam, werd Palenque een belangrijk Maya-koninkrijk.
Palacio is een gebouwencomplex met diverse tunnels, gangen en een toren met 4 verdiepingen. Er wordt gezegd dat de toren als observatorium werd gebruikt. Aan de muren van het paleis bevinden zich erg gedetailleerde panelen, stenen beelden en hiërogliefen.
We gaan richting Campeche, maar brengen eerst een bezoek aan Sabancuy. Hier kunnen we heerlijk relaxen, aan de golf van Mexico. Het is een klein plaatsje met een restaurantje aan het strand. De temperatuur van het water is heerlijke alleen zijn er erg veel zuigvisjes. Die zuigvisjes komen op je beneb af, zuigen zich even vast en laten dan weer los. Ook zien we veel springvisjes, die soms wel met z`n 6en tegelijk uit het water springen. Op het strand liggen prachtige schelpen.
Campeche is gesticht in 1540 en werd een belangrijke haven voor het goud- en zilvertransport naar Spanje. Door deze rijkdom werd de stad bijna 200 jaar lang regelmatig belegerd door piraten. Soms werden er een compleet bloedbad aangericht, huizen verbrand, burgers berooft en vrouwen verkracht. Pas na 1686 werden er maatregelen getroffen. Campeche werd helemaal ommuurd en na de bouw van 2 forten was het eindelijk afgelopen met de aanvallen van de piraten.
Vandaag gaan we op weg naar Uxmal. Uxmal is een Maya-stad en werd gesticht rond 800 na Chr. De stad bereikte zijn hoogtepunt rond 900 na Chr. Uxmal en Chichén Itzá worden de 'Puuc sites' genoemd, naar de Puuc heuvels in dit gebied en de kenmerkende bouwstijl. In de Eind-Klassieke periode (800 tot 1000 na Chr.) kwamen de Puuc steden tot bloei. Het probleem was alleen dat de grond zo poreus was dat er in de streek geen rivieren of meren waren. Daarom ontwikkelde de Puuc-Maya’s een slimme methode om het ondergrondse water uit de grond te halen en het op te slaan in handgemaakte putten. Uxmal betekent: 3 maal gebouwd en dat slaat weer op de 3 fasen van de bouw. Het was de hoofdstad van de Puuc regio en wordt beschouwd als de mooiste Puuc-stad.
Piramide del Adivino (Piramide van de Tovenaar) wordt ook wel 'piramide van de waarzegster' of 'piramide van de dwerg' genoemd. Volgens een legende werd de piramide slechts in 1 nacht gebouwd door de zoon van een tovenaar, een dwerg die uit een ei gekomen is. Aangezien het bouwwerk een samenvoeging is van 5 verschillende tempels moet de bouw minstens enkele eeuwen geduurd hebben.
Een Piñata is een vorm gemaakt van papier-maché. Het is gevuld met verrassingen en snoep. Met een blinddoek op de Piñata stuk slaan is in Latijns-Amerika hét hoogtepunt op elk verjaardagsfeestje. Ook wij mochten het proberen, om de beurt moesten we een paar keer slaan. En het kostte aardig wat moeite om ervoor te zorgen dat de snoep eruit viel. We hebben allemaal wat snoep gegeten en de volgende ochtend de rest aan kinderen gegeven.
De bouw van de kathedraal van Mérida begon in 1561, hiermee is het de oudste kathedraal van het Amerikaanse vasteland. In een vorig leven was Mérida (T’ho) één van de belangrijkste ceremoniële steden van de Maya-wereld. Er is helaas weinig meer van over dat nog aan die tijd herinnert. Door de winstgevende sisal-teelt woonden er in Mérida rond 1900 meer miljonairs dan in enig andere stad in Mexico. Deze miljonairs bouwden sprookjesachtige huizen.
De naam Chichén Itzá kan in 3 stukken worden opgedeeld. 'Chi', 'Chén' en 'Itzá' die respectievelijk Mond, bron en Itzá-mensen betekenen. Dus de mond van de bron van Itzá. De bron is de beroemde heilige bron of Cenote. Er domineren 2 bouwstijlen in Chichén Itzá; de Maya-Puuc-stijl (600-900 na Chr.) en de Tolteekse bouwstijl (900-1200 na Chr). Het resultaat is dus een unieke fusie van Mayaanse en Tolteekse kunst.
We overnachten vandaag in The Residencial.
Vandaag gaan we weer naar Chichén Itzá en bezoeken we o.a. Templo de Kukulcán. Deze piramide staat op een oudere tempel en is rond 800 na Chr. gebouwd. De piramide heeft 9 platvormen en is 24 m hoog. De piramide heeft 4 trappen en iedere trap telt 91 treden. 4 x 91 = 364 incl. de tempel op de piramide als laatste trede maakt 365 treden, de dagen in 1 jaar.
Juego de pelota is het balspel wat werd gespeeld met een rubberen bal die tussen de 3 en 8 kilo woog. Er zijn ook tekeningen gevonden dat de bal werd afgebeeld als een konijn of een schedel. De bal moest worden verplaatst zonder de handen of voeten te gebruiken. Ze lieten de bal stuiteren en met schouders en heupen moesten ze de bal door een aan de muur bevestigde ring zien te krijgen. De verliezer werd geofferd door met vastgebonden armen en benen van de top van de piramide naar beneden te rollen om vervolgens op de grond te pletter te slaan. Maar het was geen eerlijke wedstrijd. De zegevierende heerser hongerde zijn vijand eerst een paar weken uit en als hij dan nog te fit was brak hij hem voor de wedstrijd een arm of een been.
Het noordelijke gebied van Yucatán bestaat uit een plaat van afgezette kalk. Deze kalkbodem laat water door, zodat het oppervlakte water in de poreuze bodem verdwijnt. Maar daar waar de kalkplaat is ingestort zijn toegangen tot het grondwater ontstaan, cenote genoemd. De wanden kunnen tot wel 10 tot 80 m hoog zijn. Aan het begin van de 20e eeuw hebben archeologen een deel van de kostbare offergaven kunnen bergen, door op de bodem van deze cenote te duiken. De cenote in Chichén Itzá heet Cenote de los Sacrificios.
De vakantie zit er weer bijna op. Met een 2 uur durende binnenlandse vlucht vliegen we van Cancún naar Mexico-stad. Vanuit de lucht hebben we een schitterend uitzicht op Mexico. Hier valt duidelijk de bouwstijl van vele dorpen en steden op.
Heb je interesse in een reis naar Mexico? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Mexico, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.