Gratis reisvoorstel aanvragen

Koloniaal Mexico

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Mexico-stad (Mexico) , B. Taxco , C. Puebla , D. Oaxaca , E. Tehuantepec , F. San Cristóbal de las Casas , G. Palenque , H. Mérida , I. Mexico-stad
Periode: juli 2005
Vervoer: Vliegtuig en bus
Accommodatie: Hotels
Organisatie: Oad

Foto van deze vakantie

We beginnen vandaag onze reis 'Azteken- Maya's en koloniaal Mexico', georganiseerd door Oad. We hebben om deze reden eerst een paar dagen uitgerust bij de caravan en gisteren de koffers gepakt. We worden om 9 uur stipt opgehaald door een taxibusje. We zijn perfect op tijd en kunnen direct inchecken. Het verloopt allemaal zeer voorspoedig met goede hulp van een vriendelijke stewardess. Rond 2 uur vertrekt onze 11-uur durende vlucht. We arriveren rond half 7 's avonds Mexicaanse tijd, i.v.m. het tijdverschil.

Het vliegveld wordt verbouwd en we arriveren in een zeer kale hal. Bij de douane hebben ze een goed systeem met groene en rode lampjes, bij groen mag je zo doorlopen en bij rood moet je je koffer uitpakken. Gelukkig mogen we zo doorlopen. We worden opgewacht door zowel onze reisleidster van Oad, Yolanda als Luis, de chauffeur en andere reisgenoten voor de komende tijd. We worden na een flinke wandeling met de bus naar ons hotel gebracht. We konden al vanuit het vliegtuig zien dat Mexico-stad daadwerkelijk de grootste stad ter wereld is. Het is ook nu erg druk op de wegen en we zien overal groene en gele taxi's rondrijden. We gaan naar hotel Jena waar we de eerstkomende dagen zullen verblijven. Het is een vrij donker en somber hotel, net buiten het historisch centrum.

Zocola, centrum van Mexico-stad
We moeten bijtijds opstaan en vertrekken met de bus naar het centrum van de stad, de Zocalo. Plaza de la Constitutión is een van de grootste pleinen ter wereld. Om het plein staan de Catedral Metropolitana, de oudste en grootste kathedraal van Latijns-Amerika en het nationaal paleis aan de andere kant.
In de Catedral Metropolitana zijn 5 altaren en 14 zijkapellen en ontelbaar veel schilderijen en beeldwerken. We gaan na de bezichtiging van de kathedraal door naar het Nationaal paleis, die bekend staat om de fresco's boven de trappen en langs de muren. We vertrekken rond het middaguur naar de Basiliek de Guadaloupe. Gelovigen komen hierheen om de Maagd van Guadaloupe te bewonderen, wat mogelijk gemaakt wordt door op een lopende band te gaan staan omdat er anders opstoppingen ontstaan.

We gaan daarna verder naar de piramides van Teotihuacán, maar eerst komen we langs een gigantische souvenirwinkel. Hier worden allerlei steensoorten bewerkt tot beelden en maskers. We krijgen uitleg over de agave-plant waarna we de winkel mogen rondkijken. We gaan na de lunch dan eindelijk echt op weg naar de piramiden van Teotihuacán, waar volgens de Azteken de 'mensen goden worden'. We gaan het tempelcomplex binnen en komen langs allerlei ruïnes. We zien vanaf het plein de piramide van de maan, en lopen de trappen op naar boven. De piramide is 225 bij 225 meter en wel 64 meter hoog. Vanaf de top hebben we schitterend uitzicht over het geheel.

Museo Nacional de Antropologia
Wederom vroeg op. Om half 9 in de bus op weg naar Museo Nacional de Antropologia. Het museum is gigantisch en hypermodern met ontelbare zalen. Op dit vroege uur is er nog niet veel bezoek, dus kunnen we rustig rondkijken en foto's maken. We gaan als eerste onder begeleiding van een Engelstalige gids naar de zaal van de Azteken waar we reconstructies, beelden en gebruiksvoorwerpen aantreffen. Van hieruit gaan we verder naar de Maya-zaal. Helaas hebben we te weinig tijd om alles te zien, dus na 2 uur gaan we alweer op weg. We hebben meer dan de helft niet gezien, dus we komen hier sowieso nog een keer terug.

Het is erg druk op de weg als we naar het zuidoosten willen, dit i.v.m. een voetbalwedstrijd tussen twee teams uit Mexico-stad. We komen na een rit van ruim 2 uur aan bij de drijvende tuinen, Xochimilco aan. Hier kunnen we een boot huren met een dak en een tafel, banken en stoelen. Voor zowel toeristen als de Mexicanen is het erg leuk. Er worden op deze boten speelgoed, bloemen en eten verkocht. Om ons heen zien en horen we allerlei gezellige Mariacha-bands muziek maken en al met al is het een zeer kleurrijke en gezellige bedoeling. We kijken onze ogen uit. Na ruim een uur rondgevaren te hebben meren we aan, wat erg chaotisch maar vriendelijk verloopt. We vinden het oprecht jammer dat de boottocht maar zo kort was, en als we eerder hadden geweten dat het zo goedkoop was. Hadden we nog wat tijd bijgeboekt.

We reizen in een uur ongeveer terug naar het hotel, drinken nog wat in de bar en frissen ons op om in het historisch centrum een hapje te eten. We komen langs een plein waar mensen een aztekendans aan het doen zijn en iedereen die er behoefte aan heeft mag gewoon meedoen. We eten bij Sanborns, welke is gevestigd in een 16e-eeuws tegelhuis. Erg mooi en lekker eten. Als we uitgegeten zijn komen we buiten waar de temperatuur nog steeds erg lekker is, en op de Zocalo zien we een optreden van de Mexicaanse Marco Borsato. Een leuk optreden waar iedereen zeer enthousiast van wordt. Om half elf is het gedaan en gaan we terug naar het hotel.

Taxco
We staan ditmaal erg vroeg op om om 8 uur fris en fruitig in de bus naar Taxco te zitten. Taxco is een schilderachtig dorpje met smalle straatjes en mooie begroeiing. Er werden hier door de Spanjaarden ooit gigantische hoeveelheden zilver gevonden, en er bevinden zich in de stad ruim 300 zilverwinkels. We gaan eerst een winkel 'de zilvermijn' geheten bekijken en krijgen hier ook wat sterke drankjes aangeboden. Er worden in deze winkel erg veel sieraden en gebruiksvoorwerpen verkocht.

We verbazen ons over de elektriciteitsdraden die hier overal door de stad hangen, buiten de gebouwen om zelfs. We gaan verder naar de Zocalo, waar de koloniale kerk Iglesia de Santa Prisca staat. We kunnen helaas niet naar binnen omdat er een mis gaande is, maar we werpen een blik om de hoek en zien een schitterend verguld interieur. We lunchen wat op een dakterras met schitterend uitzicht en gaan naar de bus. We gaan naar Puebla, wat van de buitenkant erg modern lijkt, maar eigenlijk erg vies en kapot blijkt. De hotelkamer is niet echt netjes en de deuren en vloeren zijn ronduit smerig. Yolanda zien we pas morgenvroeg, dus we kunnen niks doen. Dan maar slapen.


Beeldengroep Taxco, Mexico
Beeldengroep Taxco, Mexico


Puebla, stad der engelen
We gaan na het ontbijt Puebla in, de stad der engelen genoemd. We bezoeken Cholula, in de pre-colombiaanse tijd een belangrijk religieus centrum. We zien een gewone heuvel met een kerk, waar we verwachten een piramide aan te treffen. De Gran Piramide is echter inmiddels overwoekerd door planten, maar was de grootste piramide van Midden-Amerika. We moeten als eerst door een smalle tunnel lopen, waarna we op een plateau terecht komen waar we uitkijken op het sportcomplex van de universiteit.

We moeten daarna verder klimmen om bij de kapel en de kerk te komen. De kerk is geel en erg mooi met een schitterend interieur. We hebben de rest van de dag vrij en gaan op de Zocalo een kop koffie drinken. We besluiten met een 6-tal verder te gaan. We lopen de stad rond en besluiten een tour te doen met een tourbus om een beter beeld van de stad Puebla te krijgen.

De legende van Popocatépetl
We gaan 's ochtends vanuit Puebla naar Oaxaca. Als we net op weg zijn zien we de bekende vulkanen Popocatépetl (Popo) en de Izta liggen. We zetten de bus stop en lopen naar de overkant om wat foto's te maken. Volgens een legende werd de krijger Popocatépetl verliefd op Izta, maar als Izta denkt dat haar minnaar is gesneuveld, sterft zij van verdriet. Als Popocatépetl echter terugkeert legt hij haar lichaam op de heuvel naast de plek waar hij zelf staat, als eeuwige lijfwacht. We zien de bergen op en top, aangezien de smog zo nu en dan wegblaast.

We rijden vervolgens verder door het prachtige woeste berglandschap, wat erg variërend is. We kunnen volgens onze reisleidster niet zo gemakkelijk langs de weg stoppen, maar uiteindelijk kunnen we tijdens een tussenstop toch wat foto's nemen. Het is een lange, doch vlotte busrit, en pas rond 3 uur zijn we in Oaxaca om te lunchen. Daarna gaan we door naar de kerk Iglesia de Santo Domingo, wat erg eenvoudig lijkt, maar waarachter een geweldig interieur schuilgaat. Naast de kerk is het Centro Cultural Santo Domingo gelegen, een museum in een voormalig klooster. Hier zien we wat bijzondere schatten uit Monte Alban, wat we morgen gaan bezoeken.

De komende 2 nachten zullen we in het mooie Hotel Hacienda La Noria verblijven. We staan om 8 uur klaar om te gaan eten bij een leuk restaurant op de Zocalo. Op het dakterras op de eerste verdieping genieten we van het uitzicht en de muziek van een mariachi band. Daarna wandelen we een stuk terug en nemen we uiteindelijk voor het laatste stuk een taxi.

Monte Alban in Mexico
We gaan na het ontbijt naar de Zapoteekse ruïnestad op 'de witte berg', Monte Alban. Onze gids Coyotte weet ons zeer te bekoren met zijn goede uitleg over de geschiedenis van de stad. Deze gaat terug tot wel 500 jaar voor Christus. We worden bij het Noordplatform lastiggevallen door verkopers. We hebben na heel wat geklim een zeer mooi uitzicht over het hele complex. Het is erg warm, dus we rusten wat uit in de schaduw. Daarna gaan we door naar het bijbehorende museum, waar we veel leuke dingen zien. Vroeg in de middag zijn we alweer klaar hier en drinken nog een verkoelend drankje op het terras. We gaan nu naar Oaxaca, en worden met zijn zessen afgezet op de Zocalo. We nuttigen een goede lunch, lopen wat rond over de markt (waar ze overigens gebakken sprinkhaan verkopen).

We komen aan het eind van de middag terug bij het hotel, nemen een frisse duik in het zwembad en komen voor het eerst even tot rust. 's Avonds gaan we naar een dansshow waar we kennismaken met de lokale dansen. Deze duurt ongeveer anderhalf uur en is zeer de moeite waard, leuke muziek en kostuums. Om half elf komen we terug bij het hotel en gaan direct slapen.

Tehuantepec
Om half 9 vertrekken we vanuit Oaxaca en gaan door naar Tehuantepec. We rijden door het Tlacolula dal, een 50 kilometer lang dal dat vanaf de 7e eeuw een belangrijk cultureel centrum werd. We komen langs Santa Maria del Tule, waar de 2000 jaar oude boom, Arbo del Tule, zich bevindt; een van de grootste bomen ter wereld. We krijgen de boom niet volledig op de foto. We gaan verder na deze onverwachte stop en arriveren om 10 uur bij een zeer leuk Mezcal stokerij/restaurant. We krijgen uitleg over hoe Mezcal gestookt wordt. Mezcal is een internationaal aperitief, afkomstig van de agaveplant. We mogen daarna proeven van Mezcal met een smaakje, bijvoorbeeld kokos en koffie. Afhankelijk hoelang de Mezcal heeft gelegen hoe meer alcohol erin zit. We kopen een 6 jaar oude fles. Er zit ook een worm in de drank, om te zien of er wel genoeg alcohol in zit.

Hierna staat het complex Mitla op het programma, een van de belangrijkste centra van de Zapoteken. Het is een ceremonieel gebied, en betekent letterlijk 'plaats van de doden'. Er zijn echter ook Mixteekse stijlen te herkennen in het complex. We gaan met zijn allen gebukt de benauwde graftombe in en maken we er mooie foto's. Er zijn rond de Patio de las Tumbas twee tomben opgegraven, met in één daarvan de Columna de la Vida. De legende gaat dat wanneer je de zuil omarmt, aan de ruimte tussen je handen kunt zien hoelang je nog te leven hebt. Er staat nu een hek voor, dus dit is voor ons niet mogelijk, maar met nieuwjaar komen er toch nog vele Indianen om de Zuil van het Leven te omarmen.

Als we buiten het tempelcomplex komen is daar een ambachtsmarkt gaande. Hier worden allerlei typische instrumenten verkocht, zoals sjaals, maskers, sieraden en speelgoed. We gaan tegen de middag weer naar het restaurant waar we eerder de de Mezcal proeverij bijwoonden. We gaan na de lunch weer op weg om 250 kilometer af te leggen door de drukte en een schitterend berglandschap. Om 17.00 uur arriveren we in Tehuantepec, maar we gaan eerst naar de markt in het centrum alvorens we naar het hotel gaan. Hier rijden overigens speciale vrouwentaxi's rond; brommers met een houten bak waarin de vrouwen vervoerd worden. We krijgen dit maar moeilijk op de foto, aangezien de vrouwen niet gefotografeerd willen worden. Hoewel er in Mexico geen treinen schijnen te rijden, zien we treinrails en een goederentrein rijden. Bij het eenvoudige hotel (mét zwembad en airco) komen we andere groepen Nederlandse toeristen tegen, wat komt omdat de volgende stop te ver weg gelegen is. Sommigen doen de reis per huurauto, en dat blijkt ook prima te doen te zijn.

Het Chiapas gebergte
Er staat vandaag een tocht van ruim 350 kilometer door het Chiapas gebergte op de planning, en we gaan naar San Cristóbal de las Casas. De wegen zijn stijl en vol scherpe bochten, maar het uitzicht is geweldig, een mooi landschap vol rivieren en zo nu en dan watervallen van een bergwand. We vallen allemaal om de beurt in slaap. We arriveren rond half 4 bij de Cañon de Sumidero, het hart van een groot nationaal park; een indrukwekkende kloof van ruim 14 kilometer. Ook hier is een legende van enkele honderden indianen die zich in de 16e eeuw van de bergen gooiden om zodoende niet in handen van de Spanjaarden te komen. We gaan met een boot die qua snelheid erg varieert, dus zodoende trekken we onze zwemvesten aan. Aan de zijkant van de rivieren zien we allerlei dieren zoals krokodillen, leguanen en apen. We komen op de helft op een punt waar we zeer rustig aan moeten doen, omdat het er vol ligt met afval als flessen, schoenen en boomstammen waarop gieren zoeken naar voedsel. Het is erg vreemd dat er op een plek zo ontzettend veel vuil kan liggen zonder dat het ooit weggehaald wordt. We komen langs een rotswand waar een Madonna-beeld staat met bloemen. Na elke bocht die we maken hebben we weer uitzicht op iets anders. We komen zelfs langs een bergwand die lijkt op een kerstboom vanwege de vormen en kleuren van de rots.

Boottocht, Canon del Sumidero, Mexico
Boottocht, Canon del Sumidero, Mexico


Als we terugkomen kijken we terug op een spectaculaire tocht; we zijn ook nog eens precies op tijd terug, aangezien het begint te onweren als we in de bus zitten. Na een busrit van anderhalf uur door de bergen, arriveren we weer in San Cristóbal de las Casas. Het hotel waar we overnachten met fraaie binnenplaats en is midden in het centrum gelegen. We dineren uitermate goed in het leuke hotel en we gaan daarna met een achttal naar een leuke kroeg, Tivoli's. Er treedt een leuk salsabandje op, en is erg swingend. De dansvloer staat dan ook non stop vol met enthousiaste Mexicanen. We gaan rond één uur terug naar het hotel voor onze welverdiende nachtrust.

Indianendorp San Juan Chamula
We ontbijten wederom erg goed, en worden daarna door onze reisgids Yolanda en een vriendin Anita opgewacht. Ze rijden beide met ons mee in de bus, en Yolanda vertelt dat we Anita's familie financieel kunnen steunen door geknoopte armbandjes te kopen. Ze zijn erg goedkoop, dus we kopen er 4 en 2 pennen waarop namen geborduurd worden. De familie gaat deze 's avonds allemaal maken en geven deze de volgende dag bij de receptie af.

We gaan als eerste op deze mooie dag naar het indianendorp San Juan Chamula. Het is een dorp met eeuwenoude tradities, zo mogen er per definitie geen foto's gemaakt worden van de bewoners, mits met toestemming. Men gelooft hier namelijk nog steeds dat de ziel kwijtraakt door het maken van foto's. De mannen lopen hier doorgaans door zwarte of witte tunieken, terwijl de vrouwen zwarte rokken van schapenwol dragen. Als we de bus parkeren worden we door een groep kinderen belaagd om souvenirs te kopen. We lopen rechtstreeks naar het kerkplein, waar de plaatselijke markt gehouden wordt. We lopen hierna echter direct door naar een schitterend witte kerk. Foto's maken is hier wederom absoluut niet mogelijk. Wat we hier zien is echter zeer bijzonder, en zullen we absoluut niet snel vergeten. We zien de vloer van de kerk bedekt met stro en dennennaalden, met daarop ontelbaar brandende kaarsjes in verschillende kleuren. Deze hebben allen andere betekenissen. Er zijn geen banken en overal zien we mensen hardop bidden. Aan de zijkant zien we vitrines met beelden van heiligen gekleed in Indiase kleding en spiegels voor de borst. We zien een familie bidden met een kip in een zak bij zich, maar ook mensen met flessen Coca Cola, waarvan men denkt dat het boeren ervan kwade geesten uit het lichaam verjagen.

Op het marktplein kunnen we ansichtkaarten kopen met de rituelen uit de kerk, deze zijn echter niet hier gefotografeerd maar in Honduras. Op de markt komen wederom allerlei kinderen op ons af om prullaria te verkopen of geld te vragen. We kopen wat sjaaltjes, maar de andere kinderen blijven aandringen om ook iets bij hen te kopen. Hier gaan we niet aan beginnen. We zetten drie kinderen op de foto waarvoor we 10 pesos betalen. We vertrekken met de bus naar Anita's ouderlijk huis in het dorp Zinacantan. Haar familie heeft ook een winkel vol kleding, sjaals en kussens en andere stoffen producten.

In de bus wordt een traditionele bruiloft aangekondigd die we gaan bijwonen. Deze is van Janny II en Jack. Het bruidspaar krijgt allerlei lappen en andere versieringen omgehangen, en ze drinken een borrel met hun getuigen, waarna de bruiloft afgelopen is. We gaan na de bruiloft verder naar de keuken, waar een zus van Anita tortilla's maakt. Ook wij mogen hier zelf onze tortilla's maken boven het open vuur. Ze worden heerlijk met geitenkaas, frisse tomatensalade met uien en chili en daarover zure room. Rond het middaguur zijn we weer terug in San Cristóbal de las Casas en worden we op de Zocalo afgezet. We drinken hier gezamenlijk een kop koffie en gaan daarna onze eigen weg. We kopen een afbeelding bij wat indianen die zeemleer bewerken. Ook zien we een aztekendans uitgevoerd worden. Ook hier worden we opnieuw belaagd door mensen die vanalles willen verkopen. We lopen naar een kerk op een heuvel die verder blijkt dan dat het leek. Daarna gaan we richting het hotel terug, nemen nog een koffie en maken foto's een praatje met de eigenaar.

We brengen nog een bezoek aan een internetcafé, eten gezamenlijk in het hotel en gaan daarna met nog een stel het stadje in, om het bij avond te zien. Wederom zien we een groep muzikanten, en ook hier hebben we veel plezier met het dansen.

Regenseizoen in Koloniaal Mexico
Na het ontbijt staan Anita, Anita's moeder en haar broertje bij de receptie op ons te wachten met onze bestelde spullen. We nemen uitgebreid afscheid en we gaan op weg naar Palenque. We hebben wederom een lange rit voor de boeg dus ik val al snel in slaap. Om één uur ongeveer komen we aan bij het Parqua Nacional Agua Azul, hier gebruiken we eerst een lunch voordat we een van de mooiste watervallen van Mexico gaan bezoeken. Hoe zuidelijker we komen, hoe benauwder het wordt. In deze omgeving zijn ruim 500 watervallen, variërend van 3 tot 30 meter hoogte. Als we net in de bus zitten, barst er een onweersbui los. Het is inderdaad regenseizoen, en tot dusver hebben we erg veel geluk gehad.

Eigenlijk stond er ook nog het bezoek aan de Misol-Ha watervallen op de planning, maar gezien het weer en de overvallen die in die omgeving gepleegd worden op toeristen, slaan we dit maar over. We rijden in anderhalf uur naar Palenque. Het hotel hier is prima, wat slecht onderhouden, maar het is te doen. We zien echter wel een gigantische vogelspin op de gang bij de hotelkamer! We maken snel allemaal een foto, maar de dames zijn erg bang.

Mayastad Palenque
Rond 8 uur 's ochtends gaan we naar de Mayastad Palenque, een van de mooiste Mayasteden in een tropisch regenwoud. We zien vandaag echter maar een klein deel van de grote hoeveelheid kamers, paleizen en trappen, want er is nog veel onder het zand verborgen. Zowel op deze plek zelf als in de jungle. Volgens onze gids zijn er ook veel Griekse en Egyptische invloeden terug te vinden in dit tempelcomplex.

Mayastad Palenque, archeologische plaats, tempel
Mayastad Palenque, archeologische plaats, tempel


We arriveren bijtijds bij de archeologische plaats, de temperatuur loopt al aardig op en het wordt erg benauwd – er is een regenbui op komst. De tempel is gehuld in nevel, wat erg mooi is om te zien. Rond elf uur is de rondleiding af, en gaan we terug naar de ingang van het complex. Het wordt inmiddels al erg druk met toeristen die een dagexcursie hebben geboekt. Gelukkig zijn wij al klaar. We gaan via kustweg verder op weg en lunchen heerlijk bij een strandtent aan de Golf. We zien voor de eerste keer deze vakantie de zee, en we mogen een duik nemen in het (te warme) water.

Als we uitgerust zijn gaan we weer verder op weg naar Campeche, en tijdens onze rit betrekt de lucht nog meer, wat uiteindelijk tot een grote onweersbui leidt. Om een uurtje of 7 arriveren we in Campeche, en we maken nog een rondje door het centrum van de stad.

De Puuc-Route
We vertrekken de volgende dag om 8 uur naar Merida, via Uxmal, en we nemen de Puuc-Route. Ten zuiden van Uxmal is de archeologische plaats Kabah gelegen, met als hoogtepunt het Palacio de las Mascaras. We kunnen helaas alleen foto's maken van het paleis, aangezien we geen tijd hebben voor een bezichtiging.

De naam Uxmal betekent van oorsprong “Drie keer gebouwd”, maar eigenlijk is de stad vijf keer gebouwd! Het hoogtepunt van de stad was gedurende de 9e en de 10e eeuw. De steile en ook hoogste piramide is onze eerste bezichtiging, en was van de tovenaar. De legende omtrent deze piramide gaat over een heks die een ei legt waaruit een dwerg wordt geboren. Deze dwerg wordt opgehaald door de koning, nadat hij met gevonden stokken op een trommel slaat. De koning geeft de dwerg 3 proeven, en als de dwerg deze 3 met succes doorstaat wordt hij koning. De laatste beproeving is om binnen 3 dagen een piramide te bouwen. De dwerg slaagt erin om alle drie de proeven te doorstaan en wordt koning. Er wordt echter gezegd dat de dwerg geholpen schijnt te zijn door de heks. De piramide is wel 5 maal opnieuw gebouwd.

We komen ook regelmatig de regengod Chac tegen op de hoeken, het masker heeft een slurf, bolle ogen en is zeer herkenbaar. Dit is typerend voor de stijl hier.
We krijgen een speciale lunch op een vrij afgelegen plek, omdat het hier nog geasfalteerd moet worden. We sluiten de lunch met muziek af met een borrel van het huis, tequila, koffielikeur en sodawater. Door het glas drie keer op tafel te slaan wordt het gemixt, waarna het in één keer achterovergeslagen behoort te worden, gevolgd door het schudden van je hoofd en een dreun op je hoofd.

We komen rond half 4 in Merida aan, waar wederom een flinke onweersbui plaatsvindt. We bezoeken hier het Palacio de Gobierno, waar we realistische schilderingen zien met betrekking tot de geschiedenis van Yacantan. We arriveren rond 5 bij ons hotel, en we eten bij restaurant Pancho's met de gehele groep. De obers zijn hier leuk verkleed als bandieten, met sombrero's en patroongordels. We eten overheerlijk, net als iedereen. We zijn volledig verzadigd, en als afsluiting drinken we zelfs echte Maya koffie. Ook dit wordt ritueel bereidt aan tafel. Dit gebeurt allemaal op zeer spectaculaire wijze. Het was een zeer geslaagd diner met zijn allen.

Mayastad Chichén Itzà
We gaan vandaag vroeg naar de laatste piramide van de rondreis, Mayastad Chichén Itzà. We worden in de stad begeleid door een vriendin van onze gids, Renée, die oorspronkelijk uit Nederland afkomstig is, maar al lang in Mexico woont. Het is wel fijn om even Nederlandse vertaling te krijgen na al die Engelstalige gidsen. Het is wat bewolkt als we aankomen, maar nadat deze wolken weggetrokken zijn wordt het ontzettend benauwd. Chichén Itzà betekent vanalles, “Chi” is mond, “Chen” bron en “Itza” is de naam van de Mayastam die hier woonde. We bezoeken El Castillo, de tempel voor Kukulcán, waarop zich een platform van de Jaguars en Adelaars bevindt. Deze tempel staat bekend om de bijzondere optische illusie die hier twee keer per jaar plaatsvindt langs de trap. Op 21 maart en 21 september wordt door de schaduw een golvende slang langs de trap gevormd.

We bezoeken nog een paar tempels en het plein waar het balspel plaatsvond. Er zitten hier veel Mexicanen langs de paden met hun koopwaar, en we kopen hier twee maskers en een beeldje van een slapende Mexicaan. Als we weggaan zien we een grote mensenstroom toenemen en we zijn blij dat we kunnen gaan met wat mooie foto's zonder teveel vreemde mensen erop. We gaan daarna lunchen wat volgens onze gids erg speciaal is, maar wat ons wat tegenvalt. Het is wel erg leuk, erg kleurrijk en een leuk optreden van wat kinderen met flesjes op hun hoofden. We rijden na de lunch ruim 3 uur om bij Cancún aan te komen. We zien veel omgewaaide bomen onderweg, het gevolg van orkaan Emily van twee weken terug. We hebben een hotel in een buitenwijk van de exotische badplaats, maar zien hier niets van de stad. We genieten van een gezellig afscheidsetentje met zijn allen. Ook hier wederom heerlijke Maya-koffie een een leuke Mariachi band. De rondreis is ten einde, en we blikken met zijn allen terug op een geslaagde reis met een leuke groep. We wisselen nummers en adressen uit voor de foto's en video's.

Weer terug naar Mexico-stad
We staan vroeg op om te douchen en te ontbijten. We pakken daarna onze koffers in, nemen afscheid en gaan met de taxi op weg naar het vliegveld waar we terug zullen vliegen naar Mexico-stad. De vlucht duurt ongeveer twee uur en we vliegen met Aero Mexicana. Vanaf het vliegveld worden we naar het hotel gebracht, wat aan de Zocalo gelegen is. We gaan dwars door de stad, maar zijn al vrij snel bij ons hotel. Bovendien krijgen we onderweg nog wat uitleg over de stad. We hebben om half 9 afgesproken met vrienden die we al ruim 3 jaar niet gezien hebben. We gaan naar een restaurant in de Zona Rosa, waar veel winkels, bars, cafés en restaurants gelegen zijn. Het is een geweldig weerzien met overheerlijk eten.

Citytour Mexico-stad
Harry is vandaag jarig en wordt 53 jaar! We maken een tour met een citybus en mogen overal uitstappen. We bezoeken ook het antropologisch museum, waar voor het museum de “Dans van de Vogelman” uitgevoerd wordt. Hierbij klimmen vijf mannen op een paal van ruim 32 meter hoogte, met een platform aan de top. Één man houdt het platform in evenwicht terwijl 4 mannen met touwen om de enkels om de paal zwieren. Oorspronkelijk was dit het hoogtepunt van een sober en symbolisch pre-Columbiaans ritueel met betrekking tot de vruchtbaarheid. We gaan na de show naar het museum, want we hadden de laatste keer maar een zeer klein deel gezien van het museum. Nu kunnen we gelukkig rustig op ons eigen tempo rondlopen. We gaan een paar uur later verder met de tour, en arriveren om half 4 bij park de Chapultepec. Hier willen we het Castillo de Chapultepec bekijken, wat middenin het park is gelegen. We hebben nog maar een uurtje om alles hier te bekijken, wat we eigenlijk te weinig vinden, we nemen dus maar een foto van het kasteel en gaan weer terug naar de bus.

Onze kennis komt ons ophalen rond half 9 en we gaan lekker uit eten. We gaan daarna naar het Garibaldi plein waar veel Mariachi bands zijn die voor een kleine vergoeding liedjes spelen voor de mensen. Er worden voor Harry een aantal verjaardagsliederen gespeeld!

Nog een dag in Mexico-stad
We hebben met onze kennis afgesproken om ons op te komen halen, maar hij komt iets later. We gaan richting de Zocalo om even rond te lopen en de muziek te luisteren die er wordt gespeeld. We zien hier een dansgroep uit Bolivia, welke opgedeeld is in twee groepen: één groep van 20 jongeren en een groep jongere meisjes. Ze dansen beide tegelijkertijd, maar wel verschillende dansen. We gaan daarna verder en wachten op onze kennis in het hotel. We worden rond half één opgehaald en gaan naar een meer net buiten Mexico-stad. We rijden via een omweg naar wat onze kennis “Klein Zwitserland” noemt. We lunchen in Valle de Bravo, waar veel rijke Mexicanen hun tweede huis hebben. Het is een leuke, gezellige dag en zijn blij dat we iets anders gezien hebben wat minder toeristisch is.

Souvenir-jacht
We gaan op zoek naar cadeaus voor onze kennissen, maar de winkels zijn nog niet open, maar uiteindelijk komen we bij Sanborns. We maken nog foto's van het mooie centrum van de stad. We gaan met onze kennis naar een winkelcentrum die 7 dagen per week geopend is. Het is er druk, en we lopen door het winkelcentrum om te zien hoe groot het is. Er is een gigantische bioscoop, zeer chique kledingzaken, autodealers en nog veel meer. Volgens onze kennis is dit winkelcentrum niet eens zo groot in verhouding tot sommige andere. We gaan vandaag ook nog naar Tepotzolàn om een markt en kermis te bezoeken.

We gaan na de lunch naar het Museo Nacional del Virreinato en bezoeken de kerk Iglesia de San Fancisco Javier. Als we op weg gaan terug naar het hotel gaan we naar de woning van onze kennis om een indruk op te doen van het huis. We nemen van onze kennissen afscheid en rijden we via het hoogste punt terug, wat erg indrukwekkend is. Rond 8 uur zijn we terug bij het hotel, nemen nog een drankje in het restaurant en maken nog wat foto's van wat gebouwen.

Koffers weer inpakken
Onze reis is afgelopen. We doen het rustig aan vandaag, want we worden pas om half 5 opgehaald door een taxi. We slapen wat uit, douchen, ontbijten, internetten en gaan onze koffers inpakken. We willen daarna nog even de stad in om musea te bezoeken, maar deze blijken helaas gesloten op maandag. We gaan daarom maar even richting de kathedraal en de Temple Mayor, en maken hier wat foto's van. Om half 5 staat onze taxi klaar en brengt ons naar het vliegveld. We vliegen om 9 uur en komen op 9 augustus om half 3 in Nederland aan. Het was een geweldige reis!

Deze reis werd gemaakt door Harry en Marthy van Iersel

Heb je interesse in een reis naar Mexico? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Mexico, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen