Finike

Baai van Finike, Turkije
Baai van Finike, Turkije

Het Turkse Finike is gelegen aan een schitterende baai, waar je in alle rust kunt genieten op het strand. Er is altijd een zachte zeewind waardoor het er goed uit te houden is. Het plaatsje heeft haar kleuren en geuren te danken aan de zee van sinaasappelbomen en citrusplantages. In Finike kunnen niet alleen natuurliefhebbers, maar ook archeologieliefhebbers en dierenvrienden hun hart ophalen. Met zijn 10.000 inwoners is Finike een klein stadje maar beschikt wel over één van de best uitgeruste jachthavens van Turkije. Het symbool van de stad is de sinaasappel en dit wordt met trots uitgedragen. In de verre omgeving treft je een zee van citrusplantages aan. Zeker wanneer de gaarden in bloei staan is dit een schitterend gezicht en worden de bezoekers getrakteerd op de heerlijkste geuren. Behalve de sinaasappel is Finike ook zeer bekend om haar marmer productie, dat onder andere naar Italië wordt uitgevoerd.

Patricia '', Patricia - reisexpert Finike gratis reisvoorstel >>

Landkaart Finike
Plaatsen in de buurt van Finike (Turkije) :
 • Kemer (49 km)
 • Antalya (81 km)
 • Lara (88 km)
 • Belek (103 km)
 • Side (124 km)
 • Alanya (167 km)
 • Išmeler (179 km)
 • Marmaris (179 km)
 • Bodrum (255 km)
 • GŘmbet (257 km)
 • Ervaringen

  op 9 februari 2021 plaats: Finike, reisperiode: september 2020

  Finike is een lokaal kustplaatsje in Turkije, wat eigenlijk niet gericht is op toerisme. Het staat in heel Turkije bekend om de velden met sinaasappelbomen, die in heel Turkije gegeten worden. Een leuke plek om te verblijven te midden van de sinaasappel- en granaatappelboomgaarden naast een beek, is Turkuaz Koy (super romantisch). Voor de rest hebben de lokale Turkse restaurantjes lekkere gerechten (veel vlees). Bijvoorbeeld restaurant Pergola (ocakbasi). Het plaatsje is in ontwikkeling. Het heeft een mooie boulevard, maar er zijn betere stranden in de omgeving (Kaputas / Olympos). Vooral in het voorjaar kun je veel babyschildpadden vinden (op het fietspad) en hen helpen de zee in te komen. Verder kun je oude graven en bouwsels uit het oude Lycia (Lymira) bezoeken. Houd er rekening mee dat de lokale bewoners geen Engels spreken. Voor een weekend is het leuk, maar voor een meer (lokale) toeristische sfeer zou ik Kas, Cirali(Olympos) of Fethiye aanraden. Ik zou Kemer niet aanraden, omdat alles Russisch is (tenzij je echt in massa toerisme wil zitten).

  • Algemeen 7
  • Uitgaan 2
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 4 september 2013 plaats: Finike, reisperiode: september 2013

  Finike is een erg rustig plaatsje. Dit in tegenstelling tot het hotel waar ik verbleef. In Finike is weinig tot niets te beleven. Ik kwam door een zware burn out op advies van D-Reizen en Corendon hier terecht. Van enige rust in het hotel was geen enkele sprake. Ik keerde vermoeider terug.

  • Algemeen 4
  • Uitgaan 2
  • Cultuur 4
  • Restaurants 5
  • Bezienswaardigheden 3
  • Inwoners 7
  • Ligging 3

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Finike

  Fenicisch handelsschip (Finike)

  Fenicisch handelsschip
  Fenicisch handelsschip
  Kaart met locatie Fenicisch handelsschip

  Niet ver van Finike, bij de Gelidonya kaap, is een wrak te vinden van een oud Fenicisch handelsschip. Dit schip komt uit de tijd van de 13e eeuw na Christus en is opnieuw gevonden in de jaren zestig van de vorige eeuw. De nodige duikspullen en ervaring zijn nodig om het schip te bezichtigen. Delen van het schip en haar vracht worden momenteel tentoongesteld in verscheidene musea zoals het 'Museum of Underwater Archaeology' in Bodrum


  Limyra (Finike)

  Limyra
  Limyra
  Kaart met locatie Limyra

  Een bijzondere bezienswaardigheid voor de archeologieliefhebbers is het authentieke Limyra. Dit plaatsje behoort tot de oudste Lycische nederzettingen van de wereld. Vroeger lag aan de noordzijde de acropolis. Later werd er een kerk op gebouwd door de Byzantijnen. Op de berghelling is een kunstmatig plateau te vinden met daarop het grafmonument genaamd het heroön van Pericles. Dit graf dateert uit de 4e eeuw voor Christus. Verder zijn aan de voet van de berghelling resten te bewonderen van het voormalige Romeinse theater.

  Schilpadden op het strand (Finike)

  Schilpadden op het strand
  Schilpadden op het strand
  Kaart met locatie Schilpadden op het strand

  De stranden die Finike rijk is, zijn belangrijke plaatsen voor een aantal zeeschildpadden waaronder de onechte karetschildpad. Deze schildpad kan wel één meter groot worden en meer dan 150 kilo wegen. Maar deze schildpadsoort kan ook richting de 500 kilo gaan onder de juiste leefomstandigheden. Jaarlijks komen de vrouwtjes, onder andere hier bij Finike, het strand op om eitjes te leggen. In veel gevallen worden de plekken waar deze eitjes begraven liggen afgezet zodat men weet waar ze liggen. De baby schilpadden kunnen zo beter beschermd worden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Turkije bekijken.

  Vervoer

  Vanuit Nederland vlieg je in ongeveer 4 uur naar Antalya. De luchthaven ligt op circa 70 kilometer van het plaatsje af. Vanaf het vliegveld is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Finike. Verder rijden er langs de Turkse kust tal van dolmus busjes, ofwel minibusjes. Deze busjes zijn in de meeste gevallen eigendom van particulieren en brengen toeristen voor weinig geld naar vele bestemmingen. Het is naast deze busjes ook mogelijk om gebruik te maken van een taxi. Ten slotte kunnen er auto's of motoren worden gehuurd. Hiervoor dient de bestuurder minimaal 21 jaar oud te zijn en zeker 2 jaar over een rijbewijs te beschikken.

  Geschiedenis

  De plaatsnaam doet het waarschijnlijk al vermoeden, maar in Finike werd in de 10e eeuw voor Christus al gehandeld door de Feniciërs. Het plaatsje kwam helaas nooit tot een grote bloei. De gemoedelijke haven werd officieel gebruikt voor de export van katoen en citrusvruchten, die in de omgeving werden verbouwd. De uitvoer van industrieproducten bracht na afloop van de Tweede Wereldoorlog in het nabije Kumluca een beetje geld in het laatje. De combinatie tussen lange stranden en een goede jachthaven resulteerde in een beheersing door vreemdelingen.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Finike