Luzern

Restaurantjes aan de kade van Luzern
Restaurantjes aan de kade van Luzern

Aan het Vierwoudstedenmeer vind je het stadje Luzern. Het plaatsje is te vinden tussen de Zwitserse bergketens. Luzern is een populaire stad door haar vele bezienswaardigheden, souvenirwinkels, horlogezaken en nabij gelegen uitstapjes naar de bergen. De middeleeuwse kapelbrug is een kenmerkend beeld in de stad en is een van de oudste overdekte bruggen van Europa. Verder vind je er nog een middeleeuwse stadsmuur: de Museggmauer, tal van schilderachtige huisjes en romantische pleinen. Het hele jaar door worden er ook verschillende evenementen georganiseerd: Lucerne Festival, Luzerner Fasnacht, Comics-Festival en nog veel meer. Wil je meer leren over de stad? Dan is het aan te raden om een van de citytours te boeken. Samen met een gids loop je door de stad om zo alles te weten te komen over de geschiedenis. Omdat de stad zo centraal gelegen is, vormt het een ideaal punt voor veel uitstapjes naar andere hoogtepunten in Zwitserland. Zo is een uitstapje naar een van Luzerns huisbergen: de Pilatus of de Rigi een echte aanrader.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Luzern
Plaatsen in de buurt van Luzern (Zwitserland) :
 • Zürich (41 km)
 • Winterthur (59 km)
 • Bern (66 km)
 • Schaffhausen (76 km)
 • Basel (77 km)
 • Sankt Gallen (91 km)
 • Lugano (126 km)
 • Lausanne (140 km)
 • Genève (190 km)
 • Ervaringen

  op 29 augustus 2017 plaats: Luzern, reisperiode: augustus 2017

  Luzern is een prachtige stad. De Kapellbrug en de oude huizen maken het helemaal af. Het is een aanrader om de Pilatusberg op te gaan met de tandradtrein en terug met de 'ski'lift. Het is wel prijzig (wat Zwitserland over het algemeen is): met een Interrail ticket - die wij toevallig hadden - krijg je hiervoor 50% korting. Er waren wel ontzettend veel Chinese toeristen, maar dat mocht de pret niet drukken.

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 6
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 11 december 2014 plaats: Luzern, reisperiode: augustus 2014

  Luzern is een mooie stad met veel bezienswaardigheden aan het Vierwoudstedenmeer.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Bezienswaardigheden 8
  op 10 november 2014 plaats: Luzern, reisperiode: november 2014

  Veel foto's gezien van Luzern, de werkelijheid klopt helemaal. Schitterend gelegen.

  • Algemeen 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Ligging 10
  op 4 november 2014 plaats: Luzern, reisperiode: oktober 2014

  Luzern is een hèle mooie gezellige stad waar hèèl veel te zien en te beleven valt , daarover waren de meeste mensen die wij gesproken hebben , het ook met ons eens . Zeker het oude gedeelte met de "loopbrug" daar had je een mooi uitzicht op het kasteeltje die we mede, door tijdgebrek, niet konden bezoeken wat we wel jammer vonden, verder een leuke stad om door heen te wandelen met een mooie boulevard. Wij , en de mensen die we gesproken hadden , vonden een halve dag in Luzern te kort, dus dat zegt toch wel wat, niet dan?! Met vriendelijke groeten Mevr. H.G.Nijmeijer

  • Algemeen 9
  • Cultuur 9
  • Bezienswaardigheden 10
  • Ligging 9
  op 25 oktober 2012 plaats: Luzern, reisperiode: augustus 2011

  Oude stad aan een meer gelegen.met een mooi centrum met gezellige straatjes Div restaurants zijn gevestigd op oude raderboten. Ook varen op het meer nog div stoomraderboten. Bezienswaardig is ook het Verkehrhaus der Schweisz, waar je eigenlijk meerder dagen voor moet uitrekken. Een grote tentoonsteliing over alles wat met verkeer te maken heeftvan Postkoets via treienen, bussen, schepen,post, telecom etc naar het heden

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 7
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Luzern

  Het Historisches Museum (Luzern)

  Het Historisches Museum
  Het Historisches Museum
  Kaart met locatie Het Historisches Museum

  Het Historisches Museum is een bijzonder levendig museum. Het oude arsenaal is een modern magazijn geworden, waar heel veel objecten erom vragen bekeken te worden. Het pronkstuk van het museum is de voormalige wapenkamer van het arsenaal. Hier kun je objecten uit de middeleeuwen bekijken, maar nog leuker is misschien wel het toneelstuk waarin bezoekers mee worden geworden op een 45 minuten durende theatertour. Er worden vaak voorstellingen gegeven met oude lokale sagen als thema.

  Het Kultur- en Kongresszentrum (Luzern)

  Het Kultur- en Kongresszentrum
  Het Kultur- en Kongresszentrum
  Kaart met locatie Het Kultur- en Kongresszentrum

  Het Kultur- en Kongresszentrum Luzern (KKL-gebouw) is een opvallend bouwwerk van glas en staal aan de Europaplatz. Binnen bevinden zich vergaderzalen, concertpodia, theaters en het Kunstmuseum. Het KKL is ontworpen door de Parijse architect Jean Nouvel en behoort met 1800 zitplaatsen in de concertzaal tot de beste concertzalen ter wereld. Ook de Luzerner Saal en de Kleine Saal maken deel uit van dit grootse bouwwerk.

  Historisch Museum Luzern (Luzern)

  Historisch Museum Luzern
  Historisch Museum Luzern
  Kaart met locatie Historisch Museum Luzern

  In 1986 werd het Historisches Museum Luzern geopend. Het gebouw zelf werd gebouwd in de zestiende eeuw en was tot 1983 in gebruik als het arsenaal van de stad. De tentoonstelling van het museum bestaat uit meer dan 3.000 objecten, die bezoekers laten kennis maken met de culturele en etnografische geschiedenis van Luzern. De collectie is zeer uitgebreid en bevat onder andere wapens, glaswerk, kunstwerk en oude munten. Ieder object heeft een code en met behulp van een scanner kunnen bezoekers zelf op onderzoek uit. Daarnaast ligt er in het museum een theater, waar de geschiedenis van Luzern levendig wordt vertolkt door acteurs. Het museum is op dinsdag tot en met zondag geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur.

  Kapellbrücke (Luzern)

  Kapellbrücke
  Kapellbrücke
  Kaart met locatie Kapellbrücke

  De Kapellbrücke, in het Nederlands de Kapelbrug genoemd, die in de eerste helft van de 14e eeuw is gebouwd. Het doel van de brug was om Luzern beter te kunnen verdedigen tegen indringers en vijanden. De overdekte houten brug heeft een lengte van meer dan 200 meter. In de 16e en de 17e eeuw is de brug verfraaid met mooie schilderingen. Gedurende de eeuwen heeft men de brug een aantal keer moeten renoveren. Door velen wordt de Kapelbrug als de belangrijkste toeristische attractie van Luzern gezien.

  Kapellbrücke (Luzern)

  Kapellbrücke
  Kapellbrücke
  Kaart met locatie Kapellbrücke

  De middeleeuwse houten Kapelbrug werd rond het jaar 1300 aangelegd. In 1993 brandde het grootste deel van de brug af en gingen er meer dan 100 brugschilderingen verloren. In 1994 werd de brug hersteld. Het onderhouden en vernieuwen van de brug is altijd al noodzakelijk geweest, als gevolg van natuurlijke slijtage. De kapelbrug is vernoemd naar Sint Peterkapelle, dit is de eerste stadsparochie en ligt op de linkeroever van de Reuss.

  Verkehrshaus (Luzern)

  In 1959 opende het Verkehrshaus haar deuren en tegenwoordig is het museum hét populairste museum van Zwitserland. In het museum krijgt de bezoeker alles te weten over de communicatie en mobiliteit van Zwitserland in het verleden. In het museum zijn op meer dan 20.000 m² meer dan 3.000 voorwerpen tentoongesteld. In het Verkehrshaus zijn eigenlijk twee aparte onderwerpen, het ene onderwerp is het verkeer door de jaren heen. Hier kun je dan ook auto's, vliegtuigen, boten en ruimteschepen zien. In het andere gedeelte is de communicatie in Zwitserland door de jaren heen te zien. Je ziet in dit gedeelte onder andere een echte televisie- en radiostudio en de enige IMAX-bioscoop van Zwitserland.

  Weinmarkt (Luzern)

  Weinmarkt
  Weinmarkt
  Kaart met locatie Weinmarkt

  Middenin Luzern ligt de Weinmarkt. Deze markt bestaat al van oudsher en vormt het historische centrum van de stad. Op de Weinmarkt is er veel om te zien. Zo liggen er op het plein verschillende oude, mooie gildehuizen en een mooie, oude fontein. Deze fontein staat er als sinds 1332, toen Zwitserland toetrad tot de Zwitserse Federatie. Behalve historische bezienswaardigheden, liggen er ook leuke souvenirwinkeltjes op de Weinmarkt.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.

  Vervoer

  In de stad heb je verschillende vervoersmogelijkheden tot je beschikking. Zo kun je je verplaatsen per boot, trein of bus. Ben je sportief aangelegd? Dan kun je de stad en omgeving ook verkennen per fiets. Met een Tell-Pass kun je het unieke landschap rondom het Vierwoudstedenmeer verkennen. Met zo'n pas kun je 2 of 5 dagen gratis gebruik maken van (stoom)boottochtjes, bergtreinen en bussen. Na deze dagen kun je voor de helft van de prijs reizen. Je hebt ook de keuze om voor een Swiss Travel Pass te kiezen. Met deze pas kun je 3, 4, 8 of 15 dagen onbeperkt gebruik maken van het trein-, bus- en bootnetwerk. De pas geeft toegang tot trams en bussen in 37 steden in Zwitserland. Naast deze toegang, krijg je ook 50% korting op de meeste bergbanen en gratis toegang tot verschillende musea.

  Geschiedenis

  Luzern werd als stad de eerste keer genoemd in 840 als Luciaria. De positie van handelsstad verbeterde met de opening van de Gotthardpas in de 13e eeuw.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Luzern