Bern

Oude stad van Bern in Zwitserland
Oude stad van Bern in Zwitserland

Bern ligt in het noordwesten van Zwitserland, aan de rivier de Aare. Bern ligt in het gelijknamige kanton. Ondanks dat Bern de hoofdstad is van Zwitserland heeft het de sfeer van een provinciestadje. Bern is het politieke centrum met de zetel van de federale regering. Het is tevens een universiteitsstad. Het symbool van de stad is de beer. Je vindt hem overal terug, op vlaggen, als hekwerkversiering en op informatiebordjes. De eerste beer in het stadswapen verscheen in 1224. Volgens de legende schoot de stichter van Bern tijdens de eerste jacht, nadat hij de stad had gesticht, een beer.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Bern
Plaatsen in de buurt van Bern (Zwitserland) :
 • Luzern (66 km)
 • Basel (68 km)
 • Lausanne (78 km)
 • Zürich (96 km)
 • Winterthur (115 km)
 • Schaffhausen (122 km)
 • Genève (129 km)
 • Sankt Gallen (155 km)
 • Lugano (156 km)
 • Ervaringen

  op 10 december 2014 plaats: Bern, reisperiode: juli 2014

  Bijzonder om het verhaal over de ontstaansgeschiedenis (beren) van deze stad te horen onze reisleider (Jelle ) wist er vol vuur over te vertellen, maar ook over de andere hoogtepunten in de stad met name de vluchtkelders en onderaardse gangen voor de bevolking als er brand uit zou breken.

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8
  op 10 november 2014 plaats: Bern, reisperiode: oktober 2014

  Prachtige stad is Bern, veel bezienswaardigheden en niet zo hekties, wel uitkijken voor het openbaar vervoer wat door de winkelstraten rijd.

  • Algemeen 10
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Ligging 10
  op 9 oktober 2014 plaats: Bern, reisperiode: augustus 2014

  Bern vind ik een Heel mooien stad. Vooral de bronnen en dan die mooien bloemen er omheen .En de natuur er omheen

  • Algemeen 10
  op 23 april 2014 plaats: Bern, reisperiode: april 2014

  Prachtige stad met een grote diversiteit aan originele winkeltjes, mooi gelegen en mooie gebouwen. Heel sfeervol en zeker volgt er een volgend bezoek.

  • Algemeen 9
  • Bezienswaardigheden 9
  • Ligging 9
  op 24 januari 2014 plaats: Bern, reisperiode: januari 2014

  bern is een geweldig mooie stad met prachtige panden uit de oude tijd,mat heel mooie gevels en beelden.vooral de dom met zijn grote klok was prachtig.ook de restaurants en oude winkeltjes waren heel leuk.

  • Algemeen 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8
  op 7 februari 2013 plaats: Bern, reisperiode: januari 2013

  erg mooie gebouwen in Bern leuke grote stad .mooie eet tentjes waar je lekker kon eten alhoewel het wel erg duur is .toch lekker gegeten.

  • Algemeen 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Ligging 9
  op 20 oktober 2012 plaats: Bern, reisperiode: april 2012

  bern is een mooie stad om er een paar uurtjes door te brengen ( we waren op doorreis) Het is een indrukwekkende Stad

  • Algemeen 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Bern

  Botanische tuin (Bern)

  Botanische tuin
  Botanische tuin
  Kaart met locatie Botanische tuin

  De Botanische Tuin van de universiteit van Bern bestaat uit zo'n 6.000 plantensoorten uit de hele wereld en zes broeikassen. De tuin is al sinds 1860 een kleurrijke oase in de stad en toont een collectie van verscheidenheid aan planten. Met uitgestrekte tuinen, aflopende terrassen naar de Aare en tropische kassen is de botanische tuin van de universiteit zeker het bezoeken waard, om even rond te lopen of lekker een boek te lezen.

  Botanische tuinen van Bern (Bern)

  Botanische tuinen van Bern
  Botanische tuinen van Bern
  Kaart met locatie Botanische tuinen van Bern

  In het hart van de Zwitserse hoofdstad Bern liggen prachtige botanische tuinen. Hier leer je alles over flora en fauna van verschillende continenten. Ook leer je hier alles over de planten die op de Zwitserse bergen groeien tot aan tropische vegetatie en vruchten. In de botanische tuinen groeien meer dan 6.000 soorten planten. Er zijn een aantal broeikassen, die elk een eigen thema hebben. Daarnaast zijn er enkele tuinen buiten. De botanische tuinen zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur.

  De Französische Kirche (Bern)

  De Französische Kirche
  De Französische Kirche
  Kaart met locatie De Französische Kirche

  De Französische Kirche is de oudste kerk van de stad en tevens ook meteen het oudste gebouw. De kerk is gebouwd tussen 1270 en 1285. In 1269 werd er een Dominicaans klooster gesticht, waar deze kerk deel van uitmaakte. Daarna is de kerk in het bezit gekomen van Franssprekende protestanten. De Franse Kerk is in 1685 veranderd in een opvangcentrum voor Hugenoten die op de vlucht waren. Op dit moment is de kerk opnieuw in gebruik als gebedsplaats. Je kunt deze kerk bezoeken en eventueel een dienst bijwonen.

  De Münster (Bern)

  De Münster
  De Münster
  Kaart met locatie De Münster

  De Münster van Bern, ofwel de Münster Kathedraal, is de hoogste Gotische kathedraal in Zwitserland. De bouw startte in 1421 en pas in 1893 was het geheel voltooid, met een kerktoren van 100 meter hoog. Het is een basiliek met waaiergewelf, zijkapellen en een toren. Tegen een kleine vergoeding is de toren open voor publiek, maar houd er wel rekening mee dat je voor het echte uitzicht meer dan 254 treden moet klimmen.

  Het Bernse Kunstmuseum (Bern)

  Het Bernse Kunstmuseum werd gebouwd van 1876 tot 1878, naar een ontwerp van Eugen Stettler. Het museum is het oudste kunstmuseum van Zwitserland en herbergt een collectie belangrijke schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw. Meer dan 3.000 schilderijen en beeldhouwwerken van onder andere Italiaanse, Franse, Duitse, Zwitserse en moderne kunstenaars zijn hier te bewonderen. Sinds 1975 beschikt het museum over de nalatenschap van kunstenaar Adolf Wolfli.

  Historisch centrum Bern (Bern)

  Historisch centrum Bern
  Historisch centrum Bern
  Kaart met locatie Historisch centrum Bern

  Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat ook het historisch centrum van de stad Bern. Dit voorrecht kwam niet geheel uit de lucht vallen, het prachtige historische centrum dateert namelijk nog geheel uit de Tweede Wereldoorlog en is de oorlog dus ongeschonden doorgekomen. Veel mensen hebben het idee dat ze terug in de tijd gaan wanneer ze het oude centrum inlopen. In het historisch centrum staan verschillende toeristische trekpleisters zoals de Bärengraben, de Münster Kathedraal en de Zytglogge.

  Jazzfestival (Bern)

  Jazzfestival
  Jazzfestival
  Kaart met locatie Jazzfestival

  Bern kent vier jaarlijkse jazzfestivals. Het grootste en bekendste is het International Jazzfestival Bern dat eind mei/begin juni plaatsvindt. Al sinds 1976 vindt dit festival jaarlijks plaats en met het internationale karakter komen er veel grote namen uit de jazz-, gospel-, en bluesindustrie op af. Het publiek is over het algemeen erg gevarieerd en komt vanuit heel Europa naar Bern om de tonen van de karakteristieke trompetten te beluisteren.


  Münster van Bern (Bern)

  Münster van Bern
  Münster van Bern
  Kaart met locatie Münster van Bern

  De Münster van Bern is een kathedraal die gebouwd is in een gotische stijl. De bouw van de kathedraal is begonnen in 1421 en werd afgerond in 1893, toen de bouw van de toren werd voltooid. Deze toren is maar liefst 100,6 meter hoog, waarmee de Münster van Bern de hoogste kathedraal is van Bern. Het doel van de Münster van Bern was om de macht van de Zwitserse hoofdstad te symboliseren. De kathedraal heeft een prachtige interieur, met veel schilderingen, altaren en glas-in-lood ramen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Zwitserland bekijken.

  Vervoer

  Stadsvervoerbedrijf Bernmobil exploiteert drie tramlijnen, vijf trolleybuslijnen en meerdere dieselbuslijnen.

  Geschiedenis

  In 1191 stichtte Berthold V, hertog van Zähringen, de stad. Na het uitsterven van de Zähringen-dynastie werd Bern een vrije staat. In 1353 sloot de stad zich aan bij de Zwitserse federatie. In 1848 werd Bern gekozen tot federale hoofdstad.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Bern