Bern is de hoofdstad van Zwitserland

Oude stad van Bern in ZwitserlandOude stad van Bern in Zwitserland

Bern ligt in het noordwesten van Zwitserland, aan de rivier de Aare. Bern ligt in het gelijknamige kanton. Ondanks dat Bern de hoofdstad is van Zwitserland heeft het de sfeer van een provinciestadje. Bern is het politieke centrum met de zetel van de federale regering. Het is tevens een universiteitsstad.

Het symbool van de stad is de beer. Je vindt hem overal terug, op vlaggen, als hekwerkversiering en op informatiebordjes. De eerste beer in het stadswapen verscheen in 1224. Volgens de legende schoot de stichter van Bern tijdens de eerste jacht, nadat hij de stad had gesticht, een beer.

Vervoer

Stadsvervoerbedrijf Bernmobil exploiteert drie tramlijnen, vijf trolleybuslijnen en meerdere dieselbuslijnen.

Geschiedenis

In 1191 stichtte Berthold V, hertog van Zähringen, de stad. Na het uitsterven van de Zähringen-dynastie werd Bern een vrije staat. In 1353 sloot de stad zich aan bij de Zwitserse federatie. In 1848 werd Bern gekozen tot federale hoofdstad.

Bezienswaardigheden

* De klokkentoren Zytglogge werd gebouwd tussen 1191 en 1256. Het diende in de middeleeuwen als vestingtoren, stadspoort en gevangenis.
* De botanische tuin van de universiteit van Bern bestaat uit zo`n 6000 plantensoorten en 6 broeikasten.
* De Französische Kirche is de oudste kerk van de stad.
* Het Bernse Kunstmuseum herbergt een collectie belangrijkse schilderijen uit de 14e tot de 20e eeuw.
* De Münster van Bern is de hoogste kerk in Zwitserland. De bouw startte in 1421 en pas in 1893 was het geheel voltooid. Het is een driebeukige basiliek met waaiergewelf, zijkapellen en een toren.
* Het middelpunt van het theateramusement is het Stadttheater. Hier worden klassieke en moderne producties gespeeld.
* Bern kent 4 jaarlijkse jazzfestivals. Het grootste en bekendste is het International Jazzfestival Bern dat eind mei/begin juni plaatsvindt.

Historisch centrum Bern

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat ook het historisch centrum van de stad Bern. Dit voorrecht kwam niet geheel uit de lucht vallen, het prachtige historische centrum dateert namelijk nog geheel uit de Tweede Wereldoorlog en is de oorlog dus ongeschonden doorgekomen. Veel mensen hebben het idee dat ze terug in de tijd gaan wanneer ze het oude centrum inlopen. In het historisch centrum staan verschillende toeristische trekpleisters zoals de Bärengraben, de Münster Kathedraal en de Zytglogge.

Een foto over Historisch centrum Bern
Historisch centrum Bern

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Bern

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Juli is de maand met de hoogste temperatuur voor Bern. De temperatuur in juli zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 24 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 14 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 24 worden. December is de maand met de laagste temperatuur voor Bern. De temperatuur in december zal 's nachts minimaal -1 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 3 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Bern

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 15.81 uren van 05:36:33.0000 tot 21:25:40.0000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 08:07:45.9677 en 16:43:27.0967. Je hebt dan dus maar 8.6 zon per dag.

Ervaringen

Bern heeft gemiddeld een 8,7 uit 10, gekregen in 7 ervaringen.

Schrijf ook een ervaring over Bern

bezocht Bern in juli 2014

Bijzonder om het verhaal over de ontstaansgeschiedenis (beren) van deze stad te horen onze reisleider (Jelle ) wist er vol vuur over te vertellen, maar ook over de andere hoogtepunten in de stad met name de vluchtkelders en onderaardse gangen voor de bevolking als er brand uit zou breken.

bezocht Bern in oktober 2014

Prachtige stad is Bern, veel bezienswaardigheden en niet zo hekties, wel uitkijken voor het openbaar vervoer wat door de winkelstraten rijd.

bezocht Bern in augustus 2014

Bern vind ik een Heel mooien stad. Vooral de bronnen en dan die mooien bloemen er omheen .En de natuur er omheen

bezocht Bern in april 2014

Prachtige stad met een grote diversiteit aan originele winkeltjes, mooi gelegen en mooie gebouwen. Heel sfeervol en zeker volgt er een volgend bezoek.

bezocht Bern in januari 2014

Bern is een geweldig mooie stad met prachtige panden uit de oude tijd,mat heel mooie gevels en beelden.vooral de dom met zijn grote klok was prachtig.ook de restaurants en oude winkeltjes waren heel leuk.

bezocht Bern in januari 2013

Erg mooie gebouwen in Bern leuke grote stad .mooie eet tentjes waar je lekker kon eten alhoewel het wel erg duur is .toch lekker gegeten.

bezocht Bern in april 2012

Bern is een mooie stad om er een paar uurtjes door te brengen ( we waren op doorreis) Het is een indrukwekkende Stad

Bestemmingen in Zwitserland