Makarska
Makarska is een beschut gelegen stad aan de prachtige Dalmatische kust, op zo'n 60 km van Split en 140 km van Dubrovnik. Deze kustplaats is één van de mooie parels van de Adriatische Zee en vormt het stralende middelpunt van de regio, de Makarska Riviera. De stad in centraal Dalmatië is dan ook een zeer geliefde vakantiebestemming, die ieder jaar de nodige toeristen aantrekt. De 13.000 inwoners tellende stad ligt aan een rustige baai, die door het heuvelachtige schiereiland Sveti Petar en de beboste Kaap Osejava wordt ingesloten. Aan de andere kant vormt het hoogste deel van het Biokovogebergte de achtergrond waartegen Makarska is afgeschilderd. Typische kenmerken van de stad zijn onder andere schitterende witte kiezelstranden, grillige rotsen en beboste schiereilanden, die vol staan met vijgen- en pijnbomen, olijfplantages en druivenranken. Langs het strand van de badplaats ligt een mooie lange palmenpromenade met uitzicht op de haven waar vaak plezierjachten zijn aangelegd. Daarnaast heeft Makarska een levendig centrum, waar je kunt verdwalen in de vele nauwe straatjes met winkeltjes, een heerlijk terrasje kunt pikken op het gezellige stadsplein of over de lokale bloemen- en fruitmarkt kunt struinen.
Plaatsen in de buurt van Makarska (Kroatië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Makarska
Makarska stadsmuseum (Makarska)
Het Makarska stadsmuseum is gevestigd in het in barokstijl gebouwde Tonoli paleis en geeft een goed idee van de rijke culturele geschiedenis van Makarska. De collectie van het museum is over meerdere tentoonstellingen verdeeld. In totaal maken 2.700 objecten en vele tekeningen, manuscripten, blauwdrukken en geschriften deel uit van de collectie die in het museum te bekijken zijn.
Malacologisch Museum (Makarska)
Het Malacologisch museum werd in 1963 opgericht door de natuurkundige Fra Jure Radic en is gevestigd in een deel van een belangrijk cultureel monument van de stad: het Franciscanenklooster. In het museum wordt een bonte verzameling schelpen tentoongesteld, die afkomstig zijn van weekdieren uit de Adriatische Zee en andere tropische wateren. Bovendien bezit het museum een grote collectie mossels, slakken en fossielen.
Sint-Marcuskerk (Makarska)
De Sint-Marcuskerk is een barokke parochiekerk die stamt uit de 17e eeuw. De kerk bevindt zich op het centrale plein van Makarska. Voor de kerk staat een prachtig standbeeld van de franciscaan Andrija Kačič Miosič. In de eerste helft van de 18e eeuw schreef hij een schitterende dichtbundel in het Kroatisch over de heldendaden die de Slaven tegen de Turken verrichtten.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Kroatië bekijken.
Vervoer
Over het algemeen is het wegenstelsel in Kroatië van redelijk goede kwaliteit. Makarska is met de auto dan ook prima bereikbaar. Verder kun je je als toerist ook prima per bus door het land verplaatsen. Het is namelijk een vervoermiddel dat veelvuldig wordt ingezet tussen de Kroatische steden en dorpen en elke grotere plaats beschikt wel over een centraal busstation. Het reizen met de bus is ook nog vrij goedkoop en hierdoor dus zeker een goede optie.
Geschiedenis
Voor het begin van onze jaartelling werd de omgeving van Makarska bewoond door de Illyrieërs. Ook de Romeinen spelen een rol in het verleden van de stad, want zij hadden er ooit een nederzetting gebouwd, maar deze werd in 548 totaal verwoest door de Oost-Goten. In de 7e eeuw trokken Slaven de regio tussen de rivieren Cetina en Neretva binnen en stichtten zij het vorstendom Neretva en bekroonden Makarska tot hoofdstad ervan. De havenstad diende als belangrijke uitvalsbasis voor de Slaven, want hun voornamelijke bezigheid was het plunderen van Venetiaanse schepen. In 877 vond er voor de kust een enorme zeeslag plaats, waarbij uiteindelijk een complete Venetiaanse vloot verslagen werd. Vanaf de 11e eeuw hadden Hongaars-Kroatische vorsten de heerschappij over de plaats en in 1324 namen vervolgens Bosnische heersers de macht over. Maar die moesten het gezag over Makarska in 1499 weer afstaan aan de Osmaanse Turken, die intussen zowel Bosnië als Herzegovina hadden veroverd. Toen was de stad het middelpunt van het slagveld tussen de Osmaanse en Venetiaanse gebieden en in 1646 wist Venetië de stad uiteindelijk in te nemen. In 1797 viel Makarska, met de bezegeling van het verdrag van Campo Formio, in handen van de Oostenrijkers, waarna de stad tijdens de Napoleontische tijd kort een Frans bestuur had (1805-1815). Na de val van Napoleon werd Europa opnieuw verdeeld op het Congres van Wenen en werd Makarska aan het Oostenrijk-Hongaarse Rijk toegewezen, waarvan het bezit bleef tot in 1918 dat rijk ten onder ging.